Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ικαρίας, όπως είναι μεταξύ άλλων η ένταξή της στις blue zones, η μακροζωία και η αυτάρκεια, συμβάλλουν στην σύνθεση της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας του νησιού και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα. Ειδικότερα, η Ικαρία είναι ανάμεσα στα 5 μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, πολλές φορές ξεπερνώντας κατά πολύ τα 100 χρόνια. Τις περιοχές αυτές, οι επιστήμονες τις ονομάζουν Blue Zones.
Η Ικαρία, βρίσκεται μεταξύ της Σάμου και της Μυκόνου. Πρωτεύουσα της, είναι ο Άγιος Κήρυκος, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή και αποτελεί το κύριο λιμάνι, ενώ το δεύτερο λιμάνι του νησιού είναι ο Εύδηλος που βρίσκεται στη βόρεια ακτή. Ενδεικτικά, ορισμένοι ακόμη παραθαλάσσιοι οικισμοί είναι ο Αρμενιστής, το Γιαλισκάρι, το Καραβόσταμο, ο Μαγγανίτης, τα Θερμά, και ο Φάρος, ενώ στους ορεινούς οικισμούς συμπεριλαμβάνονται το Φραντάτο, το Χριστό, η Αρεθούσα και το Μονοκάμπι. Συνολικά, η Ικαρία έχει 73 οικισμούς, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε 12 κοινότητες.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού
Η οικονομία της Ικαρίας στηρίζεται, κατά βάση, στον τουρισμό, στον οποίο απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και γενικότερα στον τριτογενή τομέα, κυρίως στο εμπόριο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η ζήτηση σε τουριστικές κλίνες υπερβαίνει την προσφορά. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και κατασκευή νέων τουριστικών υποδομών.
‘Ενας από τους ισχυρότερους πόλους έλξης επισκεπτών, είναι ο θερμαλιστικός τουρισμός, λόγω της ύπαρξης πολλών και σημαντικών ιαματικών πηγών. Ωστόσο, το υψηλό μεταφορικό κόστος για την πρόσβαση στις πηγές, περιορίζει την επισκεψιμότητά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Πρόταση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μικρών Νησιών του Βορείου Αιγαίου, προωθείται η ανέγερση νέου υδροθεραπευτηρίου σε οικόπεδο στο κέντρο του οικισμού, πάνω στην πλατεία των Θερμών, ακριβώς απέναντι από την παραλία που σήμερα φιλοξενεί το δημοτικό Κέντρο Υδροθεραπείας Απόλλων.
Στο νησί υπάρχει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, ο οποίος με διάφορες εργασίες καθαριότητας, σήμανσης και χαρτογράφησης, θα αποτελέσει μία ακόμη σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός τουρισμός, ο οποίος μπορεί να συνδυαστεί με τη φυσιολατρία και την παρατήρηση της χλωρίδας, της πανίδας και της γεωμορφολογίας του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε εξέλιξη καταγραφή του δικτύου μονοπατιών του νησιού.
Τα τοπικά προϊόντα δημιουργούν αυτάρκεια
Ο πρωτογενής τομέας, αν και δεν είναι κυρίαρχος στην οικονομία του νησιού, παρουσιάζει σχετική ανάπτυξη, ιδίως στους κλάδους της κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας και αλιείας. Η οικιακή αγροτική οικονομία είναι χαρακτηριστική: τα σπίτια έχουν τους κήπους τους για την επίτευξη της αυτάρκειας στην τροφή.
Αναφορικά με την κτηνοτροφία, στην Ικαρία ζει μεγάλος αριθμός αιγών, κυρίως αποίμενων και χωρίς σήμανση, η ανεξέλεγκτη βόσκηση των οποίων προκαλεί καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον. Σημαντική είναι η παραγωγή τυριού, δεν γίνεται όμως τυποποίηση.
Αξιόλογη είναι επίσης και η παραγωγή καλής ποιότητας μελιού, με την ονομασία Άναμα, το οποίο αποτελεί ΠΟΠ προϊόν. Η δραστηριότητα της μελισσοκομίας γνωρίζει άνθηση και οι παραγωγοί του μελιού είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμό. Σημαντική είναι επίσης και οινική παραγωγή, όπως ο Πράμνειος οίνος, μέρος της οποίας εξάγεται, ωστόσο δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των οινοποιών.
Επίσης, στην Ικαρία παράγονται κάποια γνωστά στην αγορά προϊόντα, όπως τα γλυκά και η μπύρα, τα οποία διοχετεύονται τόσο τοπικά, όσο και στην Αθήνα. Όμως, η λειτουργία μεταποιητικών μονάδων τοπικών γεωργικών προϊόντων είναι περιορισμένη.
Η αλιεία, ενώ είναι σημαντική για τη Ικαρία, δεν είναι οργανωμένη. Η απουσία υποδομής για την επισκευή και τη συντήρηση σκαφών, δυσχεραίνει τη δραστηριότητα των επαγγελματιών του κλάδου και τα αλιεύματα διοχετεύονται στην τοπική αγορά και σπανιότερα στην Αθήνα.
Το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον
Η Ικαρία, ως ορεινό νησί με ελάχιστες πεδινές εκτάσεις, σχεδόν σε όλο το μήκος του διατρέχεται από την Οροσειρά Αθέρα, η οποία χωρίζει το νησί σε δύο μέρη. Διαθέτει τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ιδιαίτερης αξίας δασικά συμπλέγματα, αφθονία τρεχούμενων νερών, ενώ όλο το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο του δικτύου Natura 2000. Η ακτογραμμή της Ικαρίας παρουσιάζει ομαλότητα χωρίς πολλούς κόλπους ή φυσικά λιμάνια.
Ο πλούτος του πολιτισμού
Το νησί έχει μεγάλη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά με μεγάλο αριθμό μνημείων και αξιοθέατων, τα οποία χρήζουν ανάδειξης. Είναι γνωστό επίσης και για τα πανηγύρια του, τα οποία έχουν ενταχθεί, πλέον, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του. Εκτός από τα ήθη και τα έθιμα, τους πλέον αναγνωρίσιμους παραδοσιακούς χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές, οι Ικαριώτες έχουν τη δική τους διάλεκτο και γλωσσικούς ιδιωματισμούς, χαρακτηριστική τοπική μουσική, ποίηση και μουσικά όργανα, ξεχωριστές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην παραγωγή και εξαγωγή τοπικών προϊόντων.
Διαβάστε ακόμα: