Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 19 Δεκεμβρίου έθεσε η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη το Σχέδιο Νόμου για τη θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, την περιβαλλοντική κατάταξη των καταλυμάτων και την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, σκοπός του Σχεδίου Νόμου είναι η δημιουργία πλαισίου λειτουργικών προδιαγραφών για τη μίσθωση ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια και η δημιουργία ενός νέου και καινοτόμου συστήματος κατάταξης καταλυμάτων που βασίζεται στην αρχή της βιωσιμότητας και λαμβάνει υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα.
Προδιαγραφές ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια
Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
β) να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
γ) να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και
δ) να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
Για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις εν λόγω προδιαγραφές θα διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στην οικία που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού. Τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από τον έλεγχο, θα προηγείται ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τον διαχειριστή του ακινήτου, για να προσκομίσει κάθε στοιχείο που επιβεβαιώνει τη συνδρομή των προδιαγραφών.
Αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο, θα ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του ελέγχου, τα οποία την παρέχουν κατά τον χρόνο και στον τόπο που ζητείται.
Οι υπάλληλοι θα φέρουν το δελτίο υπηρεσιακής τους ταυτότητάς και έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου ελέγχου, η οποία έχει εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού και από τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κατά περίπτωση, καθώς και από εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα, τα οποία επιδεικνύουν κατά τη διενέργεια του ελέγχου.
Η έγγραφη εντολή περιέχει τουλάχιστον:
α) τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,
β) το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος και
γ) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή ιδιοκτήτη της οικίας που μισθώνεται βραχυχρόνια.
Ο ελεγχόμενος συνεργάζεται με τον υπάλληλο που διενεργεί τον έλεγχο και επιδεικνύει τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και εν γένει στοιχεία προς απόδειξη τήρησης των προδιαγραφών.
Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, αν:
α) δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο,
β) δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές
γ) δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις
Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές.
Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός ενός έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί παράβαση των προδιαγραφών το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.
Σύστημα κατάταξης καταλυμάτων βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων
Τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα κατατάσσονται σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης. Επίσης, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εξουσιοδοτεί τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης
β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης
Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων.
Εξάλλου, στο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται η περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κυβικών εκατοστών και ναυλομεσιτικών γραφείων.
Επιπλέον στις διατάξεις ενίσχυσης τουριστικών υποδομών προβλέπεται η εκτέλεση έργων εγκατάστασης αγωγών για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή νομίμως λειτουργούντων ξενοδοχειακών καταλυμάτων καθώς και κατασκευή κάθε έργου, που κρίνεται αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένου και του αναγκαίου χώρου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού και του αναγκαίου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση του έργου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή.
Επίσης, περιέχεται ρύθμιση για την εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Για την αδειοδότηση των δωματίων προσωπικού αρμόδια είναι η υπηρεσία που αδειοδοτεί το κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα. Τα δωμάτια προσωπικού δηλώνονται σε ειδικό πεδίο στη γνωστοποίηση του κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος. Ο αριθμός των κλινών των δωματίων προσωπικού δεν προσμετράται στη συνολική δυναμικότητα του καταλύματος.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού σε εργαζόμενους στην περιοχή που βρίσκονται αυτά, εφόσον δεν έχουν εκεί τη μόνιμη κατοικία τους και συγκεκριμένα σε:
– Μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε φορείς του δημοσίου τομέα
– ιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
– εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και
– ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Τέλος, στο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται ότι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα έχει ως επιπλέον σκοπό, τη λειτουργία του ως συντονιστικού φορέα για την πολιτιστική διαδρομή σχετικά με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου ως εξής:
α) τη χαρτογράφηση, σε συνεργασία με φορείς και εμπειρογνώμονες, των περιοχών και σημείων όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα, ως πολιτιστική διαδρομή,
β) τη δημιουργία βάσης τεκμηρίωσης της σχετικής γραπτής και προφορικής παράδοσης,
γ) τη σήμανση των τοποσήμων των διαδρομής και τη δημιουργία σχετικού χάρτη,
δ) την ανάδειξη και προβολή της διαδρομής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ή με άλλους φορείς, καθώς και τη Κοινή Συντονιστική Επιτροπή Προσκυνηματικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και
ε) τη συνεργασία με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, όπως με υλοποίηση κοινών δράσεων ή προγραμματικών συμφωνιών.
Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, δύναται να συστήνεται και να συγκροτείται ομάδα διοίκησης έργου με σκοπό την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σκοπού. H χάραξη της στρατηγικής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ως συντονιστικού φορέα για την πολιτιστική διαδρομή σχετικά με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, εποπτεύεται από επιτροπή που συστήνεται με τριετή θητεία και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού, ως πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως μέλη.
Διαβάστε ακόμα:
Στα γραφικά χωριά του νομού Τρικάλων -Για την ιδανική χειμερινή απόδραση
Νέα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό σε εισπράξεις και αφίξεις
Aυξήσεις στο Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων για ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα