Οι χοίροι δεν μπορούν να πετάξουν. Μπορούν, όμως, να συνεισφέρουν στην ασφάλεια των πτήσεων.

9

Το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, «προσέλαβε» 20 χοίρους στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που σκοπό έχει να μειώσει τις συγκρούσεις των αεροσκαφών με σμήνη πουλιών. Οι συγκρούσεις -ειδικά με μεγάλα πουλιά όπως χήνες- μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την πτήση, ειδικά αν τα πουλιά εγκλωβιστούν στις τουρμπίνες του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αεροδρομίου, Willemeike Koster, το 2020 έγιναν περίπου 150 συγκρούσεις αεροπλάνων με πουλιά· το πιλοτικό πρόγραμμα με χοίρους είναι ένα από τα μέτρα που δοκιμάζονται για να μειωθεί αυτό το φαινόμενο.

Οι χοίροι βόσκουν σε μία έκταση περίπου 20 στρεμμάτων -όπου πρόσφατα είχε γίνει συγκομιδή ζαχαρότευτλων-ανάμεσα σε δύο διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. Η διοίκηση του αεροδρομίου απευθύνθηκε στην μικρή εταιρεία Buitengewone Varkens, η οποία εκτρέφει τα ζώα της σε εξωτερικούς χώρους, ζητώντας οι χοίροι να μπορέσουν να επιστρατευτούν για να φάνε τα υπολείμματα της σοδειάς. Τα υπολείμματα προσελκύουν χήνες και άλλα πουλιά.

Με αυτόν τον τρόπο, η περιοχή γίνεται λιγότερο ελκυστική για τα πουλιά, αφού δεν υπάρχει τροφή.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

«Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι οι χοίροι επιτίθενται στις χήνες που προσγειώνονται στο χωράφι. Αν και δεν είναι αρκετά γρήγοροι ώστε να τις πιάσουν και να τις σκοτώσουν, λειτουργούν σαν ζωντανά σκιάχτρα και τρομάζουν τα πουλιά», λέει ο Stan Gloudemans συνιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής επιχείρησης.

Συνήθως του ζητούν να χρησιμοποιηθούν οι χοίροι ώστε να καθαριστούν χωράφια από αγριόχορτα και υπολείμματα καλλιεργειών. «Το αίτημα του αεροδρομίου ήταν ό,τι πιο περίεργο μου έχει συμβεί», λέει. «Ίσως την επόμενη φορά μου ζητήσουν να χρησιμοποιούμε τους χοίρους για προστασία από διαρρήκτες».

To αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως η επιτυχία του project θα κριθεί από την ανάλυση της δραστηριότητας των πουλιών την περίοδο που θα βρίσκονται εκεί οι χοίροι.

Ήδη στο αεροδρόμιο εργάζονται 20 άνθρωποι με βάρδιες: αντικείμενο εργασίας είναι να κρατούν τα πουλιά μακριά χρησιμοποιώντας λέιζερ και ηχητικά μηνύματα. «Επίσης φυτεύονται τύποι γρασιδιού που σκοπό έχουν να κάνουν το έδαφος «μη ελκυστικό στα πουλιά», λέει η Koster. Το πιλοτικό πρόγραμμα των 6 εβδομάδων που αφορούσε τους χοίρους έληξε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και η αξιολόγηση των στοιχείων αναμένεται το επόμενο διάστημά. «Τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους αναμένεται να παρθεί απόφαση για το αν τελικά οι χοίροι θα χρησιμοποιηθούν σε μόνιμη βάση», καταλήγει.