Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες το τρέχον έτος, από τον Μάϊο και μετά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς της περιορισμούς, όπως αποδεικνύεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ETC, με τίτλο «European Tourism Trends & Prospects».

13

Η ETC, συνεχίζει να παρακολουθεί τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στον τομέα, εξετάζοντας πώς ανακάμπτει η ταξιδιωτική δραστηριότητα εν μέσω του τρέχοντος κύματος κορωνοϊού και των συνεχιζόμενων προγραμμάτων εμβολιασμού. Αναλυτικά, βάσει των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι τον Αύγουστο, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα παρέμειναν σε επίπεδα 37,8% κάτω από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας την ισχυρότερη επάνοδο μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

Εξάλλου, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φάνηκε να έχουν υποστηρίξει δυναμικά τους αριθμούς των αφίξεων, με τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών μέτρων που έδωσαν το «πράσινο φως» στους εμβολιασμένους Αμερικανούς, οι οποίοι συνέρρεαν κυρίως στη Νότια Μεσόγειο.

Τι συμβαίνει με την Κίνα 

Καθώς τα ταξίδια στο εξωτερικό παραμένουν περιορισμένα, η παρατεταμένη απουσία των Κινέζων παραθεριστών γίνεται αισθητή σε όλο τον κόσμο, με την Ευρώπη ως σύνολο να καταγράφει μείωση άνω του 90% σε σύγκριση με το 2019. Πάντως, σε πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ειδικότερα, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ταξίδευε προσεκτικά, που σημαίνει μία αύξηση 31% από τα αποτελέσματα της έρευνας του Μαρτίου 2021. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, ωστόσο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης ταξιδιωτικών αποφάσεων για τον κορυφαίο τουρισμό στον κόσμο.

Ανάκαμψη μετ’ εμποδίων με επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2024

Συνεπώς, αν και η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση είναι έτοιμη για σημαντική ανάκαμψη λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμών στην Ευρώπη, οι όγκοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τις ημέρες πριν από την πανδημία, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση, δεν αναμένεται να ξεπεραστούν μέχρι το 2024. Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του καλοκαιριού, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι 60% χαμηλότερες έως το τέλος του 2021, σε σύγκριση με το 2019. Ειδικότερα, στα μισά του έτους, οι ευρωπαϊκές αφίξεις τουριστών εξακολουθούσαν να σημειώνουν μείωση κατά ποσοστό 77% σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση των επιβατών στην Ευρώπη ενισχύθηκε τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%) σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ.Luís Araújo, Πρόεδρος του ETC, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κρίσιμος ρόλος που έχουν ήδη διαδραματίσει τα προγράμματα εμβολιασμού στη βοήθεια της ανάκαμψης των ταξιδιών, αφού κατά τη θερινή περίοδο, η διάθεση του εμβολίου για ήταν ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της εισόδου και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των ταξιδιών. Ωστόσο, σημείωσε, οι προσπάθειες εμβολιασμού δεν θα είναι αρκετές. Καθώς πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να προσπαθήσει να αποκαταστήσει περαιτέρω την ελευθερία μετακίνησης εφαρμόζοντας πιο ολιστικές και συνεκτικές προσεγγίσεις για ταξίδια εντός και εκτός της ΕΕ.

H ζήτηση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό

Η Ευρώπη έχει επί του παρόντος το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση σημαντικής ζήτησης. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί απολάμβαναν ήδη μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη θερινή περίοδο λόγω των επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού. Επιπλέον, η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον κορωνοϊό ήταν θεμελιώδης για τη διεξαγωγή ασφαλών ταξιδιών και συνέβαλε στην απλοποίηση της διασυνοριακής κινητικότητας. Ως αποτέλεσμα, τα ενδοπεριφερειακά ταξίδια γνώρισαν άνοδο και πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 85% των ευρωπαϊκών διεθνών αφίξεων το 2021, από 77% το 2019.

Η ανάκαμψη των ταξιδιών που παρατηρήθηκε ήταν διαφορετική μεταξύ των προορισμών, με τις περιοχές που άνοιξαν νωρίτερα τα σύνορά τους για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, να είναι οι πιο ευνοημένες. Ως η πρώτη χώρα που άνοιξε ξανά σε τουρίστες, η Ελλάδα σημείωσε την ισχυρότερη ανάκαμψη σε όρους διανυκτερεύσεων (-19% έναντι του 2019), αν και οι αφίξεις ξένων τουριστών ήταν πιο αδύναμες. Η ισχυρότερη ανάκαμψη στις αφίξεις από τα ποσοστά του 2019 παρατηρήθηκε στην Κροατία (-37%), η οποία μπόρεσε να επεκτείνει τις εξαιρετικές επιδόσεις της σε περιόδους εκτός εποχής, καλωσορίζοντας τον Σεπτέμβριο 1,9 εκατ. αφίξεις τουριστών. Αντίθετα, η Τσεχία (-94%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση λόγω των αυστηρών μέτρων κατά του κορωνοϊού τα οποία παρατάθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όλοι οι αναφερόμενοι ευρωπαϊκοί προορισμοί απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας ξενοδοχείων αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το 2020, με βάση τα στοιχεία Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Αρκετοί προορισμοί ανέφεραν ποσοστά πληρότητας κοντά στο 70%, συμπεριλαμβανομένων της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Τουρκίας. Η αύξηση των ευρωπαϊκών αεροπορικών επιβατών ενισχύθηκε επίσης τους μήνες Ιούνιο (-69%), Ιούλιο (-57%) και Αύγουστο (-49%) σε σύγκριση με το 2019. Η σχετική βελτίωση τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται και στη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών εσωτερικού.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών συναρτάται με τις εξελίξεις στην ταξιδιωτική αγορά

Αν και τα ευρωπαϊκά ταξίδια έχουν σημειώσει θετικά βήματα το 2021, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά, καθώς οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη εξακολουθούσαν να εμφανίζουν μείωση κατά 77% στα μισά του έτους. Οι αργοί ρυθμοί της διάθεσης του εμβολίου σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και σε ορισμένες μεγάλες αγορές μακρινών αποστάσεων, μπορεί δυνητικά να καθυστερήσει την ανάκαμψη, παρουσιάζοντας έναν παρατεταμένο καθοδικό κίνδυνο.

Εξάλλου, η υιοθέτηση διαφορετικών συστημάτων για την αποδοχή εμβολίων που δεν αναγνωρίζονται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό, μπορεί επίσης να συνεχίσει να επηρεάζει προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Και, καθώς πλησιάζουν οι ψυχρότεροι μήνες, αναμένεται μια μικρή επιβράδυνση της δραστηριότητας. Προβληματισμοί όπως η περίοδος της χειμερινής γρίπης, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε πιο προσεκτική ταξιδιωτική συμπεριφορά και σε πιθανή αυστηροποίηση των περιορισμών. Ωστόσο, τα επιτυχημένα προγράμματα εμβολίων θα πρέπει να επιτρέπουν περαιτέρω χαλάρωση και διευκόλυνση των ταξιδιών το 2022, υποστηρίζοντας την πλήρη επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα έως το 2024.