Τον Μηχανισμό Στρατηγικής Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού DMMO της Περιφέρειας Αττικής, με τον τίτλο «The Greater Athens Region» παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή θεσμικών και επαγγελματικών φορέων του τουρισμού.

Όπως ανέφερε ο ο κ. Χαρδαλιάς, η προσέγγιση του τουρισμού πρέπει να γίνεται μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις και εξειδικευμένα εργαλεία, με στόχο την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση των πραγματικών στοιχείων της αγοράς και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς. Επισήμανε μάλιστα, ότι η απουσία ολοκληρωμένου μηχανισμού διαχείρισης μέχρι τώρα, επέφερε την αποσπασματικότητα των δράσεων και την έλλειψη ενός συνεκτικού αφηγήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. «Με την πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκουμε την ενίσχυση της συνοχής των δράσεων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παρεμβάσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική τουριστική ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι ο DMMO θα λειτουργεί «ως κεντρικό σημείο σχεδιασμού τουριστικών πολιτικών και δράσεων, αλλά και ως μηχανισμός υποστήριξης για την αξιοποίηση του δυναμικού της αγοράς, την ανάπτυξη συνεργασιών που ενισχύουν τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Αττικής, καθώς και στη βέλτιστη κατανομή των επισκεπτών αναλόγως της εποχής και των διαθέσιμων υποδομών».

6

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η Υφυπουργός Τουρισμού, Άννα Καραμανλή, η οποία αναφέρθηκε στις στοχευμένες πολιτικές που έφεραν την Αττική στις πρώτες θέσεις των επιδόσεων του τουριστικού χάρτη της χώρας. «Η κάποτε ισχνή τουριστικά Αθήνα, έχει πλέον αποκτήσει δωδεκάμηνη σεζόν και αποτελεί κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό. Μέσα στο 2023, από την Περιφέρεια Αττικής προέκυψε το 19% του συνόλου των τουριστικών εσόδων της χώρας μας. Η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού, στοχεύει στην ποιοτική βιώσιμη ανάπτυξη, έχοντας ως βασικό στοιχείο την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Διότι, για να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών, πρέπει να ενισχυθούν τόσο οι υποδομές, όσο και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της φιλοξενίας, της εστίασης και της γενικότερης εξυπηρέτησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Προορισμού, με βασικούς ομιλητές την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΣΕΤΕ Αλέξανδρο Θάνο. Στην τοποθέτηση της, η Πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στην επιδίωξη στοχευμένων συνεργειών με την Περιφέρεια Αττικής, έτσι ώστε – μέσα από τα 17 γραφεία του Οργανισμού ανά τον κόσμο – να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η δυναμική του brand «Αττική». Στη συζήτηση επισημάνθηκε και η ανάγκη επιτυχούς διάχυσης των τουριστικών ροών σε χρόνο και χώρο, με στόχο να αποφεύγονται φαινόμενα «υπερτουρισμού» και να προωθούνται άλλοι – λιγότερο γνωστοί μέχρι σήμερα – τουριστικοί προορισμοί.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να λαμβάνει καίριες αποφάσεις και να φέρνει αποτελέσματα. Αυτή η νέα πρωτοβουλία που παρουσιάζεται σήμερα, έχει στόχο να συνενώσει δυνάμεις, να φέρει αποτέλεσμα και να παράξει το τουριστικό προϊόν που μας αξίζει, το οποίο δεν θα βασίζεται στην τύχη, αλλά σε μια μακρόπνοη στρατηγική».



Οι τέσσερις άξονες του DMMO της Περιφέρειας Αττικής

Ο DMMO «The Greater Athens Region» λειτουργεί ως πλατφόρμα σύνδεσης φορέων, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Δημιουργεί τις συνθήκες για καινοτόμες συνεργασίες, ενσωματώνοντας τις αρχές της βιωσιμότητας και της ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας. Ειδικότερα, εστιάζει σε στρατηγικές δράσεις με επίκεντρο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού επιπέδου, καθώς και τη διείσδυση σε νέα δυναμικά τμήματα της τουριστικής αγοράς, ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις.
Αποτελεί την πρώτη δομή DMMΟ στη χώρα, η οποία έχει ήδη αναλάβει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο έργο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αττική 2021-2027» και στηρίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις στρατηγικούς άξονες:

– Ανθεκτικές και σύγχρονες υποδομές, ως βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα στον τουριστικό τομέα, με έμφαση σε δράσεις  – με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα – που εντάσσονται στο πρόγραμμα των 280+1 έργων για την επόμενη τετραετία σε όλη την Αττική, όπως έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον Περιφερειάρχη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και των μεταφορών, στον πολιτιστικό πλούτο της Αττικής, καθώς και στο  νέο μητροπολιτικό πάρκο «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο, που ολοκληρώνει την ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

– Ανάδειξη της ταυτότητας και διαχείριση των τουριστικών ροών, μέσα από μία βιώσιμη τουριστική στρατηγική και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

– Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ποιότητας ζωής με τρόπο που το τουριστικό προϊόν θα δημιουργεί υπεραξία για όλη την κοινωνία.

– Προώθηση της Καινοτομίας και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με τη λειτουργία ενός «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Προορισμού», καθώς και του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. 

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΕΟΤ και η διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό