Για να τροφοδοτήσουμε το μέλλον, πρέπει να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια, πρεσβεύει το Salmon Eye, η φουτουριστική, καλλιτεχνική εγκατάσταση που μοιάζει με μάτι σολομού και πλέει ελεύθερα στο φιόρδ Hardanger της Δυτικής Νορβηγίας.
Καθώς όλοι οι κλάδοι αφήνουν ένα αποτύπωμα, είτε θετικό, είτε αρνητικό στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων, το Salmon Eye δημιουργήθηκε από αυτήν ακριβώς την ανάγκη- να ρίξει φως στις ευκαιρίες αλλά και στις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλάδο της υδατοκαλλιέργειας. Σκοπός του μαθησιακού κέντρου, είναι να προσφέρει μία άλλη ματιά στις νέες προοπτικές, να ενθαρρύνει νέους τρόπους σκέψης και να στρέψει την προσοχή στο τι πρέπει να γίνει στον συγκεκριμένο τομέα. Στον πυρήνα του μαθησιακού ταξιδιού, βρίσκεται η βιωσιμότητα της παραγωγής τροφίμων στη θάλασσα, ένα ζήτημα που αφορά κάθε θαλασσινή χώρα και τους κατοίκους της.
Γαστρονομική εμπειρία στην «ίριδα» του Ματιού του Σολομού
Το εστιατόριο της εγκατάστασης, με την εύστοχη ονομασία Iris, αποτελεί ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στις γεύσεις αλλά και στις ομορφιές του φιόρδ. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει εδώ ο επισκέπτης, είναι με τα ηλεκτρικά σκάφη που ξεκινούν από την πόλη Rosendal. Το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται στο Bergen από όπου αναχωρούν ferry για το Rosendal αρκετές φορές την ημέρα. Στο Rosendal επίσης, υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής.
Αυτό που καθοδηγεί το Iris σε κάθε δημιουργικό του βήμα, είναι το ότι θέλει οι επισκέπτες του να βιώσουν το φιόρδ, τα βουνά και τα διαρκώς μεταβαλλόμενα στοιχεία, με τον ίδιο ολοκληρωμένο τρόπο κάθε φορά. Εκείνο που θεωρεί το εστιατόριο ως το μεγαλύτερό του προνόμιο, είναι ότι φέρνει τους καλεσμένους του στα συστατικά, αντί να φέρει τα συστατικά στους καλεσμένους του.
Η εμπειρία στο Iris, ξεκινά από τη στιγμή που το ferry αναχωρεί από το γραφικό Rosendal, με μία στάση για σνακ στο νησί Snilstveitøy και στο πλωτό σπίτι της επικεφαλής σεφ του Iris, Anika Madsen. Το πάθος της σεφ, είναι να ανακαλύπτει συστατικά από τον ωκεανό και να παρουσιάζει τα πιο ασυνήθιστα προϊόντα του. Εδώ, στη μέση ενός φιόρδ, η Δανή σεφ παίρνει στα χέρια της τη μεγαλύτερη ποικιλία φρέσκων θαλασσινών που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί και τα παντρεύει με άγρια υλικά από τα γύρω βουνά.
Η βραδιά ξεκινά από τον προβλήτα του Salmon Eye και βυθίζεται σε μια πολυαισθητηριακή υποβρύχια εμπειρία, για να κορυφωθεί στην τραπεζαρία, όπου η εκπληκτική θέα στα φιόρδ και τις οροσειρές δημιουργούν το σκηνικό της γευσιγνωσίας που ακολουθεί. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, στη βεράντα του τελευταίου ορόφου λειτουργεί ψησταριά σε ανοιχτή φωτιά. Στο τέλος της βραδιάς, το σκάφος επιστρέφει τους επισκέπτες στην ακτή του Rosendal.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο Iris Expedition Dining, δηλαδή στην «αποστολή» δείπνου στο Iris, κανένα πιάτο δεν έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Για παράδειγμα, ο νορβηγικός αχινός ή ο τηγανητός σολομός, δίνουν τη σκυτάλη στο «From sewer to hero» ένα πιάτο που περιέχει το ιδιαίτερο ψάρι-καθαριστή το οποίο χρησιμοποιείται στις υδατοκαλλιέργειες και κατόπιν μαγειρεύεται ως φρικασέ, με στρείδια και μανιτάρια.
Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, οι κρατήσεις του εστιατορίου έχουν ήδη μια λίστα αναμονής που ξεπερνά τα 2.000 άτομα, παρά τις τιμές που ξεκινούν από περίπου 260 ευρώ το άτομο, ενώ οι κρατήσεις για τους ανοιξιάτικους μήνες, ξεκινούν από τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, το εστιατόριο είναι κλειστό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Διαβάστε ακόμα:
Νέο Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι
Υπουργείο Τουρισμού: Προς υλοποίηση το έργο για τη διαχείριση προορισμών
ΣΕΤΕ: Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο