Την πρώτη εικόνα των κρατήσεων, με οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) κ. Λύσανδρος Τσιλίδη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Travel.gr.

21

Παράλληλα, ο κ. Τσιλίδης αναφέρεται στις επιπτώσεις που είχε ο κορωνοϊός στα τουριστικά γραφεία, στον ρόλο που θα διαδραματίσουν στην μετά πανδημία εποχή και στα αιτήματα που έχει η Ομοσπονδία για τη στήριξη του κλάδου μέχρι να έρθει η ανάκαμψη.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ποιο είναι το μέγεθος των επιπτώσεων από την πανδημία στον κλάδο των τουριστικών γραφείων;

H πανδημία άφησε τεράστιο στίγμα στον κλάδο των τουριστικών γραφείων. Ο κλάδος δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακάμψει και το 2021 κινήθηκε στο -80% των επιπέδων του 2019, στον οργανωμένο τουρισμό.

Παρότι σε εορταστικές περιόδους, όπως η 28η Οκτωβρίου, καταγράφηκε μια κινητικότητα, οι Έλληνες δεν ταξιδεύουν σε μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα. Προτιμούν τους Ευρωπαϊκούς προορισμούς καθώς τα πακέτα διακοπών για την Ευρώπη είναι κοστολογικά σταθμισμένα και θελκτικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες να αποδράσουν έπειτα από πολλούς μήνες περιορισμού τους στο σπίτι.

Έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα;

Για τα Χριστούγεννα καταγράφεται ικανοποιητική κινητικότητα για ταξίδια σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς. Θα είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για όλους να ξαναζήσουμε και πάλι μελλοντικά τις υπέροχες εποχές προ πανδημίας, ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία να ανακάμψουν και να παράγουν τουριστικό έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως γινόταν πάντα.

Ποια είναι τα βασικά αιτήματα που κλάδου προς την Πολιτεία για τη στήριξη των τουριστικών γραφείων;

Η FedHATTA ζήτησε τη μερική αναστολή για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων ως ο πλέον πληττόμενος, όμως αντί αυτού, η Πολιτεία διέθεσε το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο ζητούμε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2022. Ζητούμε πλήρη επιδότηση των εισφορών για τα τουριστικά γραφεία, τα οποία λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στο πρότυπο των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων. Το 2,5% ως ποσοστό επανεκκίνησης για τον κλάδο δε μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις μας λόγω του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει για τα τουριστικά γραφεία. Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε το 2,5% να δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης στο σύνολο του κλάδου για την επανεκκίνησή του που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022.

Στα αιτήματά μας περιλαμβάνεται το άνοιγμα των συνόρων όλων των χωρών του κόσμου στη λογική αξιολόγησης του υγειονομικού κινδύνου στη βάση του ταξιδιώτη και όχι της χώρας προέλευσής του. Επιπλέον, η Πολιτεία χρειάζεται να ανακοινώσει επισήμως ότι όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια με ξένες αγορές, όπως η αγορά της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η Ρωσική αποφεύγοντας τα πολιτικοοικονομικά δρώμενα σε επίπεδο εξωτερικών και διπλωματικών σχέσεων.

Ζητούμε ειδικό ποσό για σκοπούς διαφήμισης στα γραφεία ταξιδίων, όπως συμβαίνει σε γραφεία ταξιδιών του εξωτερικού για την προσέλκυση ταξιδιωτών, σε τουρ οπερέιτορ και σπεσιαλίστες. Επιθυμούμε να τύχουμε αντίστοιχης αντιμετώπισης. Αντίστοιχα, ζητούμε έγκριση ΕΣΠΑ για το σύστημα ERP, με το οποίο ο κλάδος εντάσσεται στο mydata. Οι επιχειρήσεις με χειρόγραφο μηχανογραφικό θα πρέπει να τύχουν στήριξης ώστε να εκσυγχρονιστεί ο κλάδος.

Επίσης, ζητούμε την αναβάθμιση των υποδομών για τον κλάδο, την οποία κρίνουμε αναγκαία και για την οποία η Πολιτεία θα πρέπει να εγκρίνει ειδικό κονδύλι και την επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, ιδιαίτερα θεμάτων που άπτονται της συναρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, Μεταφορών, Πολιτισμού και Ναυτιλίας.

Κυρίαρχο ζήτημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της χώρας όπως λιμάνια και αεροδρόμια ώστε να είναι προσβάσιμες και λειτουργικές διευκολύνοντας την άφιξη και αναχώρηση των ταξιδιωτών.

Ποιες είναι οι κύριες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος των Τουριστικών Γραφείων και Διοργανωτών Οργανωμένων Ταξιδιών (ECTAA) για την ανάκαμψη των οργανωμένων ταξιδιών;

Η ECTAA, της οποίας ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) είναι μέλος, έχει οργανώσει μεθοδικά τις εκκρεμότητες με το ζήτημα των voucher, καλώντας την Πολιτεία να δείξει τη στήριξή της στα γραφεία ταξιδίων για την κάλυψη των υποχρεώσεων έναντι των καταναλωτών.

Η ECTAA πραγματοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την επιτροπή TRAN για τις μεταφορές και τον τουρισμό, την ΙΑΤΑ, την HOTREC, το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του καταναλωτή, και μέσα από τις θεματικές επιτροπές της, με τις οποίες μεθοδεύει τεχνικές επίλυσης θεμάτων θεσμικών και νομικών για τα μέλη της, τις Ενώσεις Τουριστικών γραφείων των χωρών μελών της Ε.Ε. Επίσης, προωθεί την παγκόσμια διασύνδεση των μελών της με τις Ενώσεις Τουριστικών Γραφείων στις πέντε ηπείρους.

Ποιος θα είναι ο ρόλος των τουριστικών γραφείων στη μετά πανδημία εποχή με βάση τις νέες τάσεις όπως διαμορφώνονται στη διεθνή τουριστική αγορά;

Όπως πάντα, ο ρόλος των τουριστικών γραφείων, θα είναι κυρίαρχος στην τουριστική αγορά. Είναι ο κλάδος που προτείνει, προβάλλει, συστήνει προορισμούς, εξασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες, συνέπεια, πληροφορία, και συγκεκριμένο κόστος για τον καταναλωτή.

Τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν εγγυήσεις για την ομαλή έκβαση των ταξιδιών, καλλιεργώντας το κλίμα εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα ταξίδια, σε μια εποχή μετάβασης προς την κανονικότητα και απέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στον παγκόσμιο τουρισμό, ακόμα και σε εποχές πρωτόγνωρων κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τουριστικά γραφεία βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη διαμόρφωση τουριστικών πακέτων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές.