Σε 320 εκατ. ευρώ φθάνει το ποσό που θα διατεθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του τουρισμού, την τουριστική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση, το τουριστικό μητρώο και άλλες δράσεις όπως ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Αυτά αφορούν μόνο χρήματα τα οποία έρχονται από την Ευρώπη στην Ελλάδα και είναι δημόσιοι πόροι. Φανταστείτε τη μόχλευση που βλέπουμε ήδη από επενδύσεις εγχώριες και εξωχώριες, μικρές και μεσαίες στον τουρισμό, σε καταλύματα, σε πράσινα καταλύματα, σε ψηφιοποίηση, σε αναβάθμιση 3άστερων ξενοδοχείων σε 4άστερα, 4άστερων σε 5άστερα».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι: «δεν έχουν γίνει στο παρελθόν τέτοιες επενδύσεις στον τουρισμό και λόγω των συναρμοδιοτήτων που έχει το Υπουργείο Τουρισμού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών, ουσιαστικά πολύ μεγάλο μέρος των επενδύσεων μέσα από το Tαμείο καταλήγει τελικά στο τουριστικό προϊόν και διαμορφώνει την τουριστική εμπειρία στη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια στόχευση του υπουργείου είναι οι επενδύσεις στον Τουρισμό να δημιουργήσουν ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, να αναβαθμίσουν το εισόδημα και να οδηγήσουν στην ευημερία της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα έσοδα από τον τουρισμό, ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι μετά τα 18 δισ. του 2019, προ πανδημίας, με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την κρίση, με υγειονομικά πρωτόκολλα και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι οι δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού, το 2020 φτάσαμε τα 4,2 δισ. έσοδα και 7,4 εκατ. επισκέπτες.
«Για φέτος η πρόβλεψη ήταν αρχικά περίπου στα 6 δισ. έσοδα. Αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη από τους ανθρώπους του τουρισμού ότι θα φτάσει τα 10 δισ. και νομίζω ότι με το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που διανύουμε, με την παράταση των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών σε κομβικούς μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Κέρκυρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου, όπως το city break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με τον τρόπο που εξελίσσεται νομίζω ότι θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξοι οι οποίοι μιλούν για έσοδα 12 δισ. φέτος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κικίλιας στην ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, μιλώντας για επέκταση του τουριστικού προϊόντος με περιεχόμενο. Πάνω σε αυτό σημείωσε ότι στόχος είναι οι 8 εβδομάδες σχολικών διακοπών των Γάλλων, αλλά και αγορές όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία.
Για φέτος, επανέλαβε θα γίνει μία ακόμη τουριστική καμπάνια, Νοέμβριο με Ιανουάριο, για να στηριχθεί το city break και οι υπαίθριοι προορισμοί, με συγχρηματοδότηση του ΕΟΤ με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. «Με τόσα όμορφα τοπία που διαθέτει η Ελλάδα, οφείλουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο οινοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ορειβατικός τουρισμός και άλλες», κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού.