Μόλις 2 ώρες μακριά από την Αθήνα, η μικρή, ελικοειδής χερσόνησος της βορειοανατολικής Πελοποννήσου έχει κερδίσει δικαιωματικά τον τίτλο της «ελληνικής Ριβιέρας». Και όχι μόνο για τις καλομελετημένες και καθόλου προκλητικές επαύλεις που στολίζουν τις δαντελωτές ακτές της, αλλά και για τη μαγευτική φύση και το γλυκό και ήπιο κλίμα της. 

41

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αυτήν ακριβώς την περιοχή έχουν ήδη γίνει κάποιες εντυπωσιακές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το Kilada Country Club Golf & Residences στο Πόρτο Χέλι: ένα κολοσσιαίο έργο ανάπτυξης, βασισμένο στα κλασικά στάνταρ της Dolphin Capital Partners. To όραμα πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι να μετατρέψει το «ψαροχώρι της κοιλάδας» στα ελληνικά Hamptons, όπως έγραψε χαρακτηριστικά και το Vanity Fair.

Η εγγύτητα τόσο στην Αθήνα, όσο και σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, είναι το διπλό «μυστικό» της τουριστικής επιτυχίας της περιοχής, η οποία επιβεβαιώνει αυτό που είχε πει o Serdar Kutucu –CEO του Slow Hospitality Management– ότι η επόμενη μεγάλη τάση στο real estate θα είναι οι εξοχικές κατοικίες λίγο έξω από τον αστικό ιστό. Επιλέξαμε λοιπόν 5 βίλες σε αυτή τη χερσόνησο της Πελοποννήσου, όλες σχεδιασμένες τα τελευταία χρόνια, από αρχιτέκτονες που είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσουν τις περιγραφές τους.

Active Materiality (Potiropoulos & Partners)

Μέσω της γεωμυθολογικής προσέγγισης, θα μπορούσε κανείς να συνδέσει σημειολογικά τον μύθο της Λερναίας Ύδρας με τα φυσικά τοπολογικά χαρακτηριστικά της Αργολίδας κατά την αρχαιότητα. Κατά μία ερμηνεία, η Λερναία Ύδρα συμβολίζει την υδρολογία του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου, ενώ η μάχη του Ηρακλή μαζί της την προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει τα δεινά που τον απειλούσαν από τα τοπικά φαινόμενα –όπως μπορεί να ήταν η επιβλαβής παρουσία του έλους της Λέρνης. Στο έργο του Raphael Lamar West «Hercules Slaying the Hydra» αποτυπώνεται ακριβώς η ένταση της προσπάθειας του ανθρώπου καθώς αναμετριέται με τη φύση.

Πέρα από τη μυθολογική διάσταση, μπορεί να παρατηρηθεί εδώ και η συγκυριακή ομοιότητα των «σχημάτων» στη ζωγραφική του West με εκείνα της τοπογραφίας στην περιοχή του project. Ειδικότερα με το ακανόνιστο, δαντελωτό όριο της ακτογραμμής, καθώς η παραλία σβήνει συναντώντας το νερό. Αυτή η καμπυλόμορφη δομή χαρακτηρίζει όμως και το ανάγλυφο της συγκεκριμένης περιοχής στην οποία αναπτύσσεται η σύνθεση (Πόρτο Χέλι), αλλά και γενικότερα το τοπίο της Αργολίδας και της Πελοποννήσου, που αποτελείται από ήπιους λόφους, αλλού εντονότερες εδαφικές εξάρσεις και υφέσεις, μεγαλύτερους ή μικρότερους γήινους σχηματισμούς, που θυμίζουν «πίνακα κυμάτων», ενώ μετασχηματίζονται συνεχώς.

Η αρχιτεκτονική «ιδέα» αποδίδει, σε πραγματολογικό και συμβολικό επίπεδο, αφενός τον κυματοειδή χαρακτήρα του εδαφικού ανάγλυφου του Τόπου, και αφετέρου την ιστορική μεταφορά, «σκηνοθετώντας» στον χώρο κτηριακούς όγκους σε «κίνηση», σαν πέτρινα λαξεύματα σε μεγάλη κλίμακα, που αποτελούν αναπόσπαστη συνέχεια του φυσικού πανοράματος.

Στο σημείο τομής της ιστορικής μνήμης με το τοπιακό ιδίωμα –όπως σχηματοποιείται στον προτεινόμενο σχεδιασμό– γεννιέται μία αρχιτεκτονική που μπορεί να κινητοποιήσει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, διατυπώνοντας έναν αρχιτεκτονικό λόγο οικείο και ωστόσο αναπάντεχο, σαφή και επίσης ευρηματικό, λιτό και μαζί αφηγηματικό, «αρχέγονο» και σύγχρονο ταυτόχρονα.

Το έργο έχει βραβευτεί διεθνώς σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με βραβεία όπως το «German Design Award Winner 2020», το «Iconic Award Winner 2020», και το «BigSee Architecture Award Winner 2020».

Trif House (Sergey Fedotov)

Πρόκειται για μια μινιμαλιστική και ενεργειακά αποδοτική βίλα, σχεδιασμένη από τον Sergey Fedotov. Το οικόπεδο βρίσκεται στους λόφους έξω από το Πόρτο Χέλι, στην περιοχή της Αργολίδας (Πελοπόννησος). Με μια πλαγιά νότια, με θέα στο Αιγαίο και στο νησί των Σπετσών και τον δρόμο πρόσβασης που διατρέχει τη νότια πλευρά, το σπίτι, η κύρια βεράντα και η πισίνα τοποθετήθηκαν στο κέντρο με την προγραμματική τους ανάπτυξη κατά τον άξονα Ανατολή-Δύση.

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν να μεγιστοποιηθούν τα ανοίγματα των παραθύρων προς τα νότια και τη θέα, ελαχιστοποιώντας την άμεση έκθεση στον ήλιο μέσω λύσεων παθητικής ηλιακής σχεδίασης. Με την ενσωμάτωση cut-and-fill στην πλαγιά, ο μισός όγκος (βόρεια πλευρά) γεμίζει με χώμα, γενόμενος μέρος του συνολικού τοπίου, ενώ στη νότια πλευρά το ισόγειο προστατεύεται.

Το ισόγειο είναι ενιαίο, με την κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι και το γραφείο να καταλαμβάνουν τον κύριο χώρο, ενώ το γραφείο είναι προσεκτικά κρυμμένο αλλά ανοιχτό και οπτικά συνδεδεμένο. Στη δυτική πλευρά του κύριου όγκου τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι (χώρος στάθμευσης, αποθήκη, μπάνιο και φουαγιέ εισόδου), ακολουθώντας τον διαμήκη αναπτυξιακό άξονα Ανατολής-Δύσης, κρυμμένοι και καλυμμένοι με εξωραϊσμό πάνω. Το επάνω επίπεδο φιλοξενεί δύο υπνοδωμάτια επισκεπτών με ιδιωτικό μπάνιο και το κύριο υπνοδωμάτιο με ξεχωριστή γκαρνταρόμπα κι ένα μεγάλο μπάνιο, όλα απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα προς τη θάλασσα με αδιάκοπα ανοίγματα από τοίχο σε τοίχο, που ενώνονται έξω από μια μεγάλη σκεπαστή βεράντα.

Δόθηκε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στον εξωραϊσμό του οικοπέδου, με μεγάλα ελαιόδεντρα τοποθετημένα και στις δύο πλευρές της κύριας βεράντας, κατά μήκος των άκρων του οικοπέδου και ακολουθώντας τον κύριο δρόμο. Στενά μονοπάτια είναι οργανικά τοποθετημένα σε όλο τον χώρο, οδηγώντας στο γήπεδο τένις, στη βεράντα του τελευταίου ορόφου και γύρω από τον κεντρικό κήπο. Η πισίνα υπερχείλισης αντανακλά τα χρώματα της θάλασσας, ενώ στην ανατολική βεράντα κρύβεται μια εξωτερική σάουνα στον τοίχο αντιστήριξης, με ανοιχτή θέα προς τον κόλπο.

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός ακολουθείται σε όλο το έργο, από τη συνολική ογκομετρική σύνθεση μέχρι το φινίρισμα των προσόψεων με πλακάκια πορσελάνης, το μαρμάρινο φινίρισμα εσωτερικών/εξωτερικών τοίχων και δαπέδων, το σχέδιο της σκάλας, την κουζίνα, τα κατά παραγγελία έπιπλα από μασίφ ξύλο, ακόμα και τον φωτισμό. Όλα τα υλικά της κατασκευής είναι φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ο βιοκλιματικός σχεδιασμός καθιστά αυτό το σπίτι ενεργειακά αποδοτικό όλο τον χρόνο.

Credits:

Όνομα: Trif House
Τύπος: Εξοχική βίλα
Τοποθεσία: Πόρτο Χέλι, Ελλάδα
Αρχιτέκτονας: Sergey Fedotov
Εσωτερική διακόσμηση: Sergey Fedotov
Κατασκευαστής: Peter Kraemer
Διεύθυνση κατασκευής: Sergey Fedotov και Ηλίας Γκαμίλης
Συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα: Ηλίας Γκαμίλης & Συνεργάτες
Ημερομηνία ολοκλήρωσης: 2017
Πελάτης: Sky-Frame AG https://www.sky-frame.com/en/
Φωτογραφία: Πυγμαλίων Καρατζάς www.pygmalionkaratzas.com
Ημερομηνία φωτογράφισης: Ιούνιος 2018
Κείμενο: Πυγμαλίων Καρατζάς και Sergey Fedotov

Casa Incognita (Pieris Architects)

Το αμφιθεατρικό οικόπεδο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα έξω από το Πόρτο Χέλι, με θέα το νησί των Σπετσών. Η κλίση του έχει διατηρηθεί ώστε να περιοριστεί η κλίμακα και ο όγκος της κατοικίας, ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.

Σε καθημερινή βάση, πολλοί ντόπιοι και τουρίστες διασχίζουν τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές τόσο για εμπορικούς λόγους όσο και για να επισκεφθούν αξιοθέατα, παραλίες και εστιατόρια. Αυτή η δυαδική και στενή σχέση των δύο περιοχών αντανακλάται και στην αρχιτεκτονική της κατοικίας. Ανταποκρινόμενη στη μοναδική της θέση, διαθέτει σχεδιασμό που συνδυάζει δύο διαφορετικές τοπικές τυπολογίες: το ισόγειο είναι επενδυμένο με τοπική ποταμίσια πέτρα από την Ερμιόνη και ο πρώτος όροφος με τον λευκό νησιώτικο σοβά των σπιτιών των Σπετσών.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(83989)
      ["id"]=>
      int(83989)
      ["title"]=>
      string(11) "Exohika_07a"
      ["filename"]=>
      string(22) "Exohika_07a-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1126337)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/Exohika_07a-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(101) "https://www.travel.gr/hotels_and_villas/5-entyposiakes-viles-stin-riviera-tis/attachment/exohika_07a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(184) "Στην Casa Incognita έχει σχεδιαστεί εσωτερική αυλή, για χαλάρωση με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Photo: Pieris Architects "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(11) "exohika_07a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(83904)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-04-01 10:57:55"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-04-01 11:03:21"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/Exohika_07a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/Exohika_07a-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/Exohika_07a-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/Exohika_07a-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/Exohika_07a-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/04/Exohika_07a-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η κύρια είσοδος είναι εύκολα προσβάσιμη από το ψηλότερο επίπεδο του οικοπέδου. Η οικία αποτελείται από τρία ευρύχωρα υπνοδωμάτια με ensuite μπάνια, ένα ευρύχωρο λόμπι με ανελκυστήρα κι ένα κλιμακοστάσιο, που οδηγεί στους χώρους διημέρευσης. Ο χώρος των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων με το φυτεμένο δώμα έχει σχεδιαστεί ως υπαίθριος στεγασμένος γλυπτικός όγκος, ο οποίος βρίσκεται σε διάλογο με το κεντρικό κτήριο.

Στο κατώτερο επίπεδο στεγάζονται οι χώροι διαβίωσης. Το μεγάλο άνοιγμα στη σαλονοτραπεζαρία προσφέρει ανεμπόδιστες φυγές προς τη θάλασσα και ενοποιεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ένα ακόμα μεγάλο άνοιγμα στον καθιστικό χώρο προσφέρει διαμπερή φωτισμό και αερισμό, ενώ ανοίγει και σε μια εσωτερική αυλή με κήπο, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και στιγμές χαλάρωσης. Γύρω από το εσωτερικό αίθριο στεγάζονται οι βοηθητικοί χώροι, καθώς και δύο ξενώνες, οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα από την κατοικία.

Η κλίση του οικοπέδου αγκαλιάζει το κτήριο δημιουργώντας την αίσθηση ότι υπήρχε πάντα στο τοπίο. Οι λιτές γραμμές και η χρήση φυσικών υλικών δημιουργούν μια απέριττη, διαχρονική αρχιτεκτονική πρόταση.

Credits

Ονομασία: Casa Incognita
Τύπος: Εξοχική κατοικία
Αρχιτεκτονας-μηχανικός: Pieris Architects
Στατική μελέτη: Κόλιας Δημήτρης
Μηχανολογική μελέτη: Σερέτης Αναστάσιος

Συγκρότημα 3 εξοχικών κατοικιών στην Ασίνη (A2 Architects)

Αυτό το συγκρότημα εξοχικών κατοικιών αναπτύσσεται στην Ασίνη της Αργολίδας, σε μια πλαγιά με έντονη κλίση, βορειοανατολικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς την περιοχή του οικισμού, αλλά και στη θάλασσα.

Τα τρία σπίτια σχεδιάστηκαν αμφιθεατρικά στην πλαγιά, συνδυάζοντας υπέργεια και υπόσκαφη δόμηση, με διττό στόχο: αφενός την πλήρη ένταξή τους στο γύρω τοπίο, αφετέρου την ανεμπόδιστη θέα. Στο υπάρχον φυσικό πλάτωμα στο άνω μέρος του οικοπέδου τοποθετήθηκε η υπέργεια κατοικία 1. Πρόκειται για ισόγεια δομή, η οποία ορίζεται από δύο διακριτούς όγκους, που διαχωρίζονται από ένα αίθριο με φύτευση. Ο όγκος με τη δίρριχτη στέγη αποτελεί την ενότητα που φιλοξενεί τους χώρους διημέρευσης, ενώ ο δεύτερος όγκος (τοποθετημένος κάθετα στον πρώτο) περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους.

Στη μέση του οικοπέδου, αρκετά χαμηλότερα από την υπέργεια κατοικία και ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο, οργανώνεται η υπόσκαφη κατοικία 2. Ακόμη χαμηλότερα, η κατοικία 3 εκμεταλλεύεται τις έντονες κλίσεις του εδάφους προκειμένου να ενταχθεί στο φυσικό τοπίο, παραμένοντας κι αυτή εξ ολοκλήρου υπόσκαφη.

Αμφότερες αποτελούνται από δύο τμήματα, τα οποία διαχωρίζονται από αίθριο. Το ένα υπόσκαφο τμήμα διαμορφώνει την ενότητα όπου βρίσκεται η είσοδος και οι χώροι διημέρευσης, ενώ στο άλλο υπόσκαφο τμήμα –υποβιβασμένο κατά ένα μέτρο– οργανώνονται τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά. Η κατοικία 3 διαθέτει επιπλέον κι έναν ανεξάρτητο ξενώνα σε ακόμη χαμηλότερη στάθμη. Τα λουτρά και οι κουζίνες οργανώνονται στο πίσω μέρος, ενώ για τον φυσικό φωτισμό και αερισμό έχουν σχεδιαστεί κατακόρυφες δίοδοι.

Τα δώματά τους είναι σκεπασμένα με χώμα και φυτεμένα, προσφέροντας μόνωση και εναρμόνιση με το τοπίο. Οι πισίνες και τα εξωτερικά πλακόστρωτα του συγκροτήματος αναπτύσσονται παράλληλα με τις τρεις κατοικίες, σε άμεση επαφή με τους χώρους διημέρευσης, έχοντας θέα στη θάλασσα. Εντωμεταξύ, όλοι οι χώροι των τριών κατοικιών διαθέτουν άμεση πρόσβαση στην ύπαιθρο και στους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους μέσω ευμεγεθών κουφωμάτων. Την επιλογή μεγάλων υαλοστασίων επέτρεψε άλλωστε και ο βορειοανατολικός προσανατολισμός των κτισμάτων.

Το συγκρότημα μελετήθηκε με γνώμονα τη δημιουργία λιτών και καθαρών όγκων. Τα κτίσματα παραμένουν ισόγεια και εντάσσονται στο γύρω περιβάλλον. Ο συνδυασμός υπέργειων και υπόσκαφων κτισμάτων, βατών δωμάτων και στεγών δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και ενδιαφέρον σύνολο, ήπια ενταγμένο στο τοπίο της Ασίνης. Οι κατά τμήματα πέτρινοι τοίχοι, το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης και τα φυτεμένα δώματα διατηρούν τις κατοικίες δροσερές το καλοκαίρι και ζεστές τον χειμώνα. Φυσικός κλιματισμός επιτυγχάνεται επιπλέον με κατάλληλα τοποθετημένα ανοίγματα σε κάθε χώρο, όπως βέβαια και με τις κατακόρυφες διόδους φωτισμού-αερισμού. Ο γύρω χώρος διαμορφώνεται με πλακοστρωμένα πλατώματα και πέτρινους τοίχους αντιστήριξης, ενώ το τοπίο ολοκληρώνεται με παλιά ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια, καθώς και νέα φύτευση.

Credits:

Συνολική επιφάνεια κατοικιών: 350 Μ2
Μελέτη-κατασκευή: 2017-2018
Αρχιτεκτονική μελέτη: Α2 ARCHITECTS
Ομάδα μελέτης: Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα, Βίλμα Αγραφιώτη, Νίκος Ιωάννου
Κατασκευή: MYTINILINI DEVELOPMENT S.A.
Επίβλεψη κατασκευής: ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΣΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΟΥ
Η/Μ μελέτη: E.M.G.
Στατική μελέτη: Αντώνης Κότης
Φωτογράφιση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΑΚΗΣ
Styling: ΙΟΛΗ ΧΙΩΤΙΝΗ

Gods and Dreams Resort (314 Architecture Studio)

Σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων με πλούσια βλάστηση και θέα στη θάλασσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες, η πρόταση αυτή του 314 Architecture Studio επιδιώκει να εξερευνήσει και να επανεφεύρει την ελληνικότητα του τοπίου.

Το σχέδιο του Gods and Dreams Resort είναι εννοιολογικά εμπνευσμένο από το ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου, αντανακλώντας τόσο τον στοχαστικό και θεραπευτικό του χαρακτήρα και τη μορφολογία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, όσο και μια έντονα κεκλιμένη σειρά από βεράντες, που είναι ιθαγενείς στο ελληνικό τοπίο. Έτσι, το έργο στόχευσε στη δημιουργία μιας ξεχωριστής ταυτότητας, που θα αναφερόταν στα ίχνη του τοπίου ενώ ταυτόχρονα θα πρόσφερε κι έναν χώρο χαλάρωσης και ευεξίας, πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον.

Ανεξάρτητες σειρές κατοικιών τοποθετούνται με τρόπο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των επισκεπτών. Οπτικά, επίσης, οι επικαλύψεις στις στέγες και στα στέγαστρα δημιουργούν ένα σύνολο που συνδυάζεται με το γύρω τοπίο. Οι σειρές ακολουθούν αμφιθεατρική διάταξη, που αποτελεί αυστηρό, καμπύλο «οδηγό». Επανασχεδιασμένος λοιπόν ως αφηρημένος, ρευστός σχηματισμός, θυμίζει τις χαρακτηριστικές βεράντες του ελληνικού τοπίου.

Αυτή η χειρονομία προσφέρει ποικίλες θεάσεις προς τη θάλασσα, ενώ, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη βλάστηση, κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν να περιβάλλεται πλήρως από τη φύση. Οι ατμόσφαιρες παράγονται με τον συνδυασμό διαχωριστικών καθρεφτών και υδάτινων στοιχείων, τα οποία ακολουθούν τη ρευστότητα των στεγών. Οι αντανακλάσεις επιτρέπουν τη σύνθεση –πολλαπλασιάζοντας οπτικά τόσο τη βλάστηση, όσο και τα υδάτινα στοιχεία– ενώ αποτρέπεται έτσι η παρεμβολή υπερβολικών ξένων στοιχείων μεταξύ του ζωτικού χώρου των κατοικιών και του τοπίου.

Τέλος, οργανικά σχεδιασμένες τρύπες δημιουργημένες στις στέγες επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει στις κατοικίες. Ενισχύουν έτσι τη σχέση των επισκεπτών με το γύρω περιβάλλον, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία, που διεγείρει τις αισθήσεις.

Credits

Όνομα έργου: Gods and Dreams Resort
Τοποθεσία: Επίδαυρος, Πελοπόννησος, Ελλάδα
Είδος έργου: Φιλοξενία, συγκρότημα διαμερισμάτων
Εμβαδόν οικοπέδου: 21.150,81 m2
Έτος: 2021
Κατάσταση Έργου: Εκκρεμεί άδεια

Διαβάστε ακόμα:

8 μοντέρνα συγκροτήματα κατοικιών της Αθήνας που αλλάζουν τα όσα ξέραμε για τις πολυκατοικίες

5 εντυπωσιακές κατοικίες σε ελληνικά νησιά, με απαράμιλλη θέα

Μια ορεινή κατοικία στον Ταΰγετο με θέα που κόβει την ανάσα