Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα επίπεδα ευτυχίας που καταγράφουν οι χώρες του πλανήτη έμελλε φέτος να δημοσιευτεί ενώ μαίνεται ένας νέος πόλεμος στην Ευρώπη. Ακόμα κι έτσι, όμως, έδειξε ότι υπάρχει και μια πιο φωτεινή πλευρά στον κόσμο μας, έστω κι αν στην κορυφή της σχετικής λίστας δεν σημειώθηκαν εκπλήξεις.
Ο λόγος για την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), η οποία βασίζεται σε αξιολόγηση δεδομένων και σύνδεση διαφόρων κριτηρίων εκ μέρους του Sustainable Development Solutions Network των Ηνωμένων Εθνών. Τα φετινά αποτελέσματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα πρωτεία της Φινλανδίας, η οποία κερδίζει τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας της Γης για 5η συνεχή χρονιά.
Από κοντά, βέβαια, ακολουθούν ως συνήθως κι άλλες σκανδιναβικές χώρες. Στη 2η θέση βρίσκουμε ας πούμε τη Δανία, με την Ισλανδία να καταγράφεται στην 3η θέση. Στο νούμερο 4 φιγουράρει η Ελβετία, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Η Σουηδία και η Νορβηγία μοιράζονται τις θέσεις 7 και 8 –με την τελευταία να έχει κάπως υποχωρήσει, σε σύγκριση με πρόσφατα έτη– ενώ η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από το Ισραήλ (#9) και τη Νέα Ζηλανδία (10). Παραλίγο και η Αυστρία, η οποία έμεινε στο 11.
Για αρκετούς, έκπληξη αποτελεί ότι χώρες με μεγάλη οικονομική δύναμη παραμένουν εκτός δεκάδας. Ο Καναδάς λ.χ. καθηλώνεται στο 15, η Αυστραλία περιορίζεται στο 12, η Βρετανία είναι στο 17, ενώ η Γαλλία μπαίνει για πρώτη φορά στην εικοσάδα, μόλις στο 20. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο 16, ενώ η Γερμανία χάνει μία θέση σε σύγκριση με το 2021, πέφτοντας στο 15.
Οι ευχάριστες εκπλήξεις του 2022 είναι η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη βελτίωση στους δείκτες που μετράνε τα Ηνωμένα Έθνη. Άλμα 12 θέσεων πραγματοποίησε και η Κίνα, αν και παραμένει μόλις στο 72, ενώ καλύτερα δείχνουν φέτος τα πράγματα και για την Ιαπωνία, η οποία ανεβαίνει στο 54. Ρωσία και Βραζιλία, αντιθέτως, αποτυπώνονται σε οπισθοχώρηση –τα αποτελέσματα, σημειωτέον, βγήκαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία– ενώ η Ινδία ανασκουμπώνεται μεν, μα εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλές τροχιές λόγω των μεγάλων της κοινωνικών ανισοτήτων (136).
Τι γίνεται όμως με τη δική μας χώρα; Στα 10 χρόνια που δημοσιεύεται η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας η Ελλάδα περιορίζεται σε θέσεις που δεν είναι χαμηλές, μα εντοπίζονται σταθερά λίγο πάνω από τη μέση της παγκόσμιας βαθμολογίας (τα στοιχεία αφορούν συνολικά 150 χώρες). Το ίδιο ισχύει και για φέτος, με τη διαφορά ότι σημειώνεται μια ανεπαίσθητη βελτίωση: από την 68η θέση του 2021, βρισκόμαστε στην 67η.
Ιδιαίτερα σκούρα καταγράφονται τα πράγματα για το Αφγανιστάν, τον Λίβανο και τη Ζιμπάμπουε στο νότιο κομμάτι της Αφρικής. Το Αφγανιστάν, όπου πρόσφατα είδαμε την επιστροφή των Ταλιμπάν, βρίσκεται καθηλωμένο στην τελευταία θέση της κατάταξης, όπως και πέρυσι. Προτελευταίος πέφτει πλέον ο Λίβανος, ο οποίος βιώνει οικονομική κρίση και αρκετά σοβαρές ταραχές, ενώ στο 148 βρίσκεται η Ζιμπάμπουε, λόγω χρόνιας φτώχειας και προβλημάτων κυβερνητικής διαφθοράς.
Διαβάστε ακόμα:
Η χώρα με το πιο ιδιαίτερο πρωινό στον κόσμο
Aπό το Πεκίνο μέχρι την Αλάσκα: Τα εστιατόρια που υμνούν την ελληνική κουζίνα στα πέρατα του κόσμου
Η Ευρώπη αγαπάει την Ελλάδα -Από ποιες χώρες έφτασαν οι περισσότεροι τουρίστες για διακοπές το 2021