Τα οφέλη της ανάπτυξης του γκολφ για την ελληνική οικονομία, αναδεικνύονται μεταξύ άλλων σε σχετική μελέτη του Ινστιτούτου των Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου. Στη Συνέντευξη τοποθετήθηκαν ο κ. Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΙΟΒΕ ο κ. Svetoslav Danchev Επικεφαλής Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του Ινστιτούτου ο κ. Γιάννης Παράσχης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο κ. Θωμάς Τόκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας και ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.

36

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα γκολφ έχουν αναπτυχθεί σε όλο το βόρειο τόξο της Μεσογείου ενώ η Ελλάδα έχει  μείνει πολύ πίσω. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ιστορικοί λόγοι – παρεξήγησης έως ένα βαθμό και του αθλήματος -που ενώ στη δεκαετία του ’60 το γκολφ ήταν αρκετά κοντά στα μεγέθη και στις εξελίξεις διεθνώς, έκτοτε έως σήμερα έχουν γίνει πάρα πολύ λίγα πράγματα. Το γκολφ, πρόσθεσε είναι μία δραστηριότητα που ουσιαστικά λειτουργεί αντικυκλικά.

Η αιχμή της περιόδου για τους γκόλφερς στην Ελλάδα και σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς και ειδικά από τις αγορές προέλευσης κυρίως από την Βόρεια Ευρώπη προσδιορίζεται στο διάστημα που δεν μπορούν να παίξουν στις χώρες τους. Δηλαδή, η αναφορά γίνεται για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο με Ιούνιο.  Πρόκειται για μια περίοδο που πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί για την επέκταση της σεζόν με τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές και άλλες υποδομές, αρκεί να αναπτυχθούν περαιτέρω τα γκολφ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, τόνισε ότι στον τομέα του γκολφ η Ελλάδα υπολείπεται των βασικών ανταγωνιστικών της. Η χώρα μας έχει μόλις 10 γκολφ, που σημαίνει ότι αναλογεί ένα γκολφ ανά 1 εκατ. κατοίκων την ίδια στιγμή που στην Πορτογαλία και στην Ιταλία η αναλογία  είναι 8 και 5 γήπεδα αντίστοιχα ανά 1 εκατ. κατοίκων. Στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι αν είχαμε τα επίπεδα της αναλογίας στην Ιταλία θα έπρεπε να διαθέτουμε περισσότερα από 50 γκολφ στη χώρα. Οι λόγοι που δεν έχει γίνει ακόμη αυτό είναι πάρα πολλοί επισήμανε ο κ. Ρέτσος. Ένας βασικός λόγος είναι ότι απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις και στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη κατάτμηση γης, μία κατάσταση που προκαλεί δυσκολίες και στην ενίσχυση και άλλων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο προβλήματα που υπήρχαν σε σχέση με περιβαλλοντικές ενστάσεις έχουν απαντηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η σωστή διαχείριση και το εισόδημα το οποίο έρχεται από τους γκόλφερς μπορεί να οδηγήσει σε μία πάρα πολύ καλή εκμετάλλευση και των υδάτινων πόρων και της συντήρησης των εκτάσεων αυτών εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι φέτος η Ελλάδα αναμένει τουριστικά έσοδα άνω των 21 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι “για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον με τις ίδιες ή λιγότερες αφίξεις, περισσότερο εισόδημα και με βιώσιμη ανάπτυξη ένας από τους δρόμους είναι και η ανάπτυξη, περισσότερο, του γκολφ στη χώρα”.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(419058)
      ["id"]=>
      int(419058)
      ["title"]=>
      string(4) "golf"
      ["filename"]=>
      string(17) "golf-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(310656)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/golf-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/how_to_travel/pos-i-peraitero-anaptyxi-toy-gkolf-tha-o/attachment/golf-5/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(16) "Photo: Unsplash "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(6) "golf-5"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(419039)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-11-25 14:36:00"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-11-25 14:37:44"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/golf-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/golf-1-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/golf-1-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/golf-1-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/golf-1-scaled.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/golf-1-scaled.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η Ελλάδα διαθέτει μόλις 10 γκολφ

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, με τίτλο «Η συμβολή του γκολφ στην ελληνική οικονομία» η Ελλάδα υστερεί πολύ στην ανάπτυξη του γκολφ παρά τη σημασία του αθλήματος για τον τουρισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Σήμερα η χώρα μας διαθέτει μόνο 10 γήπεδα γκολφ, τη στιγμή που η Πορτογαλία, ευρωπαϊκή χώρα αντίστοιχου μεγέθους, διαθέτει 113 γήπεδα απολαμβάνοντας σημαντικά οφέλη τόσο σε έσοδα όσο και στην απασχόληση. Η ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην αγορά ακινήτων, αλλά και να τονώσει τις τοπικές οικονομίες.

38 χιλ. γήπεδα γκολφ σε όλο τον κόσμο

Το γκολφ αποτελεί παγκοσμίως μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά, με περισσότερους από 62,3 εκατ. αθλητές και 38 χιλ. γήπεδα γκολφ. Εκτός από δημοφιλές άθλημα σε πολλές χώρες, σημαντική είναι η διασύνδεσή του με τον τουρισμό. Η ζήτηση εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών, η δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών στη διάρκεια του έτους για αγώνες ή για παρακολούθηση διοργανώσεων και το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των επισκεπτών – αθλητών του γκολφ. Το γκολφ συμβάλλει στην άμβλυνση της έντονης εποχικότητας του τουρισμού, καθώς η βασική περίοδος ενασχόλησης με το άθλημα εντοπίζεται συνήθως την περίοδο από Οκτώβριο μέχρι Μάιο, συμπληρώνοντας έτσι την κύρια τουριστική περίοδο. Η λειτουργία εγκαταστάσεων γκολφ ευνοεί επίσης την ανάπτυξη της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας, καθώς και την τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, ενίσχυση της βιοποικιλότητας, και φιλοξενία εκπαιδευτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 38 χιλ. γήπεδα γκολφ, ενώ αρκετά γήπεδα είναι στη φάση υλοποίησης ή προγραμματισμού.

9 χιλ. γκολφ στην Ευρώπη – Τα περισσότερα σε Αγγλία και Γερμανία

Στην Ευρώπη ο αριθμός των γηπέδων πλησιάζει τα 9 χιλ. το 2023, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αγγλία (2.423 γήπεδα) και στη Γερμανία (1.068 γήπεδα). Οι ΗΠΑ αποτελούν τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του αθλήματος, με περίπου 27 εκατ. ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αθλητές το 2023 και περισσότερα από 16 χιλ. γήπεδα γκολφ.

Στην Ευρώπη, οι εγγεγραμμένοι αθλητές γκολφ φτάνουν τα 4,7 εκατ. το 2023, ενώ περίπου το 1,6% του πληθυσμού (ή 13 εκατ. άτομα) εκτιμάται ότι ασχολείται με το άθλημα. Αξιοσημείωτη είναι τα τελευταία χρόνια η απήχηση του αθλήματος σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, καθώς οι εγγεγραμμένοι αθλητές υπερ-διπλασιάστηκαν μεταξύ 2010 και 2023.

Σημαντικά είναι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία από τη δραστηριότητα γκολφ, όπως αποτυπώνουν στοιχεία σε «ώριμες» αγορές του αθλήματος. Στις ΗΠΑ, η επίδραση στην οικονομία από τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ εκτιμάται σε περίπου 226,5 δισ. δολ. το 2022, υποστηρίζοντας περίπου 1,65 εκατ. θέσεις εργασίας και περισσότερα από 80 δισ. δολ. σε εισοδήματα από εργασία.

Τα οφέλη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Η Ισπανία αποτελεί τον κυριότερο προορισμό για τουρισμό γκολφ στην Ευρώπη. Το 2018 εκτιμάται ότι ο τουρισμός γκολφ προσέλκυσε 1,2 εκατ. ξένους επισκέπτες, ενώ το συνολικό όφελος στην οικονομία έφτασε τα 12,8 δισ. ευρώ. Στην Πορτογαλία, όπου το γκολφ αποτελεί μία από τις κυριότερες εκφάνσεις του τουριστικού προϊόντος, τα έσοδα από τον τουρισμό γκολφ στην περιοχή Algarve το 2017 ανήλθαν σε 370 εκατ. ευρώ με την άμεση και έμμεση επίδραση, σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, να εκτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ και την επίδραση στην απασχόληση να ξεπερνά τις 16 χιλ. θέσεις εργασίας.

Στο Ην. Βασίλειο εκτιμήθηκε ότι για κάθε 1 Λίρα που δαπανάται δημιουργούνται πρόσθετες 1,7 Λίρες στην οικονομία (πολλαπλασιαστής 2,7). Ισχυρές διασυνδέσεις της δραστηριότητας γκολφ στο Ην. Βασίλειο παρατηρούνται με τον τουρισμό, καθώς το 63% του τομέα τουριστικών υπηρεσιών σχετίζονται με το γκολφ, με δραστηριότητες άθλησης αλλά και με την αγορά ακινήτων, την εκπαίδευση, το εμπόριο και τις κατασκευές.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδραση των γηπέδων γκολφ στην αγορά κατοικίας, καθώς τα γήπεδα γκολφ μπορούν να αναβαθμίσουν το οικιστικό και ευρύτερο περιβάλλον, ενώ μπορούν να αυξήσουν την αξία των ακινήτων με διάφορους τρόπους. Υπολογίζεται ότι οι κατοικίες που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις γκολφ έχουν μεγαλύτερη αξία από αντίστοιχες κατοικίες εκτός των εγκαταστάσεων.

Η ακτινογραφία των γκολφ στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει 10 γήπεδα γκολφ σε αυτόνομες εγκαταστάσεις ή σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Σε λειτουργία βρίσκονται τα γήπεδα στην Αθήνα (Γλυφάδα), τη Μεσσηνία, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα, ενώ στη Ρόδο αναμένεται να λειτουργήσει μαζί με ξενοδοχειακή μονάδα. Τα γήπεδα αυτά είναι σχεδιασμένα με προδιαγραφές αντίστοιχες γηπέδων γκολφ στο εξωτερικό και έχουν λάβει πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς του αθλήματος και διακρίσεις, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Οι εγγεγραμμένοι αθλητές γκολφ στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.040 το 2023, με περίπου 1 στους 3 να είναι ηλικίας κάτω των 19 ετών. Περισσότεροι, ωστόσο, ασχολούνται με το σπορ ερασιτεχνικά, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε περίπου 3,5 χιλ. άτομα.

Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην αξιοποίηση του γκολφ ως μέσου προώθησης ενός βιώσιμου υποδείγματος τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αναδεικνύει αυτή την υστέρηση αλλά και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη στη χώρα. Ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα μόλις 9 γήπεδα, στην Πορτογαλία, χώρα με παρόμοιο μέγεθος, κλίμα και πληθυσμό, έχουν αναπτυχθεί 113 γήπεδα γκολφ. Η αναλογία αθλητών – φίλων του γκολφ ανέρχεται σε 34 άτομα ανά 100 χιλ. κατοίκους, όταν στην Πορτογαλία – χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό, αλλά περισσότερα γήπεδα γκολφ – η αναλογία είναι στα 341 άτομα, γεγονός που υποδεικνύει το περιθώριο ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα.

