Στις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις έχουν σταματήσει τα ολικά lockdown. Παρ’όλα αυτά, η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας έφερε σε ορισμένες από αυτές νέα περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ολλανδία στην οποία, από το περασμένο Σάββατο, ισχύει περιορισμός στο ωραίο των εστιατορίων.

26

Η κατάσταση σε κάθε χώρα μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα· αυτό σημαίνει ότι όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα ήταν καλό να ενημερωθούν από τις τοπικές αρχές για τα μέτρα που ισχύουν. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με το τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Γαλλία

Πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες μπαίνουν στη χώρα χωρίς περιορισμούς έχοντας, φυσικά, μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ πρέπει να συμπληρώσουν και μία φόρμα που αναφέρει ότι δεν έχουν συμπτώματα COVID.

Ανεμβολίαστα άτομα από τη γαλλική πράσινη λίστα χωρών (αυτή τη στιγμή συμπεριλαμβάνονται σε αυτή όλες οι χώρες της Ε.Ε όπως και χώρες όπως η Ελβετία και ο Καναδάς) πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου ή πιστοποιητικό νόσησης. Αντιθέτως, επιπλέον περιορισμοί ισχύουν πλέον για όσους μπαίνουν στη χώρα από το Βέλγιο.

Η είσοδος σε χώρους πολιτισμού, μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και άλλους κλειστούς χώρους γίνεται μόνο με την επίδειξη του Pass Sanitaire -ενός πιστοποιητικού που δείχνει ότι ο κάτοχός του είναι είτε πλήρως εμβολιασμένος είτε έχει νοσήσει. Η κάλυψη του στόματος και της μύτης παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Εδώ και λίγες μέρες ισχύει ξανά η υποχρεωτική μάσκα για τους μαθητές.

Γερμανία

Σαν γενικό κανόνα, όποιος φτάνει στη Γερμανία είτε με αεροπλάνο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο ή πλοίο πρέπει να παρουσιάσει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε αρνητικό τεστ. Όσοι έρχονται από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου (ανάμεσά τους αυτή τη στιγμή είναι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία και η Κροατία) και δεν έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή νόσησης πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δέκα 10 ημέρες. Δικαιούνται να σταματήσουν την καραντίνα αν έχουν αρνητικό τεστ την 5η μέρα.

Στη χώρα ισχύουν ακόμα μέτρα πρόληψης όπως η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, η οδηγία για τήρηση αποστάσεων στο ενάμιση μέτρο και η μάσκα σε κλειστούς, προσβάσιμους σε όλο το κοινό χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτές τις μέρες, συζητιούνται επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Eπίσης, κάθε κρατίδιο έχει τη δυνατότητα για αποφάσεις και μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

Από τις 15 Νοεμβρίου 2021 περιορίζεται σημαντικά η κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων στο Βερολίνο, καθώς –σε πρώτη φάση ως την 28η Νοεμβρίου– δεν θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και στους ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους της πρωτεύουσας. Τα διάσημα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου λειτουργούσαν ήδη με τον συγκεκριμένο κανονισμό.

Ιταλία

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί. Παρ’όλα αυτά, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό επεκτάθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όσοι φτάνουν στην Ιταλία από χώρα της ΕΕ ή χώρα της ζώνης Σένγκεν πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών. Για όλους τους άλλους, υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα που ορίζει διαφορετικές υποχρεώσεις για τεστ ή καραντίνα ανάλογα τη χώρα προέλευσης.

Oι αρχές έχουν ορίσει 4 ζώνες, άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, κόκκινη, ανάλογα τον κίνδυνο μόλυνσης που υπάρχει. Αυτή τη στιγμή, όλες οι περιφέρειες πλην της Σικελίας βρίσκονται στην «άσπρη» ζώνη. Η πρόσβαση σε αθλητικά γεγονότα, μουσεία, θέατρα, μπαρ, εστιατόρια, σπα, λούνα παρκ κλπ επιτρέπεται μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει ή έχουν αρνητικό τεστ. Το ίδιο ισχύει και για τις εσωτερικές πτήσεις όπως και τα ταξίδια με τρένο ή καράβι.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους κλειστούς δημόσιους χώρους, στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και τα ΜΜΜ. Συστήνεται η τήρηση αποστάσεων. Στα κρατικά κτίρια αλλά και σε κάποια μαγαζιά, προηγείται θερμομέτρηση της εισόδου εκεί. Οι τοπικές αρχές έχουν την ευχέρεια να επιβάλλουν δικούς τους επιπλέον περιορισμούς σε περιπτώσεις έξαρσης της πανδημίας.

Iσπανία

Καθώς τα κρούσματα είναι σε ελεγχόμενο αριθμό, οι περιορισμοί στο ωράριο κυκλοφορίας έχουν αρθεί, όμως σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν περιορισμοί στης δημόσιες συναθροίσεις. Όλοι οι ταξιδιώτες στη χώρα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF πριν το ταξίδι. Πολλές χώρες της ΕΕ θεωρούνται από τις ισπανικές αρχές χώρες υψηλής μετάδοσης του ιού. Οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού νόσησης ή πρόσφατο αρνητικό τεστ. Κατά τα άλλα, ανάλογα την περιφέρεια, μπορεί να υπάρχουν όρια στη χωρητικότητα διάφορων χώρων. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Ηνωμένο Βασίλειο

Την 1η Νοεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο αφαίρεσε και τις τελευταίες χώρες από τη λεγόμενη «κόκκινη λίστα», των οποίων οι ταξιδιώτες υποχρεούνταν να μπουν σε καραντίνα μετά την είσοδο τους στη χώρα.

Εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν ένα τεστ αντιγόνων τη δεύτερη μέρα παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν αυτό είναι θετικό, κάνουν δεύτερo PCR τεστ δωρεάν. Ο τομέας του τουρισμού και της ψυχαγωγίας έχει ανοίξει προς όλους εμβολιασμένους και μη. Δεν υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αυστρία

Tην επιβολή lockdown για όλο τον πληθυσμό, περιλαμβανομένων των εμβολιασμένων ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου η αυστριακή κυβέρνηση. Tο ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τiρόλο, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.

Ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε επίσης την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου.

Kροατία

Και εδώ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός, πιστοποιητικό νόησης ή αρνητικό τεστ για την είσοδο στην χώρα. Μετά ή πριν την άφιξή τους, οι ταξιδιώτες πρέπει να δώσουν στοιχεία επικοινωνίας τους όπως και το σημείο και τη διάρκεια παραμονής στους στη χώρα. Καφέ, μπαρ, εστιατόρια και φούρνοι είναι ανοιχτά, στους πελάτες συνίσταται να φορούν τη μάσκα τους, εκτός από την ώρα που θα φάνε ή θα πιουν. Σινεμά, θέατρα μουσεία και άλλοι τέτοιοι χώροι λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα.

Ολλανδία

Οι ταξιδιώτες από τις περισσότερες του χώρου Σένγκεν (και από την Ελλάδα) χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ για να ταξιδέψουν στην Ολλανδία.

Η χώρα επέστρεψε σε μερικό lockdown από το Σάββατο καθώς τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει λόγω της ταχύτατης αύξησης των κρουσμάτων.

Τα νέα μέτρα δεν αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους αλλά όλον τον πληθυσμό. Μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά με είδη πρώτης ανάγκης θα κλείνουν στις 8, ενώ μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης και κομμωτήρια θα κλείνουν από τις 6.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που σημείωσε ότι «ο ιός είναι παντού, σε όλη τη χώρα, σε όλους τους τομείς και όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Πορτογαλία

Επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου. Η κατάσταση της πανδημίας έχει βελτιωθεί στην χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει μετά τα τέλη Ιουλίου. Επιχειρήσεις όπως μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και πολιτιστικοί χώροι λειτουργούν με μειωμένη χωρητικότητα. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σε πολλές δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους απαιτείται αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο.

Τσεχία

Η συμπλήρωση μίας ψηφιακής φόρμας είναι υποχρεωτική πριν την είσοδο στη χώρα. Όσοι φτάνουν στην Τσεχία από χώρα της ΕΕ δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε τεστ σε περίπτωση που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό τις τελευταίες 180 μέρες.

Δανία

Παρότι στην Δανία είχαν αρθεί όλοι οι περιορισμοί από τις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας της χώρας, η πανδημία είχε τεθεί υπό έλεγχο και δεν αποτελούσε πια απειλή για την κοινωνία, η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση να επαναφέρει την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού νόσησης ή αρνητικού τεστ σε χώρους όπως μπαρ και εστιατόρια.