Το κρουασάν θέλει τέχνη και απαιτεί χρόνο. Κοινώς, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην πόλη μας είναι κατεψυγμένα και βιομηχανικά. Όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, που δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό σε αυτό το γαλλικό γλυκό.
Παρακάτω θα βρείτε στις διευθύνσεις που χρειάζεστε για να το απολαύσετε στα καλύτερά του.
Overoll
Κατηφορίζοντας την Πραξιτέλους από το Σύνταγμα, ίσως να δείτε μια ούρα από κόσμο να σχηματίζεται. Πλησιάζοντας η μυρωδιά του βουτύρου από τα φρεσκοψημένα κρουασάν θα σας κάνει να καταλάβετε γιατί υπάρχει τόσος κόσμος έξω από το Overoll. Πρόκειται για την πρώτη κρουασαντέρι της Αθήνας, ένα δημιούργημα τριών φίλων (του Γιάννη Κίκιρα, του Άλκη Ζέρβα και του Σπύρος Παππά) που μοιράστηκαν την αγάπη τους για τα κρουασάν. Από νωρίς το πρωί ξεκινούν και ψήνουν για να στολίσουν την βιτρίνα του ροζ Overoll, η οποία αδειάζει με ταχύτατους ρυθμούς.
Το κρουασάν τους είναι ωραία τραγανό απ’έξω, αρκετά κυψελώτο και αφράτο από μέσα και μοσχοβολάει βούτυρο. Μπορείτε να το βρείτε γεμιστό με κρέμα σοκολάτας, με Nutella, με κρέμα αμυγδάλου ή με λαχταριστή κρέμα από φιστίκι Αιγίνης. Με την ίδια ζύμη φτιάχνουν και αλμυρές εκδοχές όπως η διαφορετική σπανακόπιτα που έχει σχήμα ρολού, ή την λουκανικόπιτα με ένα κομματάκι λουκάνικο καρφιτσωμένο πάνω της.
Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 2114198151
Queen Bee
Από τα πιο δημοφιλή στέκια στο Κολωνάκι για brunch. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το βρίσκεται πάντα γεμάτο με κόσμο που απολαμβάνει ένα espresso ή cappuccino παρέα με ένα Double Bake Choco (διπλοφουρνιστό κρουασάν) ή ένα χορταστικό σάντουιτς.
Εδώ το κρουασάν φτιάχνεται με γαλλικά άλευρα και βούτυρα -από την Νορμανδία- κι έχει την υπογραφή του αρτοποιού Kamel Saci. Έχει βουτυράτο χαρακτήρα, είναι τραγανό απέξω με πολλές κυψέλες εσωτερικά.
Πατριάρχου Ιωακείμ 45, τηλ. 2107209933
Brio
Βρίσκεται σε ένα ανηφορικό δρόμο του Φάρου του Νέου Ψυχικού. Πίσω από αυτό το project είναι ο Γάλλος σεφ Jean-Charles Metayer και ο αρτοποιός αδερφός του Sebastien. Οι δύο αυτοί κύριοι έβαλαν στην ζωή μας το γαλλικό, βουτυράτο ζυμάρι που λέγεται μπριός. Η αλήθεια είναι ότι κλασικό κρουασάν δεν φτιάχνουν, αλλά κάνουν μια διαφορετική δική τους εκδοχή. Την ονομάζουν briossant και είναι μια μίξη μπριός και κρουασάν που όμοιο του δεν υπάρχει. Είναι βουτυράτο και πολύ νόστιμο και σίγουρα δεν θα μείνετε μόνο στο ένα. Βέβαια και τα απλά και τίμια ψωμάκια μπριός που φτιάχνουν είναι τρομερά νόστιμα, οπότε μην φύγετε αν δεν πάρετε για το σπίτι.
Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, τηλ. 2106728128
Kora
Ένας νέου τύπου φούρνος που άνοιξε στα τελειώματα του 2020. Θα τον βρείτε στο Κολωνάκι, στην οδό Αναγνωστοπούλου και είναι δημιούργημα δύο νεαρών κοριτσιών, της Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου.
Η ζύμη του κρουασάν είναι η βάση τους για γλυκές αλλά και αλμυρές παρασκευές, φτιάχνεται από βούτυρο Νορμανδίας και ωριμάζει για 72 ώρες. Το κλασικό κρουασάν είναι νόστιμο, όμως το pain au chocolat αλλά και το ορθογώνιο danish με το καραμελωμένο μήλο και την κρέμα πατισερί είναι ακόμα καλύτερα.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627855
Πορτατίφ
Η πρώτη φορά που το επισκέφτηκα ήταν το καλοκαίρι του 2015. Δεν μετρούσε πολλούς μήνες ζωής. Μου είχε κάνει εντύπωση η μυρωδιά που επικρατούσε και δεν θα ξεχάσω την εικόνα του Τάσου Λύτρα, ζαχαροπλάστη και ιδιοκτήτη, να ανοίγει εκεί μπροστά στον μικρό πάγκο την βουτυράτη ζύμη, να την κόβει σε τρίγωνα, να την ρολάρει με μαεστρία και να φτιάχνει τα λαχταριστά κρουασάν. Από τότε πέρασαν χρόνια, το Πορτατίφ απέκτησε και εργαστήριο, στην Καλλιδρομίου στα γειτονικά Εξάρχεια, όμως, το κρουασάν του παραμένει το ίδιο νόστιμο και απολαυστικό.
Σίνα 21, Κολωνάκι, τηλ. 2103621866
Μαυρομιχάλη 81 & Καλλιδρομίου,
Εξάρχεια, τηλ. 2103645264
Τρομερό παιδί
Ο συγκεκριμένος φούρνος θα σας κάνει να πάνε μέχρι τα Ιλίσια. Τα ψωμιά του, που βασίζονται πάνω στο προζύμι, είναι από τα καλύτερα της πόλης. Κάνουν, όμως, και κρουασάν, με βούτυρο -γαλλικό- και λίγο προζύμι. Διαφορετικό, μιας και έχει λίγο υπόξινη γεύση, όμως πολύ αφράτο και νόστιμο. Τελειώνει από νωρίς το πρωί οπότε αν επισκεφτείτε το Τρομερό παιδί, μην φύγετε χωρίς να το δοκιμάσετε.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 2107777537
Dimitris Economides
Το ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Οικονομίδη δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα. Η υψηλή αισθητική του φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Σε αυτό προσθέστε και τις προσεγμένες πρώτες ύλες. Για το κρουασάν τώρα, χρησιμοποιούν γαλλικά άλευρα και βούτυρα. Όταν δε, ψήνονται, μοσχοβολάει όλη η γειτονία. Δοκιμάστε και το απλό, παραδοσιακό βουτύρου, αλλά και εκείνο με την σοκολάτα που είναι σκέτη αμαρτία.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106755000