Από το 1900 χρονολογούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες Μαγειρικής, οι οποίοι διεξάγονται κάθε 4 χρόνια στη Γερμανία και θεωρούνται ο παλαιότερος και μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός μαγειρικής στον κόσμο.
Στη διοργάνωση, IKA Culinary Olympics 2024 η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Messe Stuttgart της Στουτγάρδης από τις 2 έως τις 7 Φεβρουαρίου, αναμένεται να λάβουν μέρος σεφ από 55 χώρες, με συνολικά 89 ομάδες και 1.200 συμμετέχοντες σε 17 διαγωνιστικές κουζίνες διαφόρων κατηγοριών, στις οποίες θα προετοιμαστούν περισσότερα από 7.000 μενού.
Ειδικότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής θα διαγωνιστούν με τα πιάτα τους 24 Εθνικές Ομάδες, 19 Εθνικές Ομάδες Εφήβων, 22 Ομάδες Κοινοτικής Εστίασης, 24 Περιφερειακές Ομάδες και πάνω από 500 ανεξάρτητοι συμμετέχοντες που θα παρουσιάσουν τις καλύτερες γεύσεις του τόπου τους. Οι ομάδες που θα διαγωνιστούν, καλούνται να παρουσιάσουν πρωτοπόρες τεχνικές, σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις και άρτια αποτελέσματα, διεκδικώντας τα αντίστοιχα Ολυμπιακά μετάλλια. Ο διαγωνισμός προσφέρει στους σεφ μια ιδανική πλατφόρμα για να επιδείξουν και να εξελίξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομία της χώρας τους. Περαιτέρω, οι διαγωνιζόμενοι θα προβάλλουν τη γαστρονομική τους κουλτούρα σε συνάρτηση με τις νέες γαστρονομικές τάσεις και υγιεινές διατροφικές πρακτικές.
Μεταξύ άλλων, στη φετινή διοργάνωση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σχεδιάζεται να συμμετέχει η ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Culinary Team Greece, η οποία θα πρέπει να σχεδιάσει, να οργανώσει και να πραγματοποιήσει ένα ελληνικό γεύμα με θέμα την υγιεινή διατροφή, καθώς όλα τα πιάτα θα έχουν ως βάση τα λαχανικά. Η αποστολή της Ένωσης θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο γεύμα εμπνευσμένο από τη Μακεδονική Κουζίνα, αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα, προβάλλοντας παράλληλα την παραδοσιακή Μακεδονική Κουζίνα σε συνάρτηση με τη σύγχρονη Ελληνική γαστρονομική κουλτούρα παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι το 2020 η Ένωση, με την ομάδα της Culinary Team Greece, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη, ενώ το 2022, έλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής αναμένεται να συμμετέχει για πρώτη φορά και αντιπροσωπεία από την Κρήτη, με την ονομασία TeamMinoan – Crete, την οποία απαρτίζουν καταξιωμένοι σεφ από όλη την Κρήτη.
Το μενού της Κρητικής αντιπροσωπείας, το οποίο θα διαγωνιστεί στην κατηγορία της παραδοσιακής μαγειρικής, θα βασιστεί στην Μινωική κουζίνα, σε μία πιο σύγχρονη προσέγγιση, με εδέσματα και σκεύη του Μινωικού πολιτισμού που άνθισε στο νησί από το 3.000 π.Χ. έως το 1.500 π.Χ. και θα φτάνει έως το σήμερα. Ελληνική συμμετοχή θα υπάρχει επίσης και στην κατηγορία Community Catering Greece, με την ομάδα Culinary Team Greece, η οποία προσδοκά να παρουσιάσει το πόσο φιλόδοξο και ποικιλόμορφο μπορεί να είναι ένα σύγχρονο μεσημεριανό γεύμα και ένα σύγχρονο συνεδριακό catering. Σκοπός της συμμετοχής κάθε χώρας, είναι να αναδείξει τη γαστρονομική της κουλτούρα και να συστήσει τις καινοτόμες γεύσεις της στους λάτρεις της γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα:
Αγαπημένα γλυκά του κουταλιού από κάθε γωνιά της Ελλάδας
3 εμβληματικές πίτες της ευρηματικής ηπειρώτικης κουζίνας
H Τίνα Μανδηλαρά χαρτογραφεί την γαστρονομία του Ηρακλείου