Υψηλό διατηρείται το ενδιαφέρον των τουριστών για ταξίδια σε Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Τουρκία και το φθινόπωρο. Tον Σεπτέμβριο, οι 4 προορισμοί που διεκδικούν μερίδιο από περίπου τις ίδιες ξένες αγορές, διατήρησαν τους ανοδικούς ρυθμούς στις διεθνές τουριστικές αφίξεις που κατέγραψαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

26

Επίσης, κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι και ο Οκτώβριος κινήθηκε αυξητικά ενισχύοντας περαιτέρω τα τουριστικά έσοδα των χωρών. Εξάλλου, πολλά ξενοδοχεία στην Ισπανία και την Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν βιάζονται να κλείσουν για τον χειμώνα, υπολογίζοντας στους τουρίστες που τη χειμερινή περίοδο θα θελήσουν να σωθούν από την ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε κάποιους δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας όπως στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, το 80% των ξενοδοχείων θα μείνουν ανοιχτά τον Χειμώνα.

Επίσης, στην Αττάλεια της Τουρκίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν 150 ξενοδοχεία. Επίσης, η Ισπανία και η Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει θεματικές διαφημιστικές εκστρατείες για «παγωμένους» ευρωπαίους από τις κύριες αγορές όπως από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται η Ιταλία και η Πορτογαλία, όπου τα ξενοδοχεία επίσης δεν βιάζονται να κλείσουν, και αναμένεται να συμμετάσχουν και αυτές στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών αυτόν τον Χειμώνα.

Η σταθερά ανοδική πορεία της Ελλάδας

Οι εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού στην Ελλάδα κάνουν λόγο για έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο που θύμισε τον Σεπτέμβριο του 2019, έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία, για τη χώρα μας η καταγραφή των αφίξεων σε δημοφιλείς προορισμούς δείχνει ότι παγιώθηκαν οι ανοδικές τάσεις της προηγούμενης περιόδου.   

Σε σχετική ανάλυση που έκανε η Εθνική Τράπεζα για τον ελληνικό τουρισμό σημειώνει μεταξύ άλλων ότι με τη διαχρονικά δυναμική θερινή περίοδο να έχει ήδη ολοκληρωθεί, οι επιδόσεις του τουρισμού μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Δύο έτη μετά το χτύπημα της πανδημίας, οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας προσέγγισαν τις επιδόσεις του ισχυρά δυναμικού 2019, με ποσοστό αναπλήρωσης 96% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου (έναντι 50% την αντίστοιχη περίοδο του 2021).

Ειδικότερα οι τουρίστες εξωτερικού στο 8μηνο έφθασαν στο 88% του 2019, καθώς η δυναμική πορεία αεροπορικών αφίξεων (ξεπέρασαν τις επιδόσεις 2019 το καλοκαίρι) περιορίστηκε από τις αναιμικές οδικές αφίξεις. Επίσης, οι εισπράξεις ανά άφιξη ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά περίπου 11% στο 8μηνο, εν μέρει λόγω έντονου πληθωρισμού (της τάξης του 8% στην αντίστοιχη περίοδο), αλλά και λόγω βελτιωμένης ποιότητας υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι η πορεία αναπλήρωσης επιταχύνθηκε την καλοκαιρινή περίοδο, με τις αφίξεις ξένων τουριστών στο διάστημα Ιούνιος-Αύγουστος να φθάνουν το 90% του 2019 (έναντι 82% του 2019 για το πρώτο 5μηνο). Υπό αυτές τις συνθήκες, η εποχικότητα αφίξεων σημείωσε οριακή άνοδο (κατά 1%), με το θερινό τρίμηνο να καλύπτει 77% των αφίξεων 8μήνου (έναντι 65% στη Μεσόγειο).

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας ενθαρρυντικά εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία όσον αφορά την τάση του τουρισμού και για το υπόλοιπο του 2022. Ειδικότερα, οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών αναμένεται να διατηρήσουν ποσοστά αναπλήρωσης 2019 κοντά στο 90% για το τελευταίο 4μηνο του έτους (έναντι 89% το θερινό τρίμηνο και 82% το πρώτο πεντάμηνο). Σε αυτό συνηγορεί η εκτιμώμενη επιτάχυνση σε πρόδρομους δείκτες όπως οι υψηλές προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις εξωτερικού (σε αντίθεση με τις οδικές αφίξεις που παραμένουν αναιμικές), οι υψηλές κρατήσεις ανεξάρτητων τουριστών σε ξενοδοχεία καθώς και το σωρευτικά θετικό ισοζύγιο απασχόλησης στα ξενοδοχεία. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τη δαπάνη ανά άφιξη να διατηρεί τη δυναμική των προηγούμενων μηνών, οι συνολικές εισπράξεις του 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν οριακά το επίπεδο του 2019 (18,2 δισ. ευρώ).

Για το επόμενο έτος, ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να ευνοηθεί από την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, η οποία ωστόσο συνυπάρχει με στοιχεία αβεβαιότητας που ανάγουν σε πρόκληση το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Οι βασικοί άξονες αβεβαιότητας σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση, που αναμένεται να πλήξει την διάθεση των Ευρωπαίων για διακοπές (με την καταναλωτική εμπιστοσύνη των αγορών της Δυτικής Ευρώπης σε ιστορικά χαμηλά), αλλά και να περιορίσει τη διάθεση των ξενοδοχείων να παραμείνουν ανοικτά τους χειμερινούς μήνες.

Η ισπανική κυριαρχία

Στην Ισπανία στο εννεάμηνο, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία παρουσίασε αύξηση κατά 183,5% ξεπερνώντας τα 55,9 εκατ. Την ίδια περίοδο του 2021 είχαν φθάσει σε 19,7 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι βασικές αγορές ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (με 12 εκατ. αφίξεις και ετήσια αύξηση 414,6%), η Γαλλία (με περισσότερες από 7,9 εκατ. αφίξεις, και αύξηση 96,1%) και η Γερμανία (με 7,7 εκατ. αφίξεις και αύξηση 127,5%). Η Ισπανία δέχθηκε τον Σεπτέμβριο 7,8 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό που σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 66,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η βασική αγορά, με 1,8 εκατ. αφίξεις. Ακολουθούν η Γερμανία και η Γαλλία με 1,1 εκατ. και 932.255 αφίξεις αντίστοιχα. Μεταξύ των υπόλοιπων χωρών αξίζει να σημειωθεί η ετήσια αύξηση των τουριστών από τις ΗΠΑ  (140,5%), την Ιρλανδία (80%) και την Ιταλία (70,4%)

Εξάλλου, κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους, η συνολική δαπάνη των διεθνών τουριστών αυξήθηκε κατά 209,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τις 68,14 δισ. ευρώ. Το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από διεθνείς τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Σεπτέμβριο έφθασε τα 9,24 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει αύξηση 83% σε σχέση με το τον ίδιο μήνα του 2021, όταν ήταν 5,05 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ανέρχεται στα 1.182 ευρώ, με ετήσια αύξηση 10%. Επίσης, η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 22,4%, φθάνοντας στα 169 ευρώ. Η μέση διάρκεια ταξιδιών για διεθνείς τουρίστες είναι 7 ημέρες, που σημαίνει 0,8 ημέρες λιγότερο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τη σταδιακή επιστροφή του τουριστικού κλάδου στα προ της πανδημίας επίπεδα φανερώνουν και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας σχετικά  με τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ισπανία για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στη Μαδρίτη.  Οι ξένοι τουρίστες έφθασαν τα 25,35 εκατ., εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι αφίξεις 5,53 εκατ. Βρετανών, 3,92 εκατ. Γάλλων και 3,33 εκατ. Γερμανών τουριστών. Από τη σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019, γίνεται αντιληπτό ότι τα επίπεδα του εισερχόμενου τουρισμού έχουν ήδη αποκατασταθεί στο 88% του συνολικού αριθμού επισκεπτών πριν από την πανδημία. Οι συνολικές τουριστικές αφίξεις μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου ξεπερνούν τους 48 εκατ. τουρίστες, ελαφρώς χαμηλότερες των προσδοκιών, κυρίως εξαιτίας της επίπτωσης που είχε στον εισερχόμενο τουρισμό η μετάλλαξη «Όμικρον» κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ο Ισπανός Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, κ. Fernando Valdés, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι η έλλειψη Ασιατών τουριστών από Κίνα και Ιαπωνία είναι η αιτία που ο εισερχόμενος τουρισμός δεν έχει φθάσει ακόμη τα επίπεδα προ πανδημίας.

Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου οι Βαλεαρίδες Νήσοι προσέλκυσαν τον υψηλότερο αριθμό εισερχόμενων τουριστών (6,41 εκατ.) με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς να αποτελούν τους κυριότερους επισκέπτες. Το ίδιο διάστημα, την Καταλονία επισκέφθηκαν συνολικά 5,48 εκατ. ξένοι, κυρίως από τη Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι η Καταλονία είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την αρχή του τρέχοντος έτους με 9,89 εκατ. τουρίστες, επίπεδο που απέχει ωστόσο από τα 13,64 εκατ. τουριστών τους πρώτους εννέα μήνες του 2019. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, δεδομένου ότι αποτελούν θερινό προορισμό, έχουν σχεδόν φθάσει τα επίπεδα του 2019 καθώς φέτος τις έχουν επισκεφθεί 9,65 εκατ. τουρίστες (έναντι 10,14 εκατ. το 2019). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ξένοι  τουρίστες στις Κανάριες Νήσους έφθασαν τους 2,96 εκατ., μόλις 38.639 λιγότεροι από την ίδια περίοδο του 2019.

Περισσότερο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία των δαπανών των ξένων τουριστών. Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 32,11 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 96,36% των εσόδων της ίδιας περιόδου το 2019 και πάνω από τα διπλάσια εκείνων του Ιουλίου 2021. Πάντως σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα με πηγή τον ισπανικό κλαδικό φορέα Exceltur, πέραν της πανδημίας, η γενική άνοδος των τιμών στην Ισπανία καθώς και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχουν προκαλέσει μία μετατόπιση μέρους της τουριστικής ζήτησης που προέρχεται από σημαντικές για την Ισπανία χώρες προέλευσης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, προς πιο προσιτούς προορισμούς όπως η Τουρκία, καθώς επίσης, η ανερχόμενη, όπως χαρακτηρίζεται, τουριστική δύναμη, η Ελλάδα, η οποία φαίνεται να απορροφά μάλιστα σημαντικές ροές Ισπανών τουριστών.

Η σταδιακή ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 2,54 εκατ. σε σύγκριση με 1,3 εκατ.  την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με 512.184 το εννεάμηνο του 2020, καθώς και με 3,26 εκατ. αφίξεις το εννεάμηνο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου.

Οι αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 413.382 σε σύγκριση με 339.242 τον Σεπτέμβριο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 21,9%. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Σεπτέμβριο, αφού αποτέλεσαν το 41,1% (169.799) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από το Ισραήλ το 8,5% (35.013), οι αφίξεις από την Πολωνία το 5,5% (22.922), οι αφίξεις από τη Γερμανία το 5,4% (22.244), οι αφίξεις από την Ελλάδα το 4,5% (18.802) και οι αφίξεις από τη Σουηδία το 4,5% (18.463). Ο σκοπός ταξιδιού τον Σεπτέμβριο  ήταν για ποσοστό 86,1% των τουριστών οι διακοπές, για 9,1% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 4,7% επαγγελματικός.

Τα ταξίδια των κατοίκων της Κύπρου στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στις 122.450 σε σύγκριση με 66.452 τον Σεπτέμβριο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 84,3%. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Σεπτέμβριο ήταν η Ελλάδα με 37,1%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9,2% και η Ιταλία με 5,2%. 

Με βάση τα τελευταίας αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που διενεργεί η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κύπρο για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, υπολογίζονται σε 1,62 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 777 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς και 235,6 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2020. Τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο έφθασαν τα 399,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 272,5 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν κατά τον Αύγουστο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 46,7%.
Πάντως και οι Κύπριοι τουριστικοί επιχειρηματίες ανησυχούν για  την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου θεωρεί ότι πρόκειται για μία αρνητικότατη εξέλιξη για την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής οικονομίας και για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Η δυναμική επιστροφή της Τουρκίας  

Οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 98% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021 φθάνοντας σε 34,8 εκατ. Στο εννεάμηνο του 2021 είχε υποδεχθεί 17,58 εκατ. ξένους τουρίστες και στο εννεάμηνο του 2020, 9,46 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας. Αν συνυπολογιστούν και 5,44 εκατ. αφίξεις Τούρκων που μένουν στο εξωτερικό και επισκέφθηκαν τη χώρα στο διάστημα αυτό οι συνολικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 40 εκατ.

Στην κατάταξη των χωρών που η Τουρκία υποδέχθηκε τους περισσότερους επισκέπτες την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η Γερμανία είναι η πρώτη αγορά με πάνω από 4,5 εκατ. επισκέπτες και ακολουθούν η Ρωσία με 3,86 εκατ. η Βρετανία με 2,82 εκατ. και η Βουλγαρία με πάνω από 2 εκατ.

Τον Σεπτέμβριο, η Τουρκία είχε αφίξεις 5,46 εκατ. ξένων τουριστών, που σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 55,84% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε επίπεδο αγορών την πρώτη θέση στην κατάταξη έχει η Ρωσία με 860.741 επισκέπτες και ακολουθούν η Γερμανία με 677.037 επισκέπτες, η Βρετανία με 456.867 επισκέπτες και η Βουλγαρία με 349.358.

Διαβάστε ακόμα:

«Ένα ξενοδοχείο σε κίνηση»: H startup Midnight Trains φτιάχνει τρένα που ταξιδεύουν τη νύχτα σε όλη τη Ευρώπη

Δύο ελληνικά resort στη λίστα της Telegraph με τα καλύτερα νέα ξενοδοχεία στον κόσμο

Οι 7 πιο κρύες πόλεις του κόσμου – Εδώ το θερμόμετρο φτάνει τους -40 °C