Πόσες φορές δεν έχετε βρεθεί σε ένα μέρος και δεν ξέρετε τίποτα για αυτό; Αν ανοίξετε το google play ή το app store θα βρείτε εφαρμογές με διάφορες πληροφορίες για κάποιους προορισμούς, υπάρχει επίσης και το Visit Greece του υπουργείου Τουρισμού, ωστόσο η ανάγκη για έναν πιο οργανωμένο ψηφιακό οδηγό αρχίζει πλέον και γίνεται αισθητή κυρίως στα νησιά στα οποία με χαρά βλέπω πως οι δήμοι εντάσσουν στον προγραμματισμό τους την ανάπτυξη ανάλογων εφαρμογών, όπως η Τήνος, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας μέσω google play και app store αναζητώντας το Clio Muse. Στο δρόμο αυτό, λοιπόν, κινείται και ο δήμος Νάξου.

9


Λίγο πριν το Πάσχα ο δήμος Νάξου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός καινοτόμου project που έχει στόχο να κάνει τη ζωή των επισκεπτών στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη, το «NAXiOS». Εκμεταλλευόμενος τα εργαλεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ πρόκειται να δημιουργήσει έναν ψηφιακό ξεναγό, μια εφαρμογή δηλαδή στην οποία εγχώριοι και ξένοι τουρίστες θα μπορούν να βρουν πληροφορίες για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Νάξου, της Δονούσας, της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και του Κουφονησίου.

Με στόχο ο ψηφιακός ξεναγός να είναι όσο το δυνατόν πιο έγκυρος και πλήρης ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων ώστε όλα τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος να έχουν τις σωστές περιγραφές και πληροφορίες ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και οι φορείς των τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι με τη σειρά τους θα εμπλουτίσουν την υποεφαρμογή του ξεναγού, «e-Χωριό», με τα ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος της κάθε περιοχής και όχι μόνο. Εδώ θα μπορούν να αναρτούν τις όποιες εκδηλώσεις διοργανώνουν, άμεσα οι ίδιοι, ενώ μπορούν να παρέχουν και άλλο υλικό όπως φωτογραφίες, περιγραφή, ιστορία, έθιμα, διαθέσιμα μέσα πρόσβασης και ενδεικτικές διαδρομές από Google Map κ.α. Στη «NAXiOS» θα μπορείτε να βρείτε, ανάμεσα σε άλλα, ωράριο λειτουργίας των σημείων ενδιαφέροντος, κυρίως των αρχαιολογικών χώρων, κόστος εισόδου αλλά και ύπαρξη ή μη χώρων στάθμευσης.

Υπό συζήτηση είναι και η ένταξη των παραλιών αλλά και των μονοπατιών των νησιών στον ψηφιακό ξεναγό. Όπως μας ενημέρωσαν από το δήμο Νάξου «στο σχεδιασμό του περιεχομένου υπάρχει η σκέψη να μπουν και οι παραλίες αλλά και τα μονοπάτια της Νάξου. Έχουμε πιστοποιημένα μονοπάτια τα οποία είναι εξαιρετικά αξιόλογα. Οι ξένοι τουρίστες τα επιλέγουν πολύ συχνά για πεζοπορίες και πολλές φορές και οργανωμένα με οδηγό, οπότε αυτά είναι δύο πράγματα που έχουν μπει στην ατζέντα των επόμενων συζητήσεων».

Το «NAXiOS» θα διατίθεται δωρεάν μέσω των google play και app store και θα δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης (e-Ξεναγός), με τεχνολογία text-to-speech ή με προηχογραφημένη ηχητική περιγραφή σε πέντε γλώσσες, η οποία θα ενεργοποιείται αυτόματα περνώντας από τα σημεία ενδιαφέροντος. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο για να τη χρησιμοποιήσετε. Στόχος είναι η εφαρμογή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη τουριστική σαιζόν ενώ έχουν σχεδιάσει και διάφορες δράσεις για την προώθησή της όπως την εκτύπωση 10.000 φυλλαδίων τα οποία θα μοιραστούν σε τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι επισκέπτες.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί η Ελλάδα είναι ο παράδεισος του yachting: Από σούπερ-φουσκωτά και ιστιοφόρα, μέχρι mega-yachts

Tαξιδιωτική ασφάλιση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κλείσετε το επόμενο ταξίδι σας

7 συμβουλές για οικογενειακά ταξίδια με οικολογική συνείδηση