Θεσμός τείνει πλέον να γίνει το καθιερωμένο γαστρονομικό ραντεβού στο Daios Cove στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης με βραβευμένους σεφ, ξεχωριστά workshops, καταξιωμένους sommeliers και ένα αξέχαστο πάρτι με την υπογραφή της ομάδας των Clumsies.
Ανάμεσα στους βράχους της κρητικής γης, σε μια θάλασσα που μοιάζει βγαλμένη από τις καρτ ποστάλ που βλέπαμε μικροί, σε απόλυτη σύμπνοια με το περιβάλλον δεσπόζει το resort Daios Cove, ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδέει την απόλυτη χαλάρωση με την αισθητική και πολυτέλεια. Από τα πανέμορφα μπαγκαλόους με τις infinity pools, ενσωματωμένα απόλυτα στο περιβάλλον έως τα επιμέρους εστιατόρια και τους κοινούς χώρους, τους κάκτους και τα κρητικά φυτά που μοιάζουν με ζωγραφιά, κάθε μικρή πινελιά στο Daios μοιάζει με έναν εξωπραγματικό πίνακα γεμάτο καλαισθησία και εκλεκτές εικόνες. Σάμπως η τελετουργία εδώ να έχει νόημα και σε αυτό συμβάλλει η αυθεντική ατμόσφαιρα-γήινα χρώματα, εξωτικό-μεσογειακό ντεκόρ, εκλεπτυσμένη διακόσμηση-αλλά και το ευγενέστατο προσωπικό και οι ειδικές βραδιές του καθιερωμένου πλέον The Summer Festival. Ένα τριήμερο γεμάτο με γεύσεις, βραβευμένα πιάτα και κοκτέιλ που συνιστά πλέον θεσμό για τον γαστρονομικό χάρτη της χώρας.
Από το Daios παρελαύνουν κάθε χρόνο κορυφαίοι σεφ που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια το resort στο πλαίσιο τόσο των Culinary Journeys όσο και του «Summer Festival Daios Cove x The Clumsies in collaboration with Moët Hennessy» ενσαρκώνοντας το όραμα του ιδιοκτήτη Δημήτρη Δάιου να μετατρέψει το Daios, εκτός από έναν κορυφαίο χώρο ολοκληρωμένης εμπειρίας σε γαστρονομικό σημείο αναφοράς: έτσι φέτος στα πλαίσια του φεστιβάλ γευτήκαμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο του Ocean τα πιο υπέροχα τάκος από τα μισελενάτα χέρια του Πάκο Μέντεζ, ο οποίος εμπνέεται από την υψηλή γαστρονομική λογική του El Bulli, όπου έχει θητεύσει, διατηρώντας, την ίδια στιγμή, ατόφια τη μεξικανική σφραγίδα της καταγωγής του. Το pairing με τις διαφορετικές αποχρώσεις της Veuve Clicquot-ναι, αγαπάμε τη ροζέ!-έδεσε απόλυτα με την εξαίσια tostada με ταρτάρ αλλά αυτό που δεν θα ξεχάσουμε είναι το επιδόρπιο: ένα μεταμφιεσμένο πούρο σε σοκολατένια έκπληξη, πάντα στο πλαίσιο των γαστρονομικών εκπλήξεων που επεφύλασσε άλλοτε για τους επισκέπτες του το El Bulli-και που τώρα ξέρει να εμπνέεται για τους δικούς του φιλοξενούμενους στο εστιατόριο του Come στη Βαρκελώνη ο Μέντεζ. Το πέρασμα του, όμως, από το Ocean φάνηκε καθοριστικό.
Αλλά επειδή ένα αξέχαστο μενού πρέπει να συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη ανάμνηση ενός απογεύματος με το πιο ξεχωριστό κοκτέιλ, αξέχαστο θα μας μείνει το ηλιοβασίλεμα που χαρήκαμε στο αγαπημένο μας, πρόσφατα ανακαινισμένο μπαρ Crystal Box με αμφιθεατρική άποψη όλου του resort σε speakeasy bar ατμόσφαιρα με αρτ ντεκό πινελιές. Εδώ, είχαμε το προνόμιο να φτιάξει για εμάς ένα αξέχαστο Tailor-Made Martini ο mixologist του πολυβραβευμένου Connaught Bar του Λονδίνου, ο Ιταλός Ago Perrone. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο Connaught, το αποκαλούμενο καλύτερο μπαρ του κόσμου έχουν το προνόμιο να χαίρονται την απογευματινή τελετουργία του θεϊκού μαρτίνι αστέρες, όπως η Μαντόνα, η οποία προσέθεσε τη δική της πινελιά στην όλη διαδικασία. Νιώθοντας, αντίστοιχα, ξεχωριστή σελέμπριτι απολαύσαμε μια αντίστοιχη πριβέ εμπειρία με τον καλύτερο mixologist να φέρνει μπροστά μας ένα τροχήλατο μπαρ, σαν αυτό στο Connaught Bar και να μας φτιάχνει ένα dr. Ago Μαρτίνι με αρώματα από περγαμόντο και λεμόνι το οποίο χρησιμοποιούσε ταχυδακτυλουργικά για να δώσει αυτή τη δροσερή νότα που κάνει ακόμα και τον ίδιο τον Τζέιμς Μποντ να το παραγγέλνει το μαρτίνι του «stirred not shaken».
Kαμία, όμως, εμπειρία πολυτέλειας δεν μπορεί να μη συμπληρώνεται από την απαραίτητη σαμπάνια, όπως είναι η Dom Perignion, και εμείς μάθαμε όλα τα μυστικά από τον διακεκριμένο Έλληνα Sommelier, Νικόλα Γιαννόπουλο δοκιμάζοντας μάλιστα τη σαμπάνια Dom Perignon του 2013, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετική, against all odds, παρότι, δηλαδή, βγήκε από μια δύσκολη χρονιά διατηρώντας τον επιβλητικό, αριστοκρατικό της χαρακτήρα και τη μεταλλική επίγευση ως χαρακτηριστική της σφραγίδα. Την ίδια στιγμή, λίγο πιο πέρα, το δικό της masterclass έδινε η πρέσβειρα της τεκίλας, Γκαμπριέλα Μονκάντα.
Γεμάτοι πληροφορίες και εικόνες και με ανεβασμένο έτσι το κέφι, πήραμε το ωραίο υπαίθριο ασανσέρ του Daios, που μπορεί να σου χαρίσει μια προνομιακή θέα σε όλο το resort και κατεβήκαμε στους χώρους του κυρίως μπαρ και της πισίνας, όπου χορέψαμε σαν τρελοί υπό τους ήχους της κορυφαίας dj Tasty Lopez την οποία καλεί το BBC1, όταν θέλει να είναι σίγουρη ότι θα ακουστούν τα καλύτερα dance singles. Εννοείται ότι δεν ξεχάσαμε να δοκιμάσουμε τα ειδικά κοκτέιλς που είχε ετοιμάσει για εμάς το dream team, δηλαδή κορυφαίοι βραβευμένοι mixologists της ομάδας των Clumsies Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα ξεχωριστά, κρητικά ντάκος που μας έμαθε να φτιάχνουμε ο κορυφαίος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης σε μια ειδική σπέσιαλ εκδήλωση των Lidl με άφθονο κέφι και γέλιο, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη γαστρονομική εμπειρία που σκοπό έχει να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει αλλά και να αποκαλύψει μυστικά των κορυφαίων σεφ του κόσμου σε ένα location που κουβαλάς όλο τον χρόνο σαν θησαυρό.
Σε αυτό το ωραίο μπαλκόνι του Taverna, μάθαμε από τον κατεξοχήν πρεσβευτή της κρητικής παράδοσης που είναι ο Μανώλης Παπουτσάκης τα μυστικά του πιο αντιπροσωπευτικού εδέσματος της Κρήτης. Βάλαμε τις ποδιές μας, αστειευτήκαμε ο ένας με τον άλλο, και αφού πειραματιστήκαμε με τα παξιμάδια, τις ρίγανες και όλα τα τοπικά προϊόντα «Νώμα», εμπνευστήκαμε από την απλότητα του πιο εκλεκτού εδέσματος του τόπου που ξεκινάει από μια απλή κριθαλοκουλούρα, ως βάση αυτού του γαστρονομικού καμβά που έχει κάνει περήφανη την Κρήτη σε όλο τον κόσμο και μοιάζει, όπως λέει ο Παπουτσάκης, με την απέριττη ομορφιά «μιας κοτσίδας, σαν αυτές των γιαγιάδων από τα Χανιά».
Εδώ, στην άκρη του Αγίου Νικολάου, σε ένα ξενοδοχείο που αφουγκράζεται την ύλη, τις μυρωδιές και τις ποιότητες του τόπου, οι αισθήσεις μοιάζουν να απελευθερώνονται και να αποκτούν άλλη βαρύτητα. Αυτή η στοργική ευσέβεια για την κουλτούρα του τόπου ταιριάζει απόλυτα με τον κοσμοπολιτισμό που αποπνέουν οι εξευγενισμένες γεύσεις των ξεχωριστών πιάτων από τους βραβευμένους, τις περισσότερες φορές, με Μισελέν σεφ που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ-τους βλέπεις πώς αρνούνται κάθε φορά να φύγουν. Ακόμα, όμως, και οι μόνιμοι συνεργάτες των εστιατορίων σου χαρίζουν μια γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει το υψηλό επίπεδο της γαστρονομικής γνώσης με την κρητική γεύση: ο Κωνσταντίνος Μάνδυλας ηγείται, για παράδειγμα, μιας ξεχωριστής ομάδας στο νεοσύστατο RHO και το εστιατόριο Taverna (απίστευτά γευστικό το γιουβέτσι με τα μοσχαρίσια μάγουλα, η τρομερή σοφεγάδα το αρνάκι που σε κέρδιζε μόνο με τις μυρωδιές από το αστακοβούτυρο και το λεμόνι, αυτός ο συνδυασμός επιβλητικής τραχύτητας και σπάνιας λεπτότητας που χαρακτηρίζει την Κρήτη).
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα κουβαλάς ως έναν εκρηκτικό συνδυασμό αναμνήσεων και εικόνων, που έκανε ακόμα και τους συγγραφείς, όπως τον Προυστ, να θεωρούν κάθε ξεχωριστή ανάμνηση της γεύσης αφορμή για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Είναι σίγουρο ότι η Κρήτη μπορεί και ξαναγράφει, κάθε φορά, με διαφορετικούς τρόπους το δικό της.
Διαβάστε ακόμα:
Άγιος Νικόλαος: O κοσμοπολίτικος προορισμός της Κρήτης δίπλα σε μία θρυλική λίμνη
7 προορισμοί για ήσυχες διακοπές στη Νότια Κρήτη – Όμορφα χωριά και απίθανες παραλίες
Άργιλος: Στο «φυσικό spa» της Κρήτης, το καλοκαίρι κρατά και τον Σεπτέμβρη