Την κοινή τους πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό προορισμό μοιράστηκαν οι chef Μανώλης Παπουτσάκης και Σωτήρης Ευαγγέλου στο συνέδριο «Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη», που διοργάνωσε στην πόλη το Travel.gr σε συνεργασία με το Πρώτο Θέμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 14 Μαρτίου.
Αμφότεροι εστίασαν τόσο στην πλούσια και ποικίλη γαστρονομική παράδοση της συμπρωτεύουσας, όσο και στην αυθεντικότητα που αναπτύσσεται μέσα από τους ιδιαίτερους γευστικούς κόσμους που γνωρίζει ο επισκέπτης όταν έρχεται σε επαφή με την εστίαση της πόλης.
«Αίσθησή μου είναι ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα βασικό στοιχείο, που είναι η οικειότητα. Τρώγοντας κανείς στην πόλη αισθάνεται οικεία με το μέρος, αυτή η πόλη έχει ανοικτή καρδιά, συναντάς ανθρώπους που είναι πιο εύκολοι στο χαμόγελο, στην προσέγγιση και αυτό περνάει και στο φαγητό. Στη Θεσσαλονίκη επίσης τρως φθηνά, μπορείς να επισκεφθείς και δύο μαγαζιά για φαγητό. H πόλη παραμένει φτωχομάνα και οι μάγειρες της πόλης βρίσκουν τρόπους να εκφραστούν δημιουργικά, να μεταχειριστούν με ευφυΐα λίγα υλικά», δήλωσε ειδικότερα ο Μανώλης Παπουτσάκης, Chef & Co-owner στα εστιατόρια Χαρούπι, Δέκα τραπέζια και Pharaoh, στο πάνελ με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ένα γαστρονομικό φαινόμενο».
Ο κ. Παπουτσάκης συμπλήρωσε: « Η Θεσσαλονίκη με διάλεξε, εδώ ξεκίνησα την μαγειρική μου καριέρα και η πόλη υπήρξε γενναιόδωρη μαζί μου. Αισθανόμουν τη χαρά του κόσμου όταν τρώει κάτι ωραίο και είναι καλό ότι η πόλη δεν έχει προσποίηση, τη διακρίνει η ειλικρίνεια, σε μαθαίνει πράγματα σαν μάγειρα. Στην πόλη επίσης με κρατάει το γεγονός ότι παρότι μια πόλη κάπως συντηρητική στις γεύσεις σου δίνεται η δυνατότητα να είσαι τολμηρός. Στην Αθήνα μπορεί να ανοίξεις ένα μαγαζί και να έρθουν κάποιοι για τις φωτογραφίες, εδώ ο κόσμος είναι απαιτητικός με το φαγητό».
«Η Αθήνα είναι ένας άλλος κόσμος για το φαγητό. Αν ρωτήσετε πάντως έναν μέσο Αθηναίο για το πώς βλέπει γαστρονομικά την πόλη λέει ότι του δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικά φαγητά σε λίγο χρόνο και γεωγραφική εγγύτητα. Ο κόσμος της Αθήνας δηλαδή ψάχνει την αυθεντικότητα που του προσφέρει η Θεσσαλονίκη» κατέληξε.
Ο executive chef του Macedonia Palace, Σωτήρης Ευαγγέλου, έδωσε έμφαση στις γευστικές παραδόσεις της Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που βασίζεται σε επιρροές από διάφορα μέρη του κόσμου, με ανθρώπους που έφτασαν εδώ από τον Πόντο, από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και αλλού και δημιούργησαν μία κουζίνα που βασίζεται όχι στα ακριβά υλικά αλλά στη βαθιά γεύση. Είναι μια ξεχωριστή κουζίνα η θεσσαλονικιώτικη».
Ο κ. Ευαγγέλου τόνισε ακόμη ότι οι λόγοι που επέστρεψε στην πόλη ήταν συναισθηματικοί, «κυρίως όμως ήταν επαγγελματικοί. «Το να δουλέψει κανείς στη Θεσσαλονίκη τον κάνει έτοιμο να ανταπεξέλθει στην Αθήνα και σε άλλες αγορές», υπογράμμισε, και ολοκλήρωσε εξαίροντας την σημερινή γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης «Είναι μια σκηνή με παραδοσιακές βάσεις που την ίδια στιγμή καταφέρνει να ανανεώνεται και να προσαρμόζεται με επιτυχία».
Διαβάστε ακόμα:
Όλα όσα έγιναν στο συνέδριο του Travel.gr στη Θεσσαλονίκη
Oι επενδύσεις και οι προοπτικές για τον Τουρισμό της Θεσσαλονίκης στο συνέδριο του Travel.gr