Το κτήμα Γεροβασιλείου μετριέται ανάμεσα στους πιο εμβληματικούς χώρους παραγωγής οίνου της χώρας μας, ενώ ο ίδιος ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες για το κρασί στην Ελλάδα.
Το κτήμα παράγει εκλεκτά, φημισμένα κρασιά: η δοκιμή τους αποτελεί κι από μόνη της κίνητρο για να έρθει κανείς στον επισκέψιμο χώρο του, στην Επανομή, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Εκτός όμως από αυτά υπάρχει κι ένα θαυμάσιο μουσείο οίνου εκεί, το οποίο προσφέρει μια εμπειρία μοναδική για τα εγχώρια δεδομένα.
Το μουσείου οίνου υπήρξε όνειρο ζωής για τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τη σύζυγό του Σόνια. Το ολοκλήρωσαν τελικά το 2008, όταν και το παρέδωσαν στο κοινό –με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει αυτοπροσώπως τα εγκαίνιά του.
Πρόκειται για έναν χώρο εμπνευσμένο από τις πολλές επισκέψεις του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στο εξωτερικό, σε διάφορα chateaux και τόπους οινοπαραγωγής. Από αυτές γεννήθηκε η επιθυμία να φτιάξει κάποια στιγμή ένα ολοκληρωμένο και επισκέψιμο μουσείο στο δικό του κτήμα. Έτσι, όπου βρισκόταν κάθε φορά, ξεκίνησε να αναζητά αντικείμενα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με το κρασί.
Έτρεχε λοιπόν όπου άκουγε ότι υπήρχαν τέτοιου είδους αντικείμενα, συμμετείχε σε δημοπρασίες, επικοινωνούσε με συλλέκτες ή και παλιατζήδες. Κι έτσι, σιγά-σιγά, η συλλογή του μεγάλωσε, γενόμενη τέτοια ώστε θα μπορούσε πλέον να δικαιολογήσει την ένταξή της σε έναν μουσειακό χώρο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, εντωμεταξύ, ο Γεροβασιλείου «κόλλησε» κάποια στιγμή και τη μανία να συλλέγει ανοιχτήρια. Μάλιστα, το μικρόβιο ολοένα και μεγάλωνε, οπότε άρχισε πλέον να τα αναζητά σε ολόκληρο τον κόσμο με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της συζύγου του Σόνιας. Πρόκειται βέβαια για μια αναζήτηση που ποτέ δεν σταματά –ατέλειωτη και καθημερινή.
Σήμερα το Μουσείο Οίνου του Κτήματος Γεροβασιλείου διαθέτει περίπου 5.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους και γύρω στα 2.700 ανοιχτήρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή ανοιχτηριών σε όλον τον κόσμο, περιλαμβάνοντας όλες τις εποχές, όλα τα είδη, πολλές διαφορετικές χώρες και, ασφαλώς όλες τις σχετικές «σχολές».
Η επίσκεψη ξεκινά με την ενότητα «Ευάγγελος Γεροβασιλείου: ο αμπελουργός, ο οινοποιός, ο συλλέκτης» και περνάει στην αίθουσα «Το κρασί ταξιδεύει…», όπου παρουσιάζονται διάφορα σκεύη μεταφοράς οίνου. Στο επόμενο βήμα συναντάμε τις «Ιστορίες με ανοιχτήρια». Εδώ πρωταγωνιστούν φυσικά αυτά τα αντικείμενα-φετίχ, τα οποία διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα αγαπημένα του συλλέκτη, μηχανικά (ή όχι), γυναικεία ή ανδρικά, κατά τη μόδα ανάλογα την εποχή, τη σπανιότητά τους η κάποιο ειδικό ενδιαφέρον, επαγγελματικά ή ανοιχτήρια για το ευρύ κοινό. Είναι μια εντυπωσιακή συλλογή, μιας και δεν φαντάζεσαι την ποικιλία που υπάρχει. Ο δε χαρακτήρας της δεν είναι μόνο ενημερωτικός, μα και διδακτικός, καθώς παίρνεις μια καλή ιδέα για τις διάφορες τεχνοτροπίες, αλλά και για την εξέλιξή τους μέσα στους αιώνες.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες ακόμα ενότητες καθώς διασχίζεις το μουσείο, όπως λ.χ. οι «Λέξεις», οι οποίες αναφέρονται στο αμπελο-οινικό γλωσσάρι, η «Μικρή Ιστορία του κρασιού», το «Αμπέλι», η «Οινοποίηση», το «Βαρέλι» ή η «Ωρίμανση». Σε αυτήν παρουσιάζονται όλα τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια στο αμπέλι και τη μετέπειτα παραγωγή του κρασιού από τους καρπούς του.
Τέλος στην ενότητα «Κρασί και φαγητό» προτείνονται γευστικοί συνδυασμοί με κρασιά του αμπελώνα Γεροβασιλείου, ενώ υπάρχουν και οι «Στιγμές», με πλάνα από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Όλα, ασφαλώς, περιστρέφονται γύρω από τη σημασία του κρασιού στην καθημερινότητα του ανθρώπου και των εκάστοτε κοινωνιών. Κάπως έτσι, κείμενα, βίντεο και εικόνες κάνουν την περιήγηση στον τόπο, στα αντικείμενα και στον χρόνο μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία.
Διαβάστε ακόμα:
Love Thess: Κορυφαίες λίστες κρασιών και wine bars στη Θεσσαλονίκη
Σαντορίνη και Θηρασιά: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες και οι Ετικέτες
Η Ελλάδα του Κρασιού – Λασίθι: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες