Eίναι η καλύτερη εποχή για μια εκδρομή με το αυτοκίνητο, ειδικά αν ο προορισμός είναι ένα δάσος ή μια περιοχή με έντονο το υγρό στοιχείο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε την περιοχή της βορειοδυτικής Γορτυνίας και τη Λίμνη του Λάδωνα. Ένας προορισμός λιγότερο τουριστικός από άλλα σημεία της ορεινής Αρκαδίας, όπως η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα στις πλαγιές του Μαινάλου. Ίσως και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα γοητευτικός. Για να βάλουμε μπρος για Πελοπόννησο χρειαζόμασταν το κατάλληλο όχημα. Η λύση δόθηκε μέσω της ενοικίασης αυτοκινήτου.
Στο avis.gr βρήκαμε αυτό που αναζητούσαμε, ένα SUV στιβαρό -ώστε να μπορούν τα ταξιδέψουν άνετα 4 άτομα με αυτό- ταυτόχρονα ευέλικτο και με πολύ καλές επιδόσεις καθώς ο οδηγός της παρέας ήταν λάτρης της σπιρτόζας οδήγησης. Το «πακέτο» που ψάχναμε συμπληρώθηκε από ένα αυτοκίνητο ιδιαίτερα οικονομικό στην κατανάλωση, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σε εποχές πανάκριβων καυσίμων.
Έτσι, χωρίς καμιά δυσκολία, βρεθήκαμε στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών- Κορίνθου-Τριπόλεως και εν συνεχεία ακολουθήσαμε την Εθνική Οδό Πάτρας-Τρίπολης έως το δάσος της Φολόης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η περιοχή που επιλέξαμε για τη συγκεκριμένη εκδρομή είναι ορεινή, το οδικό δίκτυο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτό καθιστά την περιοχή της βορειοδυτικής Αρκαδίας, εκεί που σχηματίζεται ένα τριπλό «σύνορο» των πρώην νομών Αρκαδίας- Ηλείας-Αχαΐας, εξαιρετική επιλογή για έναν άπειρο οδηγό που θέλει να ζήσει την πρώτη του εμπειρία ταξιδιού με αυτοκίνητο.
Για να φθάσουμε στο δάσος της Φολόης, περάσαμε δρόμους με ήπιες στροφές και διασχίσαμε όμορφα τοπία ανεβοκατεβαίνοντας λόφους και πλαγιές, περνώντας δίπλα σε κοπάδια που βοσκούσαν. Όσο όμορφη και να ήταν -που ήταν- η διαδρομή, ωχριούσε μπροστά στο δάσος της Φολόης. Πρόκειται για το μοναδικό δάσος βελανιδιάς στα Βαλκάνια, το νοτιότερο στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε σε 42.000 στρέμματα στα οποία λέγεται ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια δέντρα βελανιδιάς. Το ιδιαίτερης ομορφιάς οικοσύστημα που δημιουργούν οι βελανιδιές συμπληρώνουν άλλα φυτά και δέντρα όπως και άφθονα μανιτάρια. Στο δάσος ζουν αλεπούδες, λαγοί, πουλιά, μικρά θηλαστικά, όπως σκαντζόχοιροι και σκίουροι καθώς και ερπετά.
Σημειώνεται ότι το δάσος της Φολόης έχει ένα εξαιρετικά πυκνό αλλά και καλοσυντηρημένο δίκτυο δασικών δρόμων. Με το SUV η διάσχισή τους ήταν φυσικά παιχνιδάκι αλλά ακόμα και με ένα οποιοδήποτε συμβατικό αυτοκίνητο στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν θα έχετε πρόβλημα. Πάντως, εκτός από όμορφη αυτοκινητάδα -και μιας και είστε σε δάσος- στη Φολόη θα έχετε και μια ευκαιρία για περπάτημα καθώς υπάρχει και ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών και τα ξέφωτων που είναι εύκολα προσπελάσιμα. Η φθινοπωρινή και χειμερινή εποχή, με τα πεσμένα φύλλα από τις βελανιδιές να σχηματίζουν κοκκινοκίτιρινα «χαλιά», δημιουργεί ένα σκηνικό ιδανικό για όσους αρέσκονται στη φωτογράφιση.
Αφού ολοκληρώσαμε αυτή την μικρή εξερεύνηση του δάσους οδηγήσαμε για κάτι παραπάνω από μια ώρα για να καταλήξουμε στο κατάλυμά μας στην Κοντοβάζαινα. Η εξερεύνηση του Λάδωνα και της τεχνητής λίμνης του θα γίνονταν την επόμενη μέρα.
Η Κοντοβάζαινα, η λίμνη και η Γέφυρα της Κυράς
Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια πράσινη πλαγιά του Αφροδίσιου όρους, η Κοντοβάζαινα είναι ένα όμορφο χωριό που εντυπωσιάζει ήδη από την είσοδό του, με μια ρεματιά, ένα τοξωτό γεφύρι και πέτρινες βρύσες. Το χωριό είναι γνωστό για τα πολλά νερά του ενώ από διάφορα σημεία του έχετε θέα προς τον ποταμό Λάδωνα, την κοιλάδα και τη λίμνη.
Μια διαδρομή που απολαύσαμε ιδιαίτερα όσο βρεθήκαμε στην περιοχή είναι εκείνη που ξεκινά από την Κοντοβάζαινα και καταλήγει στο Γεφύρι της Κυράς. Ήπιες στροφές και ωραία θέα προς τη Λίμνη κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κάνουν αυτή τη βόλτα must για τους φίλους της οδήγησης. Ο καιρός εκείνη την ημέρα ήταν «ήλιος με δόντια» αλλά χάρη στη θέρμανση του SUV όπως και τα μεγάλα διαμπερή του παράθυρα δεν χρειάστηκε να στερηθούμε τα τοπία ούτε τη ζέστη. Όσοι επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή να ξέρουν πως θα χρειαστεί να οδηγήσουν κάτι λιγότερο από μία ώρα. Βέβαια εμείς «σπαταλήσαμε» περισσότερο χρόνο καθώς κάναμε ουκ ολίγες στάσεις για να φθάσουμε έως το γεφύρι, το οποίο δεν είναι ορατό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και ο λόγος έχει να κάνει με την ιστορία της λίμνης.
Αν και δεν φαίνεται από το σχήμα της, η λίμνη του Λάδωνα είναι τεχνητή και έως τα μέσα του 20ού αιώνα δεν υπήρχε. Σχηματίστηκε από την κατασκευή του φράγματος της ΔΕΗ (στην άλλη πλευρά από τη γέφυρα) και η στάθμη όπως και το πλάτος της μεταβάλλεται. Έτσι, μπορεί να φθάσει το 1,5 χιλιόμετρο πλάτος μετά από έναν βροχερό χειμώνα αλλά μετά από ένα ξηρό καλοκαίρι δεν ξεπερνά τα 75 μέτρα.
Μία εντυπωσιακή λεπτομέρεια αυτού του φαινομένου είναι το γεφύρι που εξαφανίζεται. Το κτισμένο τον 13ο αιώνα τοξωτό Γεφύρι της Κυράς φαίνεται «γυμνό» στο χρώμα και με λεία επιφάνεια και αυτό συμβαίνει γιατί για έξι περίπου μήνες το χρόνο είναι βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το καλοκαίρι, όταν οι βροχές σταματούν και τα χιόνια παύουν να φουσκώνουν, το ποτάμι αναδύεται μέσα από το νερό. Δίπλα του, είναι κτισμένη η καινούρια γέφυρα του Λάδωνα –ιδανικό σημείο για φωτογραφίες.
Εμείς συνεχίσαμε στον βατό χωματόδρομο μετά τη γέφυρα και μετά από περίπου δέκα χιλιόμετρα βρεθήκαμε στο ορεινό Βαλτεσινίκο. Από εκεί και ύστερα από μια στάση για καφέ στη Βυτίνα πήραμε το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα. Η διαδρομή μας βρίσκει να οδηγούμε για αρκετή ώρα, σε έναν επαρχιακό δρόμο υπό το σκοτάδι της νύχτας, ώσπου να φθάσουμε στον αυτοκινητόδρομο. Όμως, τα μεγάλα LED φώτα του SUV και τα υπερσύγχρονα βοηθητικά συστήματα για την πλοήγηση κάνουν τη διαδρομή αρκετά πιο εύκολη από ότι αρχικά πιστεύαμε. Είναι ακόμα μια φορά που δικαιωθήκαμε από την επιλογή της ενοικίασης αυτοκινήτου από την Αvis.
Είναι βέβαιο πως θα παρακολουθούμε συνέχεια το avis.gr για να ενημερωνόμαστε για τις προσφορές που ανανεώνονται συνεχώς. Άλλωστε με μια τέτοια ποιοτική και οικονομική επιλογή μετακίνησης η επόμενη εκδρομή δεν αργεί.
Μερικά tips για μια εκδρομή με το αυτοκίνητο στην περιοχή
Ένα ακόμα αξιοθέατο που αξίζει το χρόνο σας είναι η Μονή Κλειβωκά, σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων από την Κοντοβάζαινα. Χτισμένη σαν αετοφωλιά σε έναν βράχο σε υψόμετρο 200 μέτρων είναι γνωστή και ως «Μετέωρο της Γορτυνίας».
Μία ακόμα διασκεδαστική διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά από το χωριό Δάφνη και καταλήγει στο φράγμα του Λάδωνα. Η Δάφνη είναι ένα καταπράσινο χωριό στα όρια Αχαΐας και Αρκαδίας. Highlight του είναι ένα τρίτοξο γεφύρι. Ο δρόμος για το φράγμα περνά από το χωριό Μουριά και περιλαμβάνει διασκεδαστικές στροφές περιμετρικά της λίμνης.
Μία άλλη όμορφη διαδρομή -εντός Ηλείας αυτή τη φορά- είναι εκείνη που ξεκινά από το δάσος της Φολόης και καταλήγει στο χωριό Λάμπεια. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη ανάμεσα στα έλατα ενώ και το ίδιο το χωριό (άλλο όνομα Δίβρη) είναι ίσως το ομορφότερο της ορεινής Ηλείας.
Η Κοντοβάζαινα όπως και γενικότερα τα χωριά του Λάδωνα είναι ιδανικά ορμητήρια για εκδρομές σε όλη την κεντρική και δυτική Πελοπόννησο. Η Αρχαία Ολυμπία απέχει 76 χιλιόμετρα από την Κοντοβάζαινα, η Δημητσάνα απέχει κάτι λιγότερο από 60 χιλιόμετρα ενώ το όμορφο πλατανόδασος του Πλανητέρου στην Αχαΐα απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα.
Σε αυτό το κείμενο επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην εμπειρία της οδήγησης, όμως εξυπακούεται πως οι φίλοι της ποδηλασίας και της πεζοπορίας πρέπει να φέρετε μαζί τον εξοπλισμό σας. Η Φολόη και η λίμνη Λάδωνα είναι γεμάτη πανέμορφες και ήπιες διαδρομές.
Για το τέλος αφήνουμε μια λεπτομέρεια περί του δάσους της Φολόης που θα ενθουσιάσει τους φίλους της οδήγησης: κάποιοι από τους δασικούς δρόμους του έχουν περιληφθεί στο παρελθόν στο Ράλι Ακρόπολις ως ειδική διαδρομή. Επομένως, όταν επιλέξετε να το επισκεφθείτε θα μπορείτε να πείτε πως οδηγήσατε σε ράλι, έστω και με συμβατικό αυτοκίνητο.
Διαβάστε ακόμα:
Στενή Ευβοίας: Η εμπειρία της οδήγησης σε έναν μίνι παράδεισο της Ελλάδας
Road Trip στη Γραμμένη Οξυά, το πανέμορφο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας
Ορεινή Ναυπακτία: Ένας προορισμός για τους λάτρεις της οδήγησης