Από τις εκλεπτυσμένες γεύσεις, τα περίτεχνα πιάτα και το «πάντρεμα» διαφορετικών διατροφικών πολιτισμών, οι άνθρωποι φαίνεται να θέλουν να ταξιδέψουν γευστικά στις ρίζες τους, αναζητώντας προϊόντα και συνταγές παλαιότερων, αγνών εποχών.

17

Η τάση αυτή, που εντάθηκε κυρίως στο εξωτερικό μετά την πανδημία, έχει αρχίσει να εισάγεται και στον κλάδο της φιλοξενίας, γεγονός που είναι λογικό, καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ και επιδιώκουν να διατηρήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και στις διακοπές τους.

‘Όμως, τι περιλαμβάνει η διατροφή των προγόνων και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που είναι κοινά ανά τον κόσμο;

Η Ancestral Diet, προτείνει ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα: το θεμέλιο της δίαιτας των προγόνων, είναι η κατανάλωση τροφίμων στη φυσική τους κατάσταση, απαλλαγμένα από πρόσθετα και συντηρητικά. Για παράδειγμα, τα άγρια αλιεύματα και οι ζωικές πρωτεΐνες που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής, αποτελούν τόσο ηθική, όσο και διατροφική προτεραιότητα, καθώς διασφαλίζουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(404716)
      ["id"]=>
      int(404716)
      ["title"]=>
      string(5) "bread"
      ["filename"]=>
      string(16) "bread-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(570778)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/10/bread-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(123) "https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/ancestral-diet-trend-i-tasi-sti-diatrofi-poy-katakta-ka/attachment/bread-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(16) "Photo: Unsplash "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(7) "bread-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(403964)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-10-03 09:15:01"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-10-03 09:15:25"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1703)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/10/bread-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/10/bread-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/10/bread-768x1154.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1154)
        ["large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/10/bread-681x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(681)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/10/bread-1022x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1022)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/10/bread-scaled.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1362)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Πρωτοπόρος, το Ελληνικό Πρωινό

Για τα ξενοδοχεία που ξεκινούν να υιοθετούν την εν λόγω τάση παγκοσμίως, η προγονική διατροφή αφορά κυρίως στο πρωινό που είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ανεξαρτήτως χώρας και διατροφικής κουλτούρας.

Στη χώρα μας, η σημασία των αγνών, παραδοσιακών προϊόντων στα ξενοδοχεία, είχε γίνει κατανοητή πολύ νωρίτερα.

Το «Ελληνικό Πρωινό», για παράδειγμα, ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχει ως στόχο τη σύνδεση του γαστρονομικού πλούτου της χώρας με την εμπειρία του επισκέπτη και την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομιάς του κάθε τόπου, μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα από την κάθε περιοχή. Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μία καινοτομία, ένα δομημένο πρόγραμμα, παρέχοντας μια ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού.

Ο στόχος είναι τα ποιοτικά, τοπικά προϊόντα της Ελλάδας να τοποθετηθούν σε κάθε στάδιο της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη.

Αυτή τη στιγμή, το «Ελληνικό Πρωινό» σερβίρεται σε 1.448 ξενοδοχεία της χώρας μας και προσκαλεί τους επισκέπτες να γευτούν τα αρώματα της ελληνικής γης μέσα από προϊόντα και τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως είναι τα αμυγδαλωτά των ελληνικών νησιών, τα τοπικά τυριά, ο τρόπος μαγειρέματος των αυγών, τα γλυκά του κουταλιού, οι πίτες, ο τραχανάς, οι καρποί, τα βότανα και άλλα.

Το προγονικό πρωινό στον κόσμο

‘Έχοντας ως πυρήνα το πρωινό, η προγονική διατροφή Ancestral Diet, προσφέρεται σε ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία, τα οποία περιλαμβάνουν στα μενού τους φυσικά, μη επεξεργασμένα υλικά και γεύσεις που προέρχονται από την εκάστοτε πολιτιστική κληρονομιά. Σκοπός των ξενοδοχείων, είναι να ενισχύσουν την υγεία και την ευεξία των επισκεπτών, προσφέροντας μια πιο αυθεντική και βιώσιμη γαστρονομική εμπειρία. Παράλληλα, διοργανώνουν γαστρονομικά σεμινάρια και εργαστήρια μαγειρικής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν παραδοσιακές τεχνικές και συνταγές από διαφορετικές κουλτούρες.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εν λόγω διατροφή προάγει και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας, καθώς η συνεργασία με  ντόπιους παραγωγούς για την προμήθεια τροφίμων και υλικών, ενισχύει την τοπική οικονομία.

Τί σερβίρουν όμως τα ξενοδοχεία στα πρωινά του εξωτερικού; ‘

Όπως αναφέρουν ειδικοί του τομέα τροφίμων και ποτών, τα επικρατέστερα προϊόντα είναι φρούτα που δεν προέρχονται από ανθρώπινη καλλιέργεια, όπως είναι τα άγρια μούρα, το προζυμένιο ψωμί, οι μουλιασμένοι ξηροί καρποί, το κεφίρ και συγκεκριμένα μέρη κρέατος που θεωρούνται πιο υγιεινά. Γενικότερα, τα ξενοδοχεία θέλουν να αναβαθμίσουν το πρωινό τους, προσφέροντας διατροφικές επιλογές που δεν έχουν δεχτεί σημαντική ανθρώπινη παρέμβαση ή επεξεργασία και είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην προγονική διατροφή της εκάστοτε χώρας. 

Διαβάστε ακόμα:

Hyatt Regency Thessaloniki: Επένδυση 1,4 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκό πάρκο

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Η επόμενη σεζόν και οι καθοριστικοί παράγοντες για την εξέλιξή της

18 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό στο 7μηνο