Υπάρχει κι άλλος λόγος, πέρα από τις αναμνήσεις, που κάνει αυτά τα προϊόντα τόσο πολύτιμα. Το βουνό. Έτσι το λένε πολλοί. Ίσως γι’αυτό το έχουν συνδέσει τόσο άμεσα με χειμερινές διακοπές. Κι όμως, είναι ένα βουνό που βρέχεται σχεδόν από όλες του τις πλευρές του με θάλασσα. Σα νησί. Κι αυτό το κάνει μοναδικό.
Όμως, το μεγάλο του πλεονέκτημα κι αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι, είναι ότι το Πήλιο είναι ένα χωματόβουνο. Σε λίγα σημεία το πρανές του είναι βραχώδες και κακοτράχαλο. Το μεγαλύτερό του μέρος, όμως, αποτελείται από άφθονο χώμα, το οποίο αφού έχει εξασφαλίσει το απόλυτο πράσινο, την ίδια στιγμή φροντίζει τα φύλλα και τα κλαριά που πέφτουνε να μετατρέπονται σε λίπασμα. Η πλούσια υγρασία που διατηρεί αλλά και οι άφθονες πηγές, κάνουν αυτό το χώμα ιδιαίτερα εύφορο.
Αυτός ο εδαφικός πλούτος, ταυτόχρονα με τη γειτνίασή του με την θάλασσα και τις συχνές βροχοπτώσεις, ακόμη και το καλοκαίρι, με τα περίφημα μπουρίνια του, δίνουν μερικά προϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, μερικές φορές, δε, ακόμα και μοναδικά.
Τι θα πρέπει, λοιπόν, να πάρουμε μαζί μας φεύγοντας από το Πήλιο;
Ένα από τα πιο δημοφιλή αγαθά του είναι οι περίφημες γαρδένιες Πηλίου. Μεγαλωμένες σε σκιερά περιβάλλοντα, δυνατές και ανθεκτικές, βγάζουν δεκάδες μπουμπούκια και φτιάχνουν τεράστια μοσχοβολιστά άνθη. Επίσης, ποιος δεν έχει εντυπωσιαστεί από τις τεράστιες ορτανσίες του. Σε όλα τα χρώματα (ροζ, μωβ, μπλε, άσπρες) στολίζουν τις ξερολιθιές στα χωριά του και φυσικά στέκουν ανθισμένες στα φυτώρια έτοιμες για να τις αγοράσεις. Στον ανθικό πλούτο του βουνού συγκαταλέγονται και οι καμέλιες. Κατακόκκινες γεμάτες άνθη, δυνατές τόσο που γίνονται μεγάλες σαν δέντρα. Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε κατά εκατοντάδες στα φυτώρια του βουνού κυρίως στα χωριά Μακρυρράχη, Ζαγορά και στο Ανήλιο.
Φεύγοντας από τα άνθη, το πιο εντυπωσιακό φρούτο του Πηλίου είναι τα λευκόσαρκα λεμονοροδάκινα. Κιτρινωπά στο χρώμα (μέσα κι έξω), στην εποχή τους, από τον Ιούλιο μέχρι τις 15 Αυγούστου, σπάνε τη μύτη με το άρωμα του λεμονάτου ροδάκινου, ενώ με την πρώτη δαγκωνιά πλημμυρίζουν το στόμα από χυμό. Δοκιμάστε τα, οπωσδήποτε.
Είναι λίγα σχετικά με τη ζήτηση τα πετροκέρασα Πηλίου, τα περισσότερα μεγαλώνουν στην περιοχή της Ζαγοράς και γενικώς του βορειοανατολικού Πηλίου, όμως, η νοστιμιά τους και το τραγανό τους μένει αξέχαστο.
Ποιος δεν ξέρει τα διάσημα μήλα Ζαγορίν. Η ποικιλία starking delicious έχει κάνει διάσημη τη Ζαγορά και τον εξαιρετικά πετυχημένο συνεταιρισμό της. Ωραιότερο μήλο στάρκιν δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά, τόσο τραγανό, ζουμερό, πλούσιο και γλυκό. Υπάρχουν παραγωγοί που με τα κατάλληλα κλαδέματα του δέντρου, παράγουν μήλα μεγαλύτερου μεγέθους από το συνηθισμένο. Μη διστάσετε.
Εάν τα βρείτε, να αγοράσετε τα λεγόμενα τσιτσίραβλα. Είναι κορυφές αγριοφιστικιάς τις οποίες μαζεύουν οι Πηλιορείτες και τις κάνουν τουρσί με λίγο σκόρδο. Φυσικά εκτός από εξαιρετικός τσιπουρομεζές, μπορεί να μπει στη σαλάτα αλλά και στην ομελέτα. Σημαντικά, επίσης, προϊόντα του Πηλίου είναι τα κάστανα, μικρής μεν παραγωγής αλλά υψηλής ποιότητας, καθώς και οι ελιές και το λάδι, κυρίως στο Νότιο Πήλιο -με τις λεγόμενες μαύρες κονσερβολιές και το λάδι ελαφρύ και έξτρα Παρθένο.
Τέλος, μικρές παραγωγές από σπαράγγια και μανιτάρια στην εποχή τους, θα βρείτε μόνο από μερακλήδες συλλέκτες και φυσικά δε θα πρέπει να αφήσετε την τύχη σας να πάει χαμένη -τα «χτυπάτε» επιτόπου.