Έχει παρομοιαστεί με τη Βενετία λόγω της μοναδικής μορφολογίας του, αφού πρόκειται ουσιαστικά για δύο σχεδόν νησιά που ενώνονται με γέφυρα αλλά κυρίως λόγω του καναλιού που τον διαχωρίζει από τις ακτές της Τροιζηνίας, στις οποίες σας μεταφέρουν παραδοσιακά βαρκάκια σε 5 μόλις λεπτά. Έχει υμνηθεί στη λογοτεχνία, μέσα από το κλασσικό μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος» του Κώστα Πολίτη. Έχει αγαπηθεί από επισκέπτες από όλο τον κόσμο λόγω της γραφικότητας και της προσιτής του απλότητας. Και αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή προορισμό για πολλές κατηγορίες ταξιδιωτών, που επιλέγουν τον Πόρο είτε λόγω της εγγύτητάς του στην πρωτεύουσα, είτε για θαλάσσιο τουρισμό στους απάνεμους όρμους και τα γαλήνια νερά του.
Είναι ατελείωτες οι ομορφιές που εκπλήσσουν τους επισκέπτες του αγαπημένου νησιού του Αργοσαρωνικού. Από την πανοραμική θέα από τον διάσημο Πύργο του Ρολογιού ως τις δαντελωτές αμμουδιές του κι από μια χαλαρή βόλτα κατά μήκος της κατάμεστης από ιστιοπλοϊκά, καταμαράν και γιοτ μαρίνας του, έως μια απολαυστική βραδιά με ουζάκι και φρέσκο ψάρι σε κάποια από τις πολυάριθμες, προσεγμένες ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους κατά μήκος της μεγάλης παραθαλάσσιας περαντζάδας της Χώρας. Τις γαστρονομικές επιλογές που θα βρείτε εκεί, συμπληρώνουν με τον ιδανικότερο τρόπο τα ζαχαροπλαστεία του νησιού, όπου το μεράκι, η αγάπη για την παράδοση, ο σεβασμός για την ντόπια πρώτη ύλη και οι συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μετουσιώνονται σε εξαιρετικά γλυκίσματα που δεν θα χορταίνετε ν’ απολαμβάνετε.
Δάγκλης
Χωρίς υπερβολή, από τα κορυφαία αμυγδαλωτά όλων των νησιών μας. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, είναι ευνόητο ότι η στάση στο παραδοσιακό εργαστήρι της οικογένειας Δάγκλη, στο κέντρο του παραλιακού δρόμου της Χώρας, είναι εκ των ων ουκ άνευ μιας επίσκεψης στον Πόρο. Στέκει δε εκεί, ορόσημο της παραδοσιακής νησιώτικης ζαχαροπλαστικής, από το 1976, όταν ο ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης, Γιάννης Δάγκλης, αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, που όπως δείχνει η ιστορία εξελίχθηκε σε τέχνη. Αυτή, που με περισσή σεμνότητα και μεράκι συνεχίζουν σήμερα η σύζυγός και τα παιδιά του. Όποια ώρα κι αν περάσετε από το ζαχαροπλαστείο με τα χαρακτηριστικά μπλε παραθυρόφυλλα, θα σας πλημμυρίσει η μυρωδιά από το ροδόνερο, βασικό συστατικό των θεσπέσιων αμυγδαλωτών τους. Λευκές μπουκίτσες σε σχήμα μικροσκοπικού αχλαδιού, που στο δάγκωμα αρωματίζουν το στόμα με τον απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό αμυγδάλου-ροδόνερου. Είναι απίστευτο πόση γεύση χωρά ένα τοσοδά γλυκάκι.
