Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία κοιτάζει σταθερά προς το μέλλον και προς τον συνεχή εκμοντερνισμό, το ζήτημα της συστηματικής ανάπτυξης των υποδομών παραμένει κεντρικό σε κάθε εποχή, άσχετα με τις μικρές ή τις μεγάλες προκλήσεις που μπορεί να φέρνουν οι καιροί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό αποτελεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», καθώς η ιστορική του διαδρομή είναι συνυφασμένη με την επιτυχημένη απάντηση στις διάφορες (και διαφορετικές) ανάγκες που δημιούργησε η κάθε εποχή. Έτσι, από τα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η περιοχή που το φιλοξενεί ξεκίνησε να πρωτολειτουργεί ως αεροδρόμιο, μέχρι τον πρότυπο αεροσταθμό της τρέχουσας τοποθεσίας (1965), τις επεκτάσεις της περιόδου 2000-2003 και τα σημαντικά έργα εκμοντερνισμού και ανάπτυξης που υλοποιήθηκαν πρόσφατα, χάρη στην επένδυση της Fraport Greece (Απρίλιος 2017), διαμορφώνεται μια σταθερή εικόνα. Η οποία το θέτει σε περίοπτη θέση, ως επιτυχημένο case study διαρκούς προόδου και εξέλιξης.
Τώρα, λοιπόν, χάρη στη σημαντική διάκριση της Fraport Greece στα διεθνή βραβεία «2022 Airport Service Quality (ASQ) Awards», ο χαρακτήρας αυτός ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο: σε μια εποχή με νέες προκλήσεις, εν μέσω ενός έντονου, παγκόσμιου ανταγωνισμού, το αεροδρόμιο καταφέρνει και ξεχωρίζει ξανά, αναδεικνυόμενο ως ένα από τα κορυφαία σε όλη την Ευρώπη, στην κατηγορία των αερολιμένων που διαχειρίζονται από 5 έως 15 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση.
Μια διεθνής βράβευση, στηριγμένη στην εμπειρία των ίδιων των ταξιδιωτών
Τα ASQ Awards παρουσιάζονται κάθε χρόνο, αφορούν τους κορυφαίους αερολιμένες του κόσμου και είναι μέρος του παγκόσμιου προγράμματος αξιολόγησης αεροδρομίων του Airports Council International (ACI). Αλλά η διάκριση της Fraport Greece σε αυτά δεν είναι μία ακόμα διεθνής παρουσία, ανάμεσα σε πολλά ανάλογα βραβεία. Αντιθέτως, έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί, στην περίπτωση του συγκεκριμένου θεσμού, όλα εδράζονται στην εμπειρία των ίδιων των ταξιδιωτών.
Τα κριτήρια βράβευσης στα οποία στηρίζονται τα ASQ Awards, δηλαδή, βασίζονται αποκλειστικά στην εμπειρία του επιβατικού κοινού, που καλείται να εκφράσει άποψη για μια σειρά από παραμέτρους –όπως, λ.χ., την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ένα αεροδρόμιο, τη συναισθηματική απόκριση που δημιουργείται στα διάφορα σημεία αλληλεπίδρασης ή τη συνολική εμπειρία της παραμονής στο οικοσύστημα του υπό αξιολόγηση αερολιμένα. Μάλιστα, η αξιολόγηση αυτή είναι άμεση, καθώς ο ταξιδιώτης καλείται να την πραγματοποιήσει κατά την ημέρα της πτήσης του, ώστε η εικόνα που προκύπτει να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη γίνεται.
Όσον αφορά το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», λοιπόν, τα αποτελέσματα υπήρξαν εξαιρετικά, πιστοποιώντας έμπρακτα και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, αλλά και μια τροχιά διαρκούς ανόδου, η οποία –όπως ειπώθηκε και πιο πριν– ήρθε ως άμεση απόρροια των αναπτυξιακών σχεδίων της διαχειρίστριας εταιρείας Fraport Greece, που δεν δίστασε να συνεχίσει τις απαιτούμενες εργασίες ακόμα και εν μέσω της πρόσφατης πανδημίας, βρίσκοντας τρόπους υπέρβασης των πρωτόγνωρων δυσκολιών που δημιούργησε η έκτακτη υγειονομική συνθήκη. Πιο συγκεκριμένα, ο αερολιμένας έλαβε υψηλή βαθμολόγηση στους περισσότερους από τους 30 δείκτες αξιολόγησης που περιλαμβάνει το σχετικό ερωτηματολόγιο των ASQ Awards. Πράγμα που, πλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μέσο περαιτέρω ενίσχυσης τόσο της δικής του προβολής σε διεθνές επίπεδο, όσο κι εκείνης της Θεσσαλονίκης, μα και της Ελλάδας γενικότερα.
Για τη βράβευση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» ως ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης στην κατηγορία όσων αερολιμένων διαχειρίζονται από 5 έως 15 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση, μίλησε και ο κ. Παναγιώτης Σπυράτος, Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών (COO) της Fraport Greece, που δήλωσε ότι πρόκειται για γεγονός που «μας γεμίζει με χαρά και υπερηφάνεια, αποτελώντας ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο πιστώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο». Ταυτόχρονα, βέβαια, διευκρίνισε ότι η Fraport Greece δεν σκοπεύει να επαναπαυθεί σε αυτές τις δάφνες: «Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά, «χαράζοντας στρατηγικές που θα ανταποκρίνονται στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των επιβατών μας, είτε ταξιδεύουν για επαγγελματικούς, είτε για προσωπικούς λόγους».
Αύξηση της επιβατικής κίνησης και νέα δρομολόγια
Στις προαναφερθείσες δηλώσεις του με αφορμή τη βράβευση του αεροδρομίου «Μακεδονία» στα ASQ Awards, ο κ. Σπυράτος έθιξε και τη διαρκή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece, συμπληρώνοντας ότι «στοχεύουμε στην προσφορά μιας ασφαλούς και αξέχαστης ταξιδιωτικής εμπειρίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών». Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί τη σταθερή του ανάπτυξη, αυξάνοντας σημαντικά την επιβατική του κίνηση, αλλά και διευρύνοντας τον κύκλο των δραστηριοτήτων του, με την ένταξη λ.χ. νέων δρομολογίων, προς διάφορους δημοφιλείς προορισμούς.
Αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέσα στο 2023, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, κ. Γιώργος Βήλος, ανέφερε ότι, παρά την πλήρη απουσία των αγορών της Ρωσίας (λόγω της τρέχουσας σύρραξης στην Ουκρανία), γίνεται ξεκάθαρο πως η Θεσσαλονίκη ανέκαμψε πλήρως σε σύγκριση με το 2019, αναδεικνυόμενη σε μητροπολιτικό προορισμό 12μηνου, σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών αγορών. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε: «Ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων προορισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβάλει –περισσότερο από ποτέ– άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης που θα στοχεύουν στην αποτελεσματική προώθηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στις αγορές του εξωτερικού».
Πράγματι, τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι από την αρχή του 2023 ως (και) τις 31/8/2023 το αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξυπηρέτησε 4.706.261 επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση 20,8% σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2022 και αύξηση 0,7% συγκριτικά με το 2019. Παράλληλα, ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν σε πτήσεις εσωτερικού έφτασε στο 1.489.231 (+20,1% έναντι του 2022 και +1,3% έναντι του 2019), ενώ ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων ανέβηκε σε 3.217.030 άτομα (+21,1% έναντι του 2022 και +0,5% έναντι του 2019).
Τα νούμερα αυτά αντανακλούν ξεκάθαρα τη δυναμική την οποία διατηρεί η αγορά της Θεσσαλονίκης, παρά το κενό που δημιουργήθηκε με την απουσία της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας από τη μεγάλη εικόνα. Η ποιοτική τους ανάλυση, μάλιστα, έδειξε ξεκάθαρα ότι η επιβατική κίνηση που έχασε ο αερολιμένας «Μακεδονία», λόγω του τρέχοντος πολέμου, καλύφθηκε πλήρως κατά το πρώτο 8μηνο του 2023 από την άνοδο στους αριθμούς των ταξιδιωτών που ήρθαν από ευρωπαϊκές χώρες σαν την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, καθώς και από τη Μεγάλη Βρετανία.
Κάτι ακόμα που διέκρινε το πρώτο 8μηνο του 2023 ως προς την επέκταση των δραστηριοτήτων του αερολιμένα «Μακεδονία» ήταν τα νέα δρομολόγια που εγκαινιάστηκαν τόσο από προϋπάρχουσες, όσο και από νέες αεροπορικές εταιρείες. Η Aegean Group & Georgian Airways, για παράδειγμα, πετάει προς την Τιφλίδα της Γεωργίας, η Sky Express προς το Βρότσλαβ της Πολωνίας, η Eurowings και η Smartwings (αντίστοιχα) προς το Σάλτσμπουργκ και το Γκρατς της Αυστρίας, η Wizz Air προς τα Τίρανα της Αλβανίας, ενώ η Sundair συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βρέμη της Γερμανίας.
Παράλληλα, προστέθηκαν νέα δρομολόγια προς δημοφιλείς προορισμούς. Η Αλβανία, λ.χ., η οποία φέτος σημείωσε σημαίνουσα τουριστική άνοδο, δεν υπήρχε έως τώρα στον ταξιδιωτικό χάρτη. Επιπλέον, εγκαινιάστηκαν πτήσεις προς την Κέρκυρα (Ryanair Group), τη Βενετία και την Κολωνία (Aegean Group), τη Βιέννη (Smartwings), καθώς και το Όσλο (μέσω της Norwegian). Η παρουσία τους, λοιπόν, συνδυαστικά με την εκ νέου διεθνή ανάδειξη της Θεσσαλονίκης μέσω της βράβευσης στα ASQ Awards, επιτρέπουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, όντας ένας από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς κόμβους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.