Είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς εξόδου, κάτι που αποτυπώνεται και στον γευστικό του χάρτη. Κλασικές και μοντέρνες ταβέρνες, στέκια ιταλικά, all day, street food και ανατρεπτικά ως και ναξιώτικα ή fine dining, όλα έχουν τη θέση τους κάτω από τον ανοιχτό ουρανό του Παγκρατίου.
Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café
Ένα success story διαρκείας που ξεκίνησε να γράφεται επί παγκρατιώτικου εδάφους το 2012 στο πλάι της πλατείας Προσκόπων, συνδυάζοντας τη λογική ενός σύγχρονου μεζεδοπωλείου με τη χάρη ενός μητροπολιτικού μπιστρό. Τα τραπέζια του που απλώνονται στο πεζοδρόμιο της Αρριανού είναι μονίμως γεμάτα από κόσμο, που απολαμβάνει μικρά και μεγαλύτερα πιάτα όπως η σαλάτα Μυρτώ με ψημένο μανούρι, ανάμεικτα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σος βατόμουρο, τα πιτάκια Καισαρείας και η τηγανιά μανιταριών με σουτζούκι και φρέσκα μυρωδικά. Η συνέχεια περιλαμβάνει γεύσεις της θάλασσας και της στεριάς, όπως τα αχνιστά μύδια, σβησμένα σε λευκό κρασί, και το χοιρινό κλέφτικο στη λαδόκολλα.
Αρριανού 33, Παγκράτι, 210 7223466, Website, Facebook
Baba Ghanoush
Είναι από τα πιο δημοφιλή street food στέκια της συνοικίας αλλά και της Αθήνας γενικότερα, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα τραγανά φαλάφελ. Θα τα δοκιμάσετε με διαφορετικές σος και συνδυασμούς υλικών είτε στο χέρι, είτε επί τόπου, στα τραπέζια που βγάζει στην πλατεία Βαρνάβα, βάζοντας ακόμα στο παιχνίδι τις ενδιαφέρουσες σαλάτες, όπως εκείνη με κινόα, αβοκάντο, βαλεριάνα και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών. Δεν λείπουν τα vegan και vegetarian burgers με μπιφτέκι από κινόα και γλυκοπατάτα, όπως και τα ανάλογα γλυκά σαν τη vegan τάρτα σοκολάτας με σoς φράουλας, ενώ μπορείτε να δροσιστείτε με δική τους σπιτική λεμονάδα.
Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι, 212 1050351, Website, Facebook
Cupola
Έστρεψε την προσοχή μας στον γαλήνιο πεζόδρομο της Ευφορίωνος, κοντά και ταυτόχρονα μακριά από την κίνηση της Βασιλέως Κωνσταντίνου, το κομψό αυτό ιταλικό εστιατόριο. Στα οπωσδήποτε της παραγγελίας βρίσκεται η ναπολιτάνικη πίτσα του, είτε με λευκή είτε με κόκκινη ζύμη και ωραίους συνδυασμούς υλικών όπως η Melanzana, με ψητές μελιτζάνες και βασιλικό. Τριγύρω της, αξίζει ακόμα να δοκιμάσετε κάποιες σπέσιαλ προτάσεις της κουζίνας σαν τα χειροποίητα νιόκι πατάτας με αγκινάρα, σπανάκι και μασκαρπόνε, τις παπαρδέλες με μανιτάρια πορτσίνι, καθώς και το ριζότο με κρέμα σπαραγγιού και λεμόνι κονφί.
B&E Goulandris Café-Restaurant
Μια «κρυμμένη» αυλή με νεοϋορκέζικη αύρα αποτελεί τον πυρήνα του all day καφέ κι εστιατορίου, που βρίσκεται στον ημιώροφο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Οι γεύσεις έχουν την γνώριμη, healthy υπογραφή του κολωνακιώτικου εστιατορίου «It», και περιλαμβάνουν μια σειρά από σνακς που σερβίρονται μέχρι το μεσημέρι, σαλάτες όπως η οσπρίων με γαρίδες, πιπεριά Φλωρίνης και μαριναρισμένο αγγούρι, ζυμαρικά, καθώς και πιάτα με κρέας ή ψάρι σαν το ψητό μυλοκόπι με κρέμα λεμονάτης αγκινάρας. Υπάρχουν επίσης ειδικά πιάτα για τους μικρούς επισκέπτες, αλλά και ενδιαφέροντα γλυκά.
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, 210 7562895, Website
Βυρίνης
Όταν η διάθεση τραβάει ταβέρνα από τα παλιά, όλοι οι παγκρατιώτικοι δρόμοι οδηγούν στο ονομαστό αυτό στέκι με τη μεγάλη λουλουδιασμένη αυλή. Εδώ δεν υπάρχει λόγος για πειραματισμό, μια και η συνταγή της επιτυχίας περνά από το έμπειρο τηγάνι και την κατσαρόλα, και περιλαμβάνει εδώ και χρόνια τα θαυμάσια κεφτεδάκια της γιαγιάς, τις χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες, τους σπιτικούς ντολμάδες με αυγολέμονο, τις μελιτζάνες ιμάμ, καθώς και άλλα μαγειρευτά ημέρας και κρεατικά στη σχάρα.
Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153, Facebook
Lost Athens
Βρήκε αμέσως τη θέση του στη ζωηρή πιάτσα της Αρχελάου το urban αυτό στέκι με την ανατρεπτική φιλοσοφία. Ο κατάλογος δεν ακολουθεί τον κλασικό διαχωρισμό σε πρώτα, κυρίως και επιδόρπια, προτείνοντας πιάτα που τρώγονται με το χέρι, το μαχαίρι, το πιρούνι και το κουτάλι, ενώ η κουζίνα δεν περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα, αλλά εμπνέεται από τις γεύσεις του κόσμου για να δημιουργήσει τις δικές της: ραβιόλι με καπνιστό χέλι, κρόκο αυγού κονφί, πεκορίνο και μάραθο, καλαμάρι με νιόκι πατάτας, αρακά και κους κους λαχανικών, tacos με γέμιση από σιγομαγειρεμένο αρνάκι φρικασέ, αφρό από αυγολέμονο και μάραθο.
Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 7230832, Website, Facebook
Musique Café
Εκεί όπου η Αρριανού συναντά την Αρχελάου, το ανοιχτόκαρδο μαγαζί με τις μεγάλες τζαμαρίες μπαίνει στη δράση από νωρίς το πρωί και συνεχίζει ως αργά, αποτελώντας μια ωραία λύση είτε επιθυμείς να πιεις τον καφέ και το ποτό σου, είτε να φας κανονικά. Στη δεύτερη περίπτωση, η κουζίνα κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση σε μοντέρνους τόνους, η οποία διανθίζεται με πιάτα ημέρας και ενσωματώνει πολλές πρώτες ύλες και κρεατικά που έρχονται από τη Νάξο. Η ναξιώτικη σαλάτα με ντοματίνια, καπαρόφυλλα, κρεμμύδι, παξιμάδι χαρουπιού και χειροποίητη ξινομυζήθρα, το σπανακόρυζο με σοταρισμένη τσιπούρα, κρέμα τσουκνίδας, μπρικ, λεμόνι και βούτυρο Νάξου, όπως και το ψητό φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα τυριών από το νησί και εστραγκόν ανήκουν στις πιο δημοφιλείς επιλογές.
Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι, 210 7238900, Facebook
Σπονδή
Μια fine dining γιορτή των υλικών και της δημιουργίας λαμβάνει χώρα από το 1996 στο εμβληματικό και πολυβραβευμένο εστιατόριο του Παγκρατίου. Με όλη την αύρα ενός πραγματικού grand restaurant και τον πολύ ταλαντούχο σεφ Άγγελο Λάντο επικεφαλής μιας μοντέρνας γαλλικής κουζίνας που ακολουθεί τον κύκλο των εποχών, μπορεί να μην αποτελεί προορισμό για μια «καθημερινή» έξοδο, όμως προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου, που πορτοφολιού επιτρέποντος, αξίζει κάποιος να απολαύσει.