Είναι μια απόδραση που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο προγραμματισμό και μπορεί να γίνει ακόμα και μονοήμερη. Μέσα σε μόλις 35’ αν επιλέξεις το ιπτάμενο δελφίνι και περίπου μία ώρα με το συμβατικό καράβι, έχεις βρεθεί στην Αίγινα και αισθάνεσαι κιόλας πολύ μακριά από την Αθήνα.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, το 12ο Fistiki Fest μας προσφέρει μια επιπλέον αφορμή για να βρεθούμε στο κοντινό νησί του Αργοσαρωνικού και να πάρουμε μια γενναία γεύση από το πιο διάσημο προϊόν του. Κάθε χρόνο και πιο ενδιαφέρουσα, η ξεχωριστή αυτή γιορτή μπορεί να έχει σαν αφετηρία της το φιστίκι, ανοίγει, όμως, στην πραγματικότητα μια βεντάλια εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν διάφορες καλλιτεχνικές και όχι μόνο δράσεις, και προσφέρουν τη δυνατότητα να δεις την Αίγινα με έναν τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο.
Πριν λίγες ημέρες, το ατμοσφαιρικό φανάρι του Μπούζα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως χώρος συναυλιών φιλοξενώντας το μουσικό σύνολο Φως, η ξακουστή Ψαραγορά της Αίγινας ανάβει κάθε βράδυ τα φώτα της από τις εννέα έως τη μία στα πλαίσια της καλλιτεχνικής εγκατάστασης «Μια ψαριά καλή», ενώ τα δρώμενα πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση της γιορτής (16-19/9).
Ενδεικτικά και μόνο, θα αναφέρουμε το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής στον Πύργο Μάρκελλου (16/9), τις συναυλίες με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη (17/9), τον Κωστή Μαραβέγια (18/9), την Παυλίνα Βουλγαράκη (19/9), τις πολλές και διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Ασφαλώς η καρδιά του φεστιβάλ θα χτυπά στην περαντζάδα του λιμανιού, όπου θα στηθεί η έκθεση του τιμώμενου Π.Ο.Π. προϊόντος και θα έχετε την ευκαιρία να το γνωρίσετε και να το γευτείτε σε κάθε του εκδοχή. Ακόμα και ως πρωταγωνιστή σε ξεχωριστές γευστικές προτάσεις, μια και φέτος η γαστρονομική ομάδα Chefs’ Brigade Greece συμμετέχει στη γιορτή. Έτσι, στις 17/9, ο δημιουργός της Νίκος Φωτιάδης και οι αξιόλογοι σεφ και μέλη της ομάδας Γιάννης Παρίκος, Γεωργία Κουτσούκου και Γιάννης Στανίτσας θα μαγειρέψουν live τις σπεσιαλιτέ του ειδικού μενού «Αίγινα 21» που δημιούργησαν με αφορμή την εκδήλωση.
Το αρνίσιο μπούτι με κρούστα από φιστίκι και μυρωδικά, το καλαμάρι σχάρας με πέστο φιστικιού, βασιλικό και λεμόνι αλλά και ένα ιδιαίτερο κεμπάπ με φιστίκι είναι κάποιες από αυτές, που πέρα από το φεστιβάλ θα σερβίρονται εκείνες τις ημέρας σε κάποια εστιατόρια του νησιού, κάνοντας ακόμα πιο πλούσια την επίγευση της φετινής διοργάνωσης.
Ανεξάρτητα τώρα από τη γιορτή του φιστικιού, ένα διήμερο στην Αίγινα έχει τα δικά του θέλγητρα. Αυτήν την εποχή με τις γλυκές ζέστες του Σεπτεμβρίου, αξίζει να κάνετε τις τελευταίες βουτιές της σεζόν στα πέριξ της Πέρδικας, στο Μαραθώνα ή τις μικρές παραλίες κατά μήκος της διαδρομής που συνδέει την πόλη της Αίγινας με τη Σουβάλα και τη Βαγία. Η βουτιά στη διάσημη παραλία της Αγίας Μαρίνας μπορεί άνετα να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον εντυπωσιακό όσο και υποβλητικό Ναό της Αφαίας, ενώ αν προτιμάτε τις πιο χαλαρές πεζοπορίες αξίζει να περπατήσετε στον όμορφο λόφο της Παλιαχώρας με τα παλιά εκκλησάκια, που πολλοί τον αποκαλούν και «Μυστρά της Αίγινας».