Πρόκειται για μικρές επενδύσεις, κυρίως από φυσικά πρόσωπα, σε δημοφιλείς προορισμούς. Η ανοδική τροχιά που διέγραψε ο ελληνικός τουρισμός έως το 2019, αποτέλεσε την κύρια αιτία τοποθέτησης στην αγορά αυτών των νέων καταλυμάτων. Η προσδοκία για πρόσθετο εισόδημα, κατηύθυνε τις αποφάσεις για τουριστική αξιοποίηση μικρών ιδιοκτησιών που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός των νεόκτιστων τουριστικών κατοικιών, χαρακτηρίζεται από πολυτέλεια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ποντάρουν στην διαμόρφωση υψηλών τιμών για κάθε διανυκτέρευση.
Η πανδημία, όπως δείχνουν τα παρακάτω στοιχεία, δεν ανέκοψε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη δημιουργία και νέων εγκαταστάσεων, καθώς οι προοπτικές του τομέα σε μεσομακρόθεσμο χρονικό διάστημα παραμένουν θετικές. Κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, οι περισσότερες κρατήσεις στα υφιστάμενα καταλύματα κινήθηκαν από επισκέπτες που αναζήτησαν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Με την ίδια φιλοσοφία κινούνται οι αρχικές κρατήσεις και για τη φετινή σεζόν. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ποντάρουν στους επαναλαμβανόμενους τουρίστες, που έμειναν ευχαριστημένοι από τη διαμονή τους τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται ότι δείχνουν οι οικογένειες, καθώς σε αρκετά καταλύματα εξασφαλίζεται μία άνετη διαμονή για 3 άτομα και άνω.
Ειδικότερα, από τις αρχές του 2020 έως το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, είχαν χορηγηθεί από τις αρμόδιες αρχές τουλάχιστον 153 άδειες για την κατασκευή συγκροτημάτων με τουριστικές κατοικίες, σε 62 περιοχές της χώρας. Επίσης, καταγράφηκαν περιπτώσεις μετατροπής κτιρίων ή και διατηρητέων, έπειτα από εκσυγχρονισμό σε τουριστικές κατοικίες. Η κάθε άδεια που δόθηκε, αφορούσε κυρίως στη δημιουργία από μίας έως τριών τουριστικών κατοικιών, μαζί με την εγκατάσταση και πισίνας.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία νέων τουριστικών κατοικιών, καταγράφηκε στην Κρήτη. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κεφαλονιά και ακολούθησε στην τρίτη θέση η Κάρπαθος.
Αναλυτικά, στο παραπάνω διάστημα χορηγήθηκαν 39 άδειες για νέες τουριστικές κατοικίες στην Κρήτη, 13 άδειες στην Κεφαλονιά, 6 άδειες στην Κάρπαθο, από 5 άδειες σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Χαλκιδική και Θάσο, από 4 άδειες σε Σαντορίνη, Μεσολόγγι και Μονεμβασιά, από 3 άδειες σε Ανατολική Μάνη και Λέσβος, από 2 άδειες σε Νάξο, Κέρκυρα, Κουφονήσι, Κύθνο, Πάρο, Λήμνο, Ικαρία, Χίο, Ναύπακτο, Πάργα, Ιωάννινα, Μύτικα, Κορώνη, Αλμωπία, Νέα Ηρακλείτσα, Παγγαίο, Σπέτσες, Σκύρο και Εύβοια και από 1 άδεια σε Αράχωβα, Μύκονο, Ρόδο, Πήλιο, Πάπιγκο, Mέτσοβο, Καρδαμύλη, Μεσσήνη, Σύβοτα, Φολέγανδρο, Σίφνο, Άνδρο, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Ερείκουσα, Αλμυρό, Πρέβεζα, Β. Κυνουρία, Αγαθονήσι, Σίκινο, Σέρρες, Καβάλα, Βόλβη, Δυτική Μάνη, Ηγουμενίτσα, Δελφούς, Λουτράκι, Τολό, Χιλιαδού Δωρίδας, Ζαχάρω και Ελαφόνησο.