Εστιατόρια με εξαιρετικό design και ιδιαίτερα πιάτα από βραβευμένους σεφ. Ανανεωμένα μενού και νέες γευστικές προτάσεις σε μια Αθήνα που δεν λέει να δροσιστεί, αλλά «φλέγεται» συνεχώς από έμπνευση.
Sense
Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας με επικεφαλής τον πολυβραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Έξοχη κουζίνα, ελληνοπρεπής, με αίσθηση του μέτρου και της αρμονίας, με λεπτές γεύσεις και εξαιρετική τεχνική. Ο σεφ ακουμπάει γερά στην πάτρια κουζίνα, την προσεγγίζει σεβαστικά και με το ταλέντο του την εισάγει στον δύσκολο χώρο της fine dining γαστρονομίας. Το μενού αντλεί φέτος έμπνευση από τα Ελευσίνια Μυστήρια, πανάρχαια γονιμική τελετή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας (Γη μητέρα) και της Κόρης (Περσεφόνη) που στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε τρομερή και άκρως μυστική τελετουργία μύησης στη σχέση της ζωής, του θανάτου και της μετά θάνατον αναγέννησης.
Ο σεφ τοποθετεί στις δημιουργίες του τα πιο απλά, τα πιο συνηθισμένα και πιο αγαπημένα τοπικά ελληνικά προϊόντα -τομάτα, φέτα, τραχανά, αγκινάρες, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοκεντά με έμπνευση και αληθινή γνώση της φύσης των υλικών του, θαυμάσια λιτά πιάτα με γευστικό βάθος. Η παρουσίαση των πιάτων συνοδεύεται από μια μικρή αναφορά στα διαδραματιζόμενα στις πέντε ημέρες που διαρκούσαν τα μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια και που μπορούσε να παρακολουθήσει το κοινό (τις υπόλοιπες τέσσερις οι μύστες αποσύρονταν στο απρόσιτο Τελεστήριο και κανείς δεν έμαθε ποτέ τι φοβερό γινόταν μέσα στο ιερό).
Καθώς το εστιατόριο από τον 7ο όροφο αντικρίζει σε απόσταση αναπνοής τον Παρθενώνα, την Πλάκα και όλο το αθηναϊκό κέντρο, το γεύμα αναδεικνύεται σε μια τελετουργία μύησης του σύγχρονου επισκέπτη στο συνεχές της ελληνικότητας μέσα από τη γευστική «ελευσίνια» διαδρομή. Προσφέρονται δύο μενού γευσιγνωσίας. Το μενού «Μύησις» με 11 στάδια και το μενού «Εποπτεία» με 11 στάδια επίσης, που είναι vegetarian. Επιλέγοντας το μενού «Μύησις», θα ξεκινήσετε με την «Ατραπό» δηλαδή ντοματοκεφτέδες γεμιστούς με φέτα, κρέμα δυόσμου και κράκερ ντομάτας -το ελληνικό καλοκαίρι μεταφρασμένο σε υπέροχη γεύση και θα συνεχίσετε με το «Γη μήτηρ»: σπανακοπιτάκι με ζωντανό το σπανάκι τυλιγμένο σε λεπτή βάφλα από σπανάκι και από πάνω κρέμα φέτας.
Ο σεφ αγαπάει να δουλεύει τα υλικά του σε διαφορετικές υφές επιτυγχάνοντας πολύ εκλεπτυσμένα αποτελέσματα. Και τα δύο πιάτα, κρατούν ακέραια τη σφριγηλότητα και τη βοτανικότητα της πρώτης ύλης. Η «Αγέλαστος Πέτρα» προτείνει ένα μακαρόν από παντζάρι γεμιστό με τυρί «Κυανόν» (το πρώτο μπλε ελληνικό τυρί από το τυροκομείο Αρβανίτης στη Μακεδονία) και κρέμα από κόκκινα φρούτα. Απροσδόκητος συνδυασμός, όπου παρεΐζουν όμορφα, η γλυκιά, η αλμυρή και η όξινη γεύση.
Στον «Αγυρμό» το ημίπαστο σκουμπρί συνοδεύεται από φρέσκο κεράσι, μους αμύγδαλο και γαλάκτωμα από καπνιστό μύδι και «ντομάτα» (από βούτυρο κακάου) που περιέχει νερό τομάτας. Κάθε μπουκιά, μια έκπληξη και μια μεγάλη ευχαρίστηση, όπως και το «Άλαδε μύσται»: πάνω σε μια βάση από ταραμά, ακουμπάει ένα χτένι ζουμερό και τροφαντό που πετάει σπίθες από την ελαφριά αψάδα του frozen Jalapeño (σορμπέ από την καυτερή και αρωματική πιπεριά), και το γλυκόξινο ροδάκινο. Το λάδι αρωματισμένο με περγαμόντο δείχνει για άλλη μια φορά την επιδεξιότητα του σεφ να μπλεντάρει μαγικά όλες τις γεύσεις.
Μεγάλη στάση στο «Πέλανος» (άρτος και βούτυρο). Ένα θεσπέσιο χειροποίητο ψωμί με ξινό τραχανά και ξινόγαλο που έρχεται μαζί με αιγοπρόβειο βούτυρο πασπαλισμένο με πούδρα από καψαλισμένο πράσο. Δεν χορταίνεται στο άρωμα, τη στιβαρή υφή, την υπόξινη γεύση. Στο πιάτο «Ασκληπιεία», τα dumpling γαρίδας έρχονται πάνω σε μπισκ με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μεγάρων και λάδι βασιλικού, μαζί με μους σφέλας Μεσσηνίας: μια εξευγενισμένη εκδοχή της θρυλικής συνταγής «γαρίδες σαγανάκι Μικρολίμανο». Μας ξετρέλανε το μπισκοτάκι γαρίδας: λεπτεπίλεπτο, μια οπτική λαγνεία (συν την γεύση). «Ίακχος» βαφτίζεται η γλώσσα (ψάρι) σοτέ με αγκινάρα Τήνου σοτέ, φρέσκο σπαράγγι, φρέσκο αρακά και αφρός αυγολέμονο. Άλλο ένα λεπταίσθητο πιάτο που κατορθώνει να φέρνει στο πιάτο τα υλικά με ατόφια τη γεύση καθενός, όλο ζουμί και τρυφεράδα και δροσιά. Στο πιάτο «Όρκος Σιωπής» το ψητό αρνί συνοδεύεται με τερίνα μελιτζάνα, ντοματάκι κονφί και σος από νερό ντομάτας -η σος είναι αριστούργημα-, και λάδι αρωματισμένο με βασιλικό. Το πιάτο είναι ωδή στη λεπτή γεύση και τη φίνα σάρκα του κρεατικού.
Έξοχα τα επιδόρπια του pastry chef Δημήτρη Μπαλάσκα. Το Pre dessert «Κυκεώνας» (ο Κυκεώνας ήταν υγρό με νερό αλεύρι και φλισκούνι που έπιναν οι μύστες) πρόκειται για σορμπέ από αγγούρι και λάιμ, σέλερι και λεμόνι. Ένα θεσπέσιο μαγειρικό γλυκό, πολύ τεχνικό και αιθέριο. Από μέσα σορμπέ, απ’ έξω αφρός λεμόν. Τέλος, οι «Πλημοχόες» (αγγεία που τοποθετούνταν στα σημεία της Ανατολής και της Δύσης προς τιμή των νεκρών, είναι άλλο ένα κομψοτέχνημα με μαρέγκα, μπρινουάζ πράσινου μήλου κρέμα λουίζα παγωτό από βουβαλίσιο γάλα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας πάνω στο παγωτό. Sommelier η Στέλλα Δεμέτη.
Αν θέλετε να συντονιστείτε και χωροχρονικά με την εμπειρία, θυμίζουμε ότι Ελευσίνια Μυστήρια τελούνταν κατά το μήνα Βοηδρομιών, τον τρίτο μήνα του αττικού ημερολογίου, που άρχιζε με την πρώτη εμφάνιση της σελήνης του Αυγούστου και διαρκούσε μέχρι τη νέα σελήνη του Σεπτεμβρίου. Κοντά είναι.
Διεύθυνση: Πλάκα, ξενοδοχείο «AthensWas», Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Τηλ: 2109200240
ΤΑVERNA 37
H δημοφιλής Taverna 37 του ξενοδοχείου Αρίων του ομίλου Four Seasons έχοντας επικεφαλής της κουζίνας τον εμπειρότατο και πολυβραβευμένο Κερκυραίο σεφ Αλέξανδρο Κοσκινά, προσφέρει μια ελληνοκεντρική γευστικότατη κουζίνα που ετοιμάζεται με μεγάλη μαστοριά και καταπληκτικές πρώτες ύλες. Ο σεφ εγγράφει στην πορεία του οκτώ χρόνια ως Head Chef στο Tudor Hall, έναν χρόνο ως Σύμβουλος & Δημιουργός Μενού Εστιατορίων και Ξενοδοχείων στον Όμιλο Τραστέλη και, γενικά, μια μεγάλη πείρα από ξενοδοχειακή εμπειρία από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Η ταβέρνα πάνω στο κύμα, καλαίσθητη, σε απόλυτη αρμονία με το αττικό τοπίο και άψογο σέρβις, είναι εξ ορισμού μια premium επιλογή για καλοκαιρινό φαγητό με ψυχή. Εxecutive chef του ομίλου, ο Απόστολος Δήμου.
Η «παραμάνα» που έρχεται στην αρχή φορτωμένη με τα ορεκτικά για να διαλέξετε, ξαναφέρνει στο προσκήνιο, μια αγαπημένη παράδοση και υπενθυμίζει τη συνήθεια να ξεκινάς το φαγητό με ένα τσίπουρο ή ένα ούζο. Πήραμε ένα ορεκτικό φρέσκο χταπόδι στη σχάρα με λαδόξιδο -μαστιχωτό μεν, αρκετά τρυφερό δε-, και μια πολύ ενδιαφέρουσα ταραμοσαλάτα με κομματάκια αυγοτάραχο. Ξινούτσικη και καλοδουλεμένη με πρόσθετο προσόν το umami του αυγοτάραχου. Στην «Αθηναϊκή» καταλαβαίνεις το ψάρι (ξεψαχνισμένο μεν όπως στην κλασική συνταγή, σε γερά κομμάτια δε) ενώ η μαγιονέζα στην κατάλληλη ποσότητα χαϊδεύει αλλά δεν πνίγει το ψάρι.
Το να σε συναρπάζει μια σαλάτα ίσως ακούγεται ως υπερβολή. Όπως στη σαλάτα με κολοκύθι, πράσινα φασολάκια, σπανάκι, αρσενικό Νάξου αμύγδαλο και ροδάκινο, τα λαχανικά κρατούν όλη τη βοτανικότητα και τη ζωντάνια τους σαν να βγήκαν από το μποστάνι εκείνη τη στιγμή, το αμύγδαλο δίνει το απαραίτητο crunch και το ροδάκινο ταιριάζει απίστευτα με την γλυκόξινη γεύση του. Μετά τη σαλάτα, οι κολοκυθοκεφτέδες με μους φέτας, το ταπεινό παιδί του μεγάλου «σογιού» των ψευτοκεφτέδων δικαιούνται τον δικό τους ύμνο. Το κολοκύθι είναι τραγανό και όχι «κατάκοπο» από τα βασανιστήρια που περνάει συνήθως για να βγάλει τα υγρά του. Το καταλαβαίνεις σε κάθε μπουκιά, χωρίς άλευρα για να «δέσει», χωρίς τυρί για να νοστιμίσει, με λεπτότατη τραγανή κρούστα. Ένα αριστούργημα. Γενικά το έχουν πολύ με τα χορταρικά και τα λαχανικά εδώ, όπως φάνηκε και σε όλες τις γαρνιτούρες από χόρτα και λαχανικά που συνόδευαν τα διάφορα πιάτα, και φτιάχνουν με το τίποτα, μεγαλεία.
Λιτό και στιβαρό πιάτο, είναι οι ταλιατέλες με λαβράκι ταρτάρ λεμόνι και χαβιάρι. Λιτό και στιβαρό, με αρκετά χοντροκομμένο το ολόφρεσκο ψάρι ώστε να μην χάνεται η λεπτή γεύση του και τη σωστή ποσότητα λεμονιού για να τονίζει την ουδέτερη βάση των ζυμαρικών. Άψογο στη γεύση, στο κόψιμο, στην υφή, το ταρτάρ τόνου με συνοδεία φύκια γουακάμε και πίκλα όπως και η ζουμερή συναγρίδα στη σχάρα με αλμύρα (δεν τη χορταίνεις, όπως είπα το έχουν με τα χορταρικά) και λαδολέμονο. Άλλη μία επιλογή στα ωμά, το μαριναρισμένο φαγκρί με ντομάτα, ελιά, κάπαρη και βασιλικό, συνδέει πολύ ορεκτικά το ασιατικής προέλευσης μαστορικό κόψιμο του ψαριού με την ένταση της τυπικής μεσογειακής τετράδας των γεύσεων. Δείγμα των επιλογών σε κρέας, τα παϊδάκια στη σχάρα. Με δυο τρεις μπουκιές ροζ (όχι well done) νοστιμότατου κρέατος στην άκρη τους, μοσχομυρίζουν ορεκτικά και ανταγωνίζονται άνετα τα ξεροψημένα λεπτοκομμένα παϊδάκια με το λιπάκι, στην κλασική ελληνική εκδοχή. Στα επιδόρπια, ο chef patissier Μιχάλης Χατζηκαλημέρης φτιάχνει ένα γιαννιώτικο γαλακτομπούρεκο και το συνοδεύει με παγωτό βανίλια. Τι γλυκό! Άφθαστο άρωμα βουτύρου και λεμονιού ενώ το παγωτό θα μπορούσες να το πεις και ντοντουρμά, έτσι μαστιχωτό και αρωματικό που είναι. Το αρμενοβίλ του είναι το ευχάριστο και πολύ πλούσιο αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, τίγκα στους ξηρούς καρπούς, μάλλον μακριά από το κλασικό θεσσαλονικιώτικο, όμως θελκτικό, με ευχάριστη συνοδεία μια λεπτόρρευστη κομψή κρεμα ανγκλέζ.
Συναρπαστικό το location, με το αττικό τοπίο τριγύρω. Κοιτάς πάνω, βλέπεις τις άσπρές κοιλιές των γλάρων, τριγύρω στο κολπάκι αρμυρίκια, μικρές ελίτσες, μια συκιά, αρμυρίκια, γαλανή θάλασσα. Η ταβέρνα, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Μπροστά στη θάλασσα, κάτω από την τέντα πάνω στο κύμα, πιο μέσα ο χώρος «Τσιπουράκι» κάτω από μια στέγη με καλάμια με «πλάτη» από πέτρες και ένα μεγάλο μπαρ και πάνω, η υπερυψωμένη προστατευμένη βεράντα, για τις μέρες που ο αέρας αγριεύει και το κύμα κάνει έφοδο. Εδώ, βρίσκονται και οι σχάρες όπου πέρα από τα ψαρικά ψήνονται και τα κρεατικά -ο κατάλογος προσφέρει και τέτοιες επιλογές. Εκτενής λίστα κρασιών.
Διεύθυνση: Four Seasons Astir Palace Hotel, ξενοδοχείο Αρίων, Βουλιαγμένη, Απόλλωνος 40, Τηλ: 2108901000
Barbounaki by Papaioannou
Άλλο ένα Μπαρμπουνάκι, το έβδομο κατά σειρά, προστέθηκε στο δημοφιλές value for money «κοπάδι» με τα μπαρμπουνάκια που έχει δημιουργήσει ο διάσημος ψαροεστιάτορας, Γιώργος Παπαϊωάννου. Εκπληκτική θέα 260º σε ολόκληρη την Αθηναϊκή Ριβιέρα από τη θέση του μαγαζιού πάνω από το Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και εσωτερική διακόσμηση ήπιας πολυτέλειας από την αρχιτέκτονα Αφροδίτη Μπονάτσου του γραφείου Stones & Walls. Είναι καθημερινή και στο καινούργιο Μπαρμπουνάκι του Παπαϊωάννου, δεν βρίσκεις ούτε σκαμνί να καθίσεις. Όπως είναι ανοιχτό από το μεσημέρι, το πλήθος έρχεται σύσσωμο μετά από το μπάνιο στη υπερυψωμένη βεράντα με τη σούπερ θέα για να τσιμπολογήσει δημιουργίες με ψάρια και θαλασσινά, ωμά, αχνιστά, στο τηγάνι, στη σχάρα.
Το βράδυ, το κοινό αλλάζει κάπως (ενδυματολογικά) αλλά η διάθεση, -στην πραγματικότητα μια ανάλαφρη αίσθηση διακοπών με ρομαντικούς over tones-, αγκαλιάζει όμορφα το χώρο. Φυσικά υλικά -ξύλο, πέτρα, ψάθα- στις καρέκλες, τζαμαρίες ολόγυρα που ανοίγουν, όπως και η οροφή, φτιάχνουν ανάλαφρη ατμόσφαιρα, ιδανική μέσα στην τρελή, καλοκαιρινή ζέστη. Μεγάλη βεράντα, μπαλκόνια, και ξύλινο ντεκ, ευρύχωρη σάλα με μπαρ που χωρίζεται στα δύο με υπερυψωμένο, πιο ήσυχο χώρο. Το μενού σε όλα τα μαγαζιά της αλυσίδας είναι το ίδιο (executive chef Βάιος Παπαλάμπρος) σε αυτό το Μπαρμπουνάκι, όμως προτείνονται και κάποια νέα πιάτα, όπως το ceviche λευκού ψαριού και τα μαύρα ταλιολίνι με ψάρια και γαρίδες. Η τεχνική σταθερά άψογη, ψαριές ημέρας, η φρεσκάδα σε πρώτο πλάνο.
Ξεκίνημα με ταραμοσαλάτα: ξινούτσικη με αισθητό το αυγουλάκι που σκάει στο δόντι, συνέχεια με πολύ-πολύ νόστιμη και αφράτη φάβα με φρέσκο κρεμμυδάκι και σχοινόπρασο. Μύδια σαγανάκι, ζουμερά και τρυφερά με τη φέτα κομμένη σε τετραγωνάκια να κρατάει όμορφα την υφή της και λίγο καυτερή ορεκτική σάλτσα με λίγη μουστάρδα και λίγη πράσινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι, και σκόρδο. Την διαφορά την κάνει η φρέσκια ρίγανη που εμπλουτίζει με αρωματικές σπίθες το πιάτο. Η ψητή σουπιά θα αρέσει ιδιαίτερα σε όσους προτιμούν τις «επιθετικές» συμπυκνωμένες γεύσεις -έρχεται χωρίς γαρνιτούρες και αρτύματα.
Απολαυστικό πιάτο, ο μπακαλιάρος αχνιστός με μια ιδιαίτερα γευστική απαλή σάλτσα που δένει με έναν εξαιρετικό πουρέ από πιπεριά και σκόρδο. Οι παπαρδέλες με καραβίδες, τομάτα και φρέσκο βούτυρο δείχνουν πόσο υπέροχα ταιριάζουν τα θαλασσινά με το φρέσκο βούτυρο και τα μαύρα ταλιολίνι με ψάρι, γαρίδες και μυρωδικά -καινούργια άφιξη- θα βρουν τους δικούς τους πιστούς. Από τα διάσημα ωμά, το μαγιάτικο σεβίτσε, εξηγεί πειστικά με κάθε πιρουνιά γιατί τα ωμά εδώ έχουν γίνει διάσημα. Για επιδόρπιο, μια φίνα αρωματική πορτοκαλόπιτα (με την τεχνική της πατσαβουρόπιτας).
Διεύθυνση: Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Λαιμός Βουλιαγμένης, Τηλ: 2102650500
Koutsou & co
Αυτοδίδακτη μαγείρισσα, Αθηναία από μαμά και Σμυρνιά από μπαμπά, με το χαρακτηριστικό της φακιόλι, με αυτοπεποίθηση στον αυτοσχεδιασμό στη βάση της ασφάλειας της ελληνικής κουζινικής παράδοσης. Αγαπάει τα φαγητά της κατσαρόλας και του ταψιού, ορίζει την κουζίνα της ως «τυπική, σπιτική, ελληνική κουζίνα» και τη «διδάσκει» στους τουρίστες που την ανακαλύπτουν. Μετά τη τρελή επιτυχία που έκανε στο εστιατόριο Τζουτζούκα στου Ρουφ, η Αργυρώ Κουτσού επανεμφανίζεται στα εστιατορικά πράγματα με το δικό της χώρο, ένα μαγέρικο όπως το περιγράφει, φτιάχνοντας πιάτα άλλοτε πιο ήσυχα και άλλοτε πιο μπαρόκ. Χρησιμοποιεί συχνά εκλεκτά επώνυμα προϊόντα μικρών παραγωγών για να αναβαθμίσει απλές, αγαπημένες συνταγές και φέρνει σαμπανιέρα για να πιεις το κρασί σου στη σωστή θερμοκρασία. Σταθερό μενού δεν υπάρχει, μόνο πιάτα ημέρας, διότι όπως λέει «βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια». Κάποια πιάτα όμως παραμένουν σταθερά αφού τα «επιβάλλει» η αγάπη του κοινού της: αυγά με παστουρμά και σάλτσα ντομάτα, φάβα με σουτζούκι, τραχανάς με λουκάνικο Τήνου, χυλοπίτες με μανούρα Σίφνου. Το καλοκαίρι βγάζει και μουσακά και παστίτσιο.
Παραγγείλαμε κρεατόπιτα Κεφαλονιάς, την οποία η σεφ αποδίδει ως μια απλοποιημένη εκδοχή της θρυλικής πίτας. Αντιθέτως, ο μπακαλιάρος με πατάτες γιαχνί στο φούρνο είναι πληθωρικός με μια πλούσια και πολύ γευστική σάλτσα. Πιάτο που αγαπήσαμε με την πρώτη μπουκιά, το συκώτι με δεντρολίβανο και ξύδι. Τρυφερό συκώτι που δεν το χορταίνεις, το ξύδι χωρίς ενοχλητική ένταση πλην όμως όσο πρέπει, όπως και το δεντρολίβανο για να κρατάει τον ουρανίσκο σε διαρκή εγρήγορση και πολύ ωραίες τραγανές πατάτες για συνοδεία. Σε εντελώς άλλο ύφος, η πανακότα με ανεβατό Γρεβενών και μανταρίνι κονφί. Κομψό και δροσερό πιάτο, όπου το τυρί ανιχνεύεται ικανοποιητικά και το εσπεριδοειδές τονίζει και εξευγενίζει με την πιπεράτη αρωματικότητά του την τυρένια βάση.
Το χυλοπιτάκι Αράχωβας, ωραία βρασμένο, με σύγκλινο Μάνης και ανεβατό Γρεβενών, βγάζει αλμυρότητα του εξισορροπείται οριακά από το ζυμαρικό. Ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα πρότεινα ένα ζυμαρικό ως μεζέ σε τσίπουρο. Στο τέλος, δύο θαυμάσια επιδόρπια: Πικρή γκανάς με καρδάμωμο και ξύσμα μανταρινιού ή μους σοκολάτα με ξύσμα λεμονιού. Τα αγαπάει τα εσπεριδοειδή η σεφ και τα διαχειρίζεται απολαυστικά. Τραπεζάκια με βαμβακερά τραπεζομάντηλα έξω από το λιλιπούτειο εστιατόριο, στο βάθος μιας μικρής στοάς που απέχει μια ανάσα από το Σύνταγμα. Ατμόσφαιρα πολύ θερμή και συνάμα αστική, μια φωλιά μέσα στην πολύβουη πόλη.
Διεύθυνση: Αθήνα, Σύνταγμα, Ξενοφώντος 15Α, Τηλ: 2103252848
Maison Collette
Σε μια παλιά όμορφη μονοκατοικία, εκεί που παλαιότερα στεγαζόταν η Ράμπα, βρίσκεται το καινούργιο all day εστιατόριο του ομίλου «S One Hospitality». Το ιντριγκαδόρικο όνομά του παραπέμπει στη διάσημη Γαλλίδα συγγραφέα και πρωτοπόρο φεμινίστρια Sidonie-Gabrielle Colette. Οι βαθιές αποχρώσεις του μοβ -λέγεται ότι ήταν το αγαπημένο χρώμα της συγγραφέως, με τη σκανδαλώδη, προκλητική ζωή-, κυριαρχούν τόσο μέσα στη σάλα όσο και στη δροσερή, καλαίσθητη αυλή με τα φερ φορζέ έπιπλα όπου καθίσαμε. Από τον τοίχο του διπλανού σπιτιού, ξεπροβάλλει μια συκιά, υπενθύμιση του πάλαι ποτέ αθώου εξοχικού παρελθόντος της περιοχής. Ο κομψός κήπος μοιράζεται συμμετρικά από τη μια και την άλλη μεριά της αυλόπορτας και το εντυπωσιακό σκεπαστό μπαρ με τη μαρμάρινη μπάρα, τους καθρέφτες και τα ψάθινα stools μεταδίδουν μια γοητευτική αίσθηση ανέμελης ζωής. Λίγα σκαλάκια οδηγούν στη σάλα. Ένα βιτρό στην είσοδο, μοβ τόνοι κι εδώ όπως και στον εξωτερικό χώρο, ένα ακόμα μπαρ, και στους τοίχους, κορνίζες με παλιές γαλλικές διαφημίσεις της βαριάς βιομηχανίας της γαλλικής haute couture και της haute parfumerie με υπέρκοψμες φιγούρες -Dior, Chanel, εξώφυλλα της Vogue. Παράλληλα, το μωσαϊκό στο πάτωμα υπενθυμίζει την παλαιότητα του κτηρίου. Θα περιμένουμε το χειμώνα για να απολαύσουμε την γοητεία του περιβάλλοντος κάτω από τους πολυέλαιους. Στον όροφο, η αίθουσα προσφέρεται για prive γεύματα και εκδηλώσεις με ειδικό menu.
Η δράση στο εστιατόριο ξεκινάει από το πρωί με ξεχωριστή κάρτα για το breakfast, συνεχίζει με κατάλογο πιο απλό για το μεσημέρι και προχωράει σε πιο σύνθετες προτάσεις για το βράδυ. Executive Chef του ομίλου είναι ο Δημήτρης Σταμούδης και pastry chef ο αδελφός του Θανάσης Σταμούδης. Chef de cuisine στο La Maison Colette, o Γιώργος Καλλίθρακας. Το μενού προσφέρει πολλά από τα κλασικά της γαλλικής κουζίνας, συν ιταλικής έμπνευσης πιάτα, κυρίως πάστα, και ορισμένες εμπνευσμένες σαλάτες. Wine list με περισσότερες από 100 ετικέτες από τον διεθνή αμπελώνα, σαμπάνιες, λίστα cocktails και ανάμεσά τους cocktails σαμπάνιας Ξεκινήσαμε με τη σαλάτα Roquefort με σπανάκι, kale (λαχανίδα), comfit μανταρινιού, ψητά κάσιους και βινεγκρέτ λεμονιού, μια ευχάριστη παρέα του αλμυρού και του όξινου και συνεχίσαμε με το ενδιαφέρον μοσχαρίσιο ταρτάρ με κρεμμυδάκια, μουστάρδα ντιζόν και κάπαρη. To ψητό καμαμπέρ (camembert au four) με μαρμελάδα βατόμουρο και φιστίκι, έχει ωραία λεπτή κρουστίτσα και το Croque Madame, το διάσημο γαλλικό σάντουϊτς και γεύμα από μόνο του, καθώς συνοδεύεται από ανάμεικτη σαλάτα είναι βόμβα νοστιμιάς με την καλοφτιαγμένη sauce Mornay (μια μπεσαμέλ εμπλουτισμένη με τυρί) και ένα φρέσκο βιολογικό αυγό.
Τα ριγκατόν, με φρέσκια τρούφα και ποικιλία μανιταριών, έχουν πλούσια γεύση και διακριτική παρουσία της τρούφας. Εξαιρετικό πιάτο, τα Νιόκι parisienne (από τον βραδινό κατάλογο) με αχλάδι, ροκφόρ και σος με κρέμα γάλακτος. Πιάτο που δεν τσιγκουνεύεται σε γεύσεις και υφές. Η Εntrecote Sauce de Paris διεκδίκησε και πήρε την πρωταγωνιστική θέση. Ήρθε ζουμερή και λαχταριστή με sauce Café de Paris και ψητά σπαράγγια, τόσο άψογα και νόστιμα, που απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Εντυπωσιακό το mille feuille-υπερπαραγωγή, με γαρνιτούρα καραμέλα βουτύρου, αλλά σίγουρα προτιμάμε τη φίνα crème brûlée με βανίλια Μαδαγασκάρης και βατόμουρα για το τέλος ενός τόσο μεγαλοπρεπούς γεύματος.
Διεύθυνση: Νέο Ψυχικό, Φάρος, Δημ. Βασιλείου, 14, Τηλ: 2102650200
Frankie
Στην καρδιά της καρδιάς της πόλης, στο Κολωνάκι, ψηλά στα σκαλάκια της Ομήρου, το ιταλικό εστιατόριο του ομίλου Nice & easy που έστησαν ο σεφ Χρήστος Αθανασιάδης και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χριστοφορίδης, παίρνει το όνομά του από τον θρυλικό Φρανκ Σινάτρα και φλερτάρει διακοσμητικά με το old fashion στοιχείο και το σύγχρονο ντιζάιν σε χαλαρή συνύπαρξη. Ψηλοτάβανη σάλα, μεγάλα παράθυρα για χάζι, ανοιχτή κουζίνα, ξυλόφουρνο και αστραφτερό μπαρ στο ισόγειο. Classy ατμόσφαιρα με χρώμα στις στόφες των καναπέδων και μοντέρνο ύφος στον όροφο. Ο σεφ Παναγιώτης Ιωάννου προτείνει μια μεγάλη σειρά εντυπωσιακές πάστες και πίτσες, πλούσια πιάτα με βάση το κρέας αλλά και κοπές κρεάτων στη σχάρα, επιλογές με ψάρι και ωραίες φρέσκες σαλάτες που συνδυάζουν αρμονικά και με φαντασία τα πιο διαφορετικά υλικά. Παράδειγμα, η σαλάτα burrata di Bufala με παντζάρι, baby φύλλα λαχανικών, αποξηραμένα σύκα, σκόνη ντομάτας και crumble με μέλι και θυμάρι -η κριτσανιστή υφή του και το άρωμά του προσθέτει περαιτέρω ενδιαφέρον σε ένα πιάτο με πολλές και ταιριαστές υφές και γεύσεις. Εξαιρετική η ποιότητα της κρεμώδους burrata.
Πλούσιο και γενναιόδωρο γευστικά πιάτο, τα χειροποίητα Ravioli Cacio e Pepe. Γεμίζονται με ricotta, κρέμα από pecorino, φρέσκια μαύρη τρούφα και κρασί marsala. «Πολυτελή» υλικά χρησιμοποιούνται και στα Linguine Frutti di mare με γαρίδες μύδια και αυγοτάραχο. Από τα πιο πετυχημένα ορεκτικά του μαγαζιού είναι τα arancini με θαλασσινά. Αrancini θα πει πορτοκαλάκια στα ιταλικά και είναι γεμιστές κροκέτες από ρύζι παναρισμένες και τηγανισμένες. Παίρνουν το όνομά τους από το σχήμα και το χρυσαφένιο τους χρώμα που θυμίζουν πορτοκάλια. Πριν γίνουν ιταλική σπεσιαλιτέ διεθνούς φήμης, ήταν φαγητό της φτωχικής ιταλικής κουζίνας, φαγητό περισσευμάτων. Φτιάχνονταν με το ριζότο που περίσσεψε και γεμίζονταν με ό,τι υπήρχε στο σπίτι -από ένα κομματάκι λιαστή ντομάτα, λίγο αλλαντικό, λίγο τυρί, κλπ.
Σήμερα, οι σεφ τα γεμίζουν με τα πιο απίθανα υλικά, απλά ή πολυτελή, και ο κόσμος τα λατρεύει. Εδώ, η γέμιση είναι γαρίδες σε bisque, μοτσαρέλα, μυρωδικά και σχοινόπρασο. Το πανάρισμα και το τηγάνισμα είναι εξαιρετικά και το αποτέλεσμα είναι μια μπουκιά άκρως γευστική και ορεκτική. Ρουστίκ πιάτο με φιλοδοξίες άλωσης του ουρανίσκου, η σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι ολικής άλεσης, ξηρό ανθότυρο και σχοινόπρασο. Κάποια άλλη φορά, θα δοκιμάσουμε τα κρεατικά της ώρας (tagliata από μοσχάρι angus με, σάλτσα bearnaise, New york strip steak με γλάσο σόγιας και πολέντα, pancetta με πουρέ κουνουπίδι, τηγανητό λάχανο και σάλτσα χοίρου). Από τις πίτσες, επιλέξαμε την κλασική Pizza Caprese με φρέσκια μοτσαρέλα bufala, ντοματίνια, πέστο βασιλικού. Μια σούπερ πίτσα με όλα τα υλικά φρέσκα και ζωντανά, καλοψημένη με λεπτή κρούστα που, για κάποιους pizza -maniac, αξίζει να είναι ο κύριος λόγος για να έρθουν στο όμορφο μαγαζί. Φθάνοντας στα επιδόρπια, μπορεί το tiramisu στο ποτήρι να έχει περγαμηνές με ιταλικά χρώματα, εμείς όμως προτιμάμε τη φίνα creme brulee mango με αρώματα βανίλιας που συνοδεύεται με παγωτό mangο.
Διεύθυνση: Κολωνάκι, Σκουφά 42 και Ομήρου, Τηλ: 2103647052
«Barolo» Salumeria – Osteria
Κοσμοπολίτικο και καλοβαλμένο μαγαζί, ένα από τα λίγα της περιοχής, με ωραίο κόσμο, στέκι για να δεις και να σε δουν, και μια από καλύτερες ιδέες για all day hang out στα βόρεια προάστια, μέσα στο καλοκαίρι. Ανοιχτόκαρδο, πολύχρωμο, με ωραίο δροσερό κήπο (όπου το βράδυ δεν πέφτει καρφίτσα) και ωραίες μουσικές, έχει κάτι για όλους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας -πρωινό, brunch, μεσημεριανό, δείπνο. Το περιβάλλον, αεράτο και φρέσκο, υποδέχτηκε το φετινό καλοκαίρι με ολοκαίνουργιο ενδιαφέρον μενού σε consulting του γνωστού, έμπειρου chef Δημήτρη Κοντόπουλου (chef de cuisine o Χρήστος Κάρολος) που δοκιμάσαμε πριν λίγο καιρό σε μια Wine & Dine βραδιά με επιλεγμένα πιάτα σε pairing με τα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου Alpha Estate. Το δείπνο ξεκίνησε με μια ολόφρεσκη σαλάτα με καβούρι, τοματίνια, πεπόνι και oro bianco vinaigrette που συνοδεύτηκε με τη νέα Μαλαγουζιά του Οικοσυστήματος του Κτήματος Άλφα «Λατύπες». Η συγκεκριμένη Μαλαγουζιά κυκλοφορεί σε μικρό αριθμό φιαλών και παλαιώνει για 9 μήνες σε μεγάλα βαρέλια 75hl από γαλλική δρυ και ρόμπολο.
Ακολούθησε το φαγκρί με γαρίδες Κοιλάδας, αρώματα κίτρου και μυρωδικά, ένα φίνο πιάτο που συνδυάζει υπέροχα το άρωμα του ιωδίου με το κίτρο, με τη συνοδεία του οίνου Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Sauvignon Blanc Fume Single Block «Καλύβα» (2023). Πολύ εντυπωσιακό πιάτο, τα paccheri με ροφό, μπροκολίνι, κονφί ντομάτας και demmi glace από το ίδιο το ψάρι. Ταίριαξε υπέροχα με το ελαφρό και δροσιστικό κρασί Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Pinot Noir Single Block «Στροφή» (2021). Η μοσχαρίσια ταλιάτα με τερίνα πατάτας και ζωμό καλοκαιρινής τρούφας συμπληρώθηκε θαυμάσια με το διάσημα και πολυβραβευμένο διεθνώς, Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block «Μπάρμπα Γιάννης» (2018) που προέρχεται από ένα προφυλλοξηρικό αμπελώνα που ξεπερνά τα 100 έτη ζωής. Μια ανάλαφρη pavlova με ράσμπερι και λάιμ ταιριασμένη με τον γλυκύ οίνο Κτήμα Άλφα Omega Late Harvest 2020 έκλεισε με χάρη το γεύμα.
Διεύθυνση: Παλαιό Ψυχικό, Δαβάκη 1, Tηλ: 2106717600
Διαβάστε ακόμα:
Οι γαστρονομικές αφίξεις της Αθήνας: Νέα εστιατόρια και concept, ανανεωμένα μενού
Νέα εστιατόρια και γαστρονομικά concept στην Αθήνα που υποδέχεται το καλοκαίρι
3 ταράτσες και 3 αυλές στην Αθήνα για τα πρώτα υπαίθρια ποτά με παρέα