Οι επισκέπτες που απολαμβάνουν οινικές εμπειρίες στα οινοποιεία των Μεσογείων μπορούν να ξεναγηθούν στην ιστορία του τόπου μέσα από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πολιτιστικά κέντρα, να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αναζωογονητικές βόλτες στη φύση, να χαλαρώσουν σε γραφικές παραλίες και να μυηθούν στην ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία σε παραδοσιακές ταβέρνες.
Στην περιοχή του Κορωπίου υπάρχουν πολλά ευρήματα που μαρτυρούν ότι το μέρος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους (3.000 π.Χ.). Προϊστορικοί οικισμοί έχουν ανακαλυφθεί εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Κορωπίου, στο Κόντρα Γκλιάτε, στο Κάστρο Χριστού και αλλού. Σημαντικά είναι τα Ιερά του 5ου αιώνα π.Χ., όπως του Διός Ομβρίου και Απόλλωνος Προοψίου πάνω σε οροπέδιο, του Προφήτη Ηλία Υμηττού. Στο Φιλιάτη (3 χλμ. Δυτικά του Κορωπίου) υπάρχει και το «πηγάδι του Πεισίστρατου» με ηλικία πάνω από 2.500 χρόνια. Από τη Βυζαντινή περίοδο, σώζονται Ναοί όπως της Παναγίας του Κουρσαλά μέσα στην πόλη του Κορωπίου με θαυμάσια εικονογράφηση του Γεωργίου Μάρκου, 1732.
Το Λαύριο ήταν γνωστό για την εξόρυξη ασημιού, μέταλλο που αποτέλεσε κύρια πηγή χρηματοδότησης της πόλης-κράτους της Αθήνας. Η εξόρυξη ξεκίνησε το 3.000 π.Χ., συνεχίστηκε εκ νέου το 1864 μ.Χ. και σταμάτησε το 1992. Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται νεοκλασικά κτίρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο, τα αναστυλωμένα ιστορικά βιομηχανικά κτίρια που στεγάζουν πολιτιστικές δραστηριότητες, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, το Αρχαιολογικό και Ορυκτολογικό Μουσείο.
Η βόλτα στη γραφική συνοικία πέριξ του Αγίου Ανδρέα με τις ιστορικές μονοκατοικίες μεταφέρει τον επισκέπτη στο μεταλλουργικό-βιομηχανικό Λαύριο της παλιάς εποχής ενώ στη βιομηχανική προβλήτα υπάρχουν αρκετές όμορφες ταβέρνες. Βόρεια του Λαυρίου, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του Θορικού το οποίο χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ.. Ο Θορικός ιδρύθηκε από τον Κέκρωπα και στην αρχαιότητα ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις της Αττικής. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το εργαστήριο καθαρισμού και πλυσίματος του μεταλλεύματος, που αποτελείται από περίπλοκο σύστημα δεξαμενών και αγωγών και το οποίο ήταν σε χρήση μέχρι τα τέλη του 5ου π.X. αιώνα.
Νοτιοανατολικά της Κερατέας υψώνεται το Οβριόκαστρο. Από τη κορυφή του (315μ.) μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα βουνά της βόρειας Λαυρεωτικής, όλη σχεδόν την έκταση μέχρι τον κόλπο της Αναβύσσου, τον Σαρωνικό, μεγάλο μέρος των Μεσογείων, και το νότιο Ευβοϊκό. Εκεί έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Τελική Νεολιθική περίοδο (3.500 -3.000 π.Χ.), την Πρωτοελλαδική Ι (3.000 – 2.800) και Μεσοελλαδική (2.000 – 1.600). Όλα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου.
Στη Βραυρώνα, υπάρχει ο εντυπωσιακός ναός της Θεάς Αρτέμιδας που ήταν και είναι από τους σημαντικότερους ιερούς αρχαίους χώρους στην Αττική και στο τέλος της χερσονήσου του Σουνίου στο νοτιότερο σημείο της Αττικής, βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα μέσα σε ένα οχυρό που προστάτευε τις ακτές της Αττικής από τους κουρσάρους και τους βαρβάρους.
Στην Παιανία υπάρχει το μουσείο Βορρέ, δωρεά της οικογενείας Βορρέ προς το ελληνικό κράτος. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα διαχρονικό μουσείο λαϊκής και σύγχρονης τέχνης. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται πάνω από 6.000 εκθέματα τα οποία καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο της ελληνικής ιστορίας και τέχνης. Επίσης περιλαμβάνει δύο σπίτια από την εποχή της Τουρκοκρατίας, μαζί με στάβλο και πατητήρι.
Στα ΝΔ της Κωμόπολης Κερατέας, στη Νότια πλευρά του βουνού Κερατοβούνι και σε υψόμετρο 548 μ., διανοίγεται το σπήλαιο Κερατέας. Είναι διώροφο και χωρίζεται σε 3 επιμήκη, παράλληλα τμήματα από ωραίες κολώνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη φαντασμαγορία του σπηλαίου συμβάλλουν και οι μικρές υδατοσυλλογές με κατακάθαρα νερά. Ένα από τα σπήλαια είχε επισκεφθεί ο λόρδος Βύρων και ονομάζεται «Σπήλαιο του Βύρωνα». Το «σπήλαιο του Κίτσου» χρωστά το όνομά του στον λήσταρχο Κίτσο, που το χρησιμοποιούσε για κρησφύγετο με την εξαμελή συμμορία του.
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον καταπράσινο Εθνικό δρυμό του Σουνίου και να απολαύσουν βουτιές στις γραφικές παραλίες όπως είναι η «Τσόνιμα» στην Κερατέα, η «Ερωτοσπηλιά» και το «Αυλάκι», η «Χαμολιά» στη Βραβώνα, και η «Καβάτζα» στο Κάτω Σούνιο.