Προχωρούν οι διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται ο αγροδιατροφικός, πολιτιστικός-φυσικός πλούτος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο του έργου, για την αύξηση της ελκυστικότητας χρήσης της πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και της εφαρμογής για τις κινητές συσκευές και την οπτικοποίηση των πληροφοριών και δεδομένων, θα αναπτυχθούν βασικές ψηφιακές εικονικές διαδρομές, που θα παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες της πλατφόρμας και της εφαρμογής για κινητές συσκευές να ακολουθήσουν προτεινόμενες θεματικές διαδρομές, που θα τους επιτρέψουν να ανακαλύψουν το πλούσιο αγροδιατροφικό και πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας.
Ειδικότερα, θα σχεδιαστούν 10 διαδρομές για τα 5 μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα για τη Χίο θα σχεδιαστούν 2 διαδρομές «Από τα Μαστιχοχώρια έως την παραγωγή της μαστίχας» και «Περιήγηση στον Κάμπο της Χίου» οι οποίες περιγράφονται ως εξής:
Από τα Μαστιχοχώρια έως την παραγωγή της μαστίχας
Μέσα από μια ψηφιακή διαδρομή στα Μαστιχοχώρια, ένα σύμπλεγμα οικισμών μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής του 14ου αιώνα στο νότιο τμήμα του νησιού, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν το διασημότερο προϊόν του, τη μαστίχα Χίου. Η διαδρομή θα περιλαμβάνει περιήγηση στα γνωστότερα Μαστιχοχώρια (π.χ. Καλλιμασιά, Θολοποτάμι, Αρμόλια, Πυργί, Ολύμποι, Μεστά), σε μαστιχώνες, σημαντικό πόλο έλξης, με σκοπό την επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ανακάλυψη της διαδικασίας της καλλιέργειας και της συγκομιδής της μαστίχας, καθώς και σε μερικά αξιοθέατα του νησιού που βρίσκονται γύρω από αυτά (π.χ. Μονή Μουσείου Αγία Μηνά, Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, Μύλοι Ανέμωνα, Κάστρο Απολίχνων, Βυζαντινός Ναός Αγίων Αποστόλων Πυργίου).
Οι επισκέπτες, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδρομή, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους γραφικούς οικισμούς με τη μοναδική αρχιτεκτονική τους αλλά και τη ζωή των μαστιχοκαλλιεργητών τότε και τώρα. Η εμπειρία τους μπορεί να ξεκινήσει ή να ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, στο οποίο θα μάθουν αναλυτικά για τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας της μαστίχας, για τις παραδοσιακές τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν αλλά και για τους τομείς στους οποίους η μαστίχα χρησιμοποιείται, σήμερα, ευρέως, όπως στην ιατροφαρμακευτική, στην οδοντιατρική, στην κοσμετολογία και, φυσικά, στη γαστρονομία, αποτελώντας βασικό συστατικό σε διάφορα παραγόμενα τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά, μέλι κ.ά.
Περιήγηση στον Κάμπο της Χίου
Ο Κάμπος, σήμα-κατατεθέν της Χίου, είναι μια εύφορη πεδινή περιοχή νότια της χώρας. Διαθέτει ένα πελώριο περιβόλι αρωματικών εσπεριδοειδών, που καλλιεργούνται εκεί εδώ και αιώνες, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων. Το περιβόλι του Κάμπου, γεμάτο από πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και νεράντζια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χίου, συνδυάζοντας την αγροδιατροφή με το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού.
Οι καλλιέργειες αυτές προστατεύονται από ψηλούς πέτρινους τοίχους και διαθέτουν παραδοσιακά αρχοντικά με μακρά ιστορία. Κατά την ψηφιακή αυτή διαδρομή, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί, αρχικά, σε μικρότερα περιβόλια με εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται στους έξι οικισμούς των Καμποχώρων (Χαλκειός, Βαβύλοι, Βασιλεώνοικο, Βερβεράτο, Δαφνώνας και Ζυφιάς), έχοντας ως αφετηρία τη χώρα του νησιού. Αυτές οι περιοχές έχουν παρόμοιο μικροκλίμα και έδαφος, κατάλληλο για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, συμβάλλοντας στη φήμη της Χίου ως παραγωγικής περιοχής μανταρινιών, ιδιαίτερα του χιώτικου μανταρινιού, που θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας.
Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διάφορα αξιοθέατα που εκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. Ναυτικό Μουσείου Χίου, Ιερός Ναός Αγίου Ισιδώρου, Καρνάγιο, Φράγμα Ζυφιά κ.ά.). Μετά από την περιήγησή του στους οικισμούς των Καμποχώρων, προτείνεται ο επισκέπτης να έχει ως τελικό προορισμό τον Κάμπο, εκεί όπου θα συναντήσει εντυπωσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά και στενά σοκάκια, για να καταλήξει στο Μουσείο Εσπεριδοειδών (Citrus Museum). Κατά την επίσκεψη στον χώρο του Μουσείου, στο πανέμορφο αρχοντικό με το περιβόλι του, η εμπειρία του επισκέπτη μπορεί να ολοκληρωθεί, μαθαίνοντας για την ιστορία της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στο νησί και, φυσικά, δοκιμάζοντας τοπικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από χιώτικα πορτοκάλια και μανταρίνια.
Διαβάστε ακόμα:
Μεγάλο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 με 40,7 εκατ. διεθνείς αφίξεις επισκεπτών
Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο δίμηνο
Νέα εποχή στον οικογενειακό ταξιδιωτικό σχεδιασμό