Στο νησί όπου το κρασί είναι ήδη ανεξίτηλα γραμμένο στο όνομά του, η οινική παράδοση συνεχίζεται, με τη νεότερη γενιά να θέτει με θάρρος τη δική της σφραγίδα στην εξέλιξή της. Τα Κοντέικα (ή Κονταίικα) είναι ένας μικρός οικισμός, νοτιοανατολικά του Καρλοβασίου, στο κέντρο της Σάμου, μέσα στο πλούσιο ανάγλυφο του νησιού. «Κάλεσέ με στο τηλέφωνο μόλις δεις τη μικρή εκκλησία στα αριστερά σου για να βγω να σε πάρω μην και χαθείς», μου λέει η Ευμορφία Κωστάκη στο τηλέφωνο λίγο πριν, πεισματικά, στρίψω στο χωμάτινο δρόμο και καταλήξω χωρίς τη βοήθειά της στο ολοκαίνουριο κτίριο του οινοποιείου.
Η θέα από το τσιμεντένιο προαύλιο προς τη Λέκκα στα δυτικά και το Καρλόβασι πιο βόρεια, είναι πεντακάθαρη. Το ελαφρύ βοριαδάκι έχει φιλτράρει τελείως την ατμόσφαιρα κάνοντας όλες τις λεπτομέρειες του χάρτη πανεύκολα ορατές. Πολλά μικρά χωριά, διάσπαρτα αμπελοτόπια και το όρος Κέρκης στο βάθος, πάντα κυρίαρχο. Το οινοποιείο Κωστάκη είναι η πιο νέα άφιξη στην οινοποιητική παράδοση της Σάμου, με έμφαση στην εξέλιξη του κρασιού μέσα από την εξειδίκευση αποκλειστικά με τη μία ποικιλία, αυτή του μικρόρωγου Μοσχάτου. Δεν έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την πρώτη εμφιάλωση στην ιστορία του οινοποιείου και το κτίριο, εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και οι γυαλισμένες δεξαμενές και το άδειο από κάθε στοιχείο διακόσμησης, ακόμη, γραφείο όπου καθόμαστε, δημιουργούν αμέσως τη διάθεση για σεβασμό και ευχές για επιτυχίες.
Η Ευμορφία Κωστάκη είναι μόλις 29 ετών αλλά η ενασχόλησή της με το κρασί γεμίζει ένα βιογραφικό που πολλοί θα ζήλευαν. Μεγάλωσε στη Σάμο όπου η επαφή της με τα αμπέλια από μικρή ηλικία, ήταν καθοριστική. Ο πατέρας της, Ιωάννης Κωστάκης, είχε και καλλιεργούσε αμπέλια και η παρουσία του στη συζήτησή μας συνοδεύεται από μια έκφραση χαράς και σιωπηλής ικανοποίησης. Η Ευμορφία σπούδασε χημικός στο πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν έφυγε στο εξωτερικό για να ενταχθεί στη Vinifera Euromaster και να σπουδάσει αμπελουργία και οινολογία. Οι σπουδές της την οδήγησαν στη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και στην Καλιφόρνια όπου έγραψε τη διατριβή της. Είναι υποψήφια για τον τίτλο Master of Wine αλλά ο στόχος της είναι η παραγωγή φινετσάτων και αγνών κρασιών. Με τον σύντροφό της και συνοδοιπόρο στο νέο αυτό εγχείρημα, Lorenz Immerfall, Βαυαρό στην καταγωγή από την περιοχή του Passau, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό με αποτέλεσμα ο Lorenz να ζει εδώ και τρία χρόνια στη Σάμο και τα ελληνικά του να αφήνουν άφωνο ακόμη και τον πιο δύσπιστο.
Δοκιμάζουμε τα κρασιά της πρώτης αυτής φετινής εμφιάλωσης με κέφι και, προσωπικά, με μεγάλη περιέργεια, μέσα σε ένα κλίμα γέλιου και μόνιμων πειραγμάτων μεταξύ του πεθερού με τον γαμπρό, μια υπέροχα σκαμπρόζικη κατάσταση, τόσο ταιριαστή στην όλη διαδικασία. Καθώς γεύομαι με την ικανοποίηση που μου επιτρέπει η προσωπική μου ενασχόληση με τον οίνο, όλα τα αποτελέσματα των εμφιαλώσεων, νιώθοντας και μια ιδιαίτερη φροντίδα εξαιτίας ακριβώς αυτού του γεγονότος, μαθαίνω παράλληλα και τις πιο πρακτικές πληροφορίες.
Περίπου 32 στρέμματα αμπελιών, εδώ και στην περιοχή Ξυλάκι καλλιεργούν η Ευμορφία και ο Lorenz, σε υψόμετρα από 100 έως 200 μέτρα περίπου σε εδάφη αργιλώδη κατά κύριο λόγο. Καλλιεργούν βιολογικά σταφύλια, οι αμπελώνες της οικογένειας ήταν οι πρώτοι που πιστοποιήθηκαν ως βιολογικοί στο νησί και χρησιμοποιούν θειάφι και χαλκό μόνο όπου και όταν χρειάζεται. Στόχος τους, όπως εξηγεί ο Lorenz ήταν να δημιουργήσουν κρασιά με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ και υψηλή οξύτητα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται εύκολα κατά τη δοκιμή τους.
Δοκιμάζοντας, λίγο πριν φύγω από το κτήμα και το ροζέ από μαύρο μικρόρωγο μοσχάτο, μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια της Ευμορφίας, καταλήγω στη σκέψη πως ο αμπελώνας της Σάμου μπορεί να έχει ακόμη πολύ περισσότερες δυνατότητες από τις έως σήμερα γνωστές και το κέφι και η διαρκής αναζήτηση της Ευμορφίας και του Lorenz για τη δημιουργία νέων κρασιών, υποψιάζομαι πως, σε λίγο καιρό, θα συζητηθεί.
Διαβάστε ακόμα:
Σάμος & Οίνος: Μια ξενάγηση σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του Σαμιώτικου πολιτισμού
Δυτική Σάμος: Μεγάλες παραλίες, πυκνά δάση και η τέχνη της ξυλοναυπηγικής
Σάμος: Ένα νησί γεμάτο εναλλαγές και εκπλήξεις