Με σημαντικές αυξήσεις συνεχίζουν να κινούνται οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου
Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της ανόδου και οδεύει προς νέο ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις θα συνεχίσουν να κινούνται αυξητικά και το φθινόπωρο στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές που επιλέγονται από τους ξένους επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, σε αρκετές τουριστικές περιοχές οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κινούνται υψηλότερα ακόμη και από το 2019. Ωστόσο, σημειώνει ότι το ύψος της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας, δεν αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των ξενοδοχείων.
Περιορισμένο το λειτουργικό κέρδος για τα ξενοδοχεία
Ο τζίρος στα ξενοδοχεία, προσθέτει, μπορεί να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή και υψηλότερα από το 2019, αλλά το λειτουργικό κέρδος θα είναι περιορισμένο, καθώς από το 2019 ή το 2022 καταγράφεται μία τιμαριθμοποίηση της τάξης του 10% έως 15%, ενώ υπάρχει και η αύξηση των επιτοκίων.
Παράλληλα, ανοδικά κινείται και το μισθολογικό κόστος και μάλιστα ανορθόδοξα για τη φετινή χρονιά, καθώς λόγω της έλλειψης προσωπικού, παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλειοδοσίας για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τάσιος, θα χρειαστεί 1-2 χρόνια για να διορθωθεί, συμπληρώνοντας ότι «ο μέσος μισθός στα ξενοδοχεία, κινείται φέτος στα 1.200 ευρώ, μικτά, που σημαίνει ότι είμαστε σχεδόν όλοι στην κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και λίγο πριν τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2027 και είναι για τον ιδιωτικό τομέα ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1.500 ευρώ μικτά. Άρα λοιπόν εμείς, αυτή τη στιγμή, δείχνουμε τον δρόμο».
Σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων και πώς αυτή επηρεάζει τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την επενδυτική δραστηριότητα, σημειώνει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες επενδύσεων. Η πρώτη κατηγορία αφορά στις επενδύσεις που εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και ουσιαστικά δεν τις άγγιξε η αύξηση των επιτοκίων. Η δεύτερη κατηγορία, αφορά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, που έχουν έναν δανεισμό εδώ και πολλά χρόνια, και σε πολλές των περιπτώσεων είχε αναδιαρθρωθεί λόγω των μνημονίων. Οι επιχειρήσεις αυτές, ξαναβρήκαν τώρα έναν τοίχο μπροστά τους, που είναι η αύξηση των επιτοκίων. Υπήρχαν επιχειρήσεις που είχαν 2,5% επιτόκιο και σήμερα βρίσκονται στο 6%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, σημαίνει «ροκάνισμα» της ρευστότητας, επί της ουσίας, ταμειακής ρευστότητας, που σημαίνει και μία ανάκρουση, ως ένα σημείο, για κάποια επενδυτικά σχέδια, κυρίως σε εκσυγχρονισμό όμως, όχι σε καινούργια ξενοδοχεία.
Η ψήφος εμπιστοσύνης από τους tour operators για το 2024
Κλείνοντας με ανοδικό αποτέλεσμα το 2023 συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Τάσιος θεωρεί δεδομένη για την επόμενη χρονιά την ψήφο εμπιστοσύνης των tour operators στη χώρα. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ρόδου και την επόμενη μέρα, καθώς με βάση την εμπειρία των τελευταίων 20 ετών, δεν έχει συμβεί ποτέ από τους tour operators να επανέλθουν τόσο γρήγορα μετά από μία, επί της ουσίας, φυσική καταστροφή. Η ψήφος εμπιστοσύνης, σημαίνει ότι το προϊόν έχει τοποθετηθεί ψηλά, όσον αφορά στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και τη φιλοξενία. Επίσης, ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο για το 2024, είναι ότι τα συμβόλαια που υπογράφονται κινούνται με αυξήσεις περίπου στο 5% με 7% , αν και οι πληθωριστικές πιέσεις θα δικαιολογούσαν και αυξήσεις, κοντά στο 10%. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, όλοι καταλαβαίνουμε στην αγορά ότι θα πρέπει να μείνουμε ανταγωνιστικοί. Το πρόβλημα πια στους tour operators, δεν έχει να κάνει μόνο με τον προορισμό, που σαφώς παίζει τον ρόλο του, αλλά με το πορτοφόλι της μέσης οικογένειας στην Ευρώπη. Παρά ταύτα, διαπιστώνει μία επιστροφή των επισκεπτών στο οργανωμένο τουριστικό πακέτο. Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια, τονίζει ότι όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πακέτο.
Οι προκλήσεις για το 2024
Στα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διευθετηθούν για τον ελληνικό τουρισμό, προσδιόρισε τη ρύθμιση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, τη βελτίωση των υποδομών με βάση το χωροταξικό για τον τουρισμό και τη δρομολόγηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων, τόσο με τις μετακλήσεις των ξένων από τρίτες χώρες, όσο και με τους ανθρώπους που έχουν πολιτικό άσυλο στη χώρα και μπορούν να εργαστούν. Για την τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν πάνω από 25.000 άνδρες και γυναίκες που θα μπορούσαν να εργαστούν στον τουρισμό και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Για τις μετακλήσεις, έχει ζητηθεί να δοθεί η αρμοδιότητα σε ένα υπουργείο και όχι σε 3 όπως συμβαίνει σήμερα. Σε ότι αφορά την κάρτα εργασίας, η οποία είναι δεδομένο ότι το 2024 θα εφαρμοστεί σχεδόν στα περισσότερα σημεία της χώρας, εκεί πρέπει, με ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση, να αναγνωριστούν οι αντικειμενικές διαφοροποιήσεις και δυσκολίες που έχει ο κλάδος.
Σε ανοδική τροχιά οι συνολικές διεθνείς αεροπορικές αφίξεις με αυξομειώσεις ανά προορισμό
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, καταγράφηκαν 13,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά 14,8% ή κατά 1,4 εκατ. αφίξεις, ενώ σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 η αύξηση υπολογίζεται σε 11,4%. Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 706 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 57 χιλ. ή κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν 109 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση κατά 3 χιλ. ή κατά 2,7%. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά 163 χιλ. ή κατά 6,4%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 2,1 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 63 χιλ. ή κατά 3%. Στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση κατά 142 χιλ. ή κατά 7,8% ενώ καταγράφηκαν 2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Τον Ιούλιο καταγράφηκαν 4,4 εκατ. αφίξεις εμφανίζοντας αύξηση κατά 4,6% (+192 χιλ.) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 και 13,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
Αύξηση πάνω από 30% των οδικών αφίξεων τον Ιούλιο
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου καταγράφηκαν 5,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 3,9 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 41,8% ή κατά 1,6 εκατ. οδικές αφίξεις και μείωση 10,2% σε σχέση με το 2019.
Το επτάμηνο του 2023, σημειώθηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά 69,3% ή κατά 1 εκατ., ενώ καταγράφηκαν 2,4 εκατ. οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Τουρκία όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές κατά 119,5% ή κατά 292 χιλ. με σύνολο 536 χιλ. οδικές αφίξεις. Η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 13,4% (+204 χιλ.). καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ., ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανήλθε σε 23,2% ( +173 χιλ.) με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 920 χιλ.
Τον Ιούλιο, οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 468 χιλ. ή κατά 30,8% σε σχέση με πέρυσι και μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το 2019.
Ισπανία: Πάνω από 47,6 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο επτάμηνο
Τους πρώτους επτά μήνες του 2023, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία αυξήθηκε κατά 20,9% ξεπερνώντας τα 47,6 εκατ., σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε, σήμερα, το στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας. Την ίδια περίοδο του 2022, οι διεθνείς αφίξεις είχαν φθάσει σε 39,4 εκατ. Εάν η επίδοση του 2023 συγκριθεί με το αντίστοιχο αποτέλεσμα του 2019, πριν την πανδημία, ο αριθμός των αφίξεων υπολείπεται σε ποσοστό 0,8%.
Η Ισπανία δέχτηκε 10,1 εκατ. διεθνείς αφίξεις τον Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει, κατά 2,6%, το αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη αγορά, με περισσότερους από 2 εκατ. τουρίστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 20% του συνόλου των επισκεπτών (αύξηση 7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022). Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν οι επόμενες χώρες με τους περισσότερους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία. Από τη Γαλλία επισκέφθηκαν την Ισπανία 1,6 εκατ. τουρίστες (αύξηση 11%) και από τη 1,1 εκατ. τουρίστες (αύξηση 4,8%). Ανάμεσα στις άλλες χώρες, αξίζει να σημειωθεί η ετήσια αύξηση των τουριστών από τις ΗΠΑ (28,9%), την Πορτογαλία (18,5%) και την Ιταλία (17,8%).
Εξάλλου, στο επτάμηνο οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ισπανία από τους ξένους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 25,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τις 59,86 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες των τουριστών παρουσιάζουν αύξηση κατά 14,7% σε σχέση με το ίδιο επτάμηνο του 2019.
Τον Ιούλιο, οι ταξιδιωτικές δαπάνες των τουριστών στην Ισπανία έφθασαν σε 13,85 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν μία αύξηση της τάξης του 16,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Η επίδοση αυτή είναι υψηλότερη κατά 16% σε σχέση με την επίδοση τον ίδιου μήνα του 2019. Το μέσο έσοδο ανά τουρίστα έφθασε σε 1.367 ευρώ, με αύξηση 4,4% ενώ η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 9%, φθάνοντας στα 185 ευρώ. Η μέση διάρκεια των διεθνών τουριστικών ταξιδιών ήταν 7,4 ημέρες, που σημαίνει 0,3 λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο του 2022.
Τουρκία: Αφίξεις 26,77 εκατ. ξένων τουριστών στο επτάμηνο
Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία στο επτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 16,2% φθάνοντας σε 26,77 εκατ. από 23 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2022. Πρώτη αγορά για την Τουρκία ήταν η Ρωσία, με 3,5 εκατ. αφίξεις και ακολούθησαν η Γερμανία με 3,2 εκατ. το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,06 εκατ. τουρίστες και η Βουλγαρία με 1,57 εκατ. τουρίστες.
Τον Ιούλιο, οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 7,25% φθάνοντας σε 7,15 εκατ. από 6,67 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2022. Πρώτη αγορά ήταν η Γερμανία με 941.597 αφίξεις και ακολούθησαν η Ρωσία με 884.585 αφίξεις, το Ηνωμένο Βασίλειο με 574.436 αφίξεις και η Πολωνία με 272.501 αφίξεις.
Κύπρος: Θα ξεπεραστούν έστω και οριακά οι επιδόσεις του 2019
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 2,14 εκατ. σε σύγκριση με 1,78 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,5% σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Οι αφίξεις των τουριστών τον Ιούλιο στην Κύπρο ανήλθαν σε 523.718 σε σύγκριση με 454.657 τον Ιούλιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,2%. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Ιούλιο, αφού αποτέλεσαν το 33,6% (175.924) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από το Ισραήλ το 12,4% (64.711), οι αφίξεις από την Πολωνία το 5,5% (28.957), οι αφίξεις από τη Σουηδία το 4,4% (22.994), οι αφίξεις από τη Γερμανία το 3,6% (19.030) και οι αφίξεις από την Ελλάδα το 3,1% (16.092). Ο σκοπός ταξιδιού τον Ιούλιο στην Κύπρο ήταν για ποσοστό 85,4% των τουριστών οι διακοπές, για 11,3% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 3,3% επαγγελματικός.
Τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Ιούλιο του 2023 ανήλθαν στις 184.335 σε σύγκριση με 134.198 τον Ιούλιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 37,4%. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Ιούλιο ήταν η Ελλάδα με 38,8% (71.445), το Ηνωμένο Βασίλειο με 10,9% (20.011), η Ιταλία με 6,4% (11.870) και η Γαλλία με 4,3% (7.869).
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 1,09 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 835,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 30,4% με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική υπηρεσία της Κύπρου.
Τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούνιο ανήλθαν σε 361,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 292,7 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,5%. H κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών τον Ιούνιο ανήλθε σε 791,03 ευρώ σε σύγκριση με 786,03 ευρώ τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,6%.
Οι Βρετανοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 96,13 ευρώ ημερησίως, ενώ οι Ισραηλινοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 124,72 ευρώ. Οι τουρίστες από την Πολωνία ξόδεψαν 77,12 ευρώ ημερησίως.
25.000 νέες κλίνες τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, κ. Κ. Κουμής εμφανίστηκε βέβαιος σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι, έστω και οριακά, ο κυπριακός τουρισμός φέτος θα ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019. Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο τουρισμός θα ακολουθήσει θετική πορεία και κατά τη χειμερινή περίοδο, χάρη στη διατήρηση αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και στη φιλοξενία συνεδρίων και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι κρίσιμοι μήνες για την επίτευξη των ετήσιων στόχων είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος, ενώ η κυβερνητική πολιτική δεν αποβλέπει μόνο σε υψηλές πληρότητες και βελτίωση της επισκεψιμότητας, αλλά και στην αύξηση των εσόδων. Επιπλέον, σημείωσε ότι έχουν εισέλθει στην αγορά, τα τελευταία χρόνια, μέσω των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων 25.000 νέες κλίνες αλλάζοντας, άρδην, το προφίλ προσφοράς διαμονής στην Κύπρο, ενώ αναφορικά με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι έτοιμο να παρέμβει όπου υπάρχουν θεσμικά κενά για την αντιμετώπιση περιστατικών αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Διαβάστε ακόμα:
Ρόδος: Διεθνείς αφίξεις σε επίπεδα που ξεπερνούν ακόμα και τη χρονιά-ρεκόρ του 2022