Ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει σε νέα ρεκόρ το 2024, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει για μία ακόμη χρονιά. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2023 αυξήθηκε κατά 20,8% ξεπερνώντας τα 36 εκατ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 20,59 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,5% σε σύγκριση με το 2022.

20

Ήδη τα μηνύματα τους πρώτους μήνες του 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία από το 2024 το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 24,5% ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 28,2%.

Τρεις από τις σημαντικότερες αγορές – βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία. Η μέχρι στιγμής ροή των αφίξεων από αυτές τις αγορές κινείται σε θετικό πεδίο, αν και ο δρόμος μέχρι το τέλος της σεζόν είναι μακρύς για την αποτύπωση μίας ασφαλούς εικόνας. 

Αυξητική η ροή των Αμερικανών τουριστών

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν και φέτος να αποτελούν το ισχυρό χαρτί, ιδιαίτερα στο μέτωπο των εισπράξεων για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2023 καταγράφηκαν 1,4 εκατ. αφίξεις Αμερικανών τουριστών, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μας. Επιπλέον, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν σε 1,37 δισ. ευρώ, επίσης σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελλάδα. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 87,8% αποτυπώνοντας το αμείωτο ενδιαφέρον των Αμερικανών για διακοπές στην Ελλάδα.

Βασική πύλη εισόδου των Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας, είναι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το οποίο καταγράφει τα τελευταία χρόνια συνεχόμενες αυξήσεις των πτήσεων και επιβατών από τις ΗΠΑ.  Ενδεικτικά, πρόσφατα, η Norse Atlantic Airways γιόρτασε την έναρξη των πρώτων απευθείας πτήσεών της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται έως πέντε φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η προσθήκη αυτή ενισχύει τη διασυνδεσιμότητα της Αθήνας προς τις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή κατατάσσονται στην κορυφή των σημαντικότερων και πιο δημοφιλών αγορών του αεροδρομίου.

Επίσης, η United Airlines εγκαινίασε πρόσφατα μια νέα, καθημερινή εποχική απευθείας σύνδεση μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του βασικού κόμβου της στο Σικάγο O’Hare. Με την εισαγωγή αυτής της νέας πτήσης, η United αύξησε τις πτήσεις της από την Ελλάδα κατά πάνω από 30% για το 2024. Η  κ. Παπαδοπούλου ανέφερε σχετικά ότι μαζί με τις συνδέσεις της εταιρείας προς τη μητροπολιτική Νέα Υόρκη και την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, η προσθήκη της Πόλης των Ανέμων ενισχύει τη διασυνδεσιμότητά του αεροδρομίου και παρέχει ακόμη περισσότερες επιλογές για τους υπερατλαντικούς επιβάτες

Πώς θα ταξιδέψουν οι Αμερικανοί τουρίστες το φετινό καλοκαίρι

Πού θα πάνε, πόσα θα ξοδέψουν

Πάντως, η κυρίαρχη τάση για τους Αμερικανούς, το φετινό καλοκαίρι είναι η αυθεντικότητα στα ταξίδια σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ερευνητική εταιρεία Ipsos για λογαριασμό του παρόχου ταξιδιωτικής ασφάλισης Generali Global Assistance. Η έρευνα η οποία διεξήχθη σε 21 χώρες σε 1.000 κατοίκους ανά χώρα, αποκαλύπτει ότι τα καλοκαιρινά ταξίδια τείνουν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα. ‘Οσον αφορά στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πράγματι σκοπεύει να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι καλοκαιρινοί ταξιδιώτες περιμένουν πλέον περισσότερο χρόνο για να κλείσουν τα ταξίδια τους, πιθανότατα για να κρατήσουν ανοιχτές τις επιλογές τους, ενώ μόνο το 39% έχει ήδη προβεί σε κρατήσεις για τις διακοπές του. Σχετικά, ο κ. Chris Carnicelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Generali Global Assistance, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, κάθε χρόνο, η έρευνα ανοίγει ένα παράθυρο στη σκέψη των Αμερικανών, καθώς εκείνοι παίρνουν τις καλοκαιρινές τους ταξιδιωτικές αποφάσεις. Η άνοδος του slow travel, είναι μια ενδιαφέρουσα τάση, όπως και η τάση αναζήτησης πιο αυθεντικών εμπειριών, που αφήνουν πίσω τους τα παραδοσιακά τουριστικά hot spots.

Το 57% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, σχεδιάζει να ταξιδέψει κατά τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, διάστημα που συμπίπτει και με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών στη Βόρεια Αμερική.

Επίσης, οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί των Αμερικανών αυξάνονται, με τους ερωτηθέντες να προτίθενται να ξοδέψουν 3.715 δολάρια φέτος, ποσό που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη δαπάνη στον κόσμο, μετά τους Ελβετούς. Ενδιαφέρον θεωρείται και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί οργανώνουν εκ των προτέρων περισσότερες δραστηριότητες για την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, καθώς σχεδόν το 70% αυτών, ανέφεραν ότι ολοκλήρωσαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα.

Περαιτέρω, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να επιλέγουν ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 56% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι ιδανικές διακοπές τους ήταν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ μόνο το 21% δήλωσε ότι προτιμά να ταξιδέψει στο εξωτερικό.  Αν και οι τουρίστες από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να επιλέγουν διακοπές στην παραλία (49%) έναντι των ταξιδιών στην πόλη (43%), ο αριθμός των Αμερικανών που δήλωσαν ότι θα έκαναν ένα ταξίδι τύπου περιήγησης (30%) σημείωσε αύξηση 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το Slow Travel κερδίζει έδαφος, ο πληθωρισμός προβληματίζει

Η φετινή έρευνα, εξετάζει βαθύτερα τον τύπο ταξιδιού που αναζητούν οι ταξιδιώτες.  Οι δύο ταξιδιωτικές τάσεις που προτιμούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν το Slow Travel και το ταξίδι σε λιγότερο κλασικά «τουριστικούς» προορισμούς. Σημειώνεται ότι οι προτιμήσεις αυτές, ήταν κοινές σε όλες τις περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα. Πάντως, οι δύο τάσεις θεωρούνται αλληλένδετες, καθώς το Slow Travel αφορά στον χρόνο που αφιερώνει ο ταξιδιώτης για να εξερευνήσει την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, υποστηρίζοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Ο πληθωρισμός είναι η κύρια ανησυχία για τους ταξιδιώτες σε όλες τις χώρες, πολύ περισσότερο από άλλους λόγους, καθώς αποτελεί την κύρια ανησυχία του 87% των ταξιδιωτών των ΗΠΑ.

Η δυναμική της γερμανικής και γαλλικής αγοράς

Οι προσδοκίες για σημαντικές αυξήσεις από τη γερμανική και γαλλική αγορά έχουν μετριαστεί παρ΄ ότι η τάση παραμένει ανοδική. Πάντως, η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά και από τις 2 αγορές. Ενδεικτικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους  η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 29,3% ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 27,3%. Το 2023 καταγράφηκαν 4,76 εκατ. αφίξεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Γερμανούς επισκέπτες έφθασαν σε 3,57 δισ. ευρώ.  Αντίστοιχα από τη Γαλλία οι αφίξεις πέρυσι έφθασαν σε 1,76 εκατ. ενώ οι Γάλλοι τουρίστες ξόδεψαν στις διακοπές τους 1,28 δισ. ευρώ. Αναμφισβήτητα, η κατάρρευση του Τουριστικού Οργανισμού FTI, τρίτου μεγαλύτερου στην Ευρώπη πάγωσε τόσο την ελληνική τουριστική αγορά όσο και άλλες αγορές της Ευρώπης. Το πλήγμα πέραν των άλλων αφορούσε τις απώλειες τουριστικών πακέτων κυρίως από τη Γερμανία τις πρώτες ημέρες μετά την κατάρρευση του FTI. Αν και εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος των απωλειών θα καλυφθεί το επόμενο διάστημα από άλλους Τουριστικούς Οργανισμούς η αρνητική αυτή εξέλιξη για την παγκόσμια τουριστική αγορά προβληματίζει τους επιχειρηματίες. Επίσης, η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου έχει διαφοροποιήσει για μία μερίδια Γερμανών αλλά και άλλων φιλάθλων από την Ευρώπη την  περίοδο και τον τόπο των διακοπών. Η Γερμανία θα φιλοξενήσει σε 10 πόλεις της το Euro 2024 στο οποίο θα συμμετάσχουν ομάδες από 24 χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους 51 αγώνες θα παρακολουθήσουν στα γήπεδα 2,7 εκατ. επισκέπτες ενώ άλλα 7 εκατ. φίλαθλοι αναμένονται στους χώρους φιλάθλων.

Επίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι στη Γαλλία, αποτελούν μία ακόμη παράμετρος στην ανακατανομή των ταξιδιωτικών ροών της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Νέα δεδομένα για τις ταξιδιωτικές ροές από τη Γαλλία δημιουργεί και η πρόσφατη προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, δεν έχουν εκλείψει ζητήματα όπως η έλλειψη των εργαζομένων στον τομέα, η ακρίβεια και οι καθυστερήσεις στη βελτίωση των υποδομών. Η έλλειψη των εργαζομένων μετά την πανδημία τείνει να παγιωθεί ως φαινόμενο το οποίο επηρεάζει ακόμη και ομίλους που έχουν προβεί σε σημαντικές αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων. Επίσης, η ακρίβεια επηρεάζει κυρίως την εσωτερική ταξιδιωτική αγορά. Οι Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι στις διακοπές τους με νέες αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των τουριστικών υπηρεσιών αλλά και της εστίασης. Η ακρίβεια όπως φαίνεται έχει επηρεάσει και τα μεσαία εισοδήματα που πιέζονται από τις αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες και πλέον ίσως δεν αρκεί η σημερινή δομή και τα κριτήρια των προγραμμάτων κοινωνικών τουρισμού για την κάλυψη των αναγκών.  Από την άλλη πλευρά, παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαδικασίες για τη βελτίωση των υποδομών σε τουριστικές περιοχές για την καλύτερη εξυπηρέτηση κατοίκων και τουριστών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 13 Ιουνίου.  Έχοντας συμπληρώσει κάτι παραπάνω από ένα χρόνο στην προεδρία του ΣΕΤΕ ο κ. Γιάννης Παράσχης αναμένεται στην ομιλία του να δώσει το στίγμα της φετινής περιόδου και να αναφερθεί και στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τουριστικό τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Metarvese και Υπερτουρισμός: Μια οπτική για τη μείωση των προκλήσεων του τουρισμού

Ο Τουρισμός Χαμηλού Αντικτύπου στην Ελλάδα -Το παράδειγμα της Γυάρου

Πώς, πού, πότε ταξιδεύουν οι Έλληνες στο εξωτερικό