Ίσως κάποιοι να έχουμε δει ταμπέλες σε ξενοδοχεία οι οποίες μας ενθαρρύνουν να επαναχρησιμοποιήσουμε τις πετσέτες μας για το καλό του πλανήτη. Πολλές φορές, όμως, αυτό είναι ένα απλό σύνθημα που δεν συνοδεύεται από ανάλογες πράξεις.
Ένα ξενοδοχείο στο Λονδίνο προσπαθεί να πάει την ιδέα της αειφόρας και φιλικής προς το περιβάλλον λειτουργίας ένα βήμα παρακάτω. Στόχος του είναι να γίνει το πρώτο ξενοδοχείο παγκοσμίως με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Προβλέπει πως θα είναι κατά 89% πιο αποτελεσματικό ενεργειακά υιοθετώντας μία σειρά από μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον.
Το room2 Chiswik στο δυτικό Λονδίνο είναι το πνευματικό παιδί του ιδιοκτήτη του, Robert Godwin, ο οποίος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, είναι παθιασμένος με την προώθηση της οικολογικής κουλτούρας στο τομέα της φιλοξενίας. Ο δημοσιογράφος του Guardian που επισκέφτηκε το ξενοδοχείο εντυπωσιάστηκε από μία σειρά από καινοτομίες, όπως για παράδειγμα το ότι το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί την εφαρμογή Too Good To Go, η οποία ενημερώνει τους χρήστες ποια εστιατόρια έχουν πλεόνασμα φαγητού την εκάστοτε ημέρα, ή το ότι το λόμπι του ξενοδοχείου είναι γεμάτο με φυτά και ανακυκλωμένα έπιπλα.
Κάθε δωμάτιο έχει μία μικρή κουζίνα, γι’αυτό και το room2 αυτοαποκαλείται hometel για όσους θέλουν να μειώσουν το κόστος των διακοπών τους μαγειρεύοντας. Επίσης μία άλλη καλοδεχούμενη καινοτομία είναι η ευελιξία. Το check in όπως και το check out ξεκινούν από τις δύο το μεσημέρι, άρα ο επισκέπτης έχει το δωμάτιο στη διάθεση του για ένα ολόκληρο 24ωρο.
Πέρα από τις κλασικές ανέσεις ενός δωματίου, ο δημοσιογράφος του Guardian εντυπωσιάζεται από τον κάδο απορριμμάτων. «Δεν πίστευα ποτέ πως θα ενθουσιαστώ τόσο πολύ με τα σκουπίδια, όμως ο 3 σε 1 κάδος απορριμμάτων στο δωμάτιό μου, με ξεχωριστές θέσεις για απορρίμματα φαγητού, ανακυκλώσιμα υλικά και όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα σε κάνει πραγματικά να προσέχεις τι χρησιμοποιείς», γράφει χαρακτηριστικά. Ο Godwin λέει πως είδε περίπου 200 διαφορετικούς κάδους από όλον τον κόσμο, κανένας δεν ταίριαζε με τη φιλοσοφία του και κατέληξε στο δικό του σχέδιο.
Θέλαμε τον κατάλληλο κάδο ώστε να ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να ανακυκλώνουν με τον σωστό τρόπο», λέει ο Godwin στον Guardian. «Όλα τα απορρίμματα χωρίζονται σε κατηγορίες και στέλνονται σε εργοστάσια ανακύκλωσης ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης όλα τα αποφάγια αποκτούν μία νέα ζωή».
Όλα τα αντικείμενα στο ξενοδοχείο είναι φτιαγμένα από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά. Όπως οι καρέκλες από καλάμια ή τα κεφαλάρια από ύφασμα, μία ξύλινη πινακίδα «Μην Ενοχλείτε», post it από φτιαγμένα από ανακυκλωμένο χαρτί. Οι επισκέπτες παρακαλούνται να αφήσουν στο δωμάτιο τα μολύβια και τα στυλό που θα βρουν εκεί για να τα χρησιμοποιησουν και οι επόμενοι πελάτες.
Όμως η πραγματικά σημαντική παρέμβαση δεν φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και έχει να κάνει με τη χρήση της ενέργειας, όπως λέει ο Goodwin. «Προβλέπουμε πως θα είμαστε κατά 89% ενεργειακά αποτελεσματικότεροι από ένα τυπικό ξενοδοχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό θα το πετύχουμε ελαχιστοποιώντας τις απώλειες θερμότητας και ενέργειας. Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο με βάση τους νέους κανονισμούς και πάνω σε αυτούς έχει κάνει τις δικές του βελτιώσεις».
Αυτές οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν μία αντλία θέρμανσης κάτω από το πάτωμα του ξενοδοχείου, ηλιακά πάνελ, αισθητήρες κίνησης στα δωμάτια, μία πράσινη στέγη με 75.000 μέλισσες και αγριολούλουδα για τη δημιουργία βιοποικιλότητας και μόνωσης όπως και μία «μπλε» στέγη στην οποία συγκεντρώνεται το νερό της βροχής και ελαχιστοποιούνται οι όποιες πλημμύρες. Όλες οι υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα αγοράζονται από εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ στο ξενοδοχείο υπάρχουν δύο δωμάτια ελέγχου στα οποία παρακολουθείται η ενεργειακή αποτελεσματικότητα του κτιρίου και το πως κάθε πελάτης χρησιμοποιεί την ενέργεια, το ρεύμα και το νερό στο δωμάτιο του.
Την ίδια λογική ακολουθεί και το εστιατόριο του ξενοδοχείου, το Boca. Εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα τηγάνια και απορροφητήρες και το μενού που δημιούργησε η σεφ Εlisabetta Boi είναι προσαρμοσμένο στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η Boi λέει πως χρησιμοποιεί τοπικά υλικά. Και εδώ ο στόχος είναι να μην πετιέται τίποτα. Για παράδειγμα οι φλούδες από τις πατάτες γίνονται βότκα, ενώ κάθε άλλο αποφάγι ανακυκλώνεται ή είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Too Good To Go.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου «το 100% των επίπλων μας κατασκευάστηκε από επιχειρήσεις σε απόσταση έως 10 μιλίων από εδώ, με τη χρήση μόνο φυσικών, ανακυκλωμένων ή επαναχρησιμοποιημένων υλικών και πιστοποιημένης ξυλείας. Επιπλέον φυτεύτηκαν 4.462 δέντρα για να ισοφαρίσουν το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργήθηκε από την κατασκευή της επίπλωσης.
Ο Godwin λέει πως η οικολογική «επιφοίτησή» του συνέβη σε ένα ταξίδι στην Νότια Αφρική το 2019 όταν διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είχε προκαλέσει η ξηρασία και είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσουν διάφορες τροφικές αλυσίδες. Πλέον αντιμετωπίζεται ως πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, καθώς μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, ανάμεσα τους και η Hliton, απευθύνονται σε αυτόν για συμβουλές.
Διαβάστε ακόμα:
Οι 10 κορυφαίες πινακοθήκες του Λονδίνου
Ένα κατάλυμα στην άκρη του γκρεμού- Ατενίζοντας τους Δολομίτες
Αυτή είναι η νέα τάση στα ταξίδια -Την δημιούργησε η πανδημία