Οριστικοποιήθηκε η κατανομή των 320 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στην προώθηση και ενίσχυση θεματικών μορφών τουρισμού της χώρας, τη διαχείριση προορισμών, την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων και την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε παραλίες.
Ειδικότερα, για τις θεματικές μορφές τουρισμού αναφέρεται ότι στη τρέχουσα περίοδο σταδιακής ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας, η ανάπτυξη τους σε περιφερειακούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ισόρροπη ανάπτυξη.
Ήδη ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας υπέγραψε τα σχετικά Τεχνικά Δελτία σύμφωνα με τα οποία κατανέμεται το ποσό των 320 εκατ. ευρώ ως εξής:
Ορεινός Τουρισμός
Για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν στον Ορεινό Τουρισμό θα διατεθεί το ποσό των 56,57 εκατ. ευρώ.
Με την περαιτέρω ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ορεινού και χειμερινού τουρισμού (χιονοδρομικά κέντρα) και τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας ανέγερσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των σχετικών υποδομών εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης της απασχόλησης.
Στόχος είναι η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για χειμερινές και ορεινές δραστηριότητες σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων υψηλού επιπέδου που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Ο πληθυσμός -στόχος και οι βασικοί δικαιούχοι της επένδυσης εντοπίζονται στο τουριστικό οικοσύστημα και τις τοπικές κοινότητες σε επιλέξιμες περιοχές. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της Πράσινης μετάβασης και στην χρήση εξοπλισμού πλήρως ενσωματωμένου εξοπλισμού στο φυσικό τοπίο.
Το έργο περιλαμβάνει:
-Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων με βάσει τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλουν οι δυνητικοί δικαιούχοι σύμφωνα με την δημόσια πρόσκληση και το οδηγό εφαρμογής που θα δημοσιεύσει το Υπουργείο Τουρισμού. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης ύψους 53,77 εκατ. έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 4 ενισχύσεων. Οι τομείς παρεμβάσεων μπορούν να αφορούν ενδεικτικά μεταξύ άλλων αναβατόρια, εκχιονιστικά μηχανήματα μηχανές χιονιού, 1MW αιολικό πάρκο. κατασκευή πάρκων Β. Αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ορειβατικών καταφυγίων με βάσει τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλουν οι δυνητικοί δικαιούχοι σύμφωνα με την δημόσια πρόσκληση και τον οδηγό εφαρμογής που θα δημοσιεύσει το Υπουργείο Τουρισμού. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης ύψους 1.240.000€ έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 20 ενισχύσεων.
-Υποδομές μονοπατιών, καθώς και χρηματοδότηση εξοπλισμού με βάσει τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλουν οι δυνητικοί δικαιούχοι σύμφωνα με την δημόσια πρόσκληση και τον οδηγό εφαρμογής που θα δημοσιεύσει το Υπουργείο Τουρισμού. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης ύψους 1,26 εκατ. ευρώ έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 13 ενισχύσεων.
-Δημιουργία πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των ορειβατικών μονοπατιών.
Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών
Για τη δράση Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών θα διατεθεί το ποσό των 28,46 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 15 εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού προς ανακαίνιση και αναβάθμιση και 15 νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.
Η δράση εντάσσεται στα έργα τουριστικής ανάπτυξης που στοχεύουν στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την παράταση της τουριστικής περιόδου. Στηρίζεται στην αξιοποίηση των ιαματικών πόρων και πηγών της χώρας, με την δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
-Η χρηματοδότηση της ανακαίνισης-αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, και
-Η χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Η χρηματοδότηση καλύπτει τη διενέργεια των απαιτούμενων μελετών (π.χ. υδρολογικές, χημικές κ.ά.), καθώς και τα έργα κατασκευής και αναβάθμισης υποδομών και εγκαταστάσεων.
Θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αναδεικνύουν τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας και αξιοποιούν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού πολιτισμού, του φυσικού τοπίου, των προϊόντων, γεύσεων κ.λπ. που συνθέτουν την ταυτότητα της περιοχής. Ταυτόχρονα αναζητείται η διασύνδεση με τοπικούς υλικούς και άυλους πόρους με ιαματικό ενδιαφέρον, όπως αρχαίες ή παραδοσιακές πρακτικές, φυτά και δάση της περιοχής, ειδικά χαρακτηριστικά ύδατος και μεταλλικών στοιχείων κ.λπ. Έμφαση δίνεται στην δημιουργία και ανάδειξη επενδυτικών σχεδίων ιαματικού τουρισμού σε περιοχές με μειωμένη τουριστική κίνηση που διαθέτουν ιαματικούς πόρους, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην προσέλκυση τουριστών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.
Αγροτουρισμός και Γαστρονομία
Για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία θα διατεθεί το ποσό των 17,18 εκατ. ευρώ.
Ο βασικός στόχος του παρόντος Έργου είναι η ανάπτυξη ενός Δικτύου (Συστήματος Διασύνδεσης) Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού (Agri-Food, Gastronomy and Tourism Interconnection System – AGTIS) που θα λειτουργεί ως θεματικός DMO της χώρας για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό. Παραγόμενο αποτέλεσμα του AGTIS θα είναι η αποτύπωση των υφιστάμενων παρεχόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών (πχ. αγροτουριστικές μονάδες, επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιοτριβεία, επιχειρήσεις εστίασης), εμπειριών γαστρονομικού περιεχομένου (π.χ. διοργάνωση θεματικών διαδρομών, τοπικών διαδραστικών workshops, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κρασιού, κ.λπ.) και η απεικόνιση των ανωτέρω ψηφιακά για την προώθηση των συμμετεχόντων στο δίκτυο με απώτερο στόχο την αύξηση του brand awareness της χώρας ως γαστρονομικού προορισμού.
Οι επιμέρους ενέργειες που πρόκειται να λάβουν χώρα είναι οι εξής:
–Ενέργειες θεσμικού χαρακτήρα, οι οποίες συνίστανται στην ψήφιση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή με διατάξεις του οποίου αφενός συστήνονται θεσμικά οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και αφετέρου δίνεται η νομική βάση για την έκδοση κανονιστικών πράξεων για την αδειοδότηση επισκέψιμων μονάδων πρωτογενούς/δευτερογενούς παραγωγής.
-Διενέργεια μιας μελέτης αγοράς βάσει της οποίας καταγράφονται προϊόντα και υπηρεσίες που δύνανται να ενταχθούν στο AGTIS (χαρτογράφηση).
-Διενέργεια μιας μελέτης στρατηγικής και σχεδίου δράσης
– Δημιουργία πλατφόρμας με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη (ψηφιακή χαρτογράφηση), για την εγγραφή των συμμετεχόντων στο AGTIS, όπως έχει υποδείξει το industry study, και την αποτύπωση των υφιστάμενων παρεχόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών (πχ. αγροτουριστικές μονάδες, επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιοτριβεία, επιχειρήσεις εστίασης), εμπειριών γαστρονομικού περιεχομένου (π.χ. η διοργάνωση θεματικών διαδρομών, τοπικών διαδραστικών workshops, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κρασιού, κ.λπ.)
-Branding και προωθητικές ενέργειες για την ενημέρωση, την κινητοποίηση ενδιαφερόμενων μερών για συμμετοχή στο δίκτυο και τη διεθνή προβολή του AGTIS και συνεπώς της χώρας για τη θεματική του γαστρονομικού τουρισμού και του αγροτουρισμού.
Καταδυτικός και Υποβρύχιος Τουρισμός
Για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον καταδυτικό τουρισμό θα διατεθεί το ποσό των 22,05 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 50 ενισχύσεων χρηματοδότησης μελετών και επενδυτικών σχεδίων ή και δημιουργίας υποδομών και προμήθειας εξοπλισμού για τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων καταδυτικών πάρκων.
Η προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας και αναβάθμισης καταδυτικών/υποθαλάσσιων πάρκων δεν αποσκοπεί μόνο στο επιχειρηματικό κέρδος, καθώς τα καταδυτικά πάρκα παρουσιάζουν ήπια κερδοφορία, αλλά στην προστασία και ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος, στην τοπική οικονομία και απασχόληση, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (φυσικών και πολιτιστικών) που διαθέτει η χώρα, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας, και στην προσθήκη μίας νέας δραστηριότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που ενδείκνυται για όλο το χρόνο.
Ειδικότερα στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:
– Η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού υφιστάμενων θαλάσσιων και υποθαλάσσιων πάρκων για την ενσωμάτωση τουριστικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών κατάδυσης αναψυχής, με στόχο την κάλυψη των προηγμένων απαιτήσεων της αγοράς και τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του σχετικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και την περαιτέρω προστασία των υποθαλάσσιων περιοχών
– Εκπόνηση μελετών για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και ψηφιοποίηση όλων των υποδομών και υπηρεσιών των υφιστάμενων καταδυτικών και υποθαλάσσιων πάρκων με στόχο την μελλοντική ψηφιακή χαρτογράφηση και αποτύπωσή τους σε πλατφόρμες προώθησης και προβολής του Τουρισμού
– Εκπόνηση μελετών, όπως χωροταξικά σχέδια, περιβαλλοντικές μελέτες, επιχειρηματικά σχέδια ή μελέτες ανάπτυξης ψηφιακής τεχνολογίας, για νέα καταδυτικά πάρκα από δυνητικούς φορείς διαχείρισης και λειτουργίας τους με στόχο την αδειοδότηση τους.
– Δημιουργία υποδομών και αγορά εξοπλισμού σε νέα καταδυτικά πάρκα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
– Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση και διασύνδεση του καταδυτικού και υποβρύχιου τουριστικού προϊόντος της χώρας.
– Χρηματοδότηση ενεργειών προώθησης και προβολής του καταδυτικού και υποβρύχιου τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων
Ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων ξεπερνά τα 161 εκατ. ευρώ.
Η υλοποίηση του έργου εμπίπτει στο πλαίσιο των αρχών της Πράσινης και Γαλάζιας Ανάπτυξης και έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενθάρρυνση ανάπτυξης νέων, ενεργειακά αποδοτικών, υποδομών, τον εξορθολογισμό του κανονιστικού και λειτουργικού πλαισίου, αλλά και την εισαγωγή νέων προτύπων και σχημάτων διακυβέρνησης για τον τουρισμό.
Ειδικότερα, αφορά την αναβάθμιση υποδομών υφιστάμενων τουριστικών λιμένων και συγκεκριμένα την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών όπως ενδεικτικά σταθμοί φόρτισης, γλίστρες, προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης θέσεων στάθμευσης για επισκέπτες, κατασκευαστικές εργασίες διαμόρφωσης ελλιμενισμού σκαφών, κατασκευή κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Ο αριθμός των μαρινών που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν ανέρχεται σε 50.
Επίσης, αντίστοιχες εργασίες θα υλοποιηθούν για υφιστάμενα τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια. Ο αριθμός των τουριστικών καταφυγίων που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν ανέρχεται σε 25.
Προσβάσιμες Παραλίες
Για την δράση Προσβάσιμες παραλίες θα διατεθεί το ποσό των 17,21 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 250 ενισχύσεων.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό.
Η επιλογή των παραλιών θα γίνει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
– Οργανωμένες παραλίες που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και στις οποίες είναι δυνατό να εφαρμοστούν πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που προέκυψαν από την πανδημία.
-Παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με άλλες τουριστικές υποδομές, όπως θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών μεγαλύτερης ηλικίας.
Να σημειωθεί ότι περί τις 50 φυσικές θερμές πηγές κοντά σε παραλίες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας έχουν λάβει έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, παράλληλα με την ανάπτυξη της «ασημένιας οικονομίας», δηλαδή της οικονομίας που συνδέεται με την κατηγορία του πληθυσμού των ενηλίκων άνω των 50 ετών.
Διαχείριση προορισμών
Για τη Διαχείριση προορισμών θα διατεθεί το ποσό των 18,54 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογιστεί με βάση ένα ενδεικτικό πλήθος 10 πιλοτικών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και αντίστοιχα 10 Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Το εν λόγω έργο για τη Διαχείριση Προορισμών βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Πράσινης Ανάπτυξης και αφορά στη βελτίωση της διαχείρισης των προορισμών μέσω της σύστασης και λειτουργίας τοπικών/περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται σχετικά αρκετοί σημαντικοί εσωτερικοί προορισμοί αντιμετωπίζουν πληθώρα σύνθετων αναπτυξιακών προκλήσεων με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που απαιτούν τη συνεργασία των τοπικών αρχών με την κεντρική διοίκηση, ώστε να μπορούν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται αποτελεσματικές και αλληλοσυνδεόμενες ενέργειες. Ταυτόχρονα, η συμβολή ορισμένων προορισμών στον εθνικό τουρισμό είναι τόσο σημαντική που η πρωτοβουλία αντιμετώπισης των αναπτυξιακών ζητημάτων τους δε μπορεί να αποτελεί πλέον αντικείμενο αποκλειστικά των τοπικών διοικήσεων.
Περαιτέρω, οι διοικητικές δομές των τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών οργανισμών που έχουν συσταθεί δεν παρέχουν την απαιτούμενη ικανότητα ευελιξίας και γρήγορης αντιμετώπισης των αναγκών του προορισμού, αδυνατώντας παράλληλα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τάσεις, καινοτομίες και προκλήσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αναπτυξιακή διαδικασία των προορισμών να περιλαμβάνει συχνά μόνο ενέργειες προβολής και επικοινωνίας και όχι ουσιαστικές και ολοκληρωμένες στρατηγικές και παρεμβάσεις, ανθεκτικές σε όποια πολιτική ασυνέχεια και με υψηλή προσαρμοστικότητα στα μεταβαλλόμενα δεδομένα.
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
– την χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για την σύσταση και λειτουργία πιλοτικών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (Destination Management and Marketing Organizations – DMMOs), για την αποδοτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση των επιμέρους προορισμών της χώρας, τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των διάφορων αρχών και συναρμόδιων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και τη διαμόρφωση ενός ποιοτικού, διαφοροποιημένου, ανταγωνιστικού, σύγχρονου και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, και
– την χρηματοδότηση σύστασης και λειτουργίας Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σε κάθε πιλοτικό DMMO, ώστε να καθίστανται διαθέσιμα τα αναγκαία δεδομένα και στοιχεία που θα αποτελούν τη βάση για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των τουριστικών στρατηγικών, μέσω της παροχής της απαιτούμενης πληροφόρησης και επιτήρησης της πορείας των τουριστικών μεγεθών. Ενδεικτικά η χρηματοδότηση περιλαμβάνει συνεργασία με παρόχους δεδομένων, πιλοτική εφαρμογή Παρατηρητηρίου, δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας (τεχνική υποστήριξη, ανάλυση απαιτήσεων και σχεδιασμού λύσεων, εγκατάσταση και προσαρμογή, παραμετροποίηση, ενσωμάτωση και διαλειτουργικότητα κ.ά).