Δεν το φαντάζεσαι, ίσως, αν δεν το ζήσεις από πρώτο χέρι, πόσα αξιοθέατα μπορείς να δεις αν επισκεφθείς τα τοπία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ίσως σε κάποια από αυτά να έχουν σταθεί κατά καιρούς τα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ και τα φώτα της δημοσιότητας –η Παλαιά Πόλη της Ξάνθης, για παράδειγμα, είναι φημισμένη πανελλαδικά για τη γραφικότητά της. Αρκετά, όμως, μένουν να ανακαλυφθούν και να γίνουν ευρύτερα γνωστά.
Ο καλύτερος τρόπος για να τα γνωρίσει κανείς είναι μέσω ενός καλά σχεδιασμένου οδοιπορικού με αυτοκίνητο. Κάτι τέτοιο, δηλαδή, θα επιτρέψει τις στοχευμένες στάσεις για όποιον ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη, περνώντας από την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, πριν καταλήξει στις εκτάσεις του Έβρου.
Η SIXT με σταθμό στην Θεσσαλονίκη και νέο, υπερσύγχρονο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, σας παρέχει, εκτός από το ιδανικό για road trip αυτοκίνητο, και την ασφάλεια που θέλετε να νιώσετε με τους έμπειρους συνεργάτες της συνεχώς στο πλευρό σας.
Με τον τρόπο αυτόν, λοιπόν, δεν θα βιώσετε μόνο τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές ενός τοπίου που δείχνει σαν να αλλάζει διαρκώς όψεις όσο το διασχίζετε, αλλά θα μπορέσετε να μοιράσετε αρμονικά και τον διαθέσιμο χρόνο σας. Ώστε να συστηθείτε επαρκώς με την Οικία του Μωχάμετ Άλη στην Καβάλα, με τα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς Ξάνθης, με το εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος, αλλά και με τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης ή με την Παναγία Κοσμοσώτειρα των Φερών, μεταξύ πολλών ακόμα αξιοθέατων, που χαρακτηρίζουν την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
15+1 ξεχωριστά αξιοθέατα
Μεσαιωνικό Φρούριο Καβάλας (Καβάλα): Χτισμένο τον 15ο αιώνα, στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας, επάνω στα ερείπια της Βυζαντινής Ακρόπολης. Σήμερα είναι ένα από τα πιο έντονα στοιχεία της εικόνας της πόλης.
Οικία Μωχάμετ Άλη (Καβάλα): Εδώ γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των τριάντα χρονών ο μετέπειτα κυβερνήτης της Αιγύπτου, διάσημος από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Η οικία του Μωχάμετ Άλη λειτουργεί πλέον ως μουσείο.
Ιμαρέτ (Καβάλα): Μουσουλμανικό ίδρυμα με θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Μέχρι το 1902 λειτούργησε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Βαπτιστήριο Λυδίας (Καβάλα): Βρίσκεται στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των αρχαίων Φιλίππων, στο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, τη Λυδία Φιλιππησία.
Καμάρες – Υδραγωγείο (Καβάλα): Σήμα κατατεθέν της πόλης. Χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο το φρούριο, όσο και η γύρω περιοχή.
Καπναποθήκες – Δημαρχείο (Καβάλα): Οι καπναποθήκες μαρτυρούν την εποχή που η πόλη ήταν το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας καπνού και των ανάλογων εξαγωγών. Σήμερα, το Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Καβάλας.
Παλαιά Πόλη Ξάνθης (Ξάνθη): Αποτελεί στολίδι της πόλης και μέρος που μαγνητίζει τους επισκέπτες. Πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια, νεοκλασικά και μικροί κήποι ταξιδεύουν τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο.
Οικία Μάνου Χατζιδάκι (Ξάνθη): Η οικία όπου γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα του χρόνια ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες σε όλους τους χώρους, αποτελεί στολίδι μεγάλης αξίας για την πόλη.
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Ξάνθη): Στεγάζεται στην «Καπναποθήκη Οθωμανικού Μονοπωλίου Ρεζή» και με τις δράσεις του στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.
Πλατεία Ωρολογιού Ξάνθης (Ξάνθη): Ο Πύργος του Ρολογιού είναι μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας, την κεντρική πλατεία της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1859 από τον πλούσιο Μουσουλμάνο της περιοχής, Χατζή Εμίν Αγά.
Μοναστήρι Αγίου Νικολάου, Πόρτο Λάγος (Ξάνθη): Το λεγόμενο «πλωτό μοναστήρι», μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου, είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Μια ξύλινη πεζογέφυρα τα συνδέει με τη στεριά.
Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής (Ροδόπη): Το Φρούριο της Κομοτηνής, γνωστό και ως Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής, είναι μια οχύρωση η οποία ανεγέρθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Eρείπια της βρίσκονται στο σημερινό κέντρο της πόλης.
«Σπαθί» – Δημοτικό Πάρκο Κομοτηνής (Ροδόπη): Το «Σπαθί» αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Πρόκειται για το κεντρικό ηρώο, που αποτελείται από μία επιβλητική ψηλή μαρμάρινη στήλη, η οποία φέρει επάνω της χάλκινο ομοίωμα ξίφους.
Εσκί Τζαμί Κομοτηνής (Ροδόπη): Το Παλαιό Τέμενος είναι ένα οθωμανικό μνημείο το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Ιμαρέτ.
Φάρος Αλεξανδρούπολης (Έβρος): O γαλλικής αρχιτεκτονικής φάρος δεσπόζει στην παραλιακή οδό και αποτελεί σύμβολο για την πόλη. Χτίστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και Φανών και έχει ύψος 18 μέτρων.
Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών (Έβρος): Η μονή ιδρύθηκε το 1152 από τον σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό και περιλαμβάνει φρουριακό περίβολο (τείχη, πύργους, πύλη) και καθολικό με πεντάτρουλη στέγαση.
Διαβάστε ακόμα:
Νέστος: Ένας ποταμός με τοπία αρχέγονης, καθηλωτικής ομορφιάς
Δάσος Φρακτού στη Ροδόπη-Ένα μαγευτικό τοπίο σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας