Υπάρχει άραγε εκείνο το κρασί στο οποίο να συναρθρώνεται ένα μπουκέτο αρωμάτων με την επιθυμητή γευστική απόλαυση ώστε να ανταποκριθεί με τη συνοδεία του κατάλληλου γεύματος στις προσδοκίες και τις προδιαγραφές μιας υψηλού επιπέδου οινικής εμπειρίας; Υπάρχει εκείνο το κρασί που τροφοδοτεί κάθε γευστικό μας κάλυκα, συγκεράζοντας το στεριανό και το πελαγίσιο, το εύφορο χώμα με τους χυμούς του φρούτου;

12

Η περιήγησή μας στο χειμερινό Ηράκλειο, έναν τόπο που με το βάρος της ιστορίας και τον ιδιαίτερο πολιτισμό του σαγηνεύει κάθε εποχή του χρόνου, δεν θα μπορούσε να προσπεράσει το γνωστό και πολυβραβευμένο εστιατόριο Peskesi και τον οινικό κόσμο που έχει φτιάξει με μεράκι και επαγγελματισμό το έργο και η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη στην κρητική γη, με έμφαση στο ερυθρό «τέκνο» της οικογένειας, το Scalarea Ερυθρό.

Παρότι έχει συνδεθεί με την θερινή περίοδο η Κρήτη, το μεγαλύτερο και πλέον πολυπληθές νησί της Ελλάδας, μα συνάμα κι εκείνο με το πιο ξεχωριστό πολιτιστικό φορτίο, έχει το χάρισμα να σαγηνεύει κάθε επισκέπτη κάθε εποχή του χρόνου. Έτσι, το Ηράκλειο στη χειμερινή εκδοχή του αποτελεί μια εκπληκτική ταξιδιωτική εμπειρία. «Εκτεθειμένο» διαρκώς στο χάδι του θεού Ήλιου, ευλογημένο από τη στρατηγικά τοποθετημένη του θέση ανάμεσα σε νότιο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος, που συνθέτει ένα κλίμα εύκρατο, πόλη πολύπτυχη, καθότι κληρονόμος της σύμπτωσης τριών πολιτισμικών φάσεων με έντονο αποτύπωμα, το χειμερινό Ηράκλειο δίνει την ευκαιρία της εξερεύνησης σε ηπιότερους τόνους.

Η πόλη κατορθώνει να συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός σημαντικού αστικού κέντρου με τους πιο χαλαρούς τρόπους ζωής της επαρχίας. Προσφέρει επίσης απλόχερα τη βέλτιστη ανταμοιβή σε επίπεδο άρτου και οίνου, όπως μας έγινε αντιληπτό από την επαφή μας με το φαγητό και το κρασί που μας προσφέρθηκε στο Peskesi.

Το Peskesi, δημιούργημα του οραματιστή της κρητικής κουζίνας Παναγιώτη Μαγγανά ακολουθεί λογική κυκλικής οικονομίας, επανασυστήνοντας συνταγές με όσπρια και λαχανικά της γης της μεγαλόνησου και φέρνοντας στο επίκεντρο πιάτα όπως τα μαναρόλια και η φάβα από παπούλα.

Εκεί, λοιπόν, στο πολυδαίδαλο «συγκρότημα» χώρων και εσωτερικών αυλών του φημισμένου εστιατορίου, το κρασί Scalarea έδωσε καταφατική απάντηση στο αρχικό νοστιμικό ερώτημα και μια νέα, άκρως ενδιαφέρουσα πρώτη ύλη για μια περιπέτεια γεύσης και γνώσης. Συνοδεύοντας μια αργοψημένη χοιρινή πανσέτα με μέλι και θυμάρι στο φούρνο και με τη συνοδεία πουρέ οσπρίων και καρότου το Scalarea, ένα από τα κορυφαία κρασιά της εταιρίας Μπουτάρη, με πλήθος σημαντικών διακρίσεων, κατόρθωσε να δώσει σε όσους το γευτήκαμε την ευκαιρία να γευτεί μια αρωματική παλέτα πολυδιάστατη.

Όποιος δοκίμασε τον κρεοκάκκαβο, την συνταγή που βρίσκει το γευστικό της αποτύπωμα στους «δειπνοσοφισταί» του Αθηναίου στο παλιό, πετρόχτιστο αρχοντικό του καπετάν Πολυξίγκη, όπου στεγάζεται το Peskesi, γεύτηκε έτσι ένα οινικό προϊόν που περιλαμβάνει αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, γλυκών αρωμάτων παλαίωσης, όπως κανέλας, γαρύφαλλου, κακάο, παντρεμένα με άρωμα δρύινου βαρελιού και καβουρντισμένων ξηρών καρπών.

Ήρθε έτσι σε επαφή με ένα ξεχωριστής ποιότητας βαθυκόκκινο κρασί με έντονες μωβ ανταύγειες, του οποίου η εξαιρετική δομή του, το πλούσιο σώμα του, η σωστή σχέση όγκου και λιπαρότητας και η έντονη παρουσία από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων (βατόμουρο, κεράσι και δαμάσκηνο) γνέφουν εμφατικά σε ένα παιχνίδι γεύσεων που στήνεται στο ρουστίκ, λίθινο στέκι με τα κλασικά πιάτα. Με ένα κρασί, που το συνέχει η διάρκεια σε γεύσεις και αρώματα και στο οποίο συμπλέουν και συνυπάρχουν όλων των ειδών τα επίμετρα του ουρανίσκου για να συνθέσουν ένα αποτέλεσμα μοναδικής πάστας, όπου η στέρεα αίσθηση του τοπικού ιδιώματος συναντά τις δημιουργικές πινελιές της σημερινής αμπελουργικής τεχνουργίας.

Συνιστώντας μια πραγματικά κορυφαία επιλογή, με πλήρες concept, που κοινωνεί το κρητικό τραπέζι με τον δέοντα σεβασμό στην παράδοση αλλά και με απόλυτο επαγγελματισμό, το Peskesi αποτελεί το ιδεώδες μέρος για να απολαύσετε το εξαιρετικά ισορροπημένο «Scalarea ερυθρό».

www.boutari.gr

Facebook

Instagram