Ο Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, ιδρυτής της DCarbon, μιας πρωτοπόρου συμβουλευτικής εταιρείας που έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, μίλησε στο συνέδριο του Travel.gr για την επιτακτική ανάγκη να στραφεί το πεδίο του τουρισμού στη χώρα μας προς βιώσιμες, πράσινες λύσεις.

6

Για να το καταφέρει χρησιμοποίησε τους τίτλους από 6 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, θέλοντας να σταθεί σε 6 διαφορετικά σημεία της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Θα ξεκινήσω, λοιπόν από το “Δωμάτιο Πανικού”, γιατί παρά το γεγονός της όλο και μεγαλύτερης απήχησης του sustainability, το φετινό καλοκαίρι απέδειξε ότι ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και ότι ο κλάδος του τουρισμού κινδυνεύει να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει επαρκώς τις συνέπειες. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο σε έναν κόσμο που βρίσκεται πλέον σε μόνιμη κρίση, από την πανδημία, την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους δύο πολέμους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Και όλα αυτά όταν μιλάμε για τον τουρισμό, μία έννοια που βασίζεται στην ειρήνη των λαών και οδηγεί στην ευημερία του».

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννικόπουλος στη συνέχεια της ομιλίας του, η θεωρία του Χάους ισχύει: «Σκεφτείτε αν το πέταγμα μίας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει τα δάση στον Αμαζόνιο, τι θα συμβεί αν όλοι μας αδιαφορήσουμε για τη Συμφωνία του Παρισιού και αυτό μας οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο τουρισμός δεν είναι θύμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά μία από τις μεγάλες αιτίες της».

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννικόπουλος, χρησιμοποιώντας τον τίτλο της ταινίας «Επικίνδυνες Σχέσεις»: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το μεγάλο μοντέλο ανάπτυξης που τόσο πολύ μας αρέσει να αποδειχθεί αυτοκαταστροφικό. Ξέφρενα μπαρ και ξαπλώστρες σε παραλίες άγονων νησιών και πόλεις με ατελείωτα airbnb και τουρίστες που δεν γνωρίζουν καν που βρίσκονται». Όμως, όπως ο ίδιος τονίζει ακόμα και οι μεγαλύτεροι ελληνικοί προορισμοί καταφέρνουν να ανακτήσουν τον χαρακτήρα τους μόλις περάσει το καλοκαίρι: «Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να λύσουμε το πρόβλημα τον υποδομών, ο σχεδιασμός στα νησιά μας δεν μπορεί πια να περιμένει».

«Κινδυνεύουμε να μας συμβεί αυτό που είχε πει κάποτε ο καθηγητής Βασίλης Λέκκας: «Να γίνουμε σαν το Ντουμπάι, μία χώρα με ραγδαία αναπτυσσόμενο τουρισμό αλλά και ένα μέρος που αν κλείσει κάποιος τον ηλεκτρισμό μέσα σε μία ώρα θα έρθει η ολοκληρωτική κατάρρευση. Για να κερδίσουμε σε έναν χρόνο τα όλα όσα θα μπορούσε να μας δίνει λίγα λίγα για μία ολόκληρη ζωή» κατέληξε ο κ. Γιαννικόπουλος.