Το ίδιο ισχύει και τα στρογγυλά καρυδάτα -μείγμα μόνο με καρύδι, μέλι και κανέλα- που βράζει σε τεράστιες κατσαρόλες, κρυώνει και στη συνέχεια πλάθονται, κόβονται και πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη. Θα βρείτε επίσης εξαιρετικά καλιτσούνια, αλλά και κουραμπιέδες όλο το χρόνο, αφράτο εκμέκ, χειροποίητα κουλουράκια, όλα από αγνά υλικά. Όσο η δεύτερη γενιά βρίσκεται στο εργαστήριο εντός του καταστήματος με τις παλιές βιτρίνες από μπλε ξύλο και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του νησιού, φτιάχνοντας ονειρεμένα, πεντανόστιμα γλυκάκια, οι ντόπιοι συρρέουν για τις ατομικές μηλόπιτες που γίνονται ανάρπαστες για πρωινό, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν στους ταξιδιώτες τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού και τα λικέρ της κας Κωνσταντίνας: λεμόνι, μαστίχα, βερίκοκο, περγαμόντο και πικραμύγδαλο που θυμίζει το ιταλικό Amaretto. Κι ένα μικρό, γλυκό μυστικό: Μη μείνετε μόνο στα αμυγδαλωτά-κεράσματα, δοκιμάστε οπωσδήποτε και το εξίσου μεστό σε γεύση και πλούσιο σε τριμμένο αμύγδαλο, παγωτό αμυγδαλωτό.
Το Γλύκισμα
Αν εξερευνώντας τις δαιδαλώδεις γειτονιές της Χώρας και βολτάροντας ανάμεσα σε ασπρισμένα δίπατα σπίτια και ανηφορικές σκαλωσιές, σας κατακλύσει μια έντονα βουτυρένια μυρωδιά, μη διστάσετε να την ακολουθήσετε. Θα σας οδηγήσει σ΄ένα καλαίσθητο γωνιακό κατάστημα με βιτρίνες σκέτο πειρασμό. Ονομάζεται «Το Γλύκισμα», οι ντόπιοι το γνωρίζουν ως ζαχαροπλαστείο Κανατσίδης και από το 1991 αποτελεί το ναό των σιροπιαστών γλυκών του Πόρου. Πράγματι, τα μοναδικά σιροπιαστά γλυκά που βγαίνουν από το εργαστήριο της οικογενειακής επιχείρησης -και εδώ στο πίσω μέρος του καταστήματος, εξ’ ου και το μεθυστικό άρωμα από το αιγοπρόβειο βούτυρο που χρησιμοποιούν – τα έχει αγαπήσει όλο το νησί. Χαζεύοντας τα ταψιά που παρατάσσονται στη βιτρίνα, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε: καρυδόπιτες και ραβανί σε γενναιόδωρα κομμάτια, κανταΐφι και ζουμερή σοκολατόπιτα, αλλά και παραδοσιακά ανατολίτικα σιροπιαστά με διάφορους ξηρούς καρπούς.
Πολύ ιδιαίτερα και εξαιρετικά νόστιμα αυτά με μύρτιλλα ή φραγκοστάφυλλα, αλλά κι εκείνα με πράσινο φύλλο και πλούσια γέμιση από φιστίκι Αιγίνης, που μάλιστα έχουν μεγάλη ζήτηση και στα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού. Κορυφαίο όλων και σπεσιαλιτέ του ζαχαροπλαστείου βάση μυστικής συνταγής, το μοναδικό μπακλαβαδάκι μόνο με ασπρισμένο αμύγδαλο σε ένα πολύ αρωματικό σιρόπι, που προσφέρεται σε μπουκίτσες. Αρκεί μια ματιά στο γιγάντιο ταψί που συνήθως κοσμεί τη βιτρίνα, με άφθονες στρώσεις χρυσαφένιων φύλλων, για να πειστεί κανείς να δοκιμάσει. Το συναγωνίζεται επάξια το απίθανο γαλακτομπούρεκο με την πλούσια κρέμα, που καλύτερα να έρθετε το πρωί για να το προλάβετε, αλλά και να προμηθευτείτε μαζί με τους ντόπιους τα φρεσκότατα ρυζόγαλα για τα οποία επίσης φημίζεται το κατάστημα. Όλα πεντανόστιμα κι αναπόσπαστο μέρος ενός προσωπικού αφηγήματος, αυτό του Γιώργου Κανατσίδη, που μετέφερε την εμπειρία του στη ζαχαροπλαστική από τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας όπου θήτευσε, στην καρδιά του τόπου του.
Ζαχαροπλαστείο Βεσσαλά
Την προσωποποίηση της χαράς της ζαχαροπλαστικής θα βρείτε περνώντας του κατώφλι του εξαιρετικού αυτού ζαχαροπλαστείου, στο γελαστό πρόσωπο της ιδιοκτήτριας κυρίας Δώρας Βεσσαλά, όπου ξεκάθαρα φαίνεται πόσο αγαπά αυτό που κάνει. Εδώ δεν υπάρχει βιτρίνα, ούτε περιττοί εντυπωσιασμοί. Θα αναγνωρίσετε τον προορισμό σας από τις ψηλές πικροδάφνες που πλαισιώνουν το διώροφο κτήριο με τις κόκκινες πόρτες κι από τα χαμόγελα όσων βγαίνουν με ένα παγωτό ή γλυκό στο χέρι. Στον φωτεινό και καλαίσθητο χώρο, παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν αρμονικά και η παραδοσιακή αύρα παντρεύεται με τη σύγχρονη αντίληψη περί γλυκών δημιουργιών. Η ιστορία αγάπης για τις γλυκές δημιουργίες ξεκίνησε στην αντίπερα όχθη, όταν ο πατέρας της ιδιοκτήτριας ανοίγει το 1969 στο Γαλατά το εργαστήριό του, για να πάρει τα ηνία η αεικίνητη και δημιουργική κόρη του, ανοίγοντας δικό της ζαχαροπλαστείο στον Πόρο το 1994, παρακολουθώντας σχετικά σεμινάρια στο Παρίσι και συστήνοντας νεωτεριστικές για την εποχή τους γλυκές δημιουργίες. Ακόμη και σήμερα είναι απόλαυση να τη βλέπεις να γεμίζει πλούσια σοκολατένια εκλέρ ή να τελειοποιεί την κρέμα του τιραμισού της, πάντα με χαμόγελο και ενθουσιασμό. Δίπλα της, η μια της κόρη, κα Σωτηρία Αρώνη, που μεγαλώνοντας μέσα στο ζαχαροπλαστείο κόλλησε το μικρόβιο κι αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως χημικός μηχανικός, έμαθε τα πάντα για την τέχνη του γνήσιου ιταλικού παγωτού στο Carpigiani Gelato University της Μπολόνια.
Τους κανόνες, τα μυστικά και την επαγγελματική προσέγγιση των Ιταλών στο αντικείμενο, μετέφερε και εφάρμοσε στην οικογενειακή επιχείρηση και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει απόλυτα: εξαιρετικό, γνήσιο gelato, ελαφρύ και φρέσκο, σε γεύσεις δημιουργικές που ακολουθούν την εποχικότητα της πρώτης ύλης και που οι ντόπιοι έμαθαν να απολαμβάνουν πλέον όλο το χρόνο. Δυνατό της σημείο όπως θεωρεί η ίδια, τα σορμπέ όπου πραγματικά γεύεσαι αληθινή γεύση φρούτου: σορμπέ από λεμόνια της περιοχής, φράουλα με τα τραγανά της σποράκια από βιολογικές καλλιέργειες, βερίκοκο μόνο στην εποχή του και υπέροχη καρύδα. ‘Ολα απολαυστικά δροσιστικά, συμπληρώνονται από τις υπόλοιπες καταπληκτικές γεύσεις παγωτού, όπως Cookies με σοκολάτα, πλουσιότατα Παρφέ με γεύση που σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, Τυρί ρικότα με φρούτα του πάθους, Φιστικοβούτυρο και πραγματικά εξαιρετικό Φιστίκι Αιγίνης. Κι αφού δεν μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας επιστρέφοντας, εφοδιαστείτε τουλάχιστον με τα κομψά βαζάκια από χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, τις πρωτότυπες σοκολάτες της Σωτηρίας με Ελληνικά βότανα – μαστίχα με λεμόνι, τσάι, ιβίσκο με μήλο, μπαχαρικά – αλλά και τα απίθανα αμυγδαλωτά της κας Δώρας με καρδιά από ζουμερό πορτοκάλι.
Grand Gelato
Οι λάτρεις του παγωτού θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε και από τη τζελατέρια Grand Gelato, όπου πραγματικά θα δυσκολευτούν να διαλέξουν από τις 80 δελεαστικές γεύσεις που διατίθενται καθημερινά. Και στην περίπτωση αυτή, ένας νέος άνθρωπος με αγάπη για το ποιοτικό παγωτό βρίσκεται πίσω απ’ το αγαπημένο εδώ και 4 χρόνια στέκι, που το 2020 κέρδισε το χρυσό βραβείο του portal Estiatoria.gr. Το νόστιμο παγωτό του το προμηθεύεται από εργαστήριο του Ξυλόκαστρου όπου παρασκευάζονται γεύσεις κλασσικές η πρωτότυπες, ιταλικού τύπου gelato ή δροσερών σορμπέ. Τι να πρωτοδοκιμάσει κανείς εδώ, η Μηλόπιτα συναγωνίζεται την Αλατισμένη καραμέλα, η Pavlova το Τριαντάφυλλο, το Red velvet cake τη Black forest, το Ρούμι με σταφίδες το Κανταΐφι με μαστίχα, το Coffee crunch τον Βραζιλιάνικο καφέ. Αν καταφέρετε να αντισταθείτε στην πλούσια Gianduja, το Ferrero Rocher ή τη Σοκολάτα Toblerone, δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα πιο ελαφριά sorbet μάνγκο, σύκο, πεπόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι και το πολύ πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα Limoncello. Τα δύο τελευταία ταιριάζουν τέλεια με το απίθανο σορμπέ Σοκολάτα-πορτοκάλι που αν το βρείτε διαθέσιμο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Ούτε όσοι προσέχουν τη γραμμή τους ή αποφεύγουν τη ζάχαρη θα στερηθούν τις νόστιμες γεύσεις, αφού εκτός από τις κλασσικές Κρέμα και Σοκολάτα, υπάρχει sugar free Φουντούκι, Αμύγδαλο και Φιστίκι. Αν πάλι έχετε μεγάλη όρεξη, ζητήστε να σας ετοιμάσουν μια φρεσκοψημένη, βουτυράτη βάφλα, μια κρέπα, ή pancakes, που συνοδεύονται από παγωτό και γαρνίρονται πλουσιοπάροχα. Crumbles και τριμμένο μπισκότο, πέρλες λευκής ή bitter σοκολάτας, κροκάν αμυγδάλου ή γλυκό του κουταλιού αγριοκέρασο ή ακόμη και variegato sauce σε 3 γεύσεις, είναι μερικά μόνο από τα toppings που μπορείτε να διαλέξετε είτε για το γλυκό είτε για το παγωτό σας. Ειδικά για το τελευταίο, επιλέξτε ένα από τα θεαματικά χωνάκια -βουτηγμένα σε σοκολάτα και πασπαλισμένα με τρούφα- και απολαύστε το κάνοντας μια νυχτερινή βόλτα κατά μήκoς της μαρίνας που απλώνεται απέναντι από τη τζελατέρια.
Μελίστακτο
Οι γλυκές απολαύσεις δεν σταματούν στη Χώρα, γι΄αυτό φροντίστε ο δρόμος να σας φέρει ως την περιοχή Μοναστήρι, όπου ανάμεσα σε σκιερά πλατάνια και κοντά στην είσοδο της ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής, απλώνει τα τραπεζάκια του το παραδοσιακό καφενείο Μελίστακτο. Όλα εδώ περνάνε από τα άξια χέρια της κυρίας Νεκταρίας που ετοιμάζει εκτός από σπιτικές πίτες και καταπληκτικά γλυκά. Γαλακτομπούρεκο που μοσχοβολά, ραβανί και ελαφριά lemon pie με ξύσμα μοσχολέμονου, που θα σας σερβίρει ο σύζυγός της, κύριος Μελέτης, και θα συνοδεύσετε με σπιτική βυσσινάδα ή λεμονάδα. Όλο γεύση και τα σπιτικά γλυκά κουταλιού – ειδικά το βύσσινο – που θα ταιριάξουν τέλεια με τον καφέ σας και που μπορείτε επίσης να αγοράσετε. Η ιδιοκτήτρια φτιάχνει και αγνές μαρμελάδες που μπορείτε να προμηθευτείτε στο καφενείο, αν βρείτε σε απόθεμα το βερίκοκο, πάρτε τουλάχιστον ένα βάζο.
Λεμονοδάσος – Ζαχαροπλαστείο Βλάχος
Η ολοκλήρωση της γλυκιάς περιπλάνησης στον Πόρο περιλαμβάνει και την ευχάριστη διαδρομή με βαρκάκι στην αντίπερα όχθη. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά και μέχρι να απολαύσετε τη γραφική θέα του Πόρου και να βγάλετε τις απαραίτητες φωτογραφίες, θα έχετε βρεθεί στο Γαλατά. Από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της περιοχής, το απλωμένο κατά μήκος των πελοποννησιακών ακτών Λεμονοδάσος, είχε κάνει γνωστή την περιοχή από το 18ο αιώνα, και μπορεί να έχει περιοριστεί σήμερα σε έκταση, αλλά η παραγωγή του σε εξαιρετικά εσπεριδοειδή εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη ύλη για μοναδικές δημιουργίες. Από την ιστορία και τη μαγεία του Λεμονοδάσους εμπνέονται ο Δημήτρης και η Μαρία Βλάχου – δεύτερη γενιά ζαχαροπλαστών στο Γαλατά – που παράλληλα με το οικογενειακό, παραδοσιακό εργαστήριο γλυκών από το 1976, δημιούργησαν την εταιρία Lemonodasos, παράγοντας μια σειρά χειροποίητων, αγνών σπιτικών λεμονάδων, μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού, όλα βάση σπιτικών συνταγών και λεμονιών που προμηθεύονται από ιδιοκτήτες των κτημάτων που αποτελούν το Λεμονοδάσος.
Συντηρητικά και χρωστικές δεν προστίθενται πουθενά, αντίθετα πανταχού παρόν είναι ο χυμός των λεμονιών που συλλέγονται με το χέρι και γίνονται τα μαρμελάδα λεμόνι ή συμπληρώνουν τη φράουλα, το μανταρίνι και το πορτοκάλι. Τα γλυκά του κουταλιού θα σας θυμίσουν επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς, ενώ αποτελούν το ιδανικό ταίρι για τους εξαιρετικούς χυμούς που διατίθενται σε καλαίσθητες συσκευασίες με μια νότα νοσταλγίας και χιούμορ μαζί. Οι ιδέες του ζεύγους Βλάχου δεν παύουν να εξελίσσονται, κι έτσι από 2015 η γκάμα των προϊόντων από ντόπια λεμόνια και άλλα φρούτα εμπλουτίζεται διαρκώς. Αξίζει να δοκιμάσετε τον ταιριαστό συνδυασμό λεμονιού-τζίντζερ, τη δροσερή λεμονάδα με χυμό αγγούρι ή την αρωματική λεμονάδα με μαστίχα, την κλασσική βυσσινάδα και την πρωτότυπη φραουλάδα, πάντα με λίγο λεμόνι για έξτρα άρωμα. Κι επειδή και εδώ η παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας τους, οι παλιές συνταγές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή υπέροχων αμυγδαλωτών, όπου προστίθεται αγνό μέλι από μελίσσια του Λεμνοδάσους, έλαιο λεμονιών από την ίδια φυσικά περιοχή και στο κέντρο γλυκό του κουταλιού λεμόνι, δίνοντάς τους μια γεύση μοναδική.
Διαβάστε ακόμα:
10 ειδυλλιακές παραλίες του Πόρου: Κολύμπι σε πευκόφυτους όρμους και απάνεμες αμμουδιές
Πέντε Airbnb στον γραφικό Πόρο – Για όσους αγαπούν τις κοντινές αποδράσεις