Μία από τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης που είναι γνωστή σε θρήσκους και μη, είναι η διάσχιση της Ερυθράς Θάλασσας από τους Ισραηλίτες. Οδηγούμενοι από τον Μωυσή και κυνηγημένοι από τους Αιγυπτίους όταν έφτασαν στην Ερυθρά Θάλασσα, τα νερά άνοιξαν και οι Ισραηλίτες πέρασαν ανάμεσά τους.
Κατόπιν και ενώ ακολουθούσε ο πανίσχυρος στρατός του Φαραώ, η θάλασσα έκλεισε με ορμή και έπνιξε τους πάντες. Στην Ολλανδία υπάρχει μία σύγχρονη κατασκευαστική καινοτομία που παραπέμπει σε αυτή την ιστορία, χωρίς βέβαια τις δραματικές παραμέτρους.
Η West-Brabantse waterlinie είναι μια ολλανδική οχυρωματική γραμμή των πρώτων δεκαετιών του 17ου αιώνα. Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει πόλεις και χωριά της νότιας Ολλανδίας με χωμάτινες οχυρώσεις και τοίχους. Μία τεχνητή τάφρος που φτιάχτηκε στο βόρειο κομμάτι της οχύρωσης δημιουργούσε μια περιοχή η οποία μπορούσε να γεμίσει με νερό σε τέτοιο βάθος που να αναγκάζει τον εχθρό να δείχνει προσοχή στην προέλαση με τα πόδια αλλά την ίδια στιγμή αρκετά ρηχή ώστε να αποκλειστεί η επιτυχημένη χρήση πλωτών μέσων. Η αμυντική αυτή γραμμή κάποτε κατάφερε να κρατήσει μακριά τους Γάλλους και τους Ισπανούς εισβολείς.
To Fort de Roovere υπήρξε το μεγαλύτερο οχυρό αυτής της γραμμής. Είχε παραμεληθεί έως τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, όταν ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Υπήρξε η ανάγκη για προσθήκη μίας γέφυρας. Αρχικά το οχυρό δεν διέθετε τέτοια πρόσβαση επομένως η πρόκληση ήταν η γέφυρα να είναι όσο πιο «διακριτική» γίνεται. H λύση που έδωσαν το 2010 οι αρχιτέκτονες της RO & AD ήταν να δημιουργήσουν μία «βυθισμένη» γέφυρα που ακολουθεί την γραμμή του λόφου του οχυρού και είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη γη αλλά και την επιφάνεια του νερού. Κάτι που την κάνει πρακτικά αόρατη όσο πλησιάζει κανείς στο οχυρό. Όταν φτάσει κάποιος πολύ πολύ κοντά και δει αυτή την πρωτότυπη κατασκευή θα έχει διττά συναισθήματα. Από τη μία θαυμάζει κανείς την (φημισμένη) ολλανδική εφευρετικότητα, από την άλλη, ιδίως οι άνθρωποι που αγχώνονται όταν βρίσκονται κοντά στο νερό, θα είναι διστακτικοί στο να τη διασχίσουν.
Η γέφυρα του Μωυσή (Μοzesbrug) είναι κατασκευασμένη από αδιάβροχο ξύλο. Το μεγαλύτερο μέρος της γέφυρας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Όταν τη διασχίζει κανείς μπορεί να απλώσει το χέρι του και να αγγίζει το νερό. Από όποια γωνία και να την βλέπει κανείς η γέφυρα μοιάζει να αναμειγνύεται απρόσκοπτα με το νερό. Ενώ οι άνθρωποι που περπατούν πάνω στη γέφυρα φαίνεται να έχουν κόψει τα νερά στη μέση με κάποιο θαυμαστό τρόπο, περίπου ό,τι έκανε ο Μωυσής με την Ερυθρά Θάλασσα.
Για όσους δεν αισθάνονται βέβαιοι να περπατήσουν πάνω σε μία γέφυρα που μοιάζει σαν να μπορεί να βυθιστεί ανά πάσα στιγμή, επισημαίνεται πως η ομάδα των μηχανικών που την κατασκεύασε βεβαιώνει πως είναι απολύτως ασφαλής. Η γέφυρα του Μωυσή περιβάλλεται από καλά ελεγχόμενα φράγματα που κρατούν σταθερά τα νερά. Στην όχι πιθανή περίπτωση που το σύστημα των φραγμάτων αποτύχει, υπάρχει ένα εξελιγμένο δίκτυο από αντλίες το οποίο μπορεί να απομακρύνει το επιπλέον νερό πριν αυτό καταστεί ανησυχητικό θέμα.
Aν είχατε πάντα σαν όνειρο να περπατήσετε πάνω στα νερά, η γέφυρα του Μωυσή είναι ένας ασφαλής δρόμος για να πραγματοποιήσετε αυτή την επιθυμία σας. To ότι θα περνάτε δίπλα από τα νερά μιας παμπάλαιας τάφρου που κάποτε απέκρουε εχθρικούς εισβολείς προσθέτει ένα επιπλέον μυστήριο. Θα ζείτε αυτό που περιγράφεται σε μία από τις πιο γνωστές ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης και την ίδια στιγμή θα σκέφτεστε μία ασταθή περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ενώ αυτό το επίτευγμα της σύγχρονης μηχανικής επιτρέπει τη διάσχιση της αρχαίας τάφρου χωρίς να παρεμβαίνει οπτικά στο τοπίο. Η γέφυρα του Mωυσή είναι κατασκευαστικά πρωτοπόρα, λειτουργική και μυστηριακή. Δεν προκαλεί έκπληξη που μια προοδευτική χώρα όπως η Ολλανδία, η οποία είναι φημισμένη για τη δυναμική κουλτούρα της και την δημιουργική προσέγγιση στον αστικό σχεδιασμό, θα κατασκεύαζε μία τέτοια πρακτική και σαγηνευτική γέφυρα.
Πού βρίσκεται
Το Fort de Roovere βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ολλανδία σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων από το Άμστερνταμ και περίπου 40 χιλιομέτρων από τη βελγική πόλη της Αμβέρσας. Η πιο κοντινή πόλη στο οχυρό είναι η ολλανδική Bergen op Zoom (σε απόσταση έξι χιλιομέτρων). Το Bergen op Zoom, των περίπου 60.000 κατοίκων είναι μία τυπική ολλανδική πόλη αυτού του μεγέθους με μία μεγάλη πλατεία που κάποτε στέγαζε την εμπορική αγορά και τη χαρακτηριστική ολλανδική αρχιτεκτονική.
Διαβάστε ακόμα:
TSU: Το ελληνικό pies and pastry shop της Ολλανδίας που γίνεται ανάρπαστο
Ναϊμέχεν, μια πόλη-πρότυπο της βιωσιμότητας στην Ολλανδία -Οι πράσινες πρακτικές που ακολουθεί
Ένα νησάκι με καρτ-ποσταλική ομορφιά που αξίζει να επισκεφθείτε αν ταξιδέψετε στο Άμστερνταμ