Ο νομός Κορινθίας βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και αποτελεί το συνδετικό της κρίκο με τη Στερεά Ελλάδα. Στα δυτικά βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο ενώ στα ανατολικά από τον Αργοσαρωνικό. Η πλειοψηφία του νομού είναι ημιορεινή και ορεινή με το μόνο πεδινό του τμήμα να συγκεντρώνεται στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου. Η τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας στο νομό είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη και σε αυτό, συνετέλεσε, ουσιαστικά, η επικερδής καλλιέργεια σταφίδας κυρίως κατά τον 19ο αιώνα.
Σήμερα, η έκταση του αμπελώνα για οινική παραγωγή ξεπερνά τα 45.000 στρέμματα, με τα μισά να βρίσκονται εντός της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας. Σε αυτή, βρίσκεται συγκεντρωμένη η συντριπτική πλειοψηφία των ποιοτικών αμπελώνων για οινική παραγωγή. Εκτός της ΠΟΠ ζώνης τα καλύτερα αμπελοτόπια εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας και όσα προορίζονται για οινοπαραγωγή είναι αφιερωμένα στη παραγωγή χύμα κρασιού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις ποιοτικών οινοποιών.
Στα νότια της Κορίνθου βρίσκεται ο νομός της Αργολίδας που στα βόρειά του βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο ενώ στα νότιο-ανατολικά από τον Αργολικό. Ο νομός στα βόρεια είναι ορεινός και εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένη η αμπελοκαλλιέργεια, ενώ νοτιότερα απλώνεται ο αργολικός κάμπος που φημίζεται για τη παραγωγή εσπεριδοειδών, κυρίως μανταρινιών και πορτοκαλιών. Στα ενδιάμεσα υψόμετρα βρίσκονται απέραντοι ελαιώνες. Ο νομός απολαμβάνει μια λαμπρή ιστορία καθώς εκεί βρίσκεται η αρχαία πόλη του Άργους, το κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Στη νεότερη ιστορία, η σκυτάλη περνά στη πόλη του Ναυπλίου, που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας, εκεί βρίσκεται η πρώτη βουλή των Ελλήνων, το Mπούρτζι όπου φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και τα σοκάκια της παλιάς πόλης όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννης Καποδίστριας. Εκτός από την γεωργική παραγωγή, η οικονομία του νομού τροφοδοτείται από τη τουριστική βιομηχανία καθώς η πόλη του Ναυπλίου, η Επίδαυρος και οι Μυκήνες συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών όλο το χρόνο. Ο αμπελώνας του νομού μετρά περίπου 6.500 στρέμματα και από αυτά, σχεδόν τα 1.500 βρίσκονται εντός της ζώνης της Νεμέας (το 1/7 του συνόλου).
Η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιών σε Κόρινθο και Αργολίδα είναι το Αγιωργίτικο που πήρε το όνομά του από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Το Αγιωργίτικο είναι μια αρκετά εύπλαστη ποικιλία που μπορεί με επιτυχία να δημιουργήσει ποιοτικά κρασιά διαφορετικών στυλ, ξηρά ερυθρά για καθημερινή κατανάλωση, premium εκδοχές που μπορούν να παλαιώσουν άνετα για αρκετά χρόνια στη φιάλη, γλυκά ερυθρά με ή χωρίς ενίσχυση, ροζέ με τραγανή οξύτητα και φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων αλλά και λευκά αφρώδη (blanc de noirs) με τη κλασική μέθοδο της σαμπάνιας. Εκτός από το Αγιωργίτικο στη περιοχή συναντάμε τις λευκές ποικιλίες Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Sauvignon Blanc και τις ερυθρές Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah που συνηθίζεται να χαρμανιάζονται με το Αγιωργίτικο.
Η ΠΟΠ ζώνη Νεμέας είναι αφιερωμένη πλήρως στο Αγιωργίτικο και αποτελεί τη μόνη ΠΟΠ ζώνη της Πελοποννήσου για ξηρά ερυθρά κρασιά. Σε αυτή μόνο τα ερυθρά, ξηρά έως γλυκά κρασιά, έχουν το δικαίωμα να φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη ΠΟΠ Νεμέα. Η ζώνη της Νεμέας διακρίνεται σε τρεις υπό-ζώνες με βάση το υψόμετρο. Στη πρώτη βαθμίδα συναντάμε αμπελώνες μεταξύ 230m και 450m που βρίσκονται κυρίως στη πεδιάδα πέριξ της πόλης της Νεμέας. Οι σχετικά ψηλές θερμοκρασίες, τα γόνιμα εδάφη και η δυνατότητα μηχανοποίησης της καλλιέργειας συμβάλλουν στη παραγωγή σταφυλιών μεγάλων στρεμματικών αποδόσεων που προορίζονται κυρίως για κρασιά χαμηλού κόστους και ευρείας κατανάλωσης.
Η δεύτερη υποζώνη ξεκινά στα 450m και φθάνει τα 650m. Εκεί, τα εδάφη είναι φτωχά, και οι κλίσεις προσφέρουν γρήγορη αποστράγγιση, γεγονός που στρεσάρει τα φυτά ειδικά κατά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Το αυξημένο υψόμετρο μετριάζει τις θερμοκρασίες και τα σταφύλια ωριμάζουν με πιο αργό ρυθμό αναπτύσσοντας πλούσιο αρωματικό δυναμικό. Εδώ, παράγεται η πλειοψηφία των ποιοτικών ερυθρών κρασιών που έχουν πιο σφιχτή δομή και ικανότητα να εξελιχθούν όμορφα με την παλαίωση στη φιάλη. Τα πιο premium προέρχονται από χαμηλής απόδοσης αμπελώνες, περίτεχνες οινοποιήσεις και εκχυλίσεις που πολλές φορές επεκτείνονται πέρα της αλκοολικής ζύμωσης. Σημαντική περιοχή σε αυτή τη ζώνη είναι το Κούτσι.
Τέλος, οι αμπελώνες που ξεκινούν στα 650m και ξεπερνούν τα 850 μέτρα, όπως ο Ασπρόκαμπος, βιώνουν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα σταφύλια δημιουργούν από δροσερά και φρουτώδη ροζέ έως ερυθρά που θα ξεχωρίζουν από την ζωηρή οξύτητα και τα τραγανά αρώματα κόκκινου φρούτου. Καθώς το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία που ωριμάζει σχετικά όψιμα συχνά οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον άστατο βροχερό καιρό του φθινοπώρου, έτσι στη Νεμέα η διακύμανση της ποιότητας από χρονιά σε χρονιά αποκτά ουσιαστικό νόημα, κάτι που δεν είναι ο κανόνας για την πλειοψηφία του ελληνικού αμπελώνα.
Οινοποιείο Αϊβαλή
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1996 από τον Χρήστο Αϊβαλή. Η έκταση του ιδιόκτητου αμπελώνα φθάνει τα ενενήντα στρέμματα και εκεί καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Viognier. Επιπλέον, υπάρχουν συμβεβλημένοι αμπελουργοί, των οποίων η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με το αυστηρό πρωτόκολλο του κτήματος. Ο Χρήστος και ο Σωτήρης Αϊβαλής δίνουν έμφαση στη γη και στα αμπέλια τους, εφαρμόζουν άνυδρη καλλιέργεια, μηδενική λίπανση, αυστηρό κλάδεμα και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Στην οινοποίηση οι ζυμώσεις γίνονται αυθόρμητα και τα κρασιά εμφιαλώνονται χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα.
Από το κτήμα παράγονται 60.000 φιάλες ανά έτος και αιχμή του δόρατος είναι η ποικιλία Αγιωργίτικο. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τα μονοποικιλιακά Cabernet Sauvignon «Wild rooster» και Αγιωργίτικο «Le sang de la pierre» από τον αμπελώνα στις Τραγάνες και το χαρμάνι «Αρμακάς» του 2020 από Syrah 40%, Αγιωργίτικο 30%, Merlot 20% και Cabernet Sauvignon 10%. Το κτήμα είναι επισκέψιμο από τις 8:00 έως τις 15:00. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν γευσιγνωσίες αλλά και γεύματα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Διεύθυνση: Πετρί, Κόρινθος 20 500
Τηλ: +30 27520 21175, +30 6934324302, +30 6972271531
email: sotirisaivalis@gmail.com
Οινοποιείο Acra
Το οινοποιείο Acra δημιουργήθηκε το 2021 στη Νεμέα Κορινθίας από τον Χημικό -Οινολόγο Σπύρο Παπανδρέου και τον Μηχανολόγο Μηχανικό Δημήτρη Παπανδρέου και είναι ένα από τα νεότερα οινοποιεία της περιοχής. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, πρωταρχικός στόχος του οινοποιείου είναι η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες που θα εκφράζουν το terroir της περιοχής τους. Σήμερα, καλλιεργούνται 40 στρέμματα ακολουθώντας το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης με ενσωμάτωση μεθόδων της βιολογικής καλλιέργειας. Στο οινοποιείο εφαρμόζεται η πρακτική των ήπιων παρεμβάσεων. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ερυθρό Νεμέα που αποτελεί και την flagship ετικέτα του οινοποιείου, το ροζέ από Malbec που ωριμάζει για 6 με 8 μήνες με τις οινολάσπες, εν μέρη σε γαλλικό δρυ, και το λευκό από Ασύρτικο που επίσης ωριμάζει με τις οινολάσπες για 8 έως 12 μήνες σε γαλλική δρυ, ανοξείδωτη δεξαμενή και δοχείο ωοειδούς σχήματος. Το οινοποιείο προς το παρόν δεν είναι επισκέψιμο.
Διεύθυνση: Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 693 1852760
email: info@acrawinery.com
website: www.acrawinery.com
Οινοποιείο Ανδρέου
Το οινοποιείο διαχειρίζεται ο Νεκτάριος Ανδρέου, ο οποίος ακολούθησε μια οικογενειακή παράδοση που είχε ξεκινήσει πριν χρόνια ο παππούς του. Τα πρώτα αμπέλια του σύγχρονου οινοποιείου φυτεύτηκαν το 1995 από τον πατέρα του Νεκτάριου σε μια περιοχή που επηρεάστηκε αρκετά από την ύπαρξη του ενεργού μέχρι και σήμερα ηφαιστείου των Μεθάνων. Στο οινοποιείο εκτός από τη δρυ και τις ανοξείδωτες δεξαμενές χρησιμοποιούνται και παλιά πιθάρια. Σήμερα, οινοποιούνται οι ελληνικές ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Σαββατιανό, Ροδίτης Αλεπού και η διεθνής Syrah. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «Φεγγαρόπετρα» από Μοσχοφίλερο και Ροδίτη, το ροζέ «Καλυψώ» από Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο και το ερυθρό «Θησέας» από Syrah και Αγιωργίτικο που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων.
Το οινοποιείο βρίσκεται στη Τροιζηνία Μεθάνων και παρόλο που βρίσκεται στο νότιο ανατολικό άκρο της Αργολικής χερσονήσου, διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια της Αττικής. Από το 2019, το οινοποιείο είναι ανοιχτό για επισκέψεις και ξεναγήσεις κατόπιν ραντεβού, και η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Στο οινοποιείο δεν υπάρχει εστιατόριο αλλά μπορούν να ετοιμαστούν γεύματα κατόπιν συνεννόησης, ενώ προσφέρονται πλατό με σνακ.
Διεύθυνση: 9ο χλμ. Γαλατά-Ναυπλίου, Τροιζηνία, 18020
Τηλ: +30 693 1852760
email: info@andreouwinery.gr
website: www.andreouwinery.gr
Κτήμα Γαία
Η εταιρία ξεκίνησε τη πορεία της το 1994 έχοντας στο τιμόνι τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, Γεωπόνο ΑΠΘ και Διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux, και τον Λέοντα Καράτσαλο, Γεωπόνο ΑΠΘ. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, είναι καθηγητής στο τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το οινοποιείο βρίσκεται στη καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας, στο Κούτσι. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε από την αρχή στην προώθηση και ανάδειξη δύο εκ των σημαντικότερων ελληνικών ποικιλιών, το εντυπωσιακής έντασης Ασύρτικο με την άγρια ομορφιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και το φινετσάτο Αγιωργίτικο με τα βελούδινα στοιχεία και αρώματα. Από τις ετικέτες του κτήματος, ξεχωρίζουν το Μοσχοφίλερο τετράμηνης ωρίμασης «wild ferment», το Αγιωργίτικο με δωδεκάμηνη ωρίμαση και το ΠΟΠ Νεμέα «Κτήμα Γαίας» που μένει σε δρύινα βαρέλια για 20 με 21 μήνες και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Το κτήμα είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Κούτσι Νεμέας 20 500
Τηλ: +30 690 6106564 & +30 27460 22057
email: gaiatours@cosmotemail.gr
website: www.gaiawines.gr
Κτήμα Γκόφα
Η οικογένεια Γκόφα καλλιεργεί τους δικούς της αμπελώνες εδώ και πολλά χρόνια. Το 1959 ξεκίνησαν οι πρώτες οινοποιήσεις στο πατητήρι του πατρικού σπιτιού στη Νεμέα, το 1972 η σκυτάλη πέρασε στη δεύτερη γενιά για να αναλάβει ο Κωνσταντίνος Γκόφας το 1998. Ο Κωνσταντίνος εκσυγχρόνισε το οινοποιείο με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, διαχώρισε τα αμπελοτόπια και προχώρησε σε φυτεύσεις νέων ποικιλιών δημιουργώντας πρότυπα χαρμάνια διεθνών προδιαγραφών, στοχεύοντας στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών. Σήμερα, καλλιεργούνται 100 στρέμματα με Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Κυδωνίτσα και παράγονται περίπου 80.000 φιάλες με το 60% αυτών να εξάγεται. Από το 2011, το οινοποιείο μετεγκαταστάθηκε στο Κούτσι μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα δίπλα στο μυθικό ποταμό Ασωπό.
Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η ΠΟΠ Νεμέα reserve «Themelio», η Νεμέα grande reserve «Vasilio» και το orange «Kidonitsa». Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από το 2017 και η γευστική δοκιμή μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα γευσιγνωσίας του οινοποιείου, στο προαύλιο χώρο κάτω από την σκιά ενός τεράστιου πεύκου ή στο μεγάλο πέτρινο τραπέζι δίπλα στο ποτάμι. Το οινοποιείο λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή από τις 10:00 μέχρι 17:00 και είναι καλό να έχει προηγηθεί ραντεβού. Η επικοινωνία γίνεται στα εληνικά και στα αγγλικά.
Διεύθυνση: Κούτσι, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 24281
email: info@ktimgofa.gr
website: www.ktimagofa.gr
Κτήμα Δρυόπη
Ο Γιάννης Τσέλεπος είναι απόφοιτος του τμήματος Οινολογίας του Πανεπιστημίου της Dijon Γαλλίας, και αφού περιπλανήθηκε οινολογικά για δύο χρόνια σε οινοποιεία της Βουργουνδίας, εγκαταστάθηκε το 1981 στη Μαντινεία. Το 1989 Ο Γιάννης και η γυναίκα του Αμαλία ίδρυσαν το Kτήμα Τσέλεπου στη Μαντινεία της Αρκαδίας. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2003, η οικογένεια αγόρασε έναν αμπελώνα 100 στρεμμάτων, ηλικίας 50 χρόνων στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων το οποίο και ονόμασε Κτήμα Δρυόπη. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε για τη δυνατότητά της να παράγει από την ποικιλία «Αγιωργίτικο» κρασιά υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης.
Μέσα στο κτήμα, κατασκευάστηκε ένα μικρό, αλλά τεχνολογικά τέλεια εξοπλισμένο οινοποιείο, για τις ανάγκες της παραγωγής των κρασιών του Κτήματος. Από την οικογένεια Τσέλεπου ξεχωρίζει η ετικέτα Μαντινεία, που ήταν και η πρώτη του οινοποιείου, το ροζέ «Gris de Nuit» από Μοσχοφίλερο και το ερυθρό «Cava Δρυόπη» από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon που ωριμάζει για 24 μήνες σε δρυ και παλαιώνει 24 μήνες σε φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Προς το παρόν, επισκέψιμο είναι μόνο το κτήμα στην Αρκαδία. Εκεί, δέχονται επισκέψεις κατόπιν ραντεβού και υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης και γευσιγνωσίας. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει και στα αγγλικά.
Διεύθυνση: 14ο χιλ. Τρίπολης Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας 220 12
Τηλ: +30 2710 544440, 544450
email: hospitality@tselepos.gr
website: www.tselepos.gr
Οινοποιείο Ζαχαριάς
Ο Ηλίας Ζαχαριάς αμπελουργός και γεωπόνος, αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, με σκοπό να αφιερωθεί στο αμπέλι. Στα φυτώρια αμπέλου που διατηρούσε, καλλιέργησε γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. Αφιερώθηκε στο μοναδικό Αγιωργίτικο, στη σπάνια αρχαία ποικιλία Σκλάβα, στη Κυδωνίτσα, στη Μαυροδάφνη και σε πολλές άλλες. Από το 2004 στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η δεύτερη γενιά της οικογένειας, ο Όθωνας Ζαχαριάς διδάκτωρ του ΕΜΠ ενώ, επικεφαλής οινολόγος είναι ο Πέτρος Τσιώρος. Το οινοποιείο λειτουργεί ανελλιπώς από το 1973 και ο ιδιόκτητος αμπελώνας ξεπερνά τα 400 στρέμματα. Από το οινοποιείο ξεχωρίζουν οι ετικέτες «SKLAVA» από την ποικιλία Σκλάβα, το ροζέ «LEXIS GRIS» από τη ποικιλία Μοσχοφίλερο και ερυθρό «LEXIS M» από Μαυροδάφνη που ωριμάζει για δώδεκα μήνες σε Γαλλικό δρυ και τσιμεντένια δεξαμενή (30%). Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά και ρωσικά.
Διεύθυνση: 2o χλμ. Επαρχ. Οδού Νεμέας Πετρίου, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 22667
email: info@zacharias.com.gr
website: www.zacharias.com.gr
Οινοποιείο Οικογένεια Ιερόπουλου
Ο ιδρυτής του οινοποιείου, ο Χρόνης Ιερόπουλος, είχε ζήσει και δουλέψει το αμπέλι, βοηθώντας από παιδί τον παππού του, στο άλλο άκρο του αμπελώνα της Ελλάδας, στην Κορομηλιά Καστοριάς. Το 2008 ήρθε η στιγμή να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, έτσι συνδυάζοντας τις αρχές του παππού με μοντέρνες και προηγμένες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του οινοποιείο με σκοπό την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας. Η σύζυγος και οι κόρες του αγκάλιασαν το όνειρό του από την αρχή, κάνοντας την όλη προσπάθεια οικογενειακή υπόθεση.
Σήμερα, τα αμπέλια του οινοποιείου αποτελούν το επίκεντρο της δουλειάς τους, έτσι ώστε τα κρασιά που φέρουν την ετικέτα του οινοποιείου να εκφράζουν απόλυτα την αμπελοοινική ιστορία της καταγωγής τους. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το λευκό από Κυδωνίτσα που καλλιεργείται στους αμπελώνες της Νεμέας, αλλά και σε ιδιόκτητους αμπελώνες στη Σκοτεινή Αργολίδας, σε υψόμετρο 700 μέτρων, το ροζέ «Saint-George» από 100% Αγιωργίτικο που ενσαρκώνει το πολυδυναμικό χαρακτήρα της ποικιλίας και η εμβληματική ετικέτα, ερυθρού, «Δαίμον» επίσης από Αγιωργίτικο. Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες μόνο με ραντεβού και η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά και αγγλικά, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνει σε ισπανικά και κινέζικα.
Διεύθυνση: Εθνική οδός Νεμέας Δάφνης, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 20800
email: info@f-iero.gr
website: www.f-iero.gr
Οινοποιείο Κορωνιώτη
Το οινοποιείο Κορωνιώτη ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1999. Ιδρυτής του οινοποιείου είναι ο Χημικός Μηχανικός και Οινολόγος, Κυριάκος Κορωνιώτης. Το οινοποιείο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη του Άργους στην τοποθεσία Πανόραμα. Σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών, η πόλη του Ναυπλίου και η αρχαία Επίδαυρος. Η πρώτη ύλη του οινοποιείου προέρχεται από μακροχρόνιες συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς στις ζώνες της Νεμέας και της Μαντινείας, αλλά και από ιδιόκτητους αμπελώνες στο Πανόραμα Αργολίδας και στις Μυκήνες.
Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «1300B.C.» που είναι ένα Ασύρτικο που προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα 40 στρεμμάτων στις Μυκήνες, Η «Malvasia Aromatica» από τον αμπελώνα στο Πανόραμα και το ξηρό ερυθρό ΠΟΠ Νεμέα που ωριμάζει για δώδεκα μήνες σε γαλλική δρυ. Το οινοποιείο υποδέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο από τις 9:00 έως τις 16:00. Το κτήμα οργανώνει ξενάγηση και γευσιγνωσία ενώ υπάρχει η δυνατότητα για γεύμα. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, στα ολλανδικά και στα αγγλικά.
Διεύθυνση: Πανόραμα, Άργος 21 200
Τηλ: +30 27510 29785 και +30 697 4452845
email: koroniotisk@gmail.com
website: www.koroniotiswinery.gr
Οινοποιείο Λαντίδη
Ήταν το 1993 όταν ο Πάνος Λαντίδης έπειτα από τις σπουδές του στο Montpellier και στο Bordeaux της Γαλλίας αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί οινικά στην υπέροχη περιοχή της Νεμέας. Στον Ξερόκαμπο, την πύλη της Νεμέας όπως και λέγεται, έχτισε το οινοποιείο φυτεύοντας ταυτόχρονα στην περιοχή Ασπρόκαμπος σε ένα εξαιρετικό μικροκλίμα και σε υψόμετρο 650 μέτρων τον πρώτο αμπελώνα. Το Αγιωργίτικο είχε την τιμητική του, ενώ ένα μικρότερο αμπέλι με Chardonnay συμπλήρωσε την εικόνα του κτήματος. Σήμερα, αμπελώνες με ερυθρές ποικιλίες υπάρχουν τόσο στον Ασπρόκαμπο όσο και στο Κούτσι ενώ οι λευκές βρίσκονται συγκεντρωμένες στην περιοχή της Σκοτεινής στην Αργολίδα.
Συνολικά, στο οινοποιείο Λαντίδη αξιοποιούνται σταφύλια από 290 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και 150 στρέμματα από συνεργαζόμενους αμπελουργούς. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τα «Έργο Ροζέ» από Ασύρτικο και Αγιωργίτικο που έχει ωριμάσει σε βαρέλι, αμφορέα, τσιμεντένιο αυγό και ανοξείδωτη δεξαμενή, το λευκό «Abyss μικρή Κιβωτός» από Ασύρτικο που ωριμάζει σε βαρέλι και το «Έργο Νεμέα Λαντίδη» από 100% Αγιωργίτικο. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και το ραντεβού συνίσταται για καλύτερη εξυπηρέτηση. Η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά.
Διεύθυνση: Ξερόκαμπος, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 697 2232645 και +30 210 6544905
email: info@lantides.gr
website: www.lantides.gr
Οινοποιείο Λαυκιώτη
Το οινοποιείο Λαυκιώτη, που βρίσκεται στις Αρχαίες Κλεωνές, στην περιοχή Νεμέας και ιδρύθηκε το 1963 από τα τρία αδέλφια Λαυκιώτη. Σήμερα, το οινοποιείο Λαυκιώτη ανήκει και διοικείται από τα πέντε παιδιά των ιδρυτών. Η δεύτερη γενιά του οινοποιείου συνεχίζει τη παράδοση επιλέγοντας αμπελοτόπια υψηλής ποιότητας για τη δημιουργία των κρασιών στις μοντέρνες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Περισσότερο από το 95% των κρασιών Λαυκιώτη εξάγονται σε ευρωπαϊκές χώρες, σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το ερυθρό ΠΓΕ Αγιωργίτικο που ωριμάζει για δώδεκα μήνες σε δρυ, το ξηρό ερυθρό ΠΟΠ Νεμέα «Agionimo» από κλήματα Αγιωργίτικου που ξεπερνάνε τα 30 χρόνια και το λευκό «Ninemos» από Chardonnay 70% και Μοσχοφίλερο 30%. Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης.
Διεύθυνση: Αρχαίες Κλεωνές, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 31000
email: info@lafkiotis.gr
website: www.lafkiotis.gr
Κτήμα Μπαϊρακτάρη
Το Κτήμα Μπαϊρακτάρη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Το οινοποιείο δημιουργήθηκε το 2005 από τον Χρήστο Μπαϊρακτάρη, που αντιπροσωπεύει την τέταρτη γενιά αμπελουργών της οικογένειας. Εκτός από το Αγιωργίτικο, που είναι ο κυρίαρχος της περιοχής της Νεμέας, η οικογένεια παράγει κρασιά και από τις ποικιλίες Κυδωνίτσα, Ροδίτη, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Φιλοδοξία του κτήματος είναι να δημιουργεί κρασιά που να μπορούν να εκφράζουν την αυθεντικότητα του τόπου τους.
Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «RARUSK» από Κυδωνίτσα που προέρχεται από ένα αμπελώνα με υψηλή πυκνότητα φύτευσης, το ερυθρό «Κτήμα 2018» η εμβληματική Νεμέα του κτήματος που προέρχεται από τους καλύτερους αμπελώνες με ωρίμαση 18 μηνών σε δρύινα βαρέλια και το «Terra Opus» που είναι το χαρμάνι Αγιωργίτικου με Cabernet Sauvignon από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι άνω των 80 ετών. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από το 2008 και λειτουργεί καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 9:00 έως τις 18:00. Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο αλλά συνιστάται. Παρόλο που στο οινοποιείο δεν υπάρχει εστιατόριο μπορούν να ετοιμαστούν γεύματα κατόπιν συνεννόησης, ενώ προσφέρονται πλατό με τυριά και αλλαντικά. Η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 83, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 20455
email: info@bairaktariswines.gr
website: www.bairaktariswines.gr
Οινοποιείο Μπαραφάκα
Η οικογένεια Μπαραφάκα δραστηριοποιείται στο χώρο της αμπελουργίας από το 1920. Το Οινοποιείο Μπαραφάκα είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο και δημιούργημα του Χρήστου Μπαραφάκα, οινοποιού τρίτης γενιάς. Το 2002 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση, με την πρώτη ύλη να έχει προέλθει από τα 80 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα της οικογένειας, ενώ το 2004 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφιάλωση. Σήμερα, το οινοποιείο Μπαραφάκα εμφιαλώνει περί τις 320.000 φιάλες το χρόνο και παράγει 13 ετικέτες κρασιών. Την προσεχή πενταετία το οινοποιείο θα οδηγηθεί στην επόμενη φάση της εξελικτικής του πορείας, καθώς θα μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις σε μία ενιαία έκταση 70 στρεμμάτων αμπελώνα.
Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, των οργανωμένων ξεναγήσεων καθώς και η δημιουργία χώρων διαμονής στο κτήμα. Από το τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ερυθρό «Apocalypsis» ΠΟΠ Νεμέα που ωριμάζει για δώδεκα μήνες σε Γαλλική δρυ, το λευκό «Εξήντα εννέα βήματα» από Μαλαγουζιά και το ημίγλυκο-ημιαφρώδες «Τρεις Μάγισσες». Το οινοποιείο είναι ανοιχτό για το κοινό και η το ραντεβού δεν είναι υποχρεωτικό για μικρά γκρουπ επισκεπτών. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Διεύθυνση: Πίνδου 8, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 22484
email: info@barafakaswinery.gr
website: www.barafakaswinery.gr
Οινοποιείο Μπίζιος
Το κτήμα Μπίζιος ιδρύθηκε από τον Ηλία Μπίζιο, τέταρτης γενιάς αμπελουργό, στο ορεινό χωριό Ασπρόκαμπος της Νεμέας. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας μετρά 100 στρέμματα και φθάνει τα 850 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο της ζώνης Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα. Εκεί καλλιεργούνται βιολογικά οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Chardonnay, Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι χαμηλές γεγονός που βοηθά στην αύξηση της συμπύκνωσης στο κρασί. Οι οινοποιήσεις γίνονται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές και η ωρίμαση σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια.
Από τις ετικέτες ξεχωρίζουν το ξηρό ερυθρό ΠΟΠ Νεμέα με δωδεκάμηνη ωρίμαση σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια, το λευκό χαρμάνι από Chardonnay και Μαλαγουζιά «Aspros Kampos» που ωριμάζει για 3 μήνες σε δρύινα βαρέλια και το ροζέ «Rousala» από 100% Αγιωργίτικο. Το κτήμα δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού και η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά και αγγλικά.
Διεύθυνση: Ασπρόκαμπος, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 697 7308767
email: info@biziosestate.gr και bizioswines@gmail.com
website: www.biziosestate.gr
Milia Riza
Το οινοποιείο «Milia Riza» είναι το δημιούργημα της Νάνσυ Μάζου, εγγονής του Θανάση Παπαϊωάννου, και του Στέφανο Στάντε. Οι δυο τους μετά τις σπουδές οινολογίας σε Αθήνα και Λισαβόνα αντίστοιχα συναντήθηκαν στη Ιταλία κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών. Στα επόμενα βήματά τους αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη περιοχή της Νεμέας και εκεί να επικεντρωθούν στη παραγωγή ποιοτικού αφρώδους οίνου. Το όνομά του διάλεξαν, Milia Riza, έχει ένα άκρως συμβολικό χαρακτήρα για εκείνους καθώς το πρώτο συνθετικό προέρχεται από τη λέξη Familia (οικογένεια) που έχει την ίδια ακουστική και σημασία στις τρεις γλώσσες που μιλάν οι οικογένειες τους, τα ελληνικά, ιταλικά και πορτογαλικά.
Το δεύτερο συνθετικό, riza, αντιπροσωπεύει τις ρίζες που συμβολίζουν μια νέα αρχή, μια νέα ζωή, κάτι νέο. Ο πρώτος τρύγος για την παραγωγή αφρωδών οίνων ήταν το 2020. Για τη παραγωγή του οίνου βάσης χρησιμοποιούνται οι τοπικές ποικιλίες Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, αλλά και οι διεθνείς Chardonnay και Pinot Noir. Στο οινοποιείο εφαρμόζονται πρακτικές μη επεμβατικής και βιολογικής οινοποίησης και για τη δημιουργία του αφρώδους οίνου ακολουθείται η παραδοσιακή μέθοδος της Καμπανίας. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ροζέ «LUNTÁNE ROSÉ DE GRIS, BRUT NATURE» από τη ποικιλία Μοσχοφίλερο, το «ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ BLANC DE NOIR, EXTRA BRUT» και το «THE EXPERIENTIAL CHARDONNAY X PINOT NOIR, EXTRA BRUT». Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες μόνο με ραντεβού και η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά, αγγλικά, πορτογαλικά, ιταλικά και γερμανικά.
Διεύθυνση: Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 694 0216556
email: hello@miliariza.com
website: www.miliariza.com
Οινοποιείο Παλυβού
Το Κτήμα Παλυβού είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1995 στην Αρχαία Νεμέα, από τον Γιώργο και την Αγγελική Παλυβού. Σήμερα, τα ινία έχει αναλάβει δυναμικά η δεύτερη γενιά της οικογένειας, η Ευαγγελία και η Βασιλική Παλυβού. Η οικογένεια διαθέτει 450 στρέμματα αμπελώνων με Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Έμφαση δίνεται στο Αγιωργίτικο, ενώ τον αμπελώνα συμπληρώνουν ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, το Μοσχοφίλερο, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Κυδωνίτσα, το Viognier, το Chardonnay, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Malbec και το Sangiovese. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους και εφαρμόζονται τεχνικές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Από το οινοποιείο κυκλοφορούν 14 ετικέτες με τη συνολική παραγωγή να αγγίζει τις 270.000 φιάλες ανά έτος.
Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «Διάσελο» από Ασύρτικο που ωριμάζει για 4 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια, το επίσης λευκό «Διάσελο» από Κυδωνίτσα που επίσης ωριμάζει για 4 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια, και το ερυθρό «Άμμος terra leone» από Αγιωργίτικο που ωριμάζει 14 μήνες σε καινούρια Γαλλικά δρύινα βαρέλια και αμφορείς. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό προς το οινόφιλο κοινό κάθε μέρα, κάνοντας ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές. Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο και η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά και αγγλικά.
Διεύθυνση: Αρχαία Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 24190
email: visit@palivos.gr και info@palivos.gr
website: www.palivos.gr
Οινοποιείο Παπαγιαννακόπουλος
Ο Πάνος Παπαγιαννακοπουλος έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές στη Γεωπονική και το μεταπτυχιακό στην Αμπελουργία-Οινολογία ίδρυσε το ομώνυμο οινοποιείο στη Νεμέα. Το οινοποιείο είναι ένα από τα νεότερα στη περιοχή και εστιάζει στην καλλιέργεια και οινοποίηση ποικιλιών όπως το Αγιωργίτικο αλλά και τοπικών λευκών. Τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στη λευκή ποικιλία Κυδωνίτσα. Φιλοσοφία του παραγωγού είναι ο σεβασμός στο αμπέλι, στην πρώτη ύλη και η εφαρμογή ήπιων πρακτικών οινοποίησης. Σήμερα, από το οινοποιείο κυκλοφορούν περίπου 35.000 φιάλες ανά έτος. Οι τρεις ετικέτες της σειράς «Ypsilon», το ερυθρό και ροζέ από Αγιωργίτικο και το λευκό από Μοσχοφίλερο αντικατοπτρίζουν την επιμονή του οινοποιού στα μονοποικιλιακά κρασιά και στην παράδοση της Νεμέας. Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες μόνο με ραντεβού και η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά και αγγλικά.
Διεύθυνση: 1οχιλ Νεμέα-Κούτσι, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 694 7900079
email: panoswines@gmail.com
website: www.papagiannakopouloswinery.com
Κτήμα Παπαϊωάννου
Ιδρυτής του οινοποιείου είναι ο αείμνηστος Θανάσης Παπαϊωάννου, ένας άνθρωπος που αναμόρφωσε την Νεμέα και το Αγιωργίτικο προσφέροντας διεθνείς διακρίσεις. Ήταν ο αμπελουργός που έφερε στη Πελοπόννησο μια σειρά από διεθνείς ποικιλίες αποδεικνύοντας ότι μπορούν και στη χώρα μας να δώσουν εξαιρετικά κρασιά, και εκείνος που συνέλαβε και προώθησε την ιδέα του terroir. Σήμερα, ο γιος του ο Γιώργος χημικός-οινολόγος συνεχίζει τη παράδοση. Ο αμπελώνας φθάνει τα 570 στρέμματα, περιέχει αρκετά παλιά αμπελοτόπια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ζώνης της Νεμέας. Εκεί, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Petit Verdot, Touriga, Sauvignon Blanc, Roussanne, και Gewürztraminer.
Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το «Κτήμα Παπαϊωάννου ΠΟΠ Νεμέα», με ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια (50% νέα) για 12 μήνες, το «Παλιά κλήματα Παπαϊωάννου ΠΟΠ Νεμέα» από ιδιόκτητους αμπελώνες ηλικίας 40 ετών και ωρίμαση σε νέο γαλλικό βαρέλι για 18 μήνες και η «Μικροκλίμα Παπαϊωάννου ΠΟΠ Νεμέα» από παλιά κλήματα με απόδοση περίπου 300kg ανά στρέμμα και ωρίμαση σε νέο γαλλικό βαρέλι για 20 μήνες. Και τα τρία παράγονται από βιολογικούς αμπελώνες. Το οινοποιείο δέχεται καθημερινά επισκέπτες για γευσιγνωσία ενώ για τη ξενάγηση απαιτείται ραντεβού. Η επικοινωνία γίνεται σε ελληνικά και αγγλικά.
Διεύθυνση: Αρχαία Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27460 23694
email: info@papaioannouwines.gr
website: www.papaioannouwines.gr
Οινοποιείο Παπαντώνη
Η οινοποιία Παπαντώνη ιδρύθηκε το 1992 από τα αδέρφια Αντώνη και Κάλλη Παπαντώνη. Η έδρα βρίσκεται στα νότια της πόλης του Άργους ενώ οι αμπελώνες πιο βορειοδυτικά, έξω από το χωριό Μαλανδρένι. Τα αμπέλια ανήκουν στην αμπελοοινική ζώνη της Νεμέας και αγοράστηκαν το 1979 από τον Αντώνη Παπαντώνη, ο οποίος μετά από καριέρα οικονομολόγου σε επιχειρήσεις του εξωτερικού αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί μακριά από τις πολύβουες μεγαλουπόλεις κοντά στη φύση. Οι αμπελώνες της Οινοποιίας Παπαντώνη βρίσκονται σε πλαγιές μέσου υψόμετρου 320 μέτρων με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους το αργιλοαμμώδες έδαφος που διαθέτει αποστραγγιστικές ιδιότητες.
Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις ξηρές ζεστές ημέρες και τις δροσερές υγρές νύχτες γεγονός που συμβάλει στη παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Ροδίτη. Βασικά προϊόντα της οινοποιίας Παπαντώνη είναι οι ετικέτες «ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ» από Αγιωργίτικο και το «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» από Ροδίτη και Chardonnay. Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο, αν και μια επικοινωνία πριν την επίσκεψη θα ήταν χρήσιμη.
Διεύθυνση: Kανάρη 47, Άργος 21 200
Τηλ: +30 27510 23620, +30 697 7316171
email: info@papantonis.gr
website: www.papantonis.gr
Κτήμα Παπαργυρίου
Το κτήμα βρίσκεται στο Λαλιώτη Κορινθίας μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κιάτο και ιδρυτής του είναι ο Γεωπόνος Αριστείδης Παπαργυρίου. Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 1978 ενώ το 1993 δόθηκε η άδεια για τη παραγωγή και πώληση εμφιαλωμένου κρασιού. Το 1996 επέστρεψε από τη Γερμανία ο γιός του Γιάννης ο οποίος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές το Ινστιτούτο Αμπέλου Geisenheim. Έκτοτε, ο Γιάννης αναδιαμόρφωσε, αύξησε την παραγωγή και κατασκεύασε ένα νέο οινοποιείο. Σήμερα, η τρίτη γενιά, τα εγγόνια του ιδρυτή, Δημήτρης και Αλέξανδρος ετοιμάζονται να οδηγήσουν το οινοποιείο στα επόμενα βήματα του. Συνολικά καλλιεργούνται 170 στρέμματα στο Λαλιώτη και στα Σοφιανά Κορινθίας με τις ποικιλίες Μοσχούδι, Ασύρτικο, Γουστολίδι, Μαυροδάφνη, Syrah και Cabernet Sauvignon.
Η παραγωγή του κτήματος ανέρχεται στις 90-100.000. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «Papargyriou Blanc» από Μοσχούδι (70%) και Ασύρτικο, το «La Reine Des Montagnes Noire» από Μαυροδάφνη που καλλιεργείται σε αμπελώνα στα 800 μέτρα υψόμετρο και το «Emperor» από Merlot (95%) και Cabernet Franc που ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο με ραντεβού και τα Σαββατοκύριακα το ωράριο είναι 11:30-13:00. Στο οινοποιείο λειτουργεί από Παρασκευή με Κυριακή το εστιατόριο «Osteria Greca». Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά.
Διεύθυνση: Λαλιώτη Κορινθίας 20 200
Τηλ: +30 694 4249529, +30 694 4511107
email: papargyriouwinery@gmail.com
website: www.papargyriou.gr
Οινοποιείο Σέλλας
Η ενασχόληση της οικογένειας Σελλά με το αμπέλι και το κρασί χρονολογείται από την δεκαετία του 1950 όταν ο παππούς της οικογένειας Σελλάς Βασίλειος καλλιεργούσε τα πρώτα τους αμπέλια με Αγιωργίτικο. Το 2003 ήταν η χρονιά που η δεύτερη γενιά, ο Αθανάσιος Σελλάς, δημιούργησε το δικό του σύγχρονο οινοποιείο στις Αρχαίες Κλεώνες Νεμέας. Σήμερα, στο οινοποιείο δραστηριοποιείται τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη γενιά που αποτελείται από τρεις αδέρφια τον Βασίλη, τον Γιώργο και τον Χαράλαμπο. Ο αμπελώνας της οικογένειας μετρά 100 στρέμματα και αποτελείται από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη, Σαββατιανό, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc και Chardonnay.
Στόχος τους είναι η ανάδειξη του ποικιλιακού χαρακτήρα όπως εκφράζεται μέσα από το μοναδικό terroir των Αρχαίων Κλεώνων και της Νεμέας. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν η Νεμέα που ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και αμφορέα, το Ασύρτικο που ωριμάζει για 12 μήνες στις οινολάσπες, και το Sauvignon Blanc που ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή και παραμένει για 4 μήνες με τις οινολάσπες. Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο χωρίς ραντεβού από τους μήνες Απρίλιο ως και Οκτώβρη και τους υπόλοιπους κατόπιν συνεννόησης. Η επικοινωνία πραγματοποιείται και στην αγγλική γλώσσα.
Διεύθυνση: Αρχαίες Κλεώνες, Νεμέας 20 500
Τηλ: +30 694 6152633, +30 694 548981, +30 27460 31241
email: info@sellaswinery.gr
website: www.sellaswinery.gr
Κτήμα Σεμέλη
Η ιστορία του κτήματος ξεκίνησε το 1979 και από το 2003 το οινοποιείο βρίσκεται στο Κούτσι της Νεμέας περιστοιχισμένο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες οι οποίοι εκτείνονται σε 50 στρέμματα. Το Οινοποιείο μαζί µε τους χώρους φιλοξενίας που διαθέτει, καλύπτει περίπου 6.800 τ.µ., διαθέτει πρωτοποριακή σχεδίαση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Συνολικά το κτήμα έχει αμπελώνες έκτασης 300 στρεμμάτων που μοιράζονται μεταξύ Νεμέας και Μαντινείας. Καθώς το οινοποιείο είναι χτισμένο στη κορυφή ενός λόφου και εκτείνεται σε 4 επίπεδα ώστε η μεταφορά του σταφυλιού και του χυμού του και τελικώς του οίνου να γίνεται βαρυτικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα στέμφυλα που προκύπτουν ως υπολείμματα της οινοποίησης χρησιμοποιούνται ως λίπασμα στους αμπελώνες του κτήματος και το Οινοποιείο έχει ήδη ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα.
Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το ερυθρό «Νεμέα Grande Rserve», το λευκό «Thea Mantinia» από Μοσχοφίλερο και το ροζέ «Delear» από Syrah 60% και Grenache Rouge 40%. Προγράμματα οινοτουρισμού πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή, εκτός από την Τρίτη. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες ενώ στο bistrot υπάρχει δυνατότητα γεύματος. Επιπλέον, στο κτήμα βρίσκονται εννέα γοητευτικές σουίτες. Η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά και αγγλικά.
Διεύθυνση: Κούτσι, Κόρινθος 20 500
Τηλ: +30 27460 20360
email: hospitality@semeliestate.gr
website: www.semeliestate.gr
Κτήμα Σκούρα
Ιδρυτής του κτήματος είναι ο Γιώργος Σκούρας, γεννημένος στο Άργος. Ο Γιώργος Σκούρας σπούδασε οινολογία στο πανεπιστήμιο της Dijon και έπειτα απέκτησε εμπειρία σε οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η δημιουργία του οικογενειακού οινοποιείου ξεκίνησε το 1986 με την εγκατάσταση μικρής οινοποιητικής μονάδας στη Πυργέλα, έξω από το Άργος. Η πρώτη του και εμβληματική ετικέτα, ο «Μέγας οίνος», έκανε γνωστό το οινοποιείο και το 2004 η μονάδα παραγωγής μετεγκαταστάθηκε σε ένα σύγχρονο κτήριο στο Μαλανδρένι. Σε αυτό δραστηριοποιείται τόσο η πρώτη γενιά, ο Γιώργος και η σύζυγός του Ουρανία, όσο και η δεύτερη, ο Δημήτρης και η Στέλλα με σπουδές στην οινολογία και στο μάρκετινγκ αντίστοιχα. Το οινοποιείο βρίσκεται στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα και πλησίον της ΠΟΠ Μαντινείας με τους αμπελώνες να μοιράζονται μεταξύ Νεμέας και Αρκαδίας, και να εκτείνονται από τα 60 έως 1040 μέτρα. Η παραγωγή φθάνει τις 850.000 φιάλες το έτος.
Τρεις χαρακτηριστικές ετικέτες του κτήματος είναι το λευκό Portes Μοσχοφίλερο από την Μαντινεία, το ροζέ Peplo από Αγιωργίτικο που ωριμάζει σε βαρέλια ακακίας, Syrah που ωριμάζει στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή και Μαυροφίλερο που παραμένει σε κεραμικούς αμφορείς μαζί με τις φλούδες του για 4 μήνες. Τέλος, η ερυθρή ετικέτα «Νεμέα Grande Cuvee» προέρχεται από Αγιωργίτικο που συλλέγεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Το οινοποιείο βρίσκεται 11/2 ώρα από την Αθηνά και πλησίον του Ναυπλίου. Εκεί, δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού, Δευτέρα με Παρασκευή 9:00 με 16:30 και το Σάββατο 10:30 με 17:30. Στο Bistrot υπάρχει η δυνατότητα γεύματος κατόπιν συνεννόησης. Η επικοινωνία γίνεται σε ελληνικά και αγγλικά.
Διεύθυνση: 10o χλμ. Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι 21 200
Τηλ: +30 27510 23688
email: welcome@skouras.gr
website: www.skouras.gr
Κτήμα Σπυρόπουλος
Το κτήμα Σπυρόπουλου διαθέτει δύο οινοποιεία στη περιοχή της Πελοποννήσου, το πρώτο βρίσκεται στην καρδιά της Αρκαδίας μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τείχη, την αγορά και το θέατρο της αρχαίας Μαντινείας. Αυτό σχεδιάστηκε το 1987 από τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Αργύρη Πετρονώτη και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1989. Το δεύτερο βρίσκεται στη ζώνη ΠΟΠ της Νεμέας στην καρδιά ενός ιδιόκτητου αμπελώνα 110 στρεμμάτων φυτεμένου με την ποικιλία Αγιωργίτικο σε υψόμετρο από 385 μέχρι και 406 μέτρων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2005 και ο σχεδιασμός έγινε από τον Γιώργο Σκούρτη και την Έλενα Σταυροπούλου. Σε αυτό έχουν ολοκληρωθεί μόνον οι αυστηρά βιομηχανικοί και παραγωγικοί χώροι μαζί με το κελάρι των βαρελιών και εκεί οινοποιούνται τα ερυθρά κρασιά.
Τα λευκά και αφρώδη κρασιά παράγονται στο οινοποιείο της Μαντινείας εκεί όπου βρίσκονται και οι κύριες εγκαταστάσεις της εταιρίας. Ο αμπελώνας της Μαντινείας μετρά 350 στρέμματα και της Νεμέας 160. Στη Νεμέα καλλιεργείται βιολογικά αποκλειστικά η ποικιλία Αγιωργίτικο και το υψόμετρο κυμαίνεται από 385 έως 406 μέτρα. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό «ΠΟΠ Μαντινεία» και το αφρώδες «Ωδή Πάνος Μαντινεία» από 100% Μοσχοφίλερο βιολογικής καλλιέργειας, και το ερυθρό «ΠΟΠ Νεμέα Reserve» που ωριμάζει για 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Επισκέψιμο είναι το οινοποιείο στη Μαντινεία, Τρίτη έως Σάββατο από τις 9:00 έως τις 15:00.
Διεύθυνση: Ε.Ο. Κορίνθου Τριπόλεως, Νεμέα 20 500
Τηλ: +30 27960 61400
email: info@ktimaspiropoulos.com
website: www.ktimaspiropoulos.com
Διαβάστε ακόμα:
Η Ελλάδα του Κρασιού – Θεσσαλονίκη: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες
Η Ελλάδα του Κρασιού – Ξάνθη & Ροδόπη: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες
Η Ελλάδα του Κρασιού – Νάουσα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες