Οι Δήμοι Δράμας και Ιωαννιτών με επενδύσεις της τάξης των 310.000 ευρώ και 434.000 ευρώ, αντίστοιχα, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων στις δύο πόλεις που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και στους επισκέπτες να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία.
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους που θα επιτρέπουν τη φόρτιση τους όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό. Ήδη οι δύο Δήμοι έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών ενώ ακολουθούν και άλλοι Δήμοι που υιοθετούν σταδιακά το εν λόγω σύστημα αυτόματης μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Μεταξύ των άλλων στόχος είναι η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στις πόλεις, η διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, ο περιορισμός του κυκλοφοριακού φόρτου και ο περιορισμός της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου. Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους στις δύο πόλεις και τα τοπικά αξιοθέατα.
Τα κοινόχρηστα Συστήματα Αυτόματης Μίσθωσης Δημόσιας Χρήσης Ποδηλάτων είναι συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και αποτελούν μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο (καυσαέρια, ηχορύπανση κ.λπ.). Πρόκειται για συστήματα όπου μια ομάδα ποδηλάτων είναι διαθέσιμη προς χρήση από μια κοινότητα χρηστών που αποτελείται από άτομα που δεν είναι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων.
Οι λόγοι υιοθέτησης συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων
-Διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ανθρώπων στο αστικό κέντρο.
-Δημιουργία θετικής δημοσιότητας για την πόλη και στη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης.
-Ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής.
-Ανάπτυξη νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας στον αστικό ιστό.
-Ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
-Μείωση των αστικών ρύπων και του θορύβου.
– Βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών.
-Καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και της οικολογικής παιδείας.
-Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.
-Ενίσχυση της εμπορικής κίνησης καθώς οι ποδηλάτες, με όρους στατιστικής, είναι χρήστες της αγοράς της περιοχής που κινούνται, σε αντίθεση με διερχόμενους χρήστες ΙΧ.
-Μεταστροφή των χρηστών ΙΧ και ΤΑΧΙ προς το ποδήλατο.
-Αισθητική αναβάθμιση της πόλης.
Το σύστημα που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Δράμα και στα Ιωάννινα θα παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης καρτών συνδρομητών, από επανδρωμένα εκδοτήρια, για τους πολίτες που επιθυμούν, με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα οποία θα ταυτοποιούν τον χρήστη. Σε επιλεγμένους σταθμούς μίσθωσης ποδηλάτων θα είναι εγκατεστημένο ένα τερματικό μίσθωσης ποδηλάτων.
Μέσω του τερματικού, θα είναι δυνατή η μίσθωση ποδηλάτων τόσο από εγγεγραμμένους χρήστες, οι οποίοι διαθέτουν κάρτα συνδρομητή, όσο και από μη εγγεγραμμένους στο σύστημα χρήστες (π.χ. τουρίστες, επισκέπτες). Οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να μισθώσουν ένα ποδήλατο, κάνοντας χρήση της πιστωτικής ή και χρεωστικής τους κάρτας για λόγους ταυτοπροσωπίας και εγγύησης ορθής χρήσης.
Επίσης, οι χρήστες θα μπορούν από ειδική mobile εφαρμογή, η οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε Android και iOS, να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του συστήματος, στα διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, σε πραγματικό χρόνο και στην κατάσταση των διαθέσιμων ποδηλάτων.
Διαβάστε ακόμα:
Ταξίδι με παιδί – Τα 4 βήματα για ασφαλή μετακίνηση και άνετη διαμονή