Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες από την ΓΑΙΑΟΣΕ για την οριστικοποίηση ενός σχεδίου περαιτέρω αξιοποίησης με πρόσθετες χρήσεις των Σιδηροδρομικών Σταθμών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Κύρια δραστηριότητα της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής Ακίνητης Περιουσίας (εκτάσεις και κτίρια) και του Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού.
Στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων, όπως είναι οι κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί της χώρας. Σύμφωνα με την εταιρεία ένας σιδηροδρομικός σταθμός μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη της πόλης εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, την τεχνολογία, την κληρονομιά, την ασφάλεια και τη φύλαξη, την κοινωνική ισότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η αναβάθμιση των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών μεγάλων πόλεων θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, θα εξασφαλίσει την αστική αναζωογόνηση και την απαραίτητη βιωσιμότητα και θα αναβαθμίσει τον αστικό χώρο με την ανάπτυξη πράσινων κτιρίων, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Ειδικότερα, η ΓΑΙΑΟΣΕ εξετάζει την ανάπτυξη των εν λόγω ακινήτων τόσο με χρήσεις συμπληρωματικές της υφιστάμενης λειτουργίας των σταθμών όσο και με την ανάπτυξη πρόσθετων πολλαπλών χρήσεων (π.χ. εμπορικών, γραφειακών, ξενοδοχειακών κλπ.) ακολουθώντας επιτυχημένα παραδείγματα ανάλογων αναπτύξεων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς του εξωτερικού. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία αξίας στο επίπεδο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο της ευρύτερης περιοχής όσο και στην αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών και των επισκεπτών.
Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων έχει αποφασίσει να συνεργαστεί με εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο στην αξιοποίηση ακινήτων, ο οποίος θα συνδράμει τη ΓΑΙΑΟΣΕ και θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη για την αξιοποίηση των ακινήτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πειραιά και του Επιβατικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σε επόμενο χρόνο διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης των ακινήτων.
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Πειραιά βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, επί της Ακτής Καλλιμασιώτη και αποτελεί την αφετηρία της γραμμής Πειραιά – Χαλκίδας του Προαστιακού της Αθήνας. Δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό βρίσκεται η Στάση «Πειραιάς» του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου και η ομώνυμη Στάση της γραμμής 3 του μετρό της Αθήνας (Αεροδρόμιο-Πειραιάς). Η θέση του ακινήτου και η γειτνίαση του με τη λιμενική ζώνη το καθιστά ως τον πλέον σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο της πόλης. Ο στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ για την αξιοποίηση του ακινήτου είναι η ανάπτυξη, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, ενός κέντρου μεικτών χρήσεων που μπορούν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά επίσης τη διαρκή κίνηση στο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης, καθώς και τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας της περιοχής.
Αντίστοιχα, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μοναστηρίου και αποτελεί τον κεντρικό σταθμό για όλες τις αμαξοστοιχίες που διέρχονται την πόλη. Η ακριβής θέση του ακινήτου χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως προνομιακή, καθ ότι βρίσκεται σε εγγύτητα με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ εντός του ακινήτου διέρχεται οδός που συνδέεται άμεσα με την Εγνατία οδό. Η ανάπτυξη σιδηροδρομικών δρομολογίων προαστιακού χαρακτήρα, καθώς και η λειτουργία του σταθμού του μετρό, παρέχουν στο ακίνητο ένα διευρυμένο και σύνθετο ρόλο συνδυασμένων συγκοινωνιακών μεταφορών (συγκοινωνιακός κόμβος) για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω η πολεοδομική βαρύτητα και πολυλειτουργικότητα της περιοχής και η προσέλκυση χρήσεων υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας. Σύμφωνα με την εταιρεία η φύση της λειτουργίας του ακινήτου και η θέση του προσδίδουν στην περιοχή έναν μητροπολιτικό χαρακτήρα μοναδικό για την πόλη που επιτάσσει τον σχεδιασμό της με οργανωμένο και σύγχρονο τρόπο, με στόχο τόσο την εξυπηρέτηση όλων των επιμέρους συγκοινωνιακών υποδομών, όσο και τον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό των υπηρεσιών και χρήσεων του Σταθμού.
Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την αξιοποίηση του ακινήτου είναι η ανάπλαση του σταθμού και η περαιτέρω ανάπτυξή του, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, με σκοπό την ένταξή του ως ενιαίο τμήμα της πόλης όπου το ζητούμενο θα είναι η εξυπηρέτηση της κοινωφελούς λειτουργίας των αστικών υποδομών του ακινήτου, θέματα προσβάσεων, στάθμευσης κ.α.
Διαβάστε ακόμα:
MINOAN LINES: Βραβεύτηκε από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» για τη διαχρονική προσφορά και στήριξή της
Υβριδική Φιλοξενία: Η τάση που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής -Πού στοχεύει
Όχι στην αύξηση του Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων για τα ξενοδοχεία από τους Δήμους