Ακολουθώντας τον μακρύ διάδρομο της πολυκατοικίας, φθάσαμε στο μικρό και ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο-κάψουλα που είχαμε κλείσει μέσω Airbnb. Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι τότε, δεν είχα φανταστεί ποτέ τον εαυτό μου να περνώ την νύχτα σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο ελάχιστων διαστάσεων πάνω σε ένα κρεβάτι που ίσα ίσα ταίριαζε στο άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί στον τοίχο και, πόσο μάλλον, να μένω σε ένα δωμάτιο χωρίς απολύτως κανένα παράθυρο.

13

Αν και λίγο αλλόκοτο στην αρχή, μετά αποδείχθηκε πως η διαμονή σε κάψουλα μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε μια αξέχαστη -απόλυτα όμως βολική- εμπειρία διαμονής.

Η αλήθεια είναι πως οι κάψουλες, αν και κλειστοφοβικές για πολλούς, είναι απίστευτα βολικές και σίγουρα δωμάτια-κάψουλες μαζί με τα αντίστοιχα ξενοδοχεία-κάψουλες είναι μια όχι και τόσο παλιά τάση που έχει έρθει, για να μείνει.

Έχοντας ξεκινήσει σαν φθηνή εναλλακτική στην μακρινή Ιαπωνία το επίσης μακρινό 1970, τα δωμάτια-κάψουλες ήταν η απάντηση στον ταχύτατα αυξανόμενο πληθυσμό και στην ανάγκη για άμεση φθηνή φιλοξενία, ειδικά στο κέντρο πυκνοκατοικημένων μεγαλουπόλεων, όπως στο Τόκιο, όπου η έλλειψη χώρου για ξενοδοχεία, στέγαση και πάρκινγκ παραείχε γίνει αφόρητη και πιεστική. Μάλιστα, λένε ότι οι κάψουλες προήλθαν ως απάντηση στην ανάγκη να φιλοξενηθούν κάπου διάφοροι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν σχολάσει αργά από την δουλειά τους και δεν είχαν προλάβει το τρένο της επιστροφής. Μιας και όμως αυτοί αναζητούσαν ένα φθηνό δωμάτιο για ένα βράδυ, που δεν ήταν και τόσο εύκολο να βρεθεί, έτσι προέκυψαν οι κάψουλες.

Με τα χρόνια, το σύστημα της κάψουλας κατάφερε να αποκτήσει δημοτικότητα και νέες διαστάσεις ξεφεύγοντας από τα όρια της Ιαπωνίας και πετυχαίνοντας να συνδυάσει την ανάγκη για γρήγορη φιλοξενία με εξοικονόμηση χώρου. Το αποτέλεσμα είναι πως σήμερα τα ξενοδοχεία-κάψουλες είναι μια συνηθισμένη εναλλακτική σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Νότια Αφρική μέχρι την Ισλανδία και την Αυστρία, ενώ ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως όλο και περισσότερα ξενοδοχεία στρέφονται στο σύστημα της κάψουλας δημιουργώντας μια νέα τάση στον χώρο του hospitality που αρκετές φορές ξεφεύγει από το κλασικό hostel-like στυλ της κάψουλας σε μια luxurious εμπειρία διαμονής.

Μην εκπλαγείτε αν δείτε στη Σιγκαπούρη πολυτελείς κάψουλες με ιδιωτικά σπα και σάουνες διακοσμημένες σε μίνιμαλ στοιχεία και χρώματα που δημιουργούν μια αίσθηση πολυτέλειας και τρυφής. Και, φυσικά, μην εκπλαγείτε με την τιμή της διαμονής, όπου ένα βράδυ μπορεί να ξεπερνά και τα 100 δολάρια.

Τι κι αν τα πρώτα δωμάτια- κάψουλες ξεκίνησαν σαν κλειστοφοβικά κρεβάτια-θάλαμοι τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο; Σήμερα, έχουν εξελιχθεί σημαντικά παρέχοντας αυτοματοποιημένες ανέσεις, ρύθμιση θερμοκρασίας, streaming, ακόμα και ξύπνημα σε προκαθορισμένη ώρα με το αγαπημένο σας τραγούδι.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως μικρά δωμάτια ή ανενεργοί χώροι πολυκατοικιών μετατρέπονται συνεχώς σε μικρά αυτόνομα δωμάτια -κάψουλες με τις απολύτως βασικές ανέσεις, κρεβάτια αυστηρών διαστάσεων και WC.

Το σίγουρο είναι πως η αυξανόμενη τουριστική κίνηση, ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας του COVID -19, κάνει την ανάγκη για προσιτή διαμονή σε όλο τον κόσμο όλο και πιο επιτακτική, με αποτέλεσμα αρκετοί ταξιδιώτες να στρέφονται στην κάψουλα ως μια γρήγορη οικονομική επιλογή. Αυτό σε συνδυασμό με την τάση των ταξιδιωτών για νέες εμπειρίες μακριά από συμβατικά πακέτα και στεγανά, κάνει το στενό μέλλον της κάψουλας όλο και περισσότερα υποσχόμενο.

Διαβάστε ακόμα:

Δεντρόσπιτα, ξυλόσπιτα, γιούρτες και άλλα ξεχωριστά Airbnb μέσα στην ελληνική φύση

10 εξαιρετικές επιλογές Airbnb στο Άμστερνταμ

7 Airbnb στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο -Πέτρα και τζάκι με θέα