Κάτι στον αέρα, κάτι στην αρχοντιά της Θεσσαλονίκης, κάτι στο κιμπαριλίκι της, περνάει και στα εστιατόριά της. Αυθορμητισμός; Άνεση; Μάλλον μια εσωτερικευμένη υπερηφάνεια για τις διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες που συνυπήρξαν και μπλέχτηκαν για αιώνες στην πόλη. Αυτή η ιστορική συνθήκη έχει αφήσει το ίχνος της στα πασίγνωστα, πεντανόστιμα φαγάδικα, που σήμερα εξελίσσονται σε ονειρεμένα σύγχρονα εστιατόρια, και διατρέχει το επιχειρηματικό τους γονιδίωμα.
Το κριτήριο με το παρουσιάζουμε τα συγκεκριμένα εστιατόρια στο ρεπορτάζ (που δεν είναι εξαντλητικό), πέρα από το προφανές, δηλαδή την εξαιρετική κουζίνα τους, είναι ότι βρίσκονται στο Κέντρο. Από τα Λαδάδικα μέχρι κοντά στον Λευκό Πύργο, πάνω και γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους, γύρω από τη λεωφόρο Νίκης, στα όρια της Άνω Πόλης. Γενικά, όπου μπορεί να πάει κάποιος με τα πόδια, χωρίς πολλές ανηφοροκατηφόρες, χαζεύοντας μαγαζιά, ανθρώπους, ωραία νεοκλασικά και άχρωμες γειτονιές με πολύχρωμα εστιατόρια.
Εδώ παρουσιάζουμε τα 9 κορυφαία εστιατόρια ψαροφαγίας, ενώ σε επόμενο ρεπορτάζ θα ακολουθήσουν τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν στις δυτικές και ανατολικές συνοικίες.
Όλυμπος Νάουσα
Η απαστράπτουσα σάλα του θρυλικού εστιατορίου, ανακαινισμένη υποδειγματικά, γράφει με αριθμούς την ιστορία του και δικαιώνει τη φήμη του. Όταν έκλεισε, το 1994, μετρούσε ήδη 95 χρόνια ζωής. Μετά την επαναλειτουργία του και την καθολική ανακαίνιση το 2023, το καλό γούστο περισσεύει με τις βιεννέζικες καρέκλες Bodysthul, τα κάγκελα των χαρακτηριστικών εσωτερικών «μπαλκονιών» στο πάνω μέρος της αίθουσας, το vintage πλακάκι στο πάτωμα. Αυτή η ντελικάτη αύρα, μαζί με τις μεγάλες τζαμαρίες που κορνιζάρουν το Θερμαϊκό, είναι το σκηνικό για την εξαιρετική κουζίνα του ταλαντούχου βραβευμένου σεφ Δημήτρη Τασιούλα. Πιάτο που τολμά μια ολόκληρη σειρά από συνδυασμούς λεπτών και δυνατών γεύσεων, υφών και τεχνικών, ο «τόνος των Σποράδων». Ένα τρυφερότατο, άψογα ψημένο φιλέτο τόνου στα κάρβουνα με κρέμα από άγριες ρίζες με χρένο και πατάτες, τζελ από μαύρο σκόρδο, sweet chili και γαρνιτούρα αυγοτάραχο και καραμελωμένο γλυκό κρεμμύδι. Δίπλα, salsify τσιγαριαστό και ραπανάκι λευκό σε λεπτές φέτες. Έξοχο.
Ο «λαχανοντολμάς θαλασσινών» τυλίγεται σε λάχανο σαβόι και η γέμιση φτιάχνεται με καβούρι, γαρίδα και ρύζι, γαρνίρεται με αυγά βασιλικής ρέγγας και συνοδεύεται από μια ιωδιούχα σως από αχινό με απόσταγμα από μυρώνια και τσίλι, πραγματική γευστική πατέντα. Πιάτο έξυπνο και πεντανόστιμο, ο «μουσακάς με λεπτό φιλέτο από rib eye black angus (στη θέση του κιμά), μπεσαμέλ à la minute καψαλισμένη με το φλόγιστρο, στρώσεις από καψαλισμένα λαχανικά (πατάτα, μελιτζάνα) και σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος αρωματισμένη με θερμά μπαχαρικά. Θα πάρετε οπωσδήποτε «κατσικομακαρονάδα» (το κατσίκι είναι pulled), με σάλτσα σαν ντεμι γκλας από τους χυμούς του αρνιού και κρασί vinsanto συν «αλλαντικό» από μπαλοτίνα αρνιού σαν απάκι για έξτρα νοστιμιά και παγωτό από ξηρό ανθότυρο στη θέση του τριμμένου τυριού. Μεγαλοπρεπές το «ζεστό κιουνεφέ» με κρέμα γιαούρτι -λευκή σοκολάτα, τζελ από φρούτα του δάσους με κραμπλ από φυστίκια Αιγίνης και χειροποίητο παγωτό κανέλας πασπαλισμένα με άκρη ζάχαρη και κανέλα.
Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2314404040, 2310275715
Salonika
«Στη Θεσσαλονίκη, δεν πηγαίνουμε στα ξενοδοχειακά εστιατόρια. Αυτό το κατόρθωσε μόνο ο Σωτήρης Ευαγγέλου και μας έκανε να πηγαίνουμε στο Salonika για έξοδο». Αυτό μας έλεγε ένας σεφ -ιδιοκτήτης περίκαλου και βραβευμένου θεσσαλονικιώτικου εστιατορίου, και έτσι είναι. Ο ελληνοκεντρικός σεφ, ακλόνητα αφοσιωμένος στην ελληνική κουζίνα, δημιουργεί πιάτα με νοστιμιά, πάντα με εκλεκτές πρώτες ύλες από την Ελλάδα, που ανακαλούν συναισθήματα και ιστορίες. Με τη μεγάλη του εμπειρία και το ταλέντο του, ραφινάρει την παράδοση, τη συνδέει με το παρόν, αλλά κρατάει την ψυχή της. Στα τραπέζια του εμβληματικού εστιατορίου, δίπλα σε ξένους που κάθονταν στα τραπέζια για να δοκιμάσουν ένα κομματάκι Ελλάδα, μας σέρβιραν από τα ωμά «παλαμίδα του σεφ» με απαλή γεύση και σάρκα που λιώνει στο στόμα, με αγγουράκι πίκλα, λίγο ξύδι και ελαιόλαδο. Χορταστικό και αρωματικό πιάτο η «κρεμμυδόσουπα από καπνιστά κρεμμύδια» με τυρί Σαν Μιχάλη και φουντούκια και αμέσως μετά ένας «μπακαλιάρος φρικασέ με σέλινο και σελινόριζα αυγολέμονο».
Ντελικάτο πιάτο, με άρωμα θάλασσας όμορφα παντρεμένο με το «βαρύοσμο» σέλινο και την κομψή γεύση της σελινόριζας. Τεράστιο σουξέ σε Έλληνες και ξένους ο «λαχανοντολμάς με χοιρινά μάγουλα και σινάπι πίκλα» αυγοκομμένος όπως τον έφτιαχναν στο σπίτι αλλά με αυτό το κάτι άλλο που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Ευαγγέλου. Με την ευκαιρία, ο σεφ, πέρα από τη νοστιμιά, δεν κάνει ποτέ τεχνικά λάθη. Δεν ψήνει/τηγανίζει/βράζει/σοτάρει, ούτε ένα δευτερόλεπτο περισσότερο από όσο πρέπει, δεν βάζει ούτε ένα κόκκο λιγότερο ή περισσότερο αλάτι, από όσο χρειάζεται για να πεις «τέλειο» κλπ. Συνέχεια με τα «σκληρά»: μια λιμπιστική τηγανιά από αρνίσια συκωταριά και μια τυροκαυτερή πραγματικά πολύ καυτερή, και μετά το χάος. Όλα αυτά στην ντιζαϊνάτη σάλα του γαστρονομικού εστιατορίου με την κοσμοπολίτικη αύρα, στο διεθνές εμβληματικό ξενοδοχείο Makedonia Palace, δίπλα σε στελέχη πολυεθνικών και εύπορους από όλο τον πλανήτη. Εδώ, τουλάχιστον, η διεθνής αναγνώριση της μοναδικότητας και της συγκλονιστικής νοστιμιάς της πραγματικής ελληνικής κουζίνας είναι καθολικό γεγονός. Θέα στον Θερμαϊκό σαν να είσαι αποκλειστικός κάτοχος της θάλασσας, κάτι φώτα τεράστια και η ανοιχτή κουζίνα στο βάθος.
Διεύθυνση: Ξενοδοχείο Makedonia Palace, Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τηλ: 2310897197

Clochard
Λάμψη και αστική πολυτέλεια στην κομψότατη σάλα, είναι η πρώτη εντύπωση. Ο νεαρός Αλέξανδρος Βασίλογλου, άξιος γιος άξιου πατέρα, συνεχίζει σε up level επίπεδο τη θρυλική δουλειά του Γιώργου Βασίλογλου, «ιδρυτή» της απαιτητικής γαστρονομίας στην πόλη ξεκινώντας πριν από 40 plus χρόνια τη λαμπρή ιστορία του. Η κουζίνα μεσογειακή στη βασική σύλληψη της, (σεφ ο Σωτήρης Ματζαράκης) δεν κρύβει την αγάπη της για τις γαλλικές μεγάλες ρετσέτες ενώ διατηρεί vip θέση σε ορισμένα ελληνικά εμβληματικά πιάτα. Ας πούμε οι ντελικάτοι αμπελοντολμάδες με το ξινούτσικο κρεμώδες αυγολέμονο με τον άνηθο, ο ταραμάς, η μελιτζανοσαλάτα. Το λοξοκοίταγμα στην Ιαπωνία με το καταπληκτικό τατάκι τόνου πάνω σε vermicelli (πολύ λεπτά ζυμαρικά σαν «μαλλιά αγγέλου»), wakame, πικάντικη καπνιστή μαγιονέζα με βούτυρο χελιού και αρωματικό λάδι ρίγανης είναι απλώς ένα διάλειμμα πριν το βαρύ πυροβολικό με γαλλική accent.
Πρώτο, μια ονειρεμένη «βελουτέ σούπα αστακού με πικάντικες γαρίδες, λάδι αρωματισμένο με μπούκοβο, γαρνιτούρα από βουτυράτους σπόρους και κρουτόν». Δεύτερο ένα «τουρνεντό Ροσίνι με γαλλικό φιλέτο Limousin, φουαγκρά Rousier, φρέσκια τρούφα και πουρέ από παστινάκι». Ψημένο στην εντέλεια το φιλέτο, τρυφερό στην καρδιά του σαν πατουσάκι μωρού. Επειδή έχουμε δικαίωμα να διαλέγουμε τι μας γοητεύει, επιλέγουμε αυτά δύο πιάτα, ποντάρουμε στη φίνα art de la table, και τον άψογο μετρ Δημήτρη Παπώτη που βρίσκεται στο μαγαζί από το 1985, σεβόμαστε τη wine list με περισσότερες από 600 ετικέτες από όλο τον κόσμο από τους γνωστότερους οίκους της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με σαμπάνιες, αφρώδεις οίνους και περίπου 30 επιλογές σε ποτήρι και απολαμβάνουμε τη σπάνια ευχαρίστηση του κοσμοπολίτικου εστιατορίου που ξέρει τη δουλειά του. Το ότι έχουν τους ίδιους συνεργάτες εδώ και 35 χρόνια, ψαρά, μανάβη από από τις ίδιες οικογένειες, δίνει το στίγμα της συνέχειας και της συνέπειας στις επιλογές του εστιατορίου.
Διεύθυνση: Kομνηνών 10 & Μητροπόλεως, Τηλ: 2310239805
Χαρούπι
Το καλύτερο κρητικό εστιατόριο της Ελλάδας γίνεται όλο και καλύτερο κάθε χρόνο. Είναι καλό επειδή ο πολυβραβευμένος και άκρως ταλαντούχος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης μαγειρεύει όπως μαγειρεύουν (στα εναπομείναντα) καφενεία -μαγειρεία και στα σπίτια της Κρήτης; Όχι, είναι καλό επειδή κατορθώνει μεν να κρατάει ατόφια της αίσθηση και τη γεύση των κρητικών φαγητών τα κάνει όμως πιο σύγχρονα, πιο εξευγενισμένα ας πούμε. Ακόμα, το φαγητό στο Χαρούπι, είναι άψογα μαγειρεμένο μέχρι την τελευταία πιρουνιά. Το ρύζι είναι όσο πρέπει βρασμένο στο θεϊκό γαμοπίλαφο με ζυγούρι και πρόβειο γιαούρτι.
Ο κρόκος είναι ακριβώς μελάτος στο πιάτο «μελάτοι κρόκοι με κρέμα στάκας, τσιπς απάκι, αλμυρή μαρέγκα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και τρούφα» -μία αλά Παπουτσάκης απόδοση της διάσημης κρητικής νοστιμιάς αυγά με τη στάκα. Σκάνδαλο τα αμύγδαλα, σκάνδαλο η αλμυρή μαρέγκα, αλλά τόσο ηδονικά. Ιδού ο εξευγενισμός που γράφουμε παραπάνω. Ο κοσμαγάπητος διεθνώς ντάκος, γίνεται ένα «ταρτάκι κρούστας με κρέμα κρητικών τυριών, τοματίνια και ρίγανη». Η λεπτότατη δαντελωτή κρούστα φτιάχνεται από χυλό, η ρίγανη σκάει στο τέλος θριαμβευτική. Εξακολουθεί να είναι ντάκος; Ναι, ασφαλώς. Απλώς, ο σεφ το μετατρέπει σε ορεκτικό περιωπής για καλό εστιατόριο. Το τσιγαριαστό αρνί στιφάδο, με σκιουφιχτά (κρητικά ζυμαρικά) από χαρούπια, γραβιέρα και κρέμα στάκας είναι να κλαις από τη νοστιμάδα.
Μετά από όλα αυτά, ήλθε ένα ντελικάτο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή με στακοβούτυρο και παγωτό τριαντάφυλλο. Στακοβούτυρο και τριαντάφυλλο. Βαριά αντίθεση θα έλεγες. Αλλά όχι, το ένα καλόπιασε, χαϊδολόγισε το άλλο, ζευγάρωσαν και πέρασαν ευτυχισμένα στον ουρανίσκο μας. Πέρα από το ταλέντο στη μαγειρική, ο σεφ φαίνεται πως έχει ταλέντο και στους συνεργάτες. Η σεφ Βαλεντίνα Αντωνή που μαγειρεύει στο μαγαζί είναι πραγματικά άψογη. Θα πιείτε κρασιά από όλη την Κρήτη, κρητικά αποστάγματα και αφρώδη κρασιά.
Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα, Τηλ: 6988526262
Τα 3 γουρουνάκια
Παραδοσιακά εδέσματα που δεν βρίσκεις εύκολα, σε smart σύγχρονη απόδοση από τον Δήμο Καλαϊτσίδη, τον ταλαντούχο σεφ και ιδιοκτήτη του πολύ όμορφου, φωτεινού εστιατορίου στο ισόγειο διατηρητέου κτιρίου. Η ποντιακή κουζίνα ιχνηλατείται σε extreme πιάτα, όπως τα «ντολμαδάκια γιαλαντζί με τη γέμισή τους πάνω σε αποξηραμένο αμπελόφυλλο και τανωμένον σορβά» δηλαδή τη διάσημη πυκνή γιαουρτόσουπα του Πόντου αρωματισμένη με δυόσμο. Άλλο ένα πιάτο από τον Πόντο, τα «μαντί ποντιακά, με κιμά κοτόπουλο και λίγο παστουρμά με σάλτσα ντεμιγκλάς με βουτυρόκρεμα» -ο Καλαϊτσίδης τιμά την κουζίνα της πατρίδας των γονιών του που σπάνια βρίσκουμε στα εστιατόρια, δουλεύει πάνω σε αυτή και την εξελίσσει συναρπαστικά. Αμέσως μετά «γύρος από καπνιστό τόνο με σος ταρτάρ με πολύ ψιλοαλεσμένα αρωματικά βότανα που ξαπλώνει πάνω σε ψητή πιτούλα».
Το καλύτερο; Το πιο ανατρεπτικό; Αυτό που θα πάρετε μαζί σας στις γευστικές αποσκευές σας επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη; Το «κεμπάπ σουπιάς» με πελτέ ντομάτας σαν τη άπιαστη βορειοελλαδίτικη αλοιφή «πάπρικα» με πελτέ και μουστάρδα, συν ντοματάκια, χώμα ελιάς, λάδι μαϊντανού, λίγο τσίλι για την κάψα και ρίγανη για άρωμα που εκρήγνυται στο στόμα. Σε άλλο μήκος κύματος, το ρωμαλέο «χοιρινό στη γάστρα πάνω σε χοντρή φέτα πατάτας φούρνου με κρέμα σκόρδου πασπαλισμένη με γραβιέρα και σως ντεμι γκλας με μανιτάρια» απλώς δεν χορταίνεται. Σεπαρέ και ημικυκλικούς καναπέδες, πολ´περιποιημένη και σάλα, φιλική ατμόσφαιρα. Μια πληροφορία για μυημένους: οι σεφ της Θεσσαλονίκης στον Καλαϊτσίδη τρώνε.
Διεύθυνση: Καποδιστρίου 7, Κέντρο, Τηλ: 2310249050
Orizontes
Στην πιο διάσημη πλατεία της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους, στο εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης, το «Electra Palace Thessaloniki», το fine dining εστιατόριο στο roof top του 7ου ορόφου εισπράττει τους ρυθμούς της ενέργειας που εκπέμπει η πόλη σε απευθείας οπτική επαφή με την αέναη κίνηση στο ημικύκλιο της πλατείας Αριστοτέλους και κάδρο τον γαλάζιο Θερμαϊκό. Μετά την ριζική ανακαίνισή του το 2020, το πολυτελές ξενοδοχείο απέκτησε καινούργιο πρόσωπο και εντυπωσιακό artsy χαρακτήρα με επιλεγμένα έργα τέχνης σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης MOMus στη Θεσσαλονίκη. Η αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας συνεχίζεται στη σάλα του εστιατορίου με το ξύλινο πάτωμα, τα μαρμάρινα τραπέζια και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό. Σκηνογραφία φαντασμαγορική για το δείπνο από τον ταλαντούχο Executive chef του ξενοδοχείου Γιώργο Βαγιωνά.

Η κουζίνα του, διεθνής κατά βάση, βάζει στο παιχνίδι μαστορικά ελληνικά διάσημα προϊόντα και χαρακτηριστικά ελληνικά πιάτα, είναι νόστιμη, μοντέρνα και ανάλαφρη. Χαρακτηριστικό πιάτο που μπολιάζει τα διάσημα ιταλικά αραντσίνι με ελληνικά υλικά, είναι τα «αρατσίνι με τρούφα και αφρό παρμεζάνας, ταρτάκι με γαρίδες Κοιλάδας, χαμόν και κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης». Στην ίδια λογική, τα πανάλαφρα «gnudi (ένα είδος νιόκι της Τοσκάνης) από πατάτα, με έξοχο ραγού μανιταριών, πούδρα από kale, αφρό παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα Χολομώντα». Το «κριθαράκι με σφυρίδα, πούδρα από blacklime (αφυδατωμένο λάιμ) και λουίζα» είναι στην πραγματικότητα ένα πεντανόστιμο χυλωμένο γιουβέτσι με στακάτο ζυμαρικό και ένα ψάρι αφρό.
Από τη γαλλική κουζίνα έρχεται το φίνο «φουαγκρά με πουρέ γλυκοπατάτας καραμελωμένα πεκάν, το πολύ αρωματικό μπαχαρικό vadouvan (μπαχαρικό σαν κάρυ) και σιρόπι». Πιάτο σύνθετο και ντελικάτο πιάτο τα «φρέσκα χτένια με μικρές πανακότες από αγκινάρα Ιερουσαλήμ (τοπιναμπούρ), πουρές από αγκινάρες Ιερουσαλήμ, οξαλίδα, γαλάκτωμα από τους χυμούς του χτενιού αρωματισμένο με φασκόμηλο και λάιμ και μικρές πανακότες από αγκινάρα Ιερουσαλήμ» -μια σπουδή υφών γύρω από τον τραγανό βολβό. Μαζί με το κομψό επιδόρπιο «ναμελάκα baileys με μοντέ φουντούκι, σως από πορτοκάλι, παγωτό, φουντούκια καβουρδισμένα και πασπαλισμένα με σκόνη χρυσού και τούιγ από αμυγδάλου» ζητήσαμε Κίτρο Νάξου. Ένα ονειρεμένο ελληνικό dijestif που δεν βλέπουμε ποτέ στα εστιατόρια. Wine list με περίπου 150 ετικέτες στην πλειοψηφία τους από τον ελληνικό αμπελώνα.
Διεύθυνση: Ξενοδοχείο Electra Palace, Πλατεία Αριστοτέλους 9, Τηλ: 2310294036
Moldee Bar restaurant
Kομψότατο στη λιτότητά του bar restaurant, από τον πολυβραβευμένο Βασίλη Μουρατίδη, executive chef σεφ του πολυτελούς ξενοδοχείου «Danai Beach Resort» στη Σιθωνία και εκφραστή μιας συνταρακτικής fine dining γαστρονομίας και τον συνεργάτης του, τον ταλαντούχο σεφ Σοφοκλή Μαραγκουδάκη. Για το δικό τους εστιατόριο, οι σεφ επιλέγουν μια fine comfort μεσογειακή κουζίνα με επιρροές από Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, μεγάλη προσοχή στις πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και μικρό κατάλογο που διευρύνεται με πιάτα ημέρας. Πιάτο εξαίσιο, οι παπαρδέλες με μπουτάκια πάπιας ραγού, κατσικίσιο τυρί και βούτυρο λευκής τρούφας. Το ψητό λάχανο, κρουστό και φίνο, με ντελικάτη, αρωματική κρέμα από πορτοκάλι, σάλτσα βουτύρου και τηγανητό kale γαρνίρεται όμορφα με χαβιάρι πέστροφας (σαν brick αλλά λίγο πιο μικρό).
Επιδόρπιο του μίνι μενού που συγκροτήσαμε ανάμεσα στα πολλά που δοκιμάσαμε, έτσι για να δώσουμε μια ιδέα του τι μπορείτε να απολαύσετε στο Moldee, η «ναμελάκα με monte λευκής σοκολάτας, τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και ένα βελούδινο παγωτό φυστικοβούτυρου με κράκερ από σοκολάτα γάλακτος. Μπορείτε να πιείτε τα ποτά σας ή τα κοκτέιλ σας με την υπογραφή του Νίκου Μπάκουλη και του Βασίλη Κυρίτση του διάσημου μπαρ The Clumsies στη μεγάλη μπάρα μπροστά -μπροστά. Το εστιατόριο ανοίγει νωρίς για πρωινό και συνεχίζει με brunch, μεσημεριανό και μεσημεριανό πριν περάσει στη βραδυνή luxurious κάρτα του.
Διεύθυνση: Μητροπολίτου Ιωσήφ 8 & Προξένου Κορομηλά, Τηλ: 2310286000
Διαγώνιος 1977
Η αλλαγή ιδιοκτησίας στο ιστορικό μαγαζί που βρίσκεται στην καρδιά ντόπιων και επισκεπτών από το 1977 -πέρασε στους δραστήριους επιχειρηματίες που τρέχουν τα εστιατόρια «Γλυκάνισος», «Marea Sea Spirit» και «Iberico»- δεν άλλαξε τίποτα από τα αγαπημένα που φέρουν εδώ και 50 χρόνια τους πιστούς στα τραπέζια του. Ο πεντανόστιμος χοιρινός γύρος και τα ψητά σουτζουκάκια (στην πραγματικότητα είναι μπιφτεκάκια αλλά στη Θεσσαλονίκη τα λένε σουτζουκάκια) στη βρίσκονται πάντα στη διάθεση μας. Χειροποίητος ο γύρος, ήπια καρυκευμένος, ελαφροψημένος, λίγο τραγανός απ’ έξω. Έκπληξη για όποιον έρχεται για πρώτη φορά, το μπούκοβο που συνοδεύει τα αφράτα καλοζυμωμένα σουτζουκάκια. Δίπλα στο γύρο και στα σουτζουκάκια, στέκεται ισάξια το συκώτι. Φανταστικά ζουμερό έρχεται γαρνιρισμένο με μουστάρδα σε σκόνη. Το μαγαζί είναι περήφανο για τις αλοιφές του: ρώσικη, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι και «πάπρικα», τη διάσημη μακεδονίτικη αλοιφή που συνοδεύει τα ψητά κρεατικά φτιαγμένη εδώ από πάστα ντομάτας, μουστάρδα και ρίγανη. Μας αρέσουν τα γλυκά, στο ίδιο μερακλίδικο ύφος με το φαγητό. Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή, σοκολατόπιτα και ένα παντεσπάνι σιροπιασμένο, γαρνιρισμένο με κρέμα σαντιγί, κάτι σαν το τούρκικο εκμέκ, μόνο που έχει σαντιγί αντί για καϊμάκι.
Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη Κωνσταντίνου 13, Πλ. Φαναριωτών, Τηλ: 2310262245
+Τροφή
Στην πιο νόστιμη γειτονιά της πόλης, (γειτονάκι με το κρητικό Χαρούπι του Παπουτσάκη και το ψαρομάγαζο του Σούσουρα) μέσα στα ξακουστά Λαδάδικα, το μαγαζί κινείται στο δικό του χωροχρόνο. Πήγαμε μεσημέρι, με ψιλόβροχο, πριν ανοίξει το μαγαζί και καθίσαμε στα ψηλά σκαμνιά έξω, κάνοντας χάζι την ανοιχτή κουζίνα με το λευκό μαρμάρινο πάγκο και μια στόφα με μεταλλικό απορροφητήρα. Οι μάγειρες κινούνται ενορχηστρωμένα και τελετουργικά, αμίλητοι και συγκεντρωμένοι. Ψωμί χειροποίητο προζυμένιο από βιολογικά ελληνικά άλευρα, σταρένιο και αλεύρι από ζέα, μαλακό κατσικίσιο τυράκι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη. Μετά, το αγαπημένο μας πιάτο: «σουπιά ψητή στο μαντέμι με ζεματιστούς ζοχούς και λευκό ταραμά φτιαγμένο με ψωμί και γαρνιρισμένο με σουμάκ». Ονειρεμένο το άρωμα της σουπιάς από το ψήσιμο στο μαντέμι που τελικά, ναι, είναι μοναδικό.
Γλυκύτατα και νοστιμότατα τα κρεμμύδια γεμιστά με κιμά μοσχαρίσιο κιμά, σταφίδες κουκουνάρι και σώς παστιτσάδας (με τα μπαχαρικά της παστιτσάδας). Άλλο ένα πιάτο που μας άρεσε πολύ και μας θύμισε μαμάδες και γιαγιάδες είναι το «μοσχαράκι στη γάστρα με κυδώνια στιφάδο». Πολύ καιρό είχαμε να δούμε το κυδώνι στο πιάτο σαν στιφάδο και θυμηθήκαμε και συγκινηθήκαμε. Όλα τα κρεατικά και τα λαχανικά είναι ελληνικά και βιολογικά και έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα ενώ το μαγαζί ακολουθεί τη φιλοσοφία zero waste, δηλαδή δεν πετάνε τίποτα αλλά επινοούν τρόπους για να μαγειρεύουν όλα τα μέρη των υλικών. Το μαγαζί το έχουν ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο Γιάννης Λουκάκης της Μούργας και τα άλλα παιδιά που μαγειρεύουν στην κουζίνα με την καθοδήγηση του Γιάννη: ο Τάσος, ο Δημήτρης, ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Νίκος ο αρτοποιός που κάνει το ψωμί, τις πίτες και τα ζυμαρικά. Ο κατάλογος αλλάζει κάθε μέρα.
Διεύθυνση: Δόξης 7, Λαδάδικα, Τηλ: 2310540260
10 Τραπέζια
Σε αυτό το μαγαζί, ο πασίγνωστος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης ποντάρει στoυς μεζέδες. Αλλά μεζέδες με περίεργους συνδυασμούς που πιάνουν από τη μια τη Δύση και από την άλλη την Ασία, βάζουν στη μέση την Ελλάδα και με κάθε πιατάκι υπενθυμίζουν πως το απροσδόκητο και το ανατρεπτικό είναι γερό κομμάτι της ευχαρίστησης στο τραπέζι. Από τη σεφ Πασχαλίνα Καμτσίκη λοιπόν, αρχή με ένα smart, καυτερό «σου γεμιστό με ταραμά wasabi, χρένο και αμύγδαλο συν γλάσο λεμόνι και πούδρα αρωματικών βοτάνων». Άλλος ένας γεμιστός μεζές με διεθνές προφίλ, η «κρουστάντ με μελάνι σουπιάς και γέμιση από σμετάνα (ένα είδος ρώσικης ξινής κρέμας), καβούρι, gel σόγιας και χαβιάρι πέστροφας».
Τα «ωμά γεμιστά» φτιάχνονται σε στρώσεις. Στη βάση γιαπωνέζικο ρύζι για σούσι, από πάνω αρωματικά βότανα και νερό ντομάτας, μετά λάχανο kimchi (κορεάτικο τουρσί) μετά σαρδέλα παστή και στο τέλος αβγά ρέγγας. Ροκάρει το μεζεδάκι με όλες αυτές τις εντάσεις και την …εμπριμέ εμφάνιση. Πίσω στα ελληνικά με την surf & turf «μπρουσκέτα με κρέμα μαϊντανού, καπνιστό (ζουμερό) μύδι, κρεμμύδι καραμελωμένο και λούζα Μυκόνου». Στα πατρώα εδάφη και οι «λαχανοντολμάδες με θαλασσινά και σως από ταραμά» ενώ η πολύ καλή «γαρίδα με ρύζι puff και γαλάκτωμα λωτού» μάς ξανά βάζει σε εξωτική γευστική διάθεση. Το αναφέρουμε τελευταίο διότι τελευταίο έρχεται το επιδόρπιο αλλά στην πραγματικότητα, ο «μπαμπάς χαρουπιού με ρούμι, βύσσινο και σοκολάτα» είναι ένα φοβερό, μεθυστικό γλυκό -υπερπαραγωγή, που στολίζεται με κόκκινα φρούτα και παίρνει Άριστα 10’.
Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Τηλ: 2310251010
Tiffani’s Χ 1905
Ένα ιστορικό όνομα για τη γαστρονομική σκηνή της πόλης (εδώ βρισκόταν το πολύ δημοφιλές «Τιφφανι’ς» επί 40 χρόνια πριν κλείσει το 2013) πολύ κρασί και πολύ ελληνική κουζίνα. Ιδού τα «συστατικά» που ένωσε ο δραστήριος επιχειρηματίας εστίασης Νίκος Νυφούδης (έχει το εστιατόριο Ανφάντ Γκατέ στο Τελλόγλειο και το κρεατομάγαζο Tzaki Ho στον Χορτιάτη και τρία εστιατόρια στο Λονδίνο) για φτιάξει το καινούργιο hype στέκι πόλης, όπου, έκπληξη, το μεσημέρι και όχι το βράδυ, βρίσκεται στο pick της δράσης του. Φωτεινός χώρος με μεγάλες τζαμαρίες και ασπρογάλαζους τόνους, αίσθηση γειτονιάς και καλής διάθεσης στον πεζόδρομο της Ικτίνου, κοσμικοί και ordinary people, μεγάλοι και μικροί, after shopping επισκέψεις, ωραία μουσική.
Στην καρδιά του μενού, δημιούργημα του αστεράτου σεφ Ασημάκη Χανιώτη και του ταλαντούχου σεφ Πρόδρομου Ασημάκη, βρίσκεται η ελληνική κουζίνα με φανερή αγάπη στα μεγάλα κρητικά πιάτα, ας πούμε το «γαμοπίλαφο», τα «σκιουφιχτά χειροποίητα ζυμαρικά με κουνέλι», το «αρνί τσιγαριαστό με σταμναγκάθι και αρωματικά βότανα», οι «χοχλιοί μπουμπουριστοί». Το πασίγνωστο άγριο αγκιναράκι της Τήνου και το επίσης διάσημο τηνιακό τυρί «καρίκι» κάνουν cameo εμφάνιση σε σαλάτες και ορεκτικά, ενώ κάποια από τα δημοφιλή πιάτα του παλιού Tiffani’s διατηρούν τιμητική θέση στο μενού -τα «φιλέ μινιόν», το «γεμιστό μπιφτέκι με κασέρι, ντομάτα και λιωμένο σκορδοβούτυρο» (επικό πιάτο), οι «πατάτες κομπλέ» πατάτες σε στρογγυλές φέτες τηγανητές σερβιρισμένες με σάλτσα από κρέας και τριμμένο τυρί.
Από την κακαβιά, που σερβίρεται με ψάρι ή και χωρίς μόνο ο ζωμός δηλαδή, με τη μισή τιμή και που μας θύμισε τα μαγέρικα και το «ολίγη από γιουβέτσι» μέχρι τις εξαιρετικές σούβλες με κοκορέτσι, χοιρινό και κοτόπουλο, υπάρχει χώρος για το «φτωχικό» και δυσεύρετο πιάτο «κάστανα στιφάδο» και το ντελικάτο τεχνικό πιάτο «μοσχάρι ταρτάρ σε πατάτα mochi κάππαρη, καπνιστό ελαιόλαδο και καλοκαιρινή τρούφα». Λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, κολιός πεταλούδα, μοσχοχτάποδο σχάρας με τσορίθο και μελάνι σουπιάς συν αρκετές κοπές -κόντρα μπριζόλα ελληνική μοσχίδας, «σπαλομπριζόλα old dairy cow, αράχνη black angus strip loin black angus, συνυπάρχουν δημοκρατικά». Και μπριαμάκι θα βρείτε. Το κρασί έχει μεγάλο ειδικό βάρος εδώ, με μια τεράστια wine list. Γύρω στις 400 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, μεγάλη στοργή για τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς και περίπου 50 κρασιά με το ποτήρι.
Διεύθυνση: Ικτίνου 3, Τηλ: 231 600 9773
Ηλιόπετρα
Ένα μικρούτσικο εστιατόριο χωμένο σε μια γειτονιά χωρίς εμπορική και ψυχαγωγική κίνηση, που δεν την έχει αγγίξει ακόμα το gentrification και μάλλον δεν βάζει υποψηφιότητα για κάτι τέτοιο, έχει αναδειχθεί με το ξεχωριστό φαγητό του σε hot σημείο της πόλης. Ελληνική κουζίνα με ένα γκουρμέ άγγιγμα, με αποδομήσεις και αναδομήσεις έξυπνες, που όμως παραμένουν σταθερά ενωμένες στο οικείο ελληνικό. Ο σεφ σφραγίζει το κουζινικό του ύφος με πιάτα κλασικά όπως η γευστική ψαρόσουπα με φρέσκο μπακαλιάρο και λαχανικά και προζυμένιο φρυγανισμένο ψωμί με σταρένιο αλεύρι ολικής από το κτήμα Παρχαρίδη στο Κολχικό και ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Μαρώνεια (Κομοτηνή). Ζουμερή και τρυφερή η σάρκα του ψαριού χωρίς να διαλύεται και η σούπα με μια ελαφρότατη καυτερή ευπρόσδεκτη επίγευση. Ευρηματικός και γεμάτος φαντασία ο ταραμάς με ψαχνό καβούρι, πάνω σε πράσινο και sweet chilli και γαρνιτούρα από τριμμένο παξιμάδι χαρουπιού, πέρλες ρέγγας με εκχύλισμα πάπρικας και φύτρα μπρόκολου.
Τα ντολμαδάκια σούσι που φαίνεται πως γοητεύουν ως ιδέα πολλούς σεφ, εδώ τα είδαμε με έντονα ιαπωνίζουσα γευστική φόρτιση. Το φύκι αντικαθιστά το αμπελόφυλλο και η γέμιση περιλαμβάνει ρύζι, καρότο, wasabi, λαυράκι καρπάτσο, καυτερή σάλτσα sriracha, και χειροποίητη μαγιονέζα με τσίλι και φύτρες από ραπανάκι. Η κουζίνα αγαπά τις καυτερές γεύσεις. Ευφυές πεντανόστιμο πιάτο, όλο ιώδιο, υφές και ανατρεπτικούς συνδυασμούς η παλαμίδα στη σχάρα πάνω σε ρεβυθάδα κόκκινη και πουρέ κουνουπίδι -μην και δεν το δοκιμάσετε. Άλλο ένα πιάτο που αγαπήσαμε, είναι η μπαλοτίνα από αρνί πάνω σε φάβα, σέσκουλα τσιγαριστά και γαρνιτούρα από φρέσκο μάραθο. Και τεχνικές και απλότητα και ιδιότυποι συνδυασμοί όλα σε αρμονική συνύπαρξη.
Όσον αφορά τα dumplings με γίδα στο ζωμό της συν teriyaki σως και γαρνιτούρα λαχανάκια Βρυξελλών και μανιτάρια σιμέτζι, στο ίδιο μοτίβο της «ελευθεριάκης» θα λέγαμε συνύπαρξης των υλικών, τα καταχωρήσαμε στη λίστα των πιάτων για τα οποία θα ξαναπάμε στο εστιατόριο. Ως επιδόρπιο, ένας περίεργος χειροποίητος μπακλαβάς με κρέμα σοκολάτας και γλυκό του κουταλιού μύρτιλο που σε κάνει να τρως άλλη μια και μετά άλλη μια μπουκιά ώσπου να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε κάνει να σου αρέσει τόσο πολύ. Η κουζίνα είναι μικρή, το μωσαϊκό στο πάτωμα και τα ρετρό σερβίτσια εγκαλούν μια νοσταλγία για το παλιό και κάνουν ενδιαφέρουσα αντίστιξη με τις ανατρεπτικές γεύσεις. Λίγα τραπεζάκια έξω και ουρά για ένα τραπέζι μέσα.
Διεύθυνση: Αισχύλου 5, (πίσω από τον Άγιο Δημήτριο), Τηλ: 2314055553
Cevicheria
Bar restaurant με κουζίνα Nikkei στην εναλλακτική γειτονιά στα Άνω Λαδάδικα, από τον σεφ Δημήτρη Μπαντέα. Πολύ εντυπωσιακό εικαστικά το μαγαζί, ανταποκρίνεται πειστικά στο είδος της κουζίνας που υπηρετεί και παίζει το παιχνίδι του ασιατικού εξωτισμού στους πιο δυνατούς τόνους. Τα φώτα neon, οι ταμπέλες manga, κοσμοπολιτισμός συν ροκ αναφορές -στον κατάλογο, ανάμεσα σε άπειρα ιδεογράμματα βλέπουμε τη γραφιστική απεικόνιση του Έλβις Πρίσλεϊ, του Τζον Λένον, της Μαντόνα. Ανάμεσα σε tiradito, anticuchos, sushi και ceviche, σημειώνουμε τις ιδιαίτερα δημοφιλείς σπεσιαλιτέ Ceviche «el clasico» λαυράκι μαριναρισμένο στη σάλτσα εσπεριδοειδών «Leche de Tigre» με γαρνιτούρα καψαλισμένο καλαμπόκι, κόλιανδρο, τσίλι, κρεμμύδι και πουρέ γλυκοπατάτας, το Sushi (fusion style) «beef tartare» με ταρτάρ από φιλέτο μόσχου μαριναρισμένο σε kimchi και γιαπωνέζικο κρεμμύδι σε τραγανή tempura, το para picar «Calamari taquitos», δηλαδή Tacos με τραγανό καλαμάρι παναρισμένο και ψημένο στην φριτέζα , guacamole στη βάση του και χειροποίητη μαρμελάδα από τσίλι.
Πολύ ενδιαφέρον το Tuna menu, ένα ξεχωριστό μενού που περιέχει όλες τις συνταγές με πρώτη ύλη τον τόνο, όπως το πιάτο «Tuna tataki» δηλαδή λεπτοκομμένες φέτες τόνου, με μια λεπτή ψημένη «μπορντούρα» εξωτερικά και εσωτερικά ωμές, βυθισμένες σε dressing tosazu, πίκλες από μανιτάρια Σιμέτζι και περουβιανές πιπεριές jalapeños. Οι κρεοφάγοι θα βρουν επιλεγμένες κοπές όπως Bavette con Chimichurri, Japanese Wagyu A5 (strip loin Kagoshima) αλλά και Peruvian Adobo, δηλαδή μοσχαρίσιο κρέας μαριναρισμένο με baby πατατούλες και adobo sauce.
Διεύθυνση: Κατούνη 28, Άνω Λαδάδικα, Τηλ: 2310539292
Διαβάστε ακόμα:
Περιήγηση στα υπόγεια αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
9 κορυφαία εστιατόρια ψαροφαγίας στη Θεσσαλονίκη
Αρχαιολογικοί χώροι γύρω από τη Θεσσαλονίκη που πρέπει να επισκεφθείτε έστω μια φορά