Στη Γαλλία είναι δεδομένο ότι η μέρα θα ξεκινήσει με ένα φρεσκοψημένο, αφράτο κρουασάν δίπλα σε ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ, συνδυασμός διαχρονικός κι αξεπέραστος. Στην άλλη πλευρά της Μάγχης πάλι, το Λονδίνο ποτέ δεν δίστασε να αγκαλιάσει γεύσεις και γαστρονομικές τάσεις από κάθε γωνιά της γης, άλλοτε υιοθετώντας τες αυτούσιες κι άλλοτε εξελίσσοντάς τες με τον πιο απροσδόκητο και πρωτότυπο τρόπο. Και τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων κρουασάν, σίγουρα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.
Διαθέτοντας μερικά από τα καλύτερα αρτοποιεία του κόσμου –από μικρούς, ανεξάρτητους φούρνους ως γνωστά ονόματα διεθνών αλυσίδων, το Λονδίνο κράτησε από τα παραδοσιακά κρουασάν τα χαρακτηριστικά της πλούσιας βουτυράτης και ανεπαίσθητα γλυκιάς γεύσης σε κάθε τραγανή, αέρινη μπουκιά και τα προχώρησε σε άλλο επίπεδο. Παίζοντας δημιουργικά με τις συνταγές, τον τρόπο παρασκευής, τη γέμιση, την επικάλυψη, ακόμη και το καθιερωμένο τους σχήμα, τα κρουασάν της νέας εποχής και τα υβρίδιά τους –από cruffins ως broissants- γνωρίζουν απίστευτη δημοτικότητα και κατακλύζουν χιλιάδες λογαριασμούς σε Instagram και Tik Tok, προκαλώντας δικαιολογημένη σιελόρροια.
Είτε για να ξεκινήσετε απολαυστικά τη μέρα σας παρακάμπτοντας το βαρύ αγγλικό πρωινό που παραδοσιακά περιλαμβάνει αυγά, μπέικον και λουκάνικα, είτε για ένα απογευματινό ρόφημα απλούστερο του τελετουργικού του «5 o’ clock tea», ή έστω σαν ένα γευστικό σνακ στο χέρι μεταξύ αξιοθέατων, αγορών και παραποτάμιων περιπάτων, τα παρακάτω κρουασάν αξίζουν τις θερμίδες τους, για τις οποίες σίγουρα αποζημιώνουν με την καταπληκτική τους γεύση.
Le Deli Robuchon
Ο κύβος ερρίφθη όχι ακριβώς από τον Οκτώβριο του 2022 όταν μια δωδεκάδα από τα κρουασάν-κύβοι -τα διάσημα πλέον Le Cube– εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη βιτρίνα της boulangerie-viennoiserie-patisserie του «Σεφ του Αιώνα», Joël Robuchon, αλλά από τη στιγμή που τράβηξαν την προσοχή μιας δημοφιλούς influencer που τα δοκίμασε και ανέβασε την εμπειρία της με τη θεαματική και καινοτόμα γλυκιά δημιουργία στο Tik Tok. Η τάση των viral κρουασάν είχε πλέον γεννηθεί, τα views δεν άργησαν να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια και έκτοτε οι ζαχαροπλάστες του Λονδίνου θα επιδίδονταν στον πιο γευστικό συναγωνισμό δημιουργίας του εντυπωσιακότερου κρουασάν.
Από τότε, Λονδρέζοι και επισκέπτες γεμίζουν καθημερινά το καλαίσθητο γωνιακό καφέ στη γωνία της Piccadilly St. και τα αρχικά 12 κρουασάν που ψήνονταν ημερησίως, ξεπερνούν τα 700 προκείμενου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Μιμητές υπήρξαν πολλοί, την αξεπέραστη εμφάνιση και κυρίως τη γεύση των κυβιστικών κρουασάν του επικεφαλής pastry chef Ait Elamouam δεν έφτασε όμως κανείς. Κρατώντας την τεχνική, τη σύσταση και την ακρίβεια που χαρακτηρίζουν την παρασκευή του τέλειου γαλλικού κρουασάν, πειραματίστηκε με το μέγεθος αφού κατάληξε στο πρωτότυπο σχήμα, ώστε ούτε η γέμιση να είναι συγκριτικά λίγη, ούτε να νοτίζει ή να υπερκαλύπτει την αφράτη ζύμη.
Τα χορταστικά και λαχταριστά Le Cube έχουν καθιερωθεί πλέον ανάμεσα στα κορυφαία γλυκά της βρετανικής πρωτεύουσας και οι τρεις γευστικές παραλλαγές αποτελούν ένα από τα νοστιμότερα διλλήματα. Με αρωματική κρέμα βανίλιας σαν γέμιση και πασπαλισμένα ελαφρώς με άχνη ζάχαρη, με επικάλυψη μιας μεταξένιας, γυαλιστερής γκανάζ σοκολάτας και αέρινη μους σοκολάτας στο εσωτερικό, ή η νέα γεύση-σταρ με απίθανη κρέμα φιστικιού Αιγίνης εντός και μια ζωηρόχρωμη στρώση από πάστα φιστικιού, τριμμένο και γλασαρισμένο φιστίκι σαν επικάλυψη να αυξάνει τη γευστική ένταση, η επιλογή είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και η επιθυμία να θελήσετε να τις δοκιμάσετε όλες, δικαιολογημένη.
Extra συμβουλή: Προκείμενου να προλάβετε τα θεσπέσια κρουασάν με τις άψογες γεωμετρικές αναλογίες, φροντίστε να βρεθείτε στο Le Deli στις 10:30 ή στις 14:00, καθώς αυτές τις ώρες βγαίνουν ολόφρεσκα από φούρνο.
Διεύθυνση: 82 Piccadilly St. -279 King’s Rd.
Donutelier
Την επανάσταση που έφερε στα κρουασάν το Le Deli Robuchon, έφερε στη σκηνή των ντόνατς το Donutelier, ανάγοντας τον ταπεινό λουκουμά σε αληθινό έργο τέχνης, με μια απίθανη ποικιλία χρωμάτων και συνδυασμών γεμίσεων και επικαλύψεων που κάνουν ακόμη και πάστες ή κέικ να ωχριούν μπροστά τους. Και μπορεί τα ντόνατς να είναι το δυνατό τους χαρτί, αλλά στο επίσης γωνιακό αυτό κατάστημα –αυτή τη φορά μεταξύ Leicester Square και Chinatown– θα βρείτε και κάποια από τα καλύτερα κρουασάν του Λονδίνου. Και στα αρτοποιήματα του Donutelier βασικό ρόλο της viral επιτυχίας έχει παίξει η κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή εμφάνιση και διακόσμηση, με αλλεπάλληλες καθημερινές αναρτήσεις βίντεο όπου ντόνατς, κρουασάν, danish και ευμεγέθη μπισκότα κόβονται, δαγκώνονται και πλημμυρίζουν τις οθόνες με τις πληθωρικές, κρεμώδεις γεμίσεις τους.
Στην περίπτωση των κρουασάν, το ανατρεπτικό σχήμα εδώ ακολουθεί άλλους γεωμετρικούς κανόνες, τα αέρινα στρώματα ζύμης τυλίγονται σε σπείρες και το στρογγυλό κρουασάν, μια βουτυράτη κυλινδρική φέτα σε δύο εκδοχές, κάνει τις ουρές έξω απ΄το κατάστημα καθημερινή εικόνα. Φιστίκι και φουντούκι είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές: στο μεν Pistachio Raspberry που καλύπτεται ολόκληρο από τριμμένο φιστίκι και γαρνίρεται με αποξηραμένα σμέουρα, θα γευτείτε έναν υπέροχο συνδυασμό απαλής κρέμας και έντονης πάστας φιστικιού, στο δε Hazelnut Praline, πραλίνα και κομμάτια φουντουκιών μπλέκονται στη γέμιση και συμπληρώνονται με επιπλέον αλατισμένη καραμέλα στην επικάλυψη.
Εξίσου λαχταριστό, το κλασσικό μεν σε όψη και σχήμα, best seller Strawberry Cream Croissant που ξεχειλίζει απαλή σαντιγί, φρέσκες φράουλες και μαρμελάδα φράουλα, εκμηδενίζει κάθε αντίσταση από τη στιγμή που θα το εντοπίσετε στο φωτεινό πάγκο του Duntelier.
Extra συμβουλή: Προετοιμαστείτε για αναμονή, ειδικά τα Σαββατοκύριακα τα μικροσκοπικά τραπεζάκια δεν αδειάζουν ποτέ, αλλά τα πάντα διατίθενται για takeaway σε όμορφα κουτιά. Ρωτήστε επίσης για τις εποχικές γεύσεις, αυτό το διάστημα ο νέος πειρασμός ονομάζεται Snowy Croissant, περιέχει γκανάζ κάστανου, ολόφρεσκη σαντιγί και κομμάτια μαρέγκας.
Διεύθυνση: 48-50 Charing Cross Rd
Café Kitsuné
Όχι επειδή είναι Ελληνίδα, αλλά τα γλυκά της εξαιρετικής pastry chef Λίζας Κερμανίδου, που διευθύνει το βρετανικό παράρτημα του Café Kitsuné στην κομψή περιοχή της Belgravia, είναι από τις γευστικότερες προτάσεις σε ολόκληρο το Λονδίνο. Με ιδρυτές το Γάλλο Gildas Loaëc και τον Ιάπωνα Masaya Kuroki, η εταιρία Kitsuné ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία, συνεχίζοντας στη μόδα, την τέχνη και την εστίαση. Αυτό το υπέροχο πάντρεμα ευρωπαϊκών και ασιατικών καταβολών είναι εμφανές στο μενού του χαλαρού και εξαιρετικά δημοφιλούς Café Kitsuné που στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτήριο του 1830 που φέρει το όνομα Pantechnicon. Και δεν είναι αυτό το μοναδικό ελληνικό στοιχείο σ’ αυτόν το πολυχώρο εστίασης και διασκέδασης, αφού τα κλασσικά γαλλικά κρουασάν –όπως και τα περισσότερα γλυκά – διαφοροποιούνται και διανθίζονται με μια δόση από Ιαπωνία και Ελλάδα.
Η εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενη ταλαντούχα κ. Κερμανίδου παντρεύει με εμπνευσμένο τρόπο τη γαλλική αέρινη ζύμη με γιαπωνέζικο μίσο και κρέμα ρυζόγαλο, σε μια εντυπωσιακά φουσκωμένη στο ψήσιμο δημιουργία, που αν και ονομάζεται brioche, η υφή της είναι αυτή ενός άψογα ψημένου κρουασάν. Εξαιρετικό και το διπλοψημένο Pain au chocolat με τσάι matcha, με ζύμη τραγανή, χρυσαφένια και γέμιση ελαφριά και γευστική, συμπληρώνει ιδανικά ένα από τα specialty ροφήματα – όπως το ζεστό Γιούζου-μέλι ή το δροσιστικό τσάι Hojicha με σιρόπι από δαμάσκηνα και λεμόνι – και αποδεικνύει ότι οι κορυφαίες γεύσεις δεν έχουν ανάγκη από περιττούς εντυπωσιασμούς και υπερβολικές γαρνιτούρες.
Extra συμβουλή: Αξίζει να δοκιμάσετε και την αλμυρή εκδοχή του κρουασάν που προσφέρει το Café Kitsuné, που ισορροπώντας τρούφα, μίσο και γαλλικό τυρί Comté αποτελεί την πιο ντελικάτη απάντηση στα βαρυφορτωμένα, λιπαρά κρουασάν με τυρί.
Διεύθυνση: 19 Motcomb St.
Fortitude Bakehouse
Μικρός φούρνος -μεγάλες ουρές, ολόφρεσκα υλικά- σπουδαίες γεύσεις. Τούβλα στην πρόσοψη και έντονο μπλε χρώμα διακρίνουν το κρυμμένο διαμαντάκι στη λόγια συνοικία του Bloomsbury, ένα αρτοποιείο γειτονιάς που αξίζει να συγκαταλέγεται στα καλύτερα του Λονδίνου. Θα το επισκεφθείτε καθ’ οδόν για το Βρετανικό Μουσείο ή για την οικία του Ντίκενς, θα το εντοπίσετε από τη μεγάλη ουρά που καταλαμβάνει το λιθόστρωτο δρομάκι πίσω από το σταθμό του μετρό Russell Square, και θα το λατρέψετε για τα μυρωδάτα, αφράτα και λαχταριστά φουρνίσματα που αραδιάζονται φρεσκοψημένα και καυτά στο μικροσκοπικό πάγκο του.
Αυτό που κάνει αυτόν το φούρνο-μινιατούρα, που άνοιξε πριν 5 χρόνια o Ιρλανδο-μαροκινός αρτοποιός Dee Rettali, να ξεχωρίζει είναι αφενός το προζύμι και η τεχνική αργής ζύμωσής του, αφετέρου οι μοναδικοί συνδυασμοί συστατικών και γεύσεων. Το κρουασάν που ξεχωρίζει εδώ δανείζεται το σχήμα του muffin κι έτσι εντάσσεται στην κατηγορία των cruffin, κι όσο θα τραβήξει την προσοχή σας με την πλούσια επικάλυψη από κρέμα mascarpone-λεμόνι, τριμμένο φιστίκι και φρέσκα σμέουρα, άλλο τόσο θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας η γέμιση με σπιτική κρέμα πατισερί – η αγαπημένη των Βρετανών custard cream. Καθώς οι γεύσεις και τα είδη αλλάζουν καθημερινά και τα περισσότερα γίνονται ανάρπαστα από νωρίς το πρωί, σε περίπτωση που το λαχταριστό cruffin έχει εξαντληθεί, το τραγανό και αφράτο κρουασάν με αμυγδαλόπαστα και πορτοκάλι κάθε άλλο παρά θα σας απογοητεύσει.
Extra συμβουλή: Μπορείτε να συνοδεύσετε τους αμαρτωλούς πειρασμούς του Fortitude με μονοποικιλιακό καφέ ή τσάι Stonerolled της εταιρείας Postcard Teas, που καθώς δεν υπάρχουν καθίσματα, θα απολαύσετε στον κοινόχρηστο πάγκο μπροστά από το κατάστημα.
Διεύθυνση: 35 Colonnade
Crome
Στο φλούο, μωβ και με μια δόση από τα ‘80s σύμπαν του Crome, που δηλώνει ότι παίρνει το όνομά του από τη ελληνική λέξη «χρώμα», βασιλεύουν τα ολόγλυκα French toast – οι ζεστές, αφράτες αυγοφέτες που γαρνίρονται πλουσιοπάροχα με φρέσκα φρούτα, σιρόπια, ζαχαρωτά και παγωτό και κατακλύζουν το Tik Tok ως απάντηση στο brunch με pancakes. Δεν είναι όμως οι μόνες. Εξίσου ξετρελαίνουν και τα κρουασάν τους σε 3+3 επιλογές. Τρεις κύβοι και τρία κυλινδρικά κρουασάν, που μπορεί να μην πρωτοτυπούν πλέον σε σχήμα, αλλά θα σας χαρίσουν έντονες γευστικές συγκινήσεις μαζί με εντυπωσιακές φωτογραφίες για τις αναρτήσεις σας στα social media.
Οι ξηροί καρποί κυριαρχούν στα στρογγυλά – προτιμήστε τα αν αγαπάτε την κρέμα φιστικιού και τη Nutella- ενώ μια τρίτη εκδοχή ξεχειλίζει κρέμα cheesecake από την πρώτη μπουκιά, κάνοντας ωραία αντίθεση με την αλμυρή καραμέλα στη σος και τις πέρλες που το συμπληρώνουν σαν επικάλυψη. Οι πλούσιοι σε γευστικές μαρμελάδες κόκκινων φρούτων κύβοι, είναι εξίσου δελεαστικοί: φράουλα ή σμέουρο μαζί με ανάλαφρη κρέμα και τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα με άχνη ζάχαρη είναι η πρόταση του Crome για τα δικά του cube croissants, ενώ το πιο ξεχωριστό που εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού είναι το Lotus. Εδώ, η περίφημη καραμελένια γεύση των αυθεντικών μπισκότων Lotus Biscoff σε κατακλύζει με κάθε τρόπο: σαν κρέμα στην καρδιά του κρουασάν, σαν επικάλυψη κι επιπλέον με τρίμματα των μπισκότων για έξτρα τραγανή υφή.
Extra συμβουλή: Τους ζεστούς μήνες την απόλαυση και τις viral εικόνες συμπληρώνει μια δόση παγωτό μηχανής με toppings, που προστίθεται αν θέλετε πάνω στα στρογγυλά κρουασάν. Ανεξαρτήτως εποχής, η τοποθεσία κάνει το Crome εξαιρετικό για ένα διάλλειμα από το shopping στην Oxford St. Όχι μόνο βρίσκεται πίσω από το εμβληματικό Selfridge’s, αλλά και στην καρδιά της πεζοδρομημένης, γεμάτης μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια και κίνηση γειτονιάς St Christopher’s Place.
Διεύθυνση: 36 James St.
Chestnut Bakery
Ο παράδεισος για τους λάτρεις των κρουασάν, που θα εύχονται να έπαιρναν πρωινό κάθε μέρα στα δύο παραρτήματά του, είναι ένα γοητευτικό καφέ-φούρνος-pâtisserie, το οποίο άνοιξε το 2021 στην αριστοκρατική Belgravia και πολύ σύντομα επεκτάθηκε στο πολύβουο Covent Garden. Η φήμη του είναι αξιοζήλευτη και η ποιότητα, η ποικιλία και η νοστιμιά τη δικαιολογούν απόλυτα. Κλασσική απλότητα αλλά και δημιουργικότητα όλο φαντασία χαρακτηρίζουν τα θεσπέσια κρουασάν του Chestnut, είτε μιλάμε για τα αλμυρά είτε για τα γλυκά. Στην πρώτη κατηγορία εκτός απ΄το μεγάλο χιτ, το κρουασάν με μελιτζάνα και παρμεζάνα, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και κάποιο από τα «croccacia», ένα ακόμη εμπνευσμένο υβρίδιο που γεννήθηκε στο Chestnut από το πάντρεμα της γαλλικής ζύμης του κρουασάν και της αγαπημένης ιταλικής φοκάτσια.
Όσο για τις γλυκές επιλογές, το κρουασάν σοκολάτας και το διπλά ψημένο αμυγδάλου αποδεικνύουν ότι κάποιες γεύσεις δεν γίνονται τυχαία κλασσικές. Από την άλλη, είναι αδύνατο να παραβλέψει κανείς τον κολασμένο συνδυασμό των καραμελωμένων καρυδιών πεκάν με την κρέμα αλμυρής καραμέλας, της σκούρας σοκολάτας με πορτοκάλι, της βελούδινης κρέμας από τσάι matcha με φρέσκες φράουλες, το φιστίκι-ροδόνερο, το μάνγκο-μοσχολέμονο, τo τυρί κρέμα με κομπόστα μύρτιλο και λευκή σοκολάτα, ή την κρέμα dulce de leche μαζί με καραμελωμένες μπανάνες και σαν γέμιση και σαν επικάλυψη με έξτρα σαντιγί. Προσθέστε όλες τις άλλες εποχικές γεύσεις που εμπλουτίζουν τακτικά το μενού και θα καταλάβετε γιατί το Chestnut Bakery κέρδισε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο κρουασάν του Λονδίνου το 2023.
Extra συμβουλή: Φωτογενείς δεν είναι μόνο οι νόστιμες δημιουργίες, αλλά και οι πανέμορφα στολισμένοι χώροι που υποδέχονται κάθε εποχή με διαφορετικό ντεκόρ να ντύνει την είσοδο. Τραβήξτε τις φωτογραφίες σας και κάντε τις viral για καλό σκοπό, αφού κάθε φορά που ακολουθείτε το λογαριασμό του Chestnut στο Instagram, ο επικεφαλής αρτοποιός Kevan Roberts και η ομάδα του, κάνουν μια δωρεά τροφίμων στην τοπική κοινότητα.
Διεύθυνση: 17-21 Elizabeth St. – 24 Floral St.
Διαβάστε ακόμα:
8 καλόγουστα Αirbnb στο Λονδίνο -Για όλα τα budget
Λονδίνο: 8 διευθύνσεις για ατελείωτο vintage και thift shopping
H Μικρή Βενετία του Λονδίνου -Ένα κρυμμένο στολίδι μία ανάσα από το Paddington