Ο μικρός αριθμός των γηπέδων στη χώρα περιορίζει τη δραστηριότητά τους, καθώς η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες που συνδέονται με το γκολφ έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των γηπέδων γκολφ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η ύπαρξη ικανού αριθμού γηπέδων γκολφ (ιδανικά 4), που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και αθλητικών δεξιοτήτων, θεωρείται προϋπόθεση για την ανάδειξη μιας περιοχής σε προορισμό γκολφ και την προσέλκυση επισκεπτών.

Στην Ελλάδα η συμβολή του γκολφ στην οικονομία είναι ακόμα σχετικά περιορισμένη. Τα έσοδα από τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ το 2022 εκτιμώνται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ, μόνο από τη δραστηριότητα γκολφ, χωρίς τις διασυνδεδεμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και εστιατορίων, με σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (6,35 εκατ. ευρώ) Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της χώρας που αθλούνται στα γήπεδα γκολφ εκτιμώνται σε περίπου 50 χιλ.

Η συνολική συμβολή των εγκαταστάσεων γκολφ σε όρους ΑΕΠ από τη λειτουργία των γηπέδων, καθώς και τις ευρύτερες επιδράσεις στον τουρισμό, εκτιμάται σε 111,4 εκατ. ευρώ Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται σε περίπου 4,3 χιλ. θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες από αυτές να σχετίζονται με την τουριστική δαπάνη των επισκεπτών. Επίσης, η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ συνολικά κατά την κατασκευή τους, στηρίζοντας έως και 250 θέσεις εργασίας ευρύτερα στην οικονομία.

Το παράδειγμα της Costa Navarino

Εκτός από τις οικονομικές επιδράσεις, επηρεάζεται θετικά και η δομή του τουριστικού προϊόντος. Η λειτουργία ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της λειτουργίας της Costa Navarino όπου οι αφίξεις εξωτερικού (εκτός καλοκαιρινής περιόδου) στον αερολιμένα «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» έχουν 10πλασιαστεί από το 2010. Επιπλέον, τα οφέλη διαχέονται και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι αφίξεις αλλοδαπών στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι περίπου 6 φορές υψηλότερες το 2023 σε σχέση με το 2012.

Στην Costa Navarino λειτουργούν συνολικά 4 γήπεδα γκολφ 18 οπών υψηλών προδιαγραφών σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (13 χλμ.), με την προσθήκη δύο γηπέδων να έχει πραγματοποιηθεί το 2022.

Το γήπεδο The Dunes Course, το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε από τον αθλητή γκολφ Bernhard Langer σε συνεργασία με την European Golf Design και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2010. Διαθέτει λέσχη συνολικής έκτασης 3.500 τ.μ. και Ακαδημία για την εκμάθηση του αθλήματος. Κάθε μία από τις 18 οπές του διαθέτει πολλαπλές αφετηρίες προσφέροντας τη δυνατότητα στους αθλητές να επιλέξουν τον βαθμό δυσκολίας για το παιχνίδι τους. Το δεύτερο γήπεδο, The Bay Course το οποίο είναι σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα γηπέδων γκολφ, Robert Trent Jones Jr., και διαθέτει δική του λέσχη, εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2011. Οι προδιαγραφές με τις οποίες έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί τα συγκεκριμένα γήπεδα αποτυπώνονται στα διεθνή βραβεία που έχουν αποσπάσει και τις υψηλές θέσεις τις οποίες κατέχουν μεταξύ των γηπέδων γκολφ της Μεσογείου.

Δύο νέα γήπεδα γκολφ 18 οπών, σχεδιασμένα από τον δις πρωταθλητή Masters και θρύλο του Ryder Cup, José Marίa Olazábal, προσφέρουν πανοραμική θέα στη γύρω περιοχή, τον κόλπο του Ναβαρίνου και το Ιόνιο Πέλαγος. Τα δύο νέα γήπεδα είναι par-72, εκτείνονται σε 1.250 στρέμματα, διαθέτουν τη λέσχη The Hills Club House και άνοιξαν επίσημα για το κοινό τον Φεβρουάριο του 2022. Το πρώτο γήπεδο είναι το The Hills Course με έκταση 6.280 μέτρα, και το δεύτερο το International Olympic Academy Golf Course με έκταση 6.366 μέτρα. Το τελευταίο αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως International Olympic Academy Golf Course, με τη συνεργασία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Costa Navarino, με στόχο να αναδείξει περαιτέρω τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, και την προώθηση του γκολφ σε ένα ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο κοινό.

Επίσης, στην ακαδημία γκολφ της Costa Navarino, Navarino Golf Academy επαγγελματίες εκπαιδευτές παραδίδουν μαθήματα σε παίκτες όλων των επιπέδων, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, όπως Video Analysis και Golf Simulator, ενώ λειτουργεί από το 2011 και η Ακαδημία “Navarino Junior Golf Academy” με στόχο την εκμάθηση και την προώθηση του αθλήματος σε παιδιά και εφήβους από την περιοχή της Μεσσηνίας.

Οι σημαντικές επενδύσεις έχουν οδηγήσει σε διεθνείς διακρίσεις για την Costa Navarino. Η Costa Navarino έχει κατακτήσει το κορυφαίο βραβείο World’s Best Golf Venue στα World Golf Awards, καθώς και το βραβείο για τις περιβαλλοντικές πρακτικές Europe’s Best Eco-Friendly Golf Facility. Επίσης, η Costa Navarino κατέκτησε την 7η θέση παγκοσμίως στα Top 100 World Resorts του Golf World και την 1η θέση στα Top 100 Golf Resorts in Continental Europe του National Club Golfer. Το 2017 η Costa Navarino αναδείχθηκε ο καλύτερος προορισμός γκολφ στην Ευρώπη από τη Διεθνή Ένωση Golf Tour Operators (IAGTO), ενώ και τα δύο γήπεδα έχουν βραβευτεί ως Best Newcomers από το The World of Leading Golf Association το 2014. Το 2016 το περιοδικό Golf World τα συμπεριέλαβε στη λίστα των 100 καλύτερων Golf Resorts στην Ευρώπη.

Η Costa Navarino κατέκτησε το κορυφαίο βραβείο World’s Best Emerging Golf Destination” στα World Golf Awards 2022, ενώ το International Olympic Academy Golf Course στην περιοχή Navarino Hills έλαβε το βραβείο World’s Best New Golf Course στα World Golf Awards 2022. Το Navarino Hills έλαβε τη 2η θέση στο διαγωνισμό Development of the Year που διοργανώνει το περιοδικό Golf Inc για το 2022, αποτυπώνοντας τη σημασία και την επίδραση των επενδύσεων στην περιοχή. Πρόσφατα, η Costa Navarino έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση GEO Certified® για τα γήπεδα γκολφ The Dunes Course και The Bay Course, στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσής της στην αειφόρο ανάπτυξη και την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών. Μεταξύ άλλων, η βράβευση αφορούσε την ορθή διαχείριση νερού, τη μείωση της συνολικής αρδεύσιμης έκτασης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στην Ευρώπη, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, κ.ά.

Οι παραπάνω επενδύσεις έχουν οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό επισκεπτών στα γήπεδα της Costa Navarino, ενώ διεξάγονται και διεθνή τουρνουά. Οι επισκέπτες υπερβαίνουν τους 66 χιλ. το 2023, με περίπου το 65% να είναι άντρες και το 35% γυναίκες. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των γκολφέρ έρχεται τους μήνες Φεβρουάριο με Απρίλιο και Σεπτέμβριο με Νοέμβριο, συμβάλλοντας σημαντικά στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν. Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών προέρχεται από τη Γερμανία, ενώ ένα επίσης σημαντικό μερίδιο έχουν η Σουηδία, η Ελβετία και η Αγγλία, χώρες με υψηλότερη κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη από τον μέσο όρο. Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών ασχολείται με το γκολφ σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ενδεικτικό ότι το γκολφ αποτελεί ένα μέρος των συνολικών τουριστικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι ξένοι επισκέπτες.

Επιδράσεις των επενδύσεων της Costa Navarino στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον

Οι επενδύσεις της Costa Navarino έχουν ισχυρή επίδραση στην τοπική οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον. Η άμεση επίδραση από τη λειτουργία της Costa Navarino στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας εκτιμήθηκε στο 3%, ενώ η συνολική επίδραση προσεγγίζει το 8%, σύμφωνα με εργασία του Πανεπιστημίου Πειραιώς που ανακοινώθηκε το 2019. Ένα σημαντικό ποσό, περίπου 3,5 δισ.ευρώ., εκτιμάται ότι είναι η συνολική επίδραση των επενδύσεων, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή εκτιμήθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ. Σημαντική είναι η συνεισφορά των επενδύσεων στην απασχόληση, καθώς υποστηρίζονται συνολικά περίπου 11 χιλ. θέσεις απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Ισχυρές διασυνδέσεις έχουν δημιουργηθεί και με την τοπική οικονομία, στηρίζοντας τα εισοδήματα και την απασχόληση, καθώς το 44% των προμηθευτών της Costa Navarino προέρχεται από κοντινές περιοχές, το 37% από τη Μεσσηνία και το 6% από την Πελοπόννησο.

Σημειώνεται επίσης ότι οι επενδύσεις στο συγκρότημα της Costa Navarino δημιουργούν παράλληλα και επενδύσεις σε άλλες περιοχές και κλάδους. Εκτιμήθηκε ότι επενδύσεις σε υποδομές της ευρύτερης περιοχής και επενδύσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ συνδέονται με την παρουσία του συγκροτήματος στην περιοχή.

Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι η Costa Navarino έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας οικονομίας 80 διακριτών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (την εστίαση και τη διαμονή), στην οποία περιλαμβάνονται 25 νέα ξενοδοχεία και 1.250 νέες κλίνες στη Μεσσηνία.

Σημαντικό είναι το όφελος από τη δημιουργία της Costa Navarino και για τον τοπικό τουρισμό, με αύξηση κατά 9,7% στην πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων την περίοδο 2010- 2018, αλλά και τον υπερδιπλασιασμό (+118%) των επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Η Μεσσηνία διασυνδέθηκε με πάνω από 30 προορισμούς μέσω των αεροπορικών γραμμών, ενώ έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί οι αφίξεις επιβατών μεταξύ 2009-2018. Μόνο το 12,5% των επιβατών κατευθύνθηκε στην Costa Navarino, ενώ το υπόλοιπο αφορά διανυκτερεύσεις σε άλλα καταλύματα της περιοχής, αναδεικνύοντας τις συνέργειες που δημιουργεί στις μεταφορές η επένδυση. Ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων, περίπου 10%, της εταιρείας ΤΕΜΕΣ, φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, κατευθύνεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει το μουσείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Navarino Natura Hall με πολλές επισκέψεις από μαθητές, ενώ υλοποιεί προγράμματα Προστασίας της Βιοποικιλότητας σε συνεργασία με τοπικές και διεθνείς οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Παράλληλα, λειτουργεί το παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο Navarino Environmental Observatory. Επιπλέον, σημαντικό είναι το πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης υδάτινων πόρων που υλοποιεί η εταιρεία με τη χρήση λιμνοδεξαμενών.

Διαβάστε ακόμα:

Υβριδική Φιλοξενία: Η τάση που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής -Πού στοχεύει

Όχι στην αύξηση του Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων για τα ξενοδοχεία από τους Δήμους

Κοντά σε ιστορικό ρεκόρ άνω των 38 εκατ. αφίξεων για το 2024 η Ελλάδα