Η κρίση, που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός, δεν αποθάρρυνε εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν τις αδειοδοτικές διαδικασίες για την υλοποίηση επιχειρηματικών τους σχεδίων που αφορούν στη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων.
Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, να μετατέθηκε χρονικά η έναρξη των εργασιών λόγω των δύσκολων συνθηκών που επέβαλλε η πανδημία, αλλά σε γενικές γραμμές οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φαίνεται ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνη στον ελληνικό τουρισμό προσδοκώντας οφέλη σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, που αφορά σε νέα επενδυτικά σχέδια στη διετία 2019-20 χορηγήθηκαν από κεντρικές και τοπικές υπηρεσίες, τουλάχιστον, 355 άδειες για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, που είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, ο μεγαλύτερος αριθμός των ξενοδοχείων θα λειτουργήσει από το 2022 και μετά. Δηλαδή, σε μία χρονική περίοδο που θα αρχίσει, εκτός απροόπτου, να ομαλοποιείται ο ρυθμός των αφίξεων από το εξωτερικό και να προσδοκά ο τουριστικός τομέας, οικονομικά μεγέθη αντίστοιχα με αυτά που είχαν επιτευχθεί πριν την πανδημία. Όπως είναι προφανές, “η κατασκευαστική Άνοιξη”, που φέρνει ο ξενοδοχειακός κλάδος, θα ωφελήσει δεκάδες επαγγέλματα, που βιώνουν επίσης τις επιπτώσεις της κρίσης από τον κορωνοϊό.
Από τη σχετική έρευνα, προέκυψε ότι συνολικά για νέα ξενοδοχεία αλλά και για εκσυγχρονισμούς και επεκτάσεις μεγάλων ξενοδοχείων χορηγήθηκαν στη διετία, τουλάχιστον, 568 άδειες σε περισσότερες από 60 περιοχές της χώρας.
Οι περισσότερες άδειες για την υλοποίηση ξενοδοχειακών επενδύσεων είτε αφορούν σε νέες μονάδες είτε σε ανακαίνιση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων εκδόθηκαν για τουριστικούς προορισμούς με αυξημένη εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση.
Ειδικότερα, πρωταγωνιστική θέση έχει η Κρήτη με 96 συνολικά εκδοθείσες άδειες και ακολουθούν η Μύκονος με 66 άδειες, η Αθήνα με 41 άδειες και η Σαντορίνη με 37 άδειες.
Άλλες περιοχές που συγκέντρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι: η Ζάκυνθος με 26 άδειες, η Κέρκυρα με 23 άδειες, η Κως με 22 άδειες, η Νάξος με 21 άδειες, η Χαλκιδική με 19, η Ρόδος με 17, η Κεφαλονιά με 14 άδειες, η Θεσσαλονίκη με 11 άδειες, η Δυτική και Ανατολική Μάνη, η Πάρος και η Θάσος από 9 άδειες, το Ναύπλιο με 8 άδειες, η περιοχή του Παγγαίου και η Σκιάθος από 7 άδειες, η Πρέβεζα και οι περιοχές Πύλου – Νέστορος από 6 άδειες, περιοχές της Κατερίνης με 5 άδειες, η Σύρος και η Άνδρος από 4 άδειες, η Πάργα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Κάρπαθος, η Λήμνος, η Σκύρος, τα Σύβοτα, η Ίος, η Χίος, η Κύθνος και η Ξάνθη από 3 άδειες, οι Σπέτσες, η Κάρυστος, η Κάλυμνος, η Σάμος, η Σύμη, η Ηγουμενίτσα, η Φλώρινα, η Αλμωπία, ο Λαγκαδάς, η Αλεξανδρούπολη, η Σαμοθράκη, η Λέσβος, η Δημητσάνα, το Σούλι, η Καλαμπάκα, το Άνω Κουφονήσι, η Ελαφόνησος και η Μήλος από 2 άδειες, ενώ από μία άδεια χορηγήθηκε σε Δράμα, Άβδηρα, Καλαμάτα, Αμαλιάδα, Χίο, Λήμνο, Κοζάνη, Κορινθία, Πογωνιά, Πάλαιρο, Τσαγκαράδα, Αράχωβα, Μονεμβάσια, Αλόννησο, Κίμωλο, Κρανίδι, Άργος, Βυτίνα, Σπάρτη, Προσοτσάνη, Τριφυλία, Νότια Κυνουρία, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Μύτικα, Φλώρινα, Καλάβρυτα, Παναιτώλιο, Ξυλόκαστρο, Κύθηρα και Ηλεία.