Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης για να παρακολουθήσουμε την Τελετή ένταξης της πόλης στο διεθνές δίκτυο Creative Cities της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας. Τα κρητικά προϊόντα και η κρητική διατροφή, μέρος της διάσημης μεσογειακής διατροφής είναι ξακουστά πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Τα τυριά, το ελαιόλαδο, τα χόρτα, τα βότανα είναι εμβληματικά προϊόντα το τόπου και χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης εντός και εκτός της χώρας, ακόμα και στον επιστημονικό τομέα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε το 2018 να ξεκινήσει έναν ετήσιο θεσμό ώστε να αναδείξει την τοπική γαστρονομία διοργανώνοντας ένα μεγάλο φεστιβάλ γαστρονομίας στο Ενετικό λιμάνι, στην προβλήτα του μικρού Κούλε.
Επιπλέον, φέτος, ξεκίνησε έναν νέο θεσμό διοργανώνοντας μίνι γαστρονομικά φεστιβάλ στα χωριά του δήμου ώστε όχι μόνο να βάλει το σύνολο των πολιτών στην όλη φιλοσοφία προβολής και ανάπτυξης της τοπικής γαστρονομίας αλλά και να τονίσει τη σημασία του πως και που παράγεται ένα προϊόν, να το συνδέσει δηλαδή με τον τόπο παραγωγής του και επίσης να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας η οποία με τη σειρά της θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές, να δημιουργήσει δηλαδή ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αποφάσισε να πάει το θέμα της γαστρονομίας της περιοχής ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας αίτηση ώστε να ενταχθεί ο δήμος στο διεθνές δίκτυο Creative Cities της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας και το πέτυχε. Μια κίνηση που ενσωματώνει μέσα τη βιωσιμότητα και γενικότερα τις καλές πρακτικές που αφορούν στο γαστρονομικό, το παραγωγικό αλλά και το τουριστικό κομμάτι.
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου λοιπόν, βρεθήκαμε στο Ηράκλειο για να παρακολουθήσουμε την τελετή για την ένταξη της πόλης στο δίκτυο Creative Cities της UNESCO. Η πρόσκληση περιελάμβανε επίσης και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές και εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηράκλειο Μ.Α.Ε. και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, ώστε να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι τι εστί τοπική γαστρονομία. Αρχής γενομένης με τον «Κρητικό Φούρνο Γεύσεις» στην πλατεία Καλεργών ή όπως λένε οι ντόπιοι στα «Λιοντάρια». Εκεί, μας περίμενε ένα ζεστό ρόφημα με σαρανταβότανο, κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης ζυμωμένο με μαγιά ρεβιθιού και αλεύρι ρεβιθιού εκτός από σταρένιο, ψωμάκι με αλεύρι από στάρι, φακές και φασόλια, σκαλτσουνάκια και σφακιανή πίτα λουσμένη με αρωματικό μελάκι και ένα παλαιωμένο κεφαλοτύρι που ταίριαζε ταμάμ με τα ψωμάκια.
Αυτό ήταν το καλωσόρισμα, η συνέχεια για μεσημεριανό γεύμα δόθηκε στο εστιατόριο «Έψιλον» του ξενοδοχείου Legacy Gastro Suites το μενού του οποίου επιμελείται ο Έκτορας Μποτρίνι. Εδώ, ο ξυλόφουρνος βγάζει ζεστά αφράτα μίνι καρβελάκια που φτάνουν στο τραπέζι με ένα φρουτώδες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από τα πιο ωραία πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν το ταρτάρ μοσχάρι σε λογική surf & turf, το γιουβέτσι με shortrib και ξινό γιαούρτι που είχε μια βαθιά νοστιμιά αλλά και το burnt cheesecake με ανθότυρο.
Το βραδάκι μαζευτήκαμε όλοι στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο για την τελετή για την ένταξη του Ηρακλείου στο διεθνές δίκτυο «Δημιουργικών Πόλεων» της UNESCO. Το παρών έδωσαν η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κος Μύρων Φλουρής καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κος Δημήτρης Φραγκάκης και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο κος Γιώργος Σησαμάκης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, και ένας από τους βασικούς ανθρώπους που έτρεξαν το όλο εγχείρημα. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε «Η ένταξη της πόλης μας στο δίκτυο Cretative Cities της UNESCO αποτελεί μια ξεχωριστή διάκριση, καθώς μονάχα 7 πόλεις από όλο τον κόσμο πέτυχαν κάτι αντίστοιχο φέτος. Παράλληλα συνιστά και δικαίωση του σχεδιασμού που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο να καθιερωθεί ως γαστρονομικός προορισμός διεθνούς επιπέδου». Χαιρετισμό μέσω βίντεο απέστειλε και η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στον οποίο συνεχάρη τον δήμο Ηρακλείου και τους φορείς που συνέβαλαν στο εγχείρημα.
Μια τέτοιου είδους τελετή δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με ένα γιορτινό δείπνο γεμάτο από κρητικές νοστιμιές. Με το που περάσαμε την πόρτα του εστιατορίου «Πεσκέσι» οι μυρωδιές μας έκαναν ιδιαίτερα ανυπόμονους. Εν ολίγοις έφτασαν μπροστά μας τσιγαριαστό σταμναγκάθι με ελαιόλαδο και σάλτσα τομάτας, σιουφιχτά σε ζωμό από ζυγούρι με τριμμένο ανθότυρο, λαχανοντολμάδες με χόντρο, κατσικάκι με γιαούρτι και ρύζι, αρνάκι με ασκολύμπρους και πόσα ακόμα, στο ποτήρι κρασί από ντόπιους παραγωγούς, ρακί με τριαντάφυλλο αλλά και ένα αναψυκτικό δικής τους παραγωγής με το γνωστό σαρανταβότανο που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με ξεναγό μας την αρχαιολόγο Κατερίνα Αθανασάκη η οποία όχι απλά μας μίλησε αλλά μας έδειξε τη σημασία και την ιστορία του φαγητού στην Κρήτη όπως το πατητήρι σταφυλιών ηλικίας περίπου 3.600 χρόνων, τα φορητά φουρνάκια, τους τρίφτες και τα σερβίτσια, τα μεγάλα καζάνια αλλά και τα πανέμορφα δοχεία αποθήκευσης.
Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στο κτήμα Scalarea της εταιρείας Μπουτάρη για ελαιογευσία καθώς και για το κυρίως γεύμα επιμελημένο από το εστιατόριο Λαδόκολλα και τον σεφ του Κωνσταντίνο Περίκο. Εδώ, το μενού περιελάμβανε ανάμεσα σε άλλα τόνο ξηρής ωρίμανσης από την Αγ. Γαλήνη με κρητικά βότανα, πούδρα από αυγοτάραχο και χυμό νεραντζιού, σιγομαγειρεμένο χταπόδι με λιάτικο κρητικό κρασί και πουρέ μαναρόλια, ροφό με μπάμιες, μυρωδικά και μοσχολέμονο καθώς και υπέροχα γλυκά όπως τα αφράτα και τραγανά πιτάκια με μυζήθρα και μέλι θυμαρίσιο και χαλβά σιμιγδαλένιο με παγωτό μαστίχα και άρωμα λεμονανθού.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στο πλαίσιο της ανάδειξης της γαστρονομίας ως μοχλό ανάπτυξης, τον Μάιο του 2023, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου συνδιοργάνωσαν με το Πανεπιστήμιο YALE (YALE School of Public Health and Yale Hospitality) ένα Συμπόσιο με στόχο την ανάδειξη της Κρητικής Γαστρονομίας ως κύριο παράγοντα μίας ισορροπημένης – υγιεινής ζωής, του ρόλου των εκλεκτών πρώτων υλών και της αδιαμφισβήτητα υψηλής διατροφικής αξίας του ελαιόλαδου, καθώς και τη δημιουργία ενός μοντέλου διατήρησης, αλλά και διάδοσης των γαστρονομικών αυτών θησαυρών σε όλο τον κόσμο. Οι δράσεις του δήμου όμως δεν σταματάνε εκεί το Δεκέμβριο του 2024 θα φιλοξενήσουν και το συνέδριο του International Olive Council.
Διαβάστε ακόμα:
H Τίνα Μανδηλαρά χαρτογραφεί την γαστρονομία του Ηρακλείου
Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στο Ηράκλειο