Φέτος, το ουίσκι θα έχει την τιμητική του στις 18 Μαΐου, με μία παγκόσμια γιορτή που αναμένεται να συγκεντρώσει για μία ακόμη χρονιά τους λάτρεις του γύρω από εκλεκτά τραπέζια και μπάρες, όπου θα αναδύονται τα αρώματα αγαπητών, πολυεπίπεδων αποσταγμάτων.
‘Όμως, τι είναι το ουίσκι και γιατί απέκτησε τη δική του, Παγκόσμια Ημέρα; Το ουίσκι είναι αποτέλεσμα απόσταξης βυνοποιημένων σπόρων, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι, το κριθάρι και άλλα δημητριακά και ωριμάζει μέσα σε δρύινα βαρέλια, από λίγα χρόνια έως και δεκαετίες, έχοντας σταθερούς «ακόλουθους», ακόμη και συλλέκτες. Πάντως, το παλαιότερο ουίσκι στον κόσμο, εμφιαλωμένο μεταξύ 1851 και 1858, είναι ένα μπουκάλι Glenavon Special Liqueur Whisky. Αυτή ακριβώς η λατρεία για το ουίσκι, οδήγησε το 2012 τον Σκωτσέζο Μπλερ Μπάουμαν να δημιουργήσει μια ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό του. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια γιορτή με τους λάτρεις του ποτού να οργανώνουν γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις για να εκτιμήσουν και να απολαύσουν διάφορα είδη ουίσκι από όλο τον κόσμο.
‘Όμως, η ιστορία του ποτού που εξελίχθηκε ανά τους αιώνες, έχει τις ρίζες του χιλιάδες χρόνια πριν: Η πρώτη απόδειξη απόσταξης, χρονολογείται γύρω στο 2000 π.Χ. στη Μεσοποταμία, ενώ, μόλις το 100 μ.Χ., ο Έλληνας περιπατητικός φιλόσοφος Αλέξανδρος ο Αφροδισιεύς, δημιούργησε την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση απόσταξης, η οποία μάλιστα αφορούσε στη μετατροπή του θαλασσινού νερού, σε καθαρό πόσιμο νερό. Από εκεί και έπειτα, μεσολάβησαν πολλά χρόνια έως ότου προκύψουν οι τεχνικές απόσταξης για το ουίσκι, οι οποίες υπολογίζεται ότι εμφανίστηκαν περίπου το 1100, όταν μοναχοί που ταξίδευαν στη Σκωτία ζύμωσαν τον πουρέ δημητριακών και δημιούργησαν την πρώτη μορφή του ποτού.
Πάντως, η πρώτη χρονιά κατά την οποία το ουίσκι αναφέρθηκε επίσημα ως αποσταγμένο προϊόν, ήταν το 1405. Τον αιώνα που ακολούθησε, η απόσταξη ουίσκι έγινε ευρέως διαδεδομένη στη Σκωτία, ενώ αργότερα, όταν ο βασιλιάς Ερρίκος Η’ της Αγγλίας διέλυσε τα μοναστήρια, πολλοί μοναχοί έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας στο ευρύ κοινό το ουίσκι που απόσταζαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το ουίσκι να είναι πια προσιτό σε όλους, βασιλείς και χωρικούς.
Ήδη, από το 1600, οι Σκωτσέζοι μετανάστες στις νέες αμερικανικές αποικίες έφεραν μαζί τους τις πρακτικές απόσταξης, συνεπώς το ουίσκι ήταν διαθέσιμο αρκετά νωρίς στη Βόρεια Αμερική. Περίπου την ίδια εποχή, το 1608, αδειοδοτήθηκε επίσημα και το πρώτο αποστακτήριο ουίσκι στην Ιρλανδία. Το ουίσκι έκανε άλλη μια αξιοσημείωτη εμφάνιση στις δεκαετίες του 1770 και του 1780, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, και ήταν τόσο πολύτιμο, που πολλά αποστακτήρια το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα.
Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του χρέους πολέμου, η νεοσύστατη αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε φόρο στις εισαγωγές και εξαγωγές του ουίσκι. Αυτό οδήγησε σε αναταραχή μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών, με αποτέλεσμα τελικά την εξέγερση του ουίσκι μεταξύ 1791 και 1794. Αν και ο Τζορτζ Ουάσιγκτον έστειλε εθνικές δυνάμεις για να καταπνίξουν την εξέγερση, ο φόρος του ουίσκι παρέμεινε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μέχρι την προεδρία του Τόμας Τζέφερσον, οπότε και καταργήθηκε.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, μετέπειτα, το ουίσκι πέρασε την αμερικανική απαγόρευση χάρη σε ένα κενό νόμου, καθώς επιτρεπόταν ως φαρμακευτικό προϊόν και εξακολουθούσε να πωλείται στα φαρμακεία. Πάντως, η δημοφιλία του ουίσκι και ιδιαίτερα του μπέρμπον, το οποίο και σήμερα αποτελεί αγαπημένη ζύμωση των λάτρεων του ουίσκι εντοπίζεται γύρω στο 1964 και, ακόμη και σήμερα, αποτελεί διαχρονικό ποτό σε όλο τον κόσμο.
Εκτός του εξαιρετικά διαδεδομένου μπέρμπον, το ουίσκι διατίθεται σε πολλές ποικιλίες, όπως είναι το σκωτσέζικο ουίσκι, το ιρλανδικό, το ουίσκι σίκαλης και άλλα, το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και μεθόδους παραγωγής. Αυτή του η ποικιλομορφία, δίνει άλλη διάσταση στην Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι, καθώς οι λάτρεις του χρυσαφένιου ποτού έχουν την ευκαιρία για να εξερευνήσουν νέα αποστάγματα, να μάθουν για τη διαδικασία παραγωγής και να μοιραστούν την αγάπη τους για αυτό με τους συνδαιτημόνες τους.
‘Άλλο ένα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι η προέλευση της ονομασίας του. H λέξη «whisky», αποτελεί ουσιαστικά την αγγλική μετάφραση της φράσης uisge beatha που στη γαελική σημαίνει «το νερό της ζωής». Η αντίστοιχη ιρλανδική έκφραση ήταν uisce beatha, ενώ με τη πάροδο των χρόνων η φράση αυτή άλλαξε και από uisge beatha και σταδιακά κατέληξε στο «whisky» στις αρχές του 18ου αιώνα. Πολλές φορές, η λέξη εμφανίζεται ως «whiskey», καθώς στην Ιρλανδία γράφεται με «e», ενώ στη Σκωτία χωρίς «e».
Πώς όμως θα γιορτάσει η υφήλιος την Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι;
Γευσιγνωσίες: Μπαρ και καταστήματα με επίκεντρο το ουίσκι ετοιμάζονται να φιλοξενούν γευσιγνωσίες, όπου οι θαμώνες μπορούν να δοκιμάσουν μια ποικιλία από ουίσκι από όλο τον κόσμο. Αυτές οι γευστικές δοκιμές περιλαμβάνουν καθοδήγηση από γευσιγνώστες και εκπαιδευτικές συνεδρίες από ειδικούς του ουίσκι για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να μάθουν περισσότερα για διαφορετικά στυλ και προφίλ γεύσης.
Δείπνα συνοδεία ουίσκι: Τα εστιατόρια ανά τον κόσμο, διοργανώνουν ειδικά δείπνα ουίσκι όπου κάθε πιάτο συνδυάζεται με διαφορετικό ουίσκι, βελτιώνοντας την γευστική εμπειρία και αναδεικνύοντας την ευελιξία του ουίσκι ως συμπλήρωμα φαγητού.
Διαγωνισμοί κοκτέιλ: Μπάρμαν και mixologists συμμετέχουν σε διαγωνισμούς κοκτέιλ, με ποτά που έχουν ως βάση τους το ουίσκι. Αυτές οι εκδηλώσεις θα επιδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στα κοκτέιλ, γιορτάζοντας ταυτόχρονα την τέχνη του bartending.
Εργαστήρια ουίσκι ή Masterclasses: Οι λάτρεις του ουίσκι μπορούν να αναζητήσουν εργαστήρια ή masterclasses για να εμβαθύνουν στον κόσμο της παραγωγής ουίσκι, των τεχνικών γευσιγνωσίας και της εκτίμησης του ποτού.
Whisky Bar Crawls: Οι λάτρεις του ουίσκι οργανώνουν εκδρομές σε μπαρ ή ξεναγήσεις σε παμπ, επισκεπτόμενοι διάφορα καταστήματα γνωστά για τις ευρείες επιλογές σε ουίσκι. Οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν τη δειγματοληψία διαφορετικών ουίσκι, ενώ εξερευνούν την τοπική σκηνή των μπαρ.
Στη χώρα μας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ουίσκι, το νέο εστιατόριο Monte Vista του Regency Casino Mont Parnes διοργανώνει στις 16 Μαΐου ένα μοναδικό Masterclass, υπό την επιμέλεια του FineBeing, προσφέροντας στους λάτρεις του αποστάγματος μια αξέχαστη εμπειρία γνώσης και απόλαυσης.
Μέσα από τη γευσιγνωσία 5 διαφορετικών single malts της Σκωτίας, ο Γιώτης Αγγελίδης θα μυήσει τους καλεσμένους σε ένα απολαυστικό ταξίδι αρωμάτων και θα απαντήσει σε απορίες για το ουίσκι, θα μιλήσει για την ιστορία και την παραγωγή του και θα αποκαλύψει μυστικά για το σωστό σερβίρισμα και την απόλαυσή του.
Κάθε ένα από τα 5 στάδια της γευσιγνωσίας συνδυάζεται γευστικά με το ιδανικό γαστρονομικό pairing των executive chef Ιωάννη Κίτσαλη, chef Ηλία Ευαγγελόπουλου και του pastry chef Νικόλαου Γουρζή για να απογειώσει την εμπειρία, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Glenkinchie 12 y.o. Lowland συνοδεία θαλασσινών, Oban 14 y. o. – West Highlands συνοδεία ελληνικών και διεθνών τυριών, Talisker 10 y.o. – Skye με συνοδεία σολομού και δροσερών και πιπεράτων λαχανικών, Lagavulin 16 y.o. – Islay συνοδεία ταλιάτας και αφρού ροκφόρ και Dalwhinnie 15 y. o. – Highlands, συνοδεία λάβας σοκολάτας με παγωτό φράουλα.
Διαβάστε ακόμα:
Στην πιο διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή της Ουγγαρίας που ανήκει στην «οικογένεια» της Unesco
Έρευνα: Τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ του φετινού καλοκαιριού -Θα πρωταγωνιστήσουν στις διακοπές