Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Βορείου Ελλάδας. Ο νομός στα δυτικά συνορεύει με το νομό της Ημαθίας, στα βόρεια βρίσκονται οι νομοί της Πέλλας, του Κιλκίς και των Σερρών, ενώ στα νότια βρίσκεται η Χαλκιδική. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο σε μέγεθος, μετά τον Πειραιά, και η γεωπολιτική της θέση της έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα καθώς αποτελεί το σταυροδρόμι μεταξύ κεντρικής Ελλάδας, Βαλκανίων και Θράκης. Η ιστορία της πόλης χάνεται στα βάθη των αιώνων και ανέκαθεν αποτελούσε χωνευτήρι διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

34

Η τοπογραφία του νομού είναι ποικιλόμορφη με την περιοχή της πόλης και της Επανομής να είναι σχετικά πεδινές, σε χαμηλά υψόμετρα. Στα δυτικά του νομού δεσπόζει το όρος του Χορτιάτη που φθάνει τα 1200 μέτρα και στα βόρεια το όρος Βερτίσκου. Το κλίμα του νομού επηρεάζεται σημαντικά από τη θάλασσα, με την επιρροή να γίνεται πιο έντονη σε περιοχές που βρίσκονται πλησίον αυτής, όπως εκείνη της Επανομής. Στα δυτικά ο νομός βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο ενώ στα ανατολικά από τον Στρυμονικό. Στο βόρειο τμήμα του νομού δεσπόζουν οι Λίμνες Κορώνεια, στη κοιλάδα της Μυγδονίας, και Βόλβη που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.

Ο αμπελώνας της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στις αρχές του εικοστού αιώνα από την επέλαση της φυλλοξήρας, ενός εντόμου που τρέφεται από τις ρίζες της αμπέλου θανατώνοντας το φυτό. Όμως, η μετεγκατάσταση στο νομό προσφυγικών ροών από την ανατολική Θράκη συνέβαλε στη αναζωογόνηση του αμπελώνα κυρίως για τη παραγωγή αποσταγμάτων, όπως τσίπουρο και ούζο. Σήμερα, η σημαντικότερη αμπελουργική περιοχή είναι εκείνη της Επανομής, το κλίμα της χαρακτηρίζεται μεσογειακό ενώ οι θαλασσινές αύρες μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Σημαντικές φυτεύσεις συναντάμε και βορειότερα στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου, σε υψόμετρο που δε ξεπερνά τα 500 μέτρα.

Σημαντικότερη ποικιλία του νομού είναι η Μαλαγουζιά. Η Μαλαγουζιά αν και κατάγεται από το νομό της Αιτωλοακαρνανίας, τη δεκαετία του ’70, ξεχώρισε στον πειραματικό αμπελώνα του Porto Carras και από εκεί, τη δεκαετία του ’80, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου την εγκατέστησε στον προσωπικό του αμπελώνα στην Επανομή με τεράστια επιτυχία. Η Μαλαγουζιά δίνει αρωματικά κρασιά, με τα εσπεριδοειδή και τα φυτικά στοιχεία να κυριαρχούν στα ψυχρά κλίματα, ενώ τα ώριμα πυρινόκαρπα, όπως τα ροδάκινα, και τα λευκά άνθη να γίνονται πρωταγωνιστές στις πιο ζεστές περιοχές. Συνήθως τα κρασιά της ζυμώνουν και ωριμάζουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές, προκειμένου να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και τα ποικιλιακά τους αρώματα ενώ, η παραμονή με τις οινολάσπες ενισχύει τη δομή χαρίζοντας όγκο και λιπαρότητα.

Άλλες σημαντικές λευκές ποικιλίες του νομού Θεσσαλονίκης είναι το Ασύρτικο και οι διεθνείς Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier. Από τις ερυθρές ξεχωρίζουν το Λημνιό, το Syrah, το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Το Λημνιό θεωρείται η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα και για αυτή βρίσκουμε αναφορές σε κείμενα του Αριστοφάνη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης γνωστή για τη παραγωγή Ρετσίνας, του παραδοσιακού Ελληνικού κρασιού που έχει ιστορία που ξεπερνά τα 4.000 χρόνια. Λόγω της σχετικά πρόσφατης αμπελουργικής ανάπτυξης του νομού και της έλλειψης αντανακλαστικών από τη πλευρά της Ελληνικής νομοθεσίας, ο νομός δεν διαθέτει κάποια ζώνη ΠΟΠ παρά μόνο τα ΠΓΕ Επανομής, Πλαγιές Βερτίσκου, Μεσημβρίας και Θεσσαλονίκης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(282634)
      ["id"]=>
      int(282634)
      ["title"]=>
      string(5) "adam2"
      ["filename"]=>
      string(16) "adam2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1046171)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/adam2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(106) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-thessaloniki-to-k/attachment/adam2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(26) "Photo: Οίνοι Αδάμ"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(5) "adam2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(282618)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:09:02"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:09:14"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1647)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/adam2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/adam2-193x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(193)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/adam2-768x1194.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1194)
        ["large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/adam2-659x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(659)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/adam2-988x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(988)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/adam2-1318x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1318)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Οίνοι Αδάμ

Το κτήμα βρίσκεται στους πρόποδες του Χορτιάτη σε υψόμετρο 250 μέτρων και απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 30 από τον Πολύγυρο. Η ιστορία του ξεκινά το 2002 όταν δύο φίλοι, ο Δημήτρης Μαστοργιάννης και ο Νίκος Αστεριάδης άρχισαν τις πρώτες φυτεύσεις. Θέλοντας να καινοτομήσουν, να διαφοροποιηθούν και συγχρόνως να δώσουν ταυτότητα στο κτήμα φύτευσαν την άγνωστη στο ευρύ κοινό ιταλική ποικιλία Refosco (κλώνος dal pendicullo rosso). Ταυτόχρονα, φυτεύτηκαν η Μαλαγουζιά , το Chardonnay και το Merlot. Στα χρόνια που ακολούθησαν προστέθηκαν το Ασύρτικο και το Cabernet Sauvignon.

Σήμερα, το κτήμα μετρά 65 στρέμματα και όλα τα σταφύλια που οινοποιούνται προέρχονται από αυτό. Ο τρόπος καλλιέργειας είναι βιολογικός και τα αμπέλια βρίσκονται σε μία ευρύτερη ζώνη που παράγονται βιολογικές καλλιέργειες. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό από Μαλαγουζιά, το ροζέ «La vita con MARE» από τη συν-οινοποίηση Μαλαγουζιάς και Refosco και φυσικά το ερυθρό από Refosco που ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλική δρυ. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και το ραντεβού είναι απαραίτητο. Στα 4 χιλιόμετρα από το οινοποιείο υπάρχει εστιατόριο και εκεί γίνονται πολλές από τις εκδηλώσεις του κτήματος. Υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά.

Διεύθυνση: ΔΔ Αδάμ, Δήμος Λαγκαδά ΤΚ 57012
Τηλ: +30 6940644102 (Νίκος Αστεριάδης ) και +30 6947420755 (Άγγελος Μαστοργιάννης)
email: info@adam-oinos.gr
website: www.adam-oinos.gr

Aslanis winery

Στην περιοχή της Αρχαίας Αινείας, έξω από τον αμφιθεατρικά χτισμένο οικισμό της Ν. Μηχανιώνας πλησίον της θάλασσας βρίσκονται οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, έκτασης 40 στρεμμάτων. Η οικογένεια Ασλάνη απαρτίζεται από τον Λάσκαρη, τη Σύρμω και τις δυο τους κόρες, τη Βίκυ και την Έλενα που είναι οινολόγος. Τα πρώτα βήματα έγιναν από τον Λάσκαρη τη δεκαετία του ’80 και το 2004 ιδρύθηκε το οινοποιείο. Αρχικά, στον αμπελώνα το ενδιαφέρον είχε στραφεί στις διεθνείς ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah. Σήμερα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Λημνιό. Οι λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Κυδωνίτσα συμπληρώνουν το κάδρο με τις Ελληνικές ποικιλίες. Φιλοσοφία της οικογένειας είναι η αειφόρος αμπελοκαλλιέργεια και η εφαρμογή των ελάχιστων παρεμβάσεων κατά την οινοποίηση.

Ζητούμενο είναι να δημιουργούνται κρασιά που να εκφράζουν το περιβάλλον τους και το ποικιλιακό χαρακτήρα. Στο τελευταίο, άλλωστε, οφείλεται και η επιλογή να εμφιαλώνονται κυρίως μονοποικιλιακά κρασιά. Όλες οι ετικέτες του οινοποιείου έχουν λάβει vegan – vegetarian πιστοποίηση και αυτές ξεχωρίζουν το λευκό «Μαλαγουζιά», το ερυθρό «Λημνιό» που ωριμάζει για 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια και το ροζέ «VERANDA» από Ξινόμαυρο. Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά.

Διεύθυνση: Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης ΤΚ 57004
Τηλ: +30 2392033200
email: aslanis.wine@gmail.com

Κτήμα Γεροβασιλείου

Το 1981 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκίνησε την αναβίωση του οικογενειακού του αμπελώνα στην Επανομή. Σήμερα, ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας καλύπτει 950 στρέμματα και η καλλιέργεια του βασίζεται στις αρχές του συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ενώ μέρος καλλιεργείται βιολογικά. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε την Μαλαγουζία και εκείνη μαζί με το Ασύρτικο αποτελούν τις δυο λευκές ελληνικές ποικιλίες του κτήματος. Στα ερυθρά κύριο ρόλο έχει το Λημνιό και ακολουθούν το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot. Παράλληλα, γίνονται πειραματισμοί και με άλλες. Το σύγχρονο οινοποιείο, που περιβάλλεται από τον αμπελώνα, αποτελείται από τέσσερα κτήρια: το κεντρικό οινοποιείο, με τους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης, παλαίωσης και τα γραφεία, τον χώρο συσκευασίας και αποθήκευσης εμφιαλωμένων κρασιών, τον χώρο για τον αμπελουργικό εξοπλισμό και τον χώρο υποδοχής επισκεπτών.

Το «Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου» βρίσκεται στο κεντρικό οινοποιείο και παρουσιάζει την προσωπική συλλογή του οινοπαραγωγού Βαγγέλη Γεροβασιλείου με 3.500 αντικείμενα αμπελοοινικής τέχνης και ιστορίας, από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα. Το Μουσείο Οίνου και το υπαίθριο Μουσείο σύγχρονης τέχνης, σε συνδυασμό με τις παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνται -ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, γευστικές δοκιμές, διαλέξεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, εκδόσεις- συμβάλλουν στην έκφραση της φιλοσοφίας του Κτήματος γύρω από το κρασί και τον πολιτισμό του. Η ηλεκτρική ενέργεια όλων των αναγκών του Κτήματος καλύπτεται από πάρκο φωτοβολταϊκών (100% green energy).

Τα τελευταία χρόνια, ο Αργύρης, η Μαριάνθη και η Βασιλική —η δεύτερη γενιά— ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στον τομέα της Οινολογίας, της Διοίκησης και του Μάρκετινγκ αντίστοιχα, έρχονται να συμβάλλουν στο Κτήμα με γνώση και φρέσκιες ιδέες. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το λευκό «Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά», το ροζέ «Κτήμα Γεροβασιλείου Ξινόμαυρο» και το ερυθρό «Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton», που είναι το χαρμάνι των Λημνιό (80%), Μαυροτράγανο (15%) και Μαυρούδι (5%). Το τελευταίο ωριμάζει για 12 με 18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και η κράτηση, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, είναι απαραίτητη για παρέες άνω των 10 ατόμων. Στο κτήμα λειτουργεί το café του Μουσείου, στο οποίο πραγματοποιούνται οι γευστικές δοκιμές και προσφέρονται συνοδευτικά κρασιού (τυριά, αλλαντικά, σαλάτες, μπρουσκέτες). Η επικοινωνία μπορεί στα αγγλικά.

Διεύθυνση: Επανομή Θεσσαλονίκης ΤΚ 57500
Τηλ: +30 2392044567
email: ktima@gerovassiliou.gr
website: www.gerovassiliou.gr

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(282648)
      ["id"]=>
      int(282648)
      ["title"]=>
      string(7) "kamara4"
      ["filename"]=>
      string(33) "kamara4-scaled-e1696493576780.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(848305)
      ["url"]=>
      string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/kamara4-scaled-e1696493576780.jpg"
      ["link"]=>
      string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-thessaloniki-to-k/attachment/kamara4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(20) "Photo: Kamara Winery"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(7) "kamara4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(282618)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:12:35"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:13:00"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1966)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/kamara4-scaled-e1696493576780-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/kamara4-scaled-e1696493576780-230x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(230)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/kamara4-scaled-e1696493576780-768x1000.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1000)
        ["large"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/kamara4-scaled-e1696493576780-786x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(786)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/kamara4-scaled-e1696493576780-1180x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1180)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/kamara4-scaled-e1696493576780-1573x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1573)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Kamara Winery

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η οικογένεια Κιουτσούκη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη, την Ανατολική Ρωμυλία – μία παράκτια περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα διάσημη για τα κρασιά της – και να μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μεταφέροντας μαζί της την έμφυτη γνώση και αγάπη της για το αμπέλι και το κρασί. Δυστυχώς, έχοντας χάσει όλο τους το βιός δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν το όνειρο τους, να φτιάξουν ένα οινοποιείο στην Ελλάδα. Όμως το 2010 ο εγγονός τους, Δημήτριος Κιουτσούκης Χημικός Μηχανικός του ΑΠΘ, εκπλήρωσε αυτή την επιθυμία. Η εργασία του στον ιατρικό τομέα τον βοήθησε να αποκτήσει το απαραίτητο κεφάλαιο, ενώ η παρακολούθηση του Oenology Extension Program (UC Davis) τον μύησε στη τεχνική της σύγχρονης οινοποίησης. Σήμερα, ο αμπελώνας έχει έκταση 110 στρέμματα και βρίσκεται στις πλαγιές της κοιλάδας της Μυγδονίας, πλησίον της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Εκεί, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Σάμου, Ροδίτης, Ξινόμαυρο και Λημνιό. Τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση εφαρμόζεται η λογική των ελάχιστων παρεμβάσεων. Στόχος τους είναι η έκφραση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου ακολουθώντας παράλληλα τα απαραίτητα πρότυπα ποιότητας. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το orange τύπου Ρετσίνας «Nimbus Ritinitis Kamara pure» από Ασύρτικο, το λευκό χαρμάνι της Μαλαγουζιάς και του Ασύρτικου «Nimbus Αlbus Kamara pure» και το «Στάλισμα Ροζέ» από Ξινόμαυρο που ωριμάζει για 2 μήνες σε δρύινα βαρέλια με τις οινολάσπες. Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Διεύθυνση: 24o χλμ. Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, Δήμος Ωραιοκάστρου
Τηλ: +30 23410 64980
email: domaine@kamara.com.gr
website: www.kamara.com.gr

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(282656)
      ["id"]=>
      int(282656)
      ["title"]=>
      string(11) "malamatina3"
      ["filename"]=>
      string(30) "malamatina3-e1696493681469.png"
      ["filesize"]=>
      int(1201781)
      ["url"]=>
      string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/malamatina3-e1696493681469.png"
      ["link"]=>
      string(112) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-thessaloniki-to-k/attachment/malamatina3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(48) "Photo: Οινοποιεία Μαλαματίνα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "malamatina3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(282618)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:13:54"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:14:09"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(9) "image/png"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(3) "png"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(646)
      ["height"]=>
      int(800)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/malamatina3-e1696493681469-150x150.png"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/malamatina3-e1696493681469-242x300.png"
        ["medium-width"]=>
        int(242)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/malamatina3-768x768.png"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(768)
        ["large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/malamatina3-e1696493681469.png"
        ["large-width"]=>
        int(646)
        ["large-height"]=>
        int(800)
        ["1536x1536"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/malamatina3-e1696493681469.png"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(646)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(800)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/malamatina3-e1696493681469.png"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(646)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(800)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Οινοποιεία Μαλαματίνα

Η ιστορία της Μαλαματίνας ξεκινά το 1860 στη Τένεδο όπου ο Ευστράτιος Μαλαματίνας αποφασίζει να ασχοληθεί με την οινοποίηση της ποικιλίας «Τσαούσια», σταφύλια γνωστά για την ποιότητα και το άρωμά τους, τα οποία παράγει στα οικογενειακά αμπέλια του. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, ο γιός του Ευστράτιου, Κωνσταντίνος, εντατικοποιεί την παραγωγή και ιδρύει το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στην Αλεξανδρούπολη, με το όνομα «Η Τένεδος», όπου εγκαινιάζει την παραγωγή του οίνου «ρετσίνα». Το 1922 με τη «Συνθήκη της Λωζάνης» η οικογένεια χάνει τη γη της στην Τένεδο και στρέφεται στον τοπικό αμπελώνα, ενώ το 1957 ο Ευάγγελος, εγγονός του Ευστράτιου Μαλαματίνα, εμφιαλώνει την ρετσίνα Μαλαματίνα για πρώτη φορά, έχοντας ως στόχο να μπορέσει να ταξιδέψει με ασφάλεια μέχρι το πιο απόμακρο καφενείο.

Σήμερα, το εμφιαλωτήριο βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και εκεί μπορούν να εμφιαλώνονται 40.000 φιάλες ανά ώρα. Επίσης, η εταιρία διαθέτει δυο οινοποιητικές μονάδες στη Στερεά Ελλάδα (Ασωπίας και Φάρου). Σήμερα, η Μαλαματίνα πουλά 13.000.000 και εξάγει σε 37 χώρες. Από το οινοποιείο ξεχωρίζουν οι ετικέτες «Rezine 2023-Wild Ferment – Limited Edition» μια ρετσίνα από Σαββατιανό που ζυμώνει σε τσιμεντένιες δεξαμενές ωοειδούς σχήματος, η «Ρετσίνα Μαλαματίνα Κλασσική» από Σαββατιανό και Ροδίτη και το ξηρό λευκό «Φίλιωμα Μοσχοφίλερο». Η εταιρία βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης και αναδιοργάνωσης προκειμένου να μετατραπεί σε πλήρως επισκέψιμη.

Διεύθυνση: Αν. Θράκης 2, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης 57009
Τηλ: +30 2310 752324
email: info@malamatina.com
website: www.malamatina.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(282671)
      ["id"]=>
      int(282671)
      ["title"]=>
      string(16) "mesimvrian wines"
      ["filename"]=>
      string(20) "mesimvrian-wines.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(109860)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/mesimvrian-wines.jpg"
      ["link"]=>
      string(117) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-thessaloniki-to-k/attachment/mesimvrian-wines/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(50) "Photo: Μεσημβρία Οινοποιητική"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(16) "mesimvrian-wines"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(282618)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:18:20"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:18:29"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(700)
      ["height"]=>
      int(950)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/mesimvrian-wines-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/mesimvrian-wines-221x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(221)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/mesimvrian-wines.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(700)
        ["medium_large-height"]=>
        int(950)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/mesimvrian-wines.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(700)
        ["large-height"]=>
        int(950)
        ["1536x1536"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/mesimvrian-wines.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(700)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(950)
        ["2048x2048"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/mesimvrian-wines.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(700)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(950)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μεσημβρία Οινοποιητική

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από τον Περικλή Ντράχα και τον Θεόδωρο Παρασκευόπουλο με στόχο την ανάδειξη του αμπελουργικού δυναμικού της περιοχής Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης. Η «Μεσημβρία Οινοποιητική» κατέχει ιδιόκτητο οινοποιείο, στην καρδιά ενός αμπελώνα στο 2ο χλμ. Αγχιάλου – Νέας Μεσημβρίας, που πληροί τους κανόνες και τις προδιαγραφές του συστήματος ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000. Στους αμπελώνες καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Ασύρτικο και η γαλλική Sauvignon Blanc, και οι ερυθρές Μοσχάτο Αμβούργο, Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν η Ρετσίνα «Βασιλική» από Ροδίτη και από τη σειρά «Φλογοινός» το λευκό από Μαλαγουζιά και το ερυθρό από Syrah. Το οινοποιείο και ο αμπελώνας είναι επισκέψιμα κατόπιν ραντεβού.

Διεύθυνση: 2ο χλμ. Αγχιάλου – Νέας Μεσημβρίας, Θεσσαλονίκη 57011
Τηλ: +30 2310713981
email: info@mesimvriawines.gr
website: www.mesimvriawines.gr

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(282664)
      ["id"]=>
      int(282664)
      ["title"]=>
      string(12) "moschopolis2"
      ["filename"]=>
      string(38) "moschopolis2-scaled-e1696493785518.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(796488)
      ["url"]=>
      string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/moschopolis2-scaled-e1696493785518.jpg"
      ["link"]=>
      string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-thessaloniki-to-k/attachment/moschopolis2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(27) "Photo: Μοσχόπολις"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "moschopolis2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(282618)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:16:11"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:16:31"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1152)
      ["height"]=>
      int(1664)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/moschopolis2-scaled-e1696493785518-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/moschopolis2-scaled-e1696493785518-208x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(208)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/moschopolis2-scaled-e1696493785518-768x1109.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1109)
        ["large"]=>
        string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/moschopolis2-scaled-e1696493785518-709x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(709)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/moschopolis2-scaled-e1696493785518-1063x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1063)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/moschopolis2-922x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(922)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μοσχόπολις

Το Οινοποιείο Μοσχόπολις ιδρύθηκε το 2016 με βάση τον ιδιόκτητο βιολογικό οικογενειακό αμπελώνα 120 στρεμμάτων, ο οποίος είναι ενεργός από το 2001. Βρίσκεται στο χωριό Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης σε υψόμετρο 500 μέτρων, πάνω από τον Θερμαϊκό κόλπο και απέναντι από το μυθικό βουνό του Ολύμπου. Η πολυετής εμπειρία του Δρ Γεώργιου Γερμάνη ως σύμβουλος αμπελουργίας σε καταξιωμένα οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία του Οινοποιείου. Στον αμπελώνα εφαρμόζεται πιστοποιημένη βιολογική και αναγεννητική καλλιέργεια. Σήμερα, το οινοποιείο διαχειρίζεται περίπου 190 στρέμματα με τις ποικιλίες Μαυροτράγανο, Ξινόμαυρο, Syrah, Pinot Noir, Ασύρτικο, Βιδιανό, Μαλαγουζιά και Viogner.

Η οινοποιητική φιλοσοφία του Μοσχόπολις είναι η παραγωγή κρασιών που εκφράζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, εφαρμόζοντας τη πρακτική των ήπιων οινολογικών παρεμβάσεων. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν το «Aiόra» λευκό που είναι το χαρμάνι των Ασύρτικο (65%), Ξινόμαυρο (15%) και Μαλαγουζιάς (20%), το ροζέ «Moschόpolis 8 Xinomavro Syrah» που ωριμάζει 8 μήνες σε παλαιά γαλλικά δρύινα βαρέλια και το ερυθρό «Moschόpolis 18 Mavrotragano Syrah» από φρούτο που συλλέγεται από ξηρικό αμπελώνα στα 500 μέτρα υψόμετρο. Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού και υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Διεύθυνση: Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης ΤΚ 57006
Τηλ: +30 6975209992
email: info@moschopoliswines.gr
website: www.moschopoliswines.gr

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(282683)
      ["id"]=>
      int(282683)
      ["title"]=>
      string(8) "florian5"
      ["filename"]=>
      string(19) "florian5-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(981836)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/florian5-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(109) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/i-ellada-toy-krasioy-thessaloniki-to-k/attachment/florian5/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(22) "Photo: Domaine Florian"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "florian5"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(282618)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:25:39"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-05 08:25:50"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/florian5-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/florian5-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/florian5-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/florian5-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/florian5-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/10/florian5-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Domaine Florian

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Domaine Florian βρίσκονται σε δύο χαρισματικές οινοποιητικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στον Τρίλοφο Επανομής νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, και στο Τρίλοφο της Νάουσας. Στην Επανομή καλλιεργούνται κυρίως λευκές ποικιλίες με προτεραιότητα την αειφόρο ανάπτυξη και την περιβαλλοντολογική ευαισθησία. Το κτήμα βρίσκεται σε υπερυψωμένο, επικλινές αμμώδες έδαφος με θέα τη θάλασσα και τον Όλυμπο. Ο στόχος τους είναι η ποιοτική παραγωγή σταφυλιών και αυτό το πετυχαίνουν, κυρίως, εφαρμόζοντας αυστηρό έλεγχο των αποδόσεων μέσω του κλαδέματος. Η οινοποίηση γίνεται σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Οι ζυμώσεις επιμηκύνονται καθώς εφαρμόζονται χαμηλές θερμοκρασίες και η προσθήκη θειωδών είναι η ελάχιστη δυνατή. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τα λευκά Sauvignon Blanc Fumé και Chardonnay Barrique, και το ερυθρό Syrah. Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού Τρίτη έως Πέμπτη (10:00-18:00) και χωρίς ραντεβού στο «open bar» κάθε Παρασκευή και Σάββατο (18:00-00:00). Στη γευσιγνωσία προσφέρονται κρύα συνοδευτικά πιάτα, πλατό τυριών, αλλαντικών και σπιτικές αλμυρές τάρτες. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Διεύθυνση: Καμήλα, Τρίλοφος Θεσσαλονίκης ΤΚ 57500
Τηλ: +30 6908372316
email: events@domaineflorian.com
website: www.domaineflorian.com

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

Διαβάστε ακόμα:

Η Ελλάδα του Κρασιού –Πιερία: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού: Τρίκαλα-Καρδίτσα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Η Ελλάδα του Κρασιού: Ανατολική Θεσσαλία – Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες