Στις αναπτυξιακές δράσεις που πρέπει να εστιάσει ο τουριστικός τομέας για τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Shaping the Future of Tourism”
Ανοίγοντας το συνέδριο ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης σημείωσε ότι το 2024 κατέγραψε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2023. Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τον τουρισμό της σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Όσον αφορά στις ευρύτερες τάσεις που διαμορφώνονται, οι μήνες εκτός αιχμής δείχνουν σημάδια σημαντικής βελτίωσης σε αφίξεις αλλά και εισπράξεις, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παράσχης «Η ευαισθησία και άμεση απόκριση των καταναλωτών στη σχέση value for money του τουριστικού προϊόντος αυξάνεται συνεχώς. Το είδαμε φέτος στους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, αλλά και συγκεκριμένους προορισμούς των Κυκλάδων. Οι επισκέπτες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, βιωσιμότητα και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών».
Διπλασιασμός των τουριστικών επενδύσεων
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τόνισε ότι καταγράφεται διπλασιασμός των τουριστικών επενδύσεων που προσμετρούνται στο ΑΕΠ σε σχέση με το 2019. Όμως για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και του θετικού επενδυτικού κλίματος υπάρχουν 4 κρίσιμα επιμέρους ζητήματα. Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι, ίσως, το πιο κρίσιμο αλλά και το πιο χρονίζον ζήτημα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, την ασφάλεια δικαίου και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην δόμηση. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε ένα σημαντικό βήμα με την κατάθεση προς διαβούλευση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό.
Ο ΣΕΤΕ με την επιτροπή χωροταξίας -επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης -έχει καταθέσει ουσιώδεις προτάσεις. Ο Σύνδεσμος θεωρεί πολύ σημαντικό αυτήν τη φορά η προσπάθεια για την ψήφιση του χωροταξικού να μην μείνει στη μέση, καθώς ένα χωροταξικό με κάποιες ελλείψεις είναι καλύτερο από την έλλειψη χωροταξικού.
Οι ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση και το ζήτημα της φορολογίας
Ένα ακόμη ζήτημα είναι η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κατά τον κ. Παράσχη απαιτείται ένα πλαίσιο κανόνων που θα αποτρέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις στρεβλώσεις στην αγορά στέγης, αλλά και την υπερσυγκέντρωση τουριστικών ροών σε προορισμούς χωρίς έλεγχο. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα. Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο διαμόρφωσε ένα σαφές πλαίσιο φορολόγησης διαχωρίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα από τη περιστασιακή ιδιωτική εκμετάλλευση την οποία προσδιορίζει ρητά, ενώ δίνει περαιτέρω δυνατότητες για περιορισμό των ημερών μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές. Με το φετινό νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού εισάγονται λειτουργικές προδιαγραφές ενώ με τον τελευταίο φορολογικό νόμο μπαίνουν πρόσθετοι όροι αναφορικά με τις πλατφόρμες και αναστέλλονται άδειες σε 3 διαμερίσματα της πρωτεύουσας. Υπό την προϋπόθεση επάρκειας ελεγκτικών μηχανισμών ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση για να διασφαλιστούν οι θετικές επιδράσεις αποφεύγοντας τις αρνητικές συνέπειες από τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Επίσης, σημαντικό είναι το ζήτημα της φορολογίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ η φορολόγηση του κλάδου παραμένει ένα ευαίσθητο ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην τουριστική αγορά. Όπως υπογράμμισε “Δεν μπορεί η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού να αποτελεί την αιτιολογική βάση για την επιβολή βαρών. Ο φόρος διαμονής, ένα μέτρο προσωρινό καθαρά εισπρακτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα, αντικαταστάθηκε πέρυσι από το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αυξημένο για την καλοκαιρινή σεζόν σε ποσοστό 150-200%. Το συγκεκριμένο τέλος αυξήθηκε ξανά φέτος πριν συμπληρωθεί ένα έτος, χωρίς απολογισμό για τα έσοδα που εισπράχθηκαν και την ανταποδοτικότητα σε έργα και δράσεις. Ταυτόχρονα αυξάνεται το δικαίωμα των δήμων για το τέλος παρεπιδημούντων από 0,50% σε 0,75%. Η αύξηση των τελών αυτών αποφασίστηκε χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς να έχουν μελετηθεί οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι ο κλάδος αναγνωρίζει την ανάγκη για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν και θα εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των δαπανών αυτών, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα των τελών και άλλων φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πρέπει να επανεξεταστεί, και σε κάθε περίπτωση η πάγια θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι τα όποια ποσά εισπράττονται από τα τέλη πρέπει να διοχετεύονται στην αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας των προορισμών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η πρόσβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και αναπτυξιακά προγράμματα
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το και το ζήτημα της πρόσβασης των τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και αναπτυξιακά προγράμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μελών του Συνδέσμου, το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις στις πρόσφατες προκηρύξεις αγγίζει το 90%. Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα. Απαιτείται ένα σωστό μείγμα φοροαπαλλαγών, επιδοτούμενης χρηματοδότησης, αλλά και άμεσων ενισχύσεων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεγάλων, αλλά κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουριστικού τομέα.
Μετά την ανταγωνιστικότητα, το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι αυτό των Υποδομών, για το οποίο υπάρχει έντονος προβληματισμός το τελευταίο διάστημα. Όσο οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό αυξάνονται, αλλά και τάσεις όπως η βραχυχρόνια μίσθωση ή η κρουαζιέρα αυξάνουν τις τουριστικές ροές, χωρίς οι δημόσιες υποδομές να μπορούν να ακολουθήσουν το πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και αναφορικά με την σχέση ποιότητας και τιμής του τουριστικού προϊόντος, θα οξύνεται.
Οι εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την τουριστική δραστηριότητα
Ο κ. Παράσχης αναφέρθηκε επίσης, σε εξωγενείς παράγοντες και εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν την τουριστική δραστηριότητας όπως για παράδειγμα τις πολεμικές συρράξεις στην γειτονία μας, τη νέα Αμερικανική Διοίκηση, τον προστατευτισμό τους δασμούς και την αναστροφή της παγκοσμιοποίησης, το δυσμενές πολιτικό και οικονομικό κλίμα σε Γερμανία και Γαλλία, τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας και τον σκεπτικισμό. για τη πράσινη μετάβαση. Ωστόσο χαρακτήρισε ευτυχή τη συγκυρία για τη χώρα μας να ηγείται στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών θέσεων σε θέματα Μεταφορών και Βιώσιμου Τουρισμού ο Έλληνας επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην ίδια κατεύθυνση, και πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, ο ΣΕΤΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Εξάλλου ο κ. Παράσχης αναφέρθηκε στην έρευνα κοινού που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα». Οι απαντήσεις συνοψίζονται στο τρίπτυχο Περιβαλλοντικό αποτύπωμα, Εργασιακό περιβάλλον, και Κοινωνικό μέρισμα.
Τουριστικά έσοδα ρεκόρ 22 δισ. ευρώ το 2024
Από την πλευρά της η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της υπογράμμισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή του τουρισμού. Από τη διαχείριση των προορισμών, την ανάπτυξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού και την προβολή τους η στρατηγική είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.
Η Υπουργός Τουρισμού αφού επεσήμανε ότι τα νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το 2024 θα είναι το νέος έτος αναφοράς, ενώ τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ, τόνισε ότι οι υψηλές επιδόσεις καταδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του τουριστικού κλάδου, που όχι μόνο συνεισφέρει άμεσα στο εισόδημα και την απασχόληση, αλλά και στηρίζει σημαντικούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, και το εμπόριο. Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που, όπως είπε, καλύπτουν όλο το φάσμα του τουρισμού στη χώρα μας και περιλαμβάνουν:
– Χρηματοδότηση έργων υποδομών με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού
– Αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών
– Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις
– Αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
– Θεσμικές παρεμβάσεις που υπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους.
Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός στις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, με τη θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας φιλοξενίας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ. Επίσης, παρουσίασε το καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, το οποίο το οποίο επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε στον κ. Τζιτζικώστα να γίνει προσπάθεια υιοθέτησης του συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία πρόταση που βρήκε ενδιαφέρουσα ο Έλληνας Επίτροπος.
Αναφορικά με την κρουαζιέρα και τις προκλήσεις για συγκεκριμένους προορισμούς που δέχονται έντονη πίεση, υπογράμμισε ότι το Τέλος Κρουαζιέρας αποσκοπεί στη διασφάλιση ισορροπίας, με μέρος των εσόδων να επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.
Πρόταση για ΣΔΙΤ στις Τουριστικές Σχολές
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική της συνεργασίας της πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών τουριστικής εκπαίδευσης ή την δημιουργία νέων τουριστικών σχολών μέσω ΣΔΙΤ. Οριζόντια προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, είπε η κ. Κεφαλογιάννη, αποτελεί η προσβασιμότητα, με έργα που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες για όλους, ανεξαρτήτως δυνατοτήτων.
Ενιαία βιώσιμη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό
Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προστέθηκε ο Τουρισμός στο χαρτοφυλάκιο ενός Επιτρόπου γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Ευρώπη στον κλάδο.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο Τουρισμός αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παραγωγικό τομέα στην Ελλάδα, καθώς δεν έρχεται σε σύγκρουση με άλλους κλάδους της οικονομίας αλλά αποτελεί το πιο ίσως πετυχημένο και ανθεκτικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης μαζί με τη ναυτιλία στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “είναι ένας βασικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, που αποφέρει οφέλη για πάρα πολλούς, για τη χώρα, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους άλλους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και της ναυτιλίας και των μεταφορών. Δίνει υπεραξία σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, το εμπόριο, η ενέργεια αλλά και οι επιχειρήσεις τεχνολογίας”.
Βιώσιμες πρακτικές για την προστασία των προορισμών
Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι αυτή την περίοδο σχεδιάζεται για πρώτη φορά μία ενιαία βιώσιμη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό. Μέσα από την αυτή τη στρατηγική θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις. Ως πρώτη πρόκληση ανέφερε την κλιματική αλλαγή. Μέσα από τη στρατηγική θα προωθηθούν βιώσιμες πρακτικές, για την προστασία των προορισμών, της κληρονομιάς και των τοπικών κοινωνιών καθώς, όπως υπογράμμισε η μετάβαση του τομέα στη βιωσιμότητα είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη δεύτερη συνάντηση του Rodos Forum, της συμμαχίας 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών ενώσεων από όλους τους κλάδους του τουριστικού τομέα που ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη βιωσιμότητα, υπογράφοντας σχετική Διακήρυξη.
Παράλληλα εξήρε την παγκόσμια πρωτιά της χώρας μας που το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανακοίνωσαν και προωθούν ένα νέο εθνικό σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας, αλλά την πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του τομέα που ανέλαβε ο ΣΕΤΕ.
Ισορροπημένος τουρισμός
Η δεύτερη πρόκληση για τον Επίτροπο είναι ο Ισορροπημένος τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα δεν είναι ισόρροπες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι προορισμοί φαινόμενα υπερκορεσμού και άλλοι εξαιρετικής ομορφιάς και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών προορισμοί να παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι 5 εισπράττουν σχεδόν το 90% των εσόδων μέσα σε 5 μήνες άρα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στη χρονική και χωρική διασπορά του τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς σε αυτήν την κατεύθυνση.
Όμως μέσα από τις σύγχρονες στρατηγικές μάρκετινγκ, τη διαχείριση ροής των τουριστών και την υποστήριξη αναδυόμενων προορισμών, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα βάρη θα είναι λιγότερα, και τα οφέλη θα φτάνουν σε περισσότερους.
Ψηφιακή καινοτομία
Τρίτη πρόκληση είναι η Ψηφιακή καινοτομία. Κατά τον κ. Τζιτζικώστα αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία, από την ανάλυση δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη έως την κατάρτιση ψηφιακών δεξιοτήτων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μπορεί να ενισχυθεί η αποδοτικότητα, η βιωσιμότητα και η ελκυστικότητα των τουριστικών παροχών. Η ψηφιοποίηση είναι ισχυρό πλεονέκτημα και πρέπει να είναι προσβάσιμη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που άλλωστε είναι το 90% του τουριστικού κλάδου συμπλήρωσε ο Επίτροπος.
Ανθρώπινο κεφάλαιο
Τέταρτη πρόκληση είναι το Ανθρώπινο κεφάλαιο. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα κενά δεξιοτήτων συνιστούν τεράστιο πρόβλημα για τον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα ο στόχος της στρατηγικής είναι, με μια σειρά από δράσεις και μέσα από πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Ταλέντων και το Σύμφωνο για τις Δεξιότητες, να αναβαθμιστεί και να επανακαταρτιστεί το εργατικό δυναμικό, καθιστώντας ταυτόχρονα τον τομέα πιο ελκυστικό και δίκαιο, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Στο πλαίσιο όλων αυτών θα επιχειρηθεί η οικοδόμηση μια ενιαίας στρατηγικής μάρκετινγκ για να προσεγγιστούν αποτελεσματικά νέες διεθνείς αγορές και να προβληθεί η προστιθέμενη αξία του να ταξιδεύει κάποιος στην Ευρώπη, που είναι ένας προορισμός, μοναδικός, ασφαλής, με πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές. Και συμπλήρωσε λέγοντας:
«Η Ευρώπη είναι η δεύτερη μικρότερη, αλλά η πιο επισκέψιμη ήπειρος στον κόσμο. Είμαστε πρώτη παγκοσμίως σε επισκεψιμότητα. Λειτουργούν περισσότερες από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Απασχολούνται 20 εκατ. άνθρωποι. Καθώς όμως οι συνήθειες των ταξιδιωτών αλλάζουν ραγδαία, νέες πολυπληθείς αγορές αναδύονται και ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και ισχυρότερος. Χρειαζόμαστε ενιαία στρατηγική μάρκετινγκ για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Γιατί ενωμένοι θα διασφαλίσουμε ότι ο Προορισμός Ευρώπη, αντιπροσωπεύει τη βιωσιμότητα, τη μοναδικότητα, την αριστεία στις υπηρεσίες. Αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά για τα κράτη-μέλη και θα δημιουργήσει νέα ζήτηση και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις εταιρείες του κλάδου».
Οικονομική επιτυχία του τουρισμού
Ένας ακόμα βασικός στόχος, για τον κ. Τζιτζικώστα είναι η οικονομική επιτυχία του τουρισμού να μεταφράζεται σε πραγματικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί όπως τόνισε σήμερα υπάρχουν απώλειες εσόδων από διεθνείς πλατφόρμες και οι κάτοικοι των πιο δημοφιλών προορισμών αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη στέγασης και υπηρεσιών. Παράλληλα, καταγράφονται ελλείψεις ακόμα και στην τροφοδοσία.
Η απάντησή σε όλα αυτά κατά τον Επίτροπο είναι η στήριξη της νομοθεσίας που διασφαλίζει το δίκαιο ανταγωνισμό και τη διαφάνεια για τους φορείς του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους, όπως η HOTREC, ενώ θα γίνουν συναντήσεις και με τους τουριστικούς εταίρους σε κάθε κράτος-μέλος.
Ενιαία εισιτήρια για διασυνοριακά ταξίδια
Καταλήγοντας εστίασε σε 3 σημαντικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει. Η πρώτη αφορά τα ενιαία εισιτήρια για διασυνοριακά ταξίδια, η δεύτερη αφορά την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών και η τρίτη αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για την ενοικίαση αυτοκινήτων και την παράδοσή τους πέρα από τα σύνορα.
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Από τη Θεωρία στην Πράξη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μεταξύ άλλων στο συνέδριο και η παρουσίαση από την Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ, CEO PHĀEA κ. Αγάπη Σμπώκου της πρωτοβουλίας του ΣΕΤΕ METRON Sustainable Tourism με την οποία προτείνονται τα εργαλεία της και οι στρατηγικές για τους προορισμούς καθώς και οι δράσεις και ενέργειες για έναν βιώσιμο τουρισμό. Η κ. Σμπώκου παρουσίασε τον απολογισμό της πιλοτικής φάσης της πρωτοβουλίας. Επίσης, ακολούθησε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με αντικείμενο συζήτησης “Βιώσιμη Ανάπτυξη: Από τη Θεωρία στην Πράξη” στο οποίο τοποθετήθηκαν η κ. Ελένη Ανδρεάδη, ESG Senior Director του Sani/ Ikos Group, ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, ο κ. Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Group Senior Sustainability Officer της Eurobank, ο κ. Νίκος Καραφλός, Διευθύνων Σύμβουλος του Dexamenes Seaside Hotel και ο κ. Γιώργος Κυβερνήτης, Managing Partner του KYVERNITIS Group, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